.

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ:Σύγχρονα-Αποτελεσματικά-Δημοκρατικά Σώματα Ασφαλείας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΟ ΔΙΑΚΥΒΕΥΜΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ:Σύγχρονα-Αποτελεσματικά-Δημοκρατικά Σώματα Ασφαλείας



Του Βασίλη Μαστρογιάννη*,
Επειδή όλα τα πράγματα είναι συγκρίσιμα θα πρέπει κανείς για να βγάλει συμπέρασμα να συγκρίνει γεγονότα ,εποχές, διαχείριση και αποτελέσματα.
Μία απλή ανάγνωση των αποτελεσμάτων της «μηδενικής ανοχής» αφενός και αφετέρου της πρόληψης και της ήπιας διαχείρισης το επτάμηνο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συνειδητοποιήσει τα οφέλη από μία ''άλλη πολιτική''.
Η αλλαγή φιλοσοφίας στη δράση που σκοπό έχει την προστασία των πολιτών είναι αυτό που χαρακτηρίζει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα.
Για το λόγο αυτό η ανασυγκρότηση και η αναδιοργάνωση της Δημόσιας Τάξης, Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας ανήκουν στις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής του.
Για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής απαιτούνται ριζικές αλλαγές, τόσο στην διάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και στην χάραξη της αντεγκληματικής πολιτικής, ώστε να καταστούν η μεν Αστυνομία πιο λειτουργική και αποδοτική, η δε πολιτική ασφάλειας να αντικατοπτρίζει τις θέσεις της αριστεράς και να ισορροπεί με τις ελευθερίες και την περιφρούρηση των δικαιωμάτων των πολιτών, αλλά και των εργαζομένων στα Σώματα Ασφάλειας. Οι δύο αυτοί πυλώνες, θα αποτελέσουν κατ επέκταση την βάση διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του ελληνικού λαού και τις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας για αξιοκρατία και διαφάνεια σε όλα τα επίπεδα.
Προς αυτή την κατεύθυνση, στο διάστημα 7 μηνών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν Επιχειρησιακά βήματα, με τη λειτουργία και επέκταση του θεσμού «Αστυνομικός της Γειτονιάς», με τις ευέλικτες πεζές περιπολίες, με τις κινητές αστυνομικές μονάδες που δραστηριοποιούνται σε απομακρυσμένες, δυσπρόσιτες περιοχές της Χώρας. με το Ειδικό σχέδιο αστυνόμευσης για το κέντρο της Αθήνας και την δυτική Αττική.
Θα πουν βέβαια κάποιοι ότι πολλά από αυτά τα μέτρα είχαν προβλεφθεί από προηγούμενες κυβερνήσεις . Αυτό είναι η μισή αλήθεια . Ολόκληρη η αλήθεια είναι ότι αυτά τα μέτρα ήταν προτάσεις επιστημονικές, διαχρονικά, του απερχόμενου Υπουργού προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες αν τα εξήγγειλαν, ποτέ δεν τα εφήρμοσαν.
Ελήφθησαν μέτρα κατά της εμπορίας ανθρώπων και της ρατσιστικής βίας με την Ενίσχυση της Υπηρεσίας καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων (antitrafficking), των Υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και τη σύσταση γραφείου αντιμετώπισης Αστυνομικής αυθαιρεσίας.
Καθιερώθηκε η «Ώρα του Πολίτη» και η «Ώρα του Ανοιχτού Υπουργείου», διοργανώθηκαν Συνέδρια ασφαλούς πλοήγησης στο διαδίκτυο και συστάθηκε
γραφείο εξυπηρέτησης τουριστών.
Η αναδιοργάνωση των Περιφερειακών Υπηρεσιών Ελληνικής Αστυνομίας., ο
εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης με ακαδημαϊκή φοίτηση και η διασύνδεση με την τριτοβάθμια εκπαίδευση , η αντικειμενικοποίηση των κριτηρίων για τις κρίσεις και προαγωγές, το βαθμολόγιο και η αλλαγή του πλαισίου για τις μεταθέσεις , είναι στο τελικό στάδιο επεξεργασίας και μετά από διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς και τους ενδιαφερόμενους ( εργαζόμενους, τοπικούς φορείς, κόμματα, κλπ) θα νομοθετηθούν.
Μπορεί κανείς να αναφέρει δεκάδες παραδείγματα για να καταδείξει και αποδείξει την αλλαγή φιλοσοφίας και νοοτροπίας που εγκαθιδρύθηκε σε αυτό το υπουργείο αυτούς τους επτά μήνες και για τον αέρα ελευθερίας και ανακούφισης που ανέπνευσαν και ένιωσαν οι εργαζόμενοι.
Η πανθομολογούμενη αξιοκρατική αξιολόγηση χωρίς κομματικά κριτήρια και η ισορροπία σε πρόσωπα και υπηρεσίες, ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο, για να δοθεί το μήνυμα της συνέχειας της διοίκησης, η εργασιακή ειρήνη, η αίσθηση ότι η πολιτική ηγεσία βρίσκεται δίπλα στον εργαζόμενο και τον στηρίζει κατά τη νόμιμη δράση του και οι ανοιχτές πόρτες του υπουργού όπου ο καθένας μπορούσε να εκθέσει τα προβλήματα αλλά και τις απόψεις του, ήταν κάτι πρωτοφανές γι΄ αυτό το Υπουργείο.
Με κατεύθυνση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, 60 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχαν κανέναν Αστυνομικό για προσωπική ασφάλεια, 80 Βουλευτές είχαν απο έναν Αστυνομικό συνοδό (όπως ορίζει το ισχύον Π.Δ.100/2012) και ο Πρωθυπουργός όπως και η κυβέρνηση είχε 40% λιγότερο προσωπικό από κάθε προηγούμενο. Το γεγονός αυτό, είναι ακόμη ένα δείγμα της αλλαγής νοοτροπίας που θέλει να φέρει η Αριστερά, τη στιγμή που άλλα κόμματα δεν εφάρμοσαν το Π.Δ.100/2012 και χρησιμοποιούν στρατιές Αστυνομικών αποδυναμώνοντας, προς όφελος τους, την ασφάλεια των πολιτών.
Ο απεγκλωβισμός χιλιάδων Αστυνομικών από φυλάξεις προσώπων και η επιστροφή εκατοντάδων οχημάτων από στόχους μπορεί να μην πέτυχε σε απόλυτο βαθμό γιατί το πολυδαίδαλο σύστημα μπλόκαρε την διαδικασία και τα περισσότερα μέσα ήταν σε κακή κατάσταση, αλλά η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί.
Ο απεγκλωβισμός 120 περίπου Αστυνομικών από τις φυλακές Δομοκού και η διάθεσή τους στην ευρύτερη περιοχή για αστυνόμευση και δημιουργία αισθήματος ασφάλειας σε ένα κομβικό γεωγραφικά σημείο της Χώρας, είναι ένα ακόμη δείγμα για το πώς αξιοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ το ανθρώπινο δυναμικό. Άραγε αν ερχόταν, παρ΄ ελπίδα, η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση τι θα έκανε με αυτό το προσωπικό, θα το πήγαινε ξανά στις φυλακές?
Επειδή πολύς λόγος γίνεται τελευταία για καταργήσεις υπηρεσιών κλπ να διευκρινιστεί ότι όπως αποδείχθηκε αυτούς τους επτά μήνες, τίποτα δεν γίνεται χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, και επιστημονική έρευνα για να επιτυγχάνεται το καλύτερο αποτέλεσμα. Ο σκοπός πάντα θα είναι ο εκσυγχρονισμός των Υπηρεσιών, η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση του εγκλήματος, το ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον και η προστασία των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών.
Οι συγκρίσεις που μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος στα σώματα ασφαλείας, αλλά και ο κάθε πολίτης για το μικρό αυτό χρονικό διάστημα, απέναντι στις δεκαετίες που διαχειρίστηκαν άλλοι τις τύχες της Χώρας και την έφτασαν στη σημερινή κατάσταση , πιστεύω ότι είναι εύκολη και με το χέρι στην καρδιά, αλλά και με την λογική, θα πει όχι στο παλιό και θα δώσει την ευκαιρία στο νέο για να αλλάξει την Ελλάδα.


ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α' ΑΘΗΝΑΣ






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.