.

Ενίσχυση των δικαστηρίων και βελτίωση συνθηκών στις φυλακές ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Ενίσχυση των δικαστηρίων και βελτίωση συνθηκών στις φυλακές




Η πάταξη της διαφθοράς, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, η βελτίωση των συνθηκών στα καταστήματα κράτησης, αλλά και σειρά κοινωνικών μέτρων, όπως η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, αποτελούν τον βασικό κορμό των δράσεων που θα αναλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης το προσεχές διάστημα.Από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος εξήγγειλε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον ευαίσθητο και πολύπαθο τομέα της Δικαιοσύνης, ενώ απάντησε στην έντονη κριτική που δέχθηκε για την αποφυλάκιση επικίνδυνων κρατουμένων βάσει του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών και για τις δυσμενείς, ως προς τις δυνατότητες της αίθουσας, συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η δίκη της Χ.Α.

Αναφερόμενος στον νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών, ο υπουργός υπογράμμισε ότι έγινε βάσει των διεθνών επιταγών για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και νομολογίας του ΕΔΔΑ, ενώ προανήγγειλε και νέα μέτρα, τα οποία, όπως είπε, θα είναι πρακτικά. «Γνωρίζω ότι υπάρχουν πρόσωπα και οργανωμένα συμφέροντα που θα αναθερμάνουν την πολεμική κατά της πολιτικής της αποσυμφόρησης. Επαναλαμβάνω ότι οι απολύσεις που αποδόθηκαν ψευδώς στο πρόσφατο νομοθέτημα θα είχαν λάβει χώρα και με προηγούμενη νομοθεσία».

Ως προς τη δίκη της Χρυσής Αυγής, παραδέχθηκε ότι η χώρα μας δεν ήταν έτοιμη για τη διεξαγωγή δικών με πολυάριθμους κατηγορούμενους και διαδίκους, ωστόσο «αυτήν τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια διασκευών και διαρρυθμίσεων που προχωρεί, αλλά δεν παύει να υπάρχει ανάγκη υπομονής των θιγόμενων».

Για τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και τις έντονες αντιδράσεις που προκλήθηκαν ο κ. Παρασκευόπουλος δικαιολογήθηκε, σημειώνοντας ότι αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη χώρα, ωστόσο επεσήμανε ότι θα υπάρξει προσπάθεια βελτιωτικών κινήσεων, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που έχουν ληφθεί.

Για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ο κ. Παρασκευόπουλος ανακοίνωσε συγκρότηση ομάδων και επιτροπών που επεξεργάζονται την κωδικοποίηση του νομοθετικού έργου για να παύσει η πολυνομία, ενώ προανήγγειλε ενίσχυση των δικαστηρίων με ανθρώπινο δυναμικό.

Σε επίπεδο νομοθετημάτων, ο ίδιος προανήγγειλε ρυθμίσεις για τη καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, μεταρρυθμίσεις στη διοικητική δικαιοσύνη, αλλά και ενίσχυση της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφορών.

Τέλος, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος, ο κ. Παρασκευόπουλος επέμεινε στην ανάγκη καλλιέργειας του ανθρωπισμού, ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάγκη εκπαίδευσης και επανένταξης των κρατουμένων. Παράλληλα ανακοίνωσε την κατάρτιση νομοθετήματος που θα αφορά πρόγραμμα απεξάρτησης, αντί εγκλεισμού, για συγκεκριμένες κατηγορίες χρηστών, ενώ σε κοινωνικό επίπεδο προανήγγειλε σειρά μέτρων, μεταξύ των οποίων και η θέσπιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.



της Εύας Καραμανώλη
#Καθημερινή

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.