.

Χαιρετισμός Πρόεδρου Π.E.Εθελοντών Π. Σ. κ. Μάκη Τσιουγκρή στο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Χαιρετισμός Πρόεδρου Π.E.Εθελοντών Π. Σ. κ. Μάκη Τσιουγκρή στο Συνέδριο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.



Χαιρετισμός Πρόεδρου Πανελλήνιας Ένωσης Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Μάκη Τσιουγκρή στο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος


Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,
Αγαπητό Προεδρείο,
Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η πρόσκληση μας στο συνέδριο σας το οποίο γίνεται σε μια φοβερά δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλους και είμαστε σίγουροι ότι μέσα από τις διαδικασίες του θα αναδειχτούν όλα εκείνα τα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο σας και το Σώμα γενικότερα.

Εμείς οι εθελοντές πυροσβέστες κάνοντας τις υπηρεσίες μας στους σταθμούς και τα κλιμάκια δίπλα σας, έχουμε το «προτέρημα» να είμαστε από τους λίγους που μπορούν να αντιληφθούν τις δυσκολίες που υφίσταται το πυροσβεστικό προσωπικό μετά τις συνεχόμενες οικονομικές πολιτικές των περικοπών και της ισοπέδωσης των εργασιακών κεκτημένων. Είμαστε επίσης εκείνοι που έχουμε δει και βιώσει τους κινδύνους που έχει καθημερινά να αντιμετωπίσει ο πυροσβέστης. Οι λόγοι αυτοί ήταν αρκετοί για να πάρουμε ξεκάθαρη θέση υπέρ σας με τη στήριξη και τη δυναμική συμμετοχή μας σε όλες τις κινητοποιήσεις σας.

Πριν 4 μήνες οι Έλληνες επέλεξαν η χώρα μας να κυβερνηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Η αλλαγή αυτή τόνωσε το ηθικό του κόσμου και αναπτέρωσε τις ελπίδες, αν όχι για την ανατροπή των προηγουμένων πολιτικών, τουλάχιστον για δικαιότερη, δημοκρατικότερη και με ουσιαστική συμμετοχή των εργασιακών σωματείων και κοινωνικών φορέων στη διακυβέρνηση. Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο βάρος έχει δοθεί στις διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και εταίρους. Η διακυβέρνηση μια χώρας όμως δεν είναι μόνο διαπραγμάτευση, είναι και νομοθετικές πρωτοβουλίες και άλλες διεργασίες σε επίπεδο καθημερινότητας καθώς και ικανοποίηση θεσμικών αιτημάτων των σωματείων που δεν έχουν κόστος και έχουν συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα.

Άλλη μια αντιπυρική περίοδο έχει ξεκινήσει και από ό,τι φαίνεται και πάλι το Πυροσβεστικό Σώμα θα δουλέψει με το φιλότιμο του πυροσβέστη με τα προβλήματα να παραμένουν και αν όχι να διογκώνονται μιας και επί της ουσίας, μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει βήματα διευθέτησης, έστω κάποιων προβλημάτων.

Σε αυτό το έγγραφο που έχω στα χέρια μου είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης για τους εθελοντές πυροσβέστες. Εκτός από την προμήθεια των ΜΑΠ όλες οι άλλες είναι καθαρά θεσμικού χαρακτήρα χωρίς κανένα κόστος. Η ανακοίνωση αυτή με τις 8 δεσμεύσεις υπογράφεται και από το σημερινό Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, πολιτικό προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα 8 αυτά σημεία αποτελούσαν προβλήματα, εκκρεμότητες και αιτήματα που θα μπορούσαν να λυθούν, διευθετηθούν και ικανοποιηθούν προγραμματισμένα και σχετικά σύντομα, αρκεί να υπάρχει η βούληση και επαναλαμβάνω χωρίς κανένα άμεσο ή έμμεσο οικονομικό κόστος. Δυστυχώς όμως οι απαντήσεις που λαμβάνουμε για τη μη επίλυση τους είναι το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους.

Για την έκδοση της Απόφασης Αρχηγού για την συγκρότηση της επιτροπής λειτουργίας του λογαριασμού αλληλοβοήθειας εθελοντών πυροσβεστών θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους?

Για την έκδοση της υπουργικής απόφασης για το καθορισμό των ΜΑΠ θα πρέπει να υπάρξει απόφαση από το Brussels group?

Για την είσοδο των εθελοντών πυροσβεστών στα στρατιωτικά νοσοκομεία θα πρέπει να πάρουμε έγκριση ως χώρα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο?

Σε λιγότερο από 12 μήνες θα εφαρμοστεί η νέα διαδικασία για την κατάταξη πυροσβεστών στο ΠΣ μέσω πανελληνίων εξετάσεων. Άλλη μια προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η μετατροπή της θεσμοθετημένης μοριοδότησης για τους εθελοντές πυροσβέστες σε ειδική κατηγορία 10% για τη συμμετοχή στις πανελλήνιες εξετάσεις. Μήπως και αυτό είναι θέμα απόφασης των θεσμών?

Πριν λίγους μήνες ανακοινώθηκε το 5ετες στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Πυροσβεστικού Σώματος. Ιδιαίτερα ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι στο σχεδιασμό συμπεριλήφθηκε και η ανάπτυξη του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη.

Τι ανάπτυξη όμως μπορεί να επιτευχθεί όταν δεν εφαρμόζονται βασικές νομοθετικές υποχρεώσεις και αποφάσεις?

Τι είδους ανάπτυξη μπορεί να υπάρχει όταν ικανοποιείται από το ΠΣ κατά προτεραιότητα αίτημα εθελοντικής ομάδας με την επωνυμία Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών για δωρεάν παραχώρηση πυροσβεστικού οχήματος έναντι άλλων αιτημάτων δήμων στους οποίους εδρεύουν εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες?

Και για να συνδέσω όλα τα παραπάνω με τα σοβαρά προβλήματα και αιτήματα του κλάδου σας ... Αν δεν υπάρχει λύση στα δικά μας απλά θέματα μπορούμε άραγε να περιμένουμε επίλυση και ικανοποίηση των δικών σας πιο σύνθετων αλλά καθόλου ανυπέρβλητων?

Πριν 2 μήνες σε εκδήλωση της Ένωσης Αξιωματικών ο Υπουργός κ. Πανούσης ανέφερε ότι σύμβουλοι στο έργο του και την πολιτική του υπουργείου είστε εσείς τα σωματεία. Με τους συμβούλους συνήθως υπάρχει καθημερινή και στενή συνεργασία κάτι που από μέρους μας δεν έχουμε δει. Για να ακριβολογούμε πέραν από μια εθιμοτυπική ολιγόλεπτη συνάντηση με τον κ. Υπουργό και τον κ. Γενικό Γραμματέα οπού λάβαμε την κατανόηση στα θέματα μας ουδέν το ουσιαστικότερο.

Ένα είναι το συναίσθημα που κυριαρχεί στους 2.000 εθελοντές πυροσβέστες

ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ!!!




Αξιότιμοι Προσκεκλημένοι,

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Σε αυτά τα θέματα αλλά και σε άλλα μικρότερα ζητάμε συναντίληψη, συνεργασία και υποστήριξη για την επίλυση τους. Από μεριά μας επαναλαμβάνουμε ότι η υποστήριξη στον αγώνα σας τόσο για τα δίκαια αιτήματά σας όσο και για ένα ισχυρό Πυροσβεστικό Σώμα είναι δεδομένη και συνεχής. Όπως δεδομένη και συνεχής είναι η υποστήριξη μας στους πενταετείς συναδέλφους για να ολοκληρωθεί η ομογενοποίηση τους με το μόνιμο προσωπικό.

Για πάνω από 17 χρόνια οι εθελοντές πυροσβέστες πέφτουν ουσιαστικά γυμνοί στη μάχη της φωτιάς με μια στολή που και αυτή είναι δωρεά και τώρα έχει πλέον φθαρεί. Αυτό θα κάνουμε και φέτος. Αυτό κάνουμε καθημερινά.


Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνέδριο σας, να έχουμε μια καλή και ασφαλή αντιπυρική περίοδο, και καλούς αγώνες!



Σας ευχαριστώ,





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.