.

Ενημέρωση της ΕΑΠΣ για τα ΕΦΑΠΑΞ του Πυροσβεστικού Προσωπικού ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

Ενημέρωση της ΕΑΠΣ για τα ΕΦΑΠΑΞ του Πυροσβεστικού Προσωπικού


Στα πλαίσια της συνεχούς ενημέρωσης για τα ζητήματα του ΤΕΑΠΑΣΑ, η τελευταία εξέλιξη είναι η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΥΕΘΑ ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου με θέμα το Συντελεστή Βιωσιμότητας και τη Ρήτρα Αξιόμαχου Ειδικών Λογαριασμών Χορήγησης Εφάπαξ Βοηθημάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των διοικήσεων των Ειδικών Λογαριασμών των Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ).

Κατά τη σύσκεψη ο κ. Καμμένος ενημέρωσε ότι, μετά από σχετική επικοινωνία και αλληλογραφία με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του αρμόδιου Υπουργού, προωθείται αλλαγή – τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 220 παρ. 3 του Ν.4281/2014, με τις οποίες καθορίστηκαν ο τρόπος υπολογισμού και χορήγησης των εφάπαξ βοηθημάτων.
Από την πλευρά τους, όλοι οι εκπρόσωποι ζήτησαν την κατάργηση του άρθρου 220 του Ν.4281/2014 και να την συνέχιση της λειτουργίας των Ταμείων και των Ειδικών Λογαριασμών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες καταστατικές τους διατάξεις πριν την 30-07-2014. Ο κ. Καμμένος ζήτησε από τα Διοικητικά Συμβούλια των Ειδικών Λογαριασμών και των Ταμείων να συγκληθούν και να αποφασίσουν εάν δύνανται απρόσκοπτα να χορηγούν τα εφάπαξ βοηθήματα προς τους δικαιούχους σε βάθος τουλάχιστον δέκα (10) ετών, χωρίς την δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, προκειμένου μέσω των αρμόδιων Υπουργών να προωθηθούν προτάσεις στο Υπουργείο Εργασίας που είναι αρμόδιο για την όποια νομοθετική παρέμβαση σχεδιάζεται τις προσεχείς ημέρες.
Αναφορικά με το δικό μας Ταμείο, την Δευτέρα 09/11/2015 πραγματοποιήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στο ΤΕΑΠΑΣΑ για να παρθεί απόφαση για το εν λόγω θέμα. Στην εισήγησή του, στην συνεδρίαση, ο Διευθυντής Ασφάλισης – Παροχών, Πύραρχος Ε. Τσαλοκώστας. ενημέρωσε ότι εκκρεμούν 1053 αιτήσεις για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος (675 για το ΤΠΑΣ, 271 για το ΤΠΥΑΠ, και 107 για το ΤΠΥΠΣ) και διαβεβαίωσε παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα στοιχεία ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Κλάδου Πρόνοιας του Ταμείου μας επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων εάν εφαρμόζουμε τις ισχύουσες μέχρι 29/07/2014 καταστατικές διατάξεις, όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού και χορήγησης των εφάπαξ χρηματικών βοηθημάτων, χωρίς να δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και ελλείμματα.
Επίσης ενημέρωσε ότι λόγω των σχετικών διατάξεων των νόμων 3856/2010, 4336/2015 και 4337/2015 που ρυθμίζουν την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αιτήσεις για την χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν περιορισθεί κατά πολύ οι συνταξιοδοτήσεις και διαφαίνεται ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία, εξασφαλίζοντας πλήρως τις χρηματοροές από την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών των μετόχων, καλύπτοντας όλα τα αιτήματα για χορήγηση εφάπαξ βοηθημάτων, δημιουργώντας μάλιστα και αποθεματικό κεφάλαιο.

Το ΔΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ, τελικά ομόφωνα, αποφάσισε την εξαίρεση του κλάδου Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ από τις διατάξεις του άρθρου 220 του Ν.4281/2014 αφού τουλάχιστον την επόμενη 10ετία δύναται ο Τομέας Πρόνοιας του Ταμείου να χορηγεί απρόσκοπτα τα εφάπαξ χρηματικά βοηθήματα στους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις χωρίς να δημιουργούν ελλείμματα, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εισφορές των μετόχων.


#eaps.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.