.

Αποτελέσματα ευρείας σύσκεψης για το μέλλον του ΤΕΑΠΑΣΑ, μετά τη ψήφιση του ν. 4337/2015 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Αποτελέσματα ευρείας σύσκεψης για το μέλλον του ΤΕΑΠΑΣΑ, μετά τη ψήφιση του ν. 4337/2015




 Η κοινή ανακοίνωση των Ομοσπονδιών



Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2015
 
Αρ. Πρωτ.: 506/1/41γ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης της Κυβέρνησης με την Π.Ο.ΑΣ.Υ. για την τύχη του ασφαλιστικού μας Φορέα, του ΤΕΑΠΑΣΑ, και σε συνέχεια της προφορικής δέσμευσης του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γεωργίου ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥ
στον Πρόεδρο της Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, μετά από προτροπή του τελευταίου κατά τη συζήτηση του επίμαχου άρθρου την Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015, στη Βουλή, παρουσία και του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νικολάου ΤΟΣΚΑ, πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015, ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία των προαναφερομένων Υπουργών, Προεδρείων των Ομοσπονδιών μας και Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Ελένης ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ και Πέτρου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕΑ.

Η ως άνω σύσκεψη πραγματοποιήθηκε , παρότι με την ψήφιση του άρθρου 21 παρ. 3 του ν. 4337/15 καταργήθηκαν αναδρομικά οι προθεσμίες που ορίζονταν από τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν.4331/15 περί μετατροπής των Τομέων του ΤΕΑΠΑΣΑ και άλλων Ταμείων σε Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία, προκειμένου ο Υπουργός Εργασίας να αναπτύξει τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος που ανακύπτει μετά την «άστοχη» ψήφιση της εν λόγω παραγράφου.
Ειδικότερα, ο Υπουργός Εργασίας, προσήλθε στη σημερινή σύσκεψη και δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας, όσον αφορά τη μετατροπή των Ταμείων μας σε Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία. Ειδικότερα, αφού μίλησε για το νέο μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, είπε ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι η ενοποίηση όλων των Ταμείων και η θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους. Αναφορικά με τα αιτήματά μας για τη μετατροπή των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ σε Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία, είπε ότι θα επιδιώξει σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο να ικανοποιηθούν αυτά με την έκδοση σχετικής γνωμοδότησης. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι τον προσεχή Νοέμβριο θα δοθεί εκ νέου η δυνατότητα σε όλα τα Ταμεία, τόσο Επικουρικής Ασφάλισης όσο και Πρόνοιας, να μετατραπούν, εφόσον το επιθυμούν, σε Αυτοδιαχειριζόμενα (π.χ. ο Κλάδος Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ, το ΤΑΛΣ κ.λπ.), εκφράζοντας την επιφύλαξή του αναφορικά με τη στάση των δανειστών, αν και όπως είπε, εκτιμά ότι δεν θα έχουν αντίρρηση, αφού το δίκαιο αίτημά μας, δεν επηρεάζει αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Απαντώντας στη συνέχεια σε διευκρινιστικές μας ερωτήσεις, είπε ότι σε περίπτωση μη ενοποίησης των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ και μετατροπής τους σε Αυτοδιαχειριζόμενα, το δημόσιο – εργοδότης δεν μπορεί πλέον να συνεισφέρει το προβλεπόμενο 3% (εργοδοτική εισφορά) και συνεπώς η λειτουργία των Ταμείων θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ήτοι 3%. Η πιθανή υλοποίηση της εν λόγω απόφασης, μας βρίσκει αντίθετους, εκτός κι αν το δημόσιο αναλάβει την υποχρέωση της κάλυψης του 50% του ελλείμματος που θα προκύπτει από την αποχώρηση του δημοσίου ως εργοδότη.
Όσον αφορά τα αποθεματικά των Ταμείων και των Τομέων, επειδή ήδη τρέχει η ένταξή τους στο ΕΤΕΑ, τόνισε ότι η διαδικασία είναι σε εκκρεμότητα, αλλά ακόμα κι αν ολοκληρωθεί αυτή, με την έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, τα αποθεματικά θα επιστρέψουν στα νέα, υπό ίδρυση Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία, από τη στιγμή που θα υπάρχει τέτοια απόφαση από τους αντιπροσωπευτικούς Φορείς των εργαζομένων.
Να σημειωθεί επίσης, ότι η Βουλευτής κα Ελένη ΑΥΛΩΝΙΤΟΥ επανάλαβε το ενδιαφέρον του Κόμματός της για τη διευθέτηση του ζητήματος που ανέκυψε με τον ν.4337/15, εκφράζοντας την κατανόησή της για το δίκαιο του αιτήματος και τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα μας, όπως έπραξε ήδη μεσολαβώντας για την επίτευξη της ευρείας αυτής σύσκεψης, δεδομένης της σημαντικής προσφοράς των Σωμάτων Ασφαλείας στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα μας.
Τέλος, από πλευράς μας τονίστηκε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων, αναμένοντας από τους παρευρισκόμενους Υπουργούς την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους. Πιστεύουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι η Κυβέρνηση θα είναι δίπλα μας, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό έργο των ενστόλων. 

Οι Πρόεδροι
Π.Ο.ΑΣ.Υ.
Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.
Ε.Α.Π.Σ.
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ Ιωάννης ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ Δημήτριος ΤΣΑΤΣΟΥΛΗΣ Αθανάσιος ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ Ιωάννης


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.