.

Την καταδίκη και των 6 αστυνομικών του Α.Τ Ακροπόλεως για τον βασανισμό του Χιλιανού πρότεινε ο εισαγγελέας ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Την καταδίκη και των 6 αστυνομικών του Α.Τ Ακροπόλεως για τον βασανισμό του Χιλιανού πρότεινε ο εισαγγελέας

Την καταδίκη και των έξι κατηγορούμενων αστυνομικών πρότεινε ο εισαγγελέας στο Β’ Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, για τα βασανιστήρια του Χιλιανού Πέδρο Ναβάρο στο Α.Τ. Ακροπόλεως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2010.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ο βασικός κατηγορούμενος άσκησε κατά του Ναβάρο «υπέρμετρη αστυνομική βία, η οποία δεν δικαιολογείται από κάποιο υπηρεσιακό καθήκον» και τον έπληξε με κλομπ επανειλημμένα, έχοντας πρώτα περάσει στον κρατούμενο χειροπέδες, ενώ του φόρεσε και κράνος, «προκειμένου να συνεχιστεί ο ξυλοδαρμός του από τον ίδιο και άλλα πρόσωπα», οι οποίοι του προκάλεσαν «έντονο και μεθοδευμένο σωματικό πόνο».
Ο εισαγγελέας τόνισε επίσης ότι το επόμενο πρωί o αστυνομικός της πρωινής βάρδιας αντιλήφθηκε ότι ο Χιλιανός ήταν αδύνατο να σηκωθεί και να μετακινηθεί κι έτσι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με καροτσάκι, όπου διαπιστώθηκε ότι από τον ξυλοδαρμό έπαθε ραβδομυόλυση, η οποία με τη σειρά της προκάλεσε οξεία νεφρική ανεπάρκεια και «υπήρξε άμεσος κίνδυνος για τη ζωή του εάν δεν μεταφερόταν στο νοσοκομείο».
Πρότεινε λοιπόν ο βασικός κατηγορούμενος να κριθεί ένοχος για την κατηγορία των βασανιστηρίων, ενώ για τη δεύτερη κατηγορία που αντιμετωπίζει, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης, υποστήριξε ότι καλύπτεται και απορροφάται από την πρώτη.
Για τον αξιωματικό υπηρεσίας, ο οποίος κατηγορείται για απόπειρα κατάχρησης εξουσίας και για «διακεκριμένη έκθεση» (γνώριζε αλλά δεν έκανε τίποτα), ο εισαγγελέας είπε ότι θεωρεί αδιανόητο ότι δεν αντιλήφθηκε πως ο Χιλιανός βρισκόταν σ’ αυτήν την κατάσταση, αναφέροντας ότι ο αστυνομικός «παρέβλεψε τα σημάδια του πόνου και της κακοποίησης», ενώ «όφειλε να αναφέρει άμεσα το περιστατικό στους ανωτέρους του ώστε να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός της αστυνομικής προανάκρισης».
Πρότεινε λοιπόν την ενοχή του όπως και των υπόλοιπων τεσσάρων αστυνομικών που κατηγορούνται «για διακεκριμένη έκθεση», λέγοντας ότι «άπαντες οι αστυνομικοί αντιλήφθηκαν την κατάσταση της υγείας» του Ναβάρο, ο οποίος «θα μπορούσε να είχε πεθάνει μέσα στο κελί».
Η απόφαση αναμένεται στις 17 Δεκεμβρίου. 



#efsyn.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.