.

Ομιλία Ι. Σαρακιώτη, Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ, στο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

Ομιλία Ι. Σαρακιώτη, Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ, στο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ




Η ομιλία του Βουλευτή Φθιώτιδας ΣΥΡΙΖΑ κ. Σαρακιώτη στο 26ο

 Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή να παρευρίσκομαι ανάμεσά σας, στο 26ο συνέδριο της ΠΟΑΣΥ, ανάμεσα σε στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, ανάμεσα σε ανθρώπους οι οποίοι καθημερινά προσφέρουν τις υπηρεσίες τους με ανιδιοτέλεια διακινδυνεύοντας συχνά την προσωπική ασφάλειά τους.
Δυστυχώς, η δύσκολη οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας δεν έχουν επιτρέψει στην πολιτική ηγεσία να εκφράσει έμπρακτα την ευγνωμοσύνη στο έργο που επιτελείτε. Είναι ακριβώς αυτές οι δυσκολίες και τα προβλήματα που έχουν αναδείξει στο έπακρο το υψηλό αίσθημα καθήκοντος που σας διακατέχει. Είναι πράγματι οξύμωρο αλλά η κρίση έχει αναγκάσει όλους μας να επανεκτιμήσουμε πολλά πράγματα και ένα από αυτά είναι η σημασία του θεσμικού ρόλου της Ελληνικής Αστυνομίας, τον οποίο τα στελέχη της υπηρετούν με μόνο γνώμονα τη δημοκρατία και την ασφάλεια των πολιτών.

 Η χώρα μας, σήμερα, βρίσκεται ενώπιον μίας σειράς πρωτόγνωρων προκλήσεων και η Ελληνική Αστυνομία αποτελεί τον αξιόπιστο μηχανισμό αντιμετώπισής τους. Το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα επηρεάζει όλο τον πλανήτη και σίγουρα την Ευρώπη, της οποίας τα σύνορα έχουμε κληθεί να διαφυλάττουμε. Από πλευράς της κυβέρνησης, χρέος της είναι να παρέχει τα μέσα και τον εξοπλισμό, προκειμένου η Αστυνομία να ανταπεξέλθει στο έργο της, αλλά και να ευαισθητοποιεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους έναντι της Ελλάδας. Είναι πραγματικά συγκινητικό ότι, σε μια περίοδο που οι εταίροι μας έκλειναν τα σύνορά τους, οι Έλληνες αστυνομικοί έτειναν χείρα βοηθείας στους πρόσφυγες στο λασπότοπο της Ειδομένης και στους λοιπούς χώρους φιλοξενίας τους.

 Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης, θέλησε να κρατήσει το θεσμό της Αστυνομίας μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες και μικροκομματικές επιδιώξεις. Άλλωστε αυτό φάνηκε έμπρακτα στις κρίσεις των αξιωματικών που έλαβαν χώρα τα 2 τελευταία χρόνια. Αποτελούν πλέον παρελθόν οι πολιτικές και κομματικές διώξεις στα σώματα ασφαλείας προηγουμένων ετών. Σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία και με τη νομιμοποίηση των πολιτών, η κυβέρνηση έχει επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της Αστυνομίας ως ένα δημοκρατικό όργανο πάταξης του εγκλήματος και όχι καταστολής των κινημάτων διαμαρτυρίας με την ΕΛΑΣ να εστιάζει στην τήρηση της νομιμότητας με άξονα την υπηρέτηση του πολίτη. Απτό αποτέλεσμα της αλλαγής πολιτικής είναι και η μείωση σε ποσοστό 90% των τραυματισμών των συναδέλφων σας.

 Τα στελέχη της ΕΛΑΣ, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι δημοκρατικοί πολίτες οι οποίοι διαθέτουν υψηλή επαγγελματική συνείδηση και τιμούν τον όρκο στο Σύνταγμα. Γι’ αυτό το λόγο, σκοπός μας δεν είναι προφανώς η παράδοση μαθημάτων δημοκρατίας στους ανθρώπους, αλλά η εμπέδωση κλίματος διαφάνειας, ισότητας και αξιοκρατίας στο Σώμα. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσουμε την κατάργηση του στρατωνισμού στη σχολή αξιωματικών και την ακαδημαϊκή φοίτηση αυτών, την αναμόρφωση με όρους δικαιοσύνης και αξιοκρατίας του προεδρικού διατάγματος για τις μεταθέσεις που, επίσης θεσμοθετήθηκε, καθώς και την προσπάθεια που θεωρώ ότι ολοκληρώνεται το προσεχές διάστημα για το νέο πλαίσιο αξιοκρατικών κρίσεων και προαγωγών. Θα ήθελα να επισημάνω σε αυτό το σημείο τις αλλαγές στον τρόπο υλοποίησης των αμοιβαίων μεταθέσεων με την κατάρτιση επετηρίδας, ένα πεδίο σκοτεινών συναλλαγών μεταξύ αστυνομικών. Στην προσπάθεια αυτή εντάσσεται η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ, μετά από έναν εξαντλητικό διάλογο ενάμισι έτους, που υλοποιούμε σε συνεννόηση και με τη συμβολή όλων των αστυνομικών διευθύνσεων της επικράτειας αλλά και των τοπικών κοινωνιών για μια πιο αποτελεσματική και σύγχρονη Αστυνομία κοντά στον πολίτη και με ταυτόχρονη προσπάθεια για καλύτερες εργασιακές συνθήκες για τους ανθρώπους της. Επιπλέον, έχουμε δεσμευτεί για την υλοποίηση επιτέλους του θεσμού του Συνηγόρου του Αστυνομικού, ενός εργαλείου προστασίας των δικαιωμάτων του εργαζομένου αστυνομικού απέναντι σε αυθαιρεσίες της διοίκησης.

 Η οικονομική κρίση, μέσα σε όλα τα δεινά που έχει φέρει, έχει προσφέρει αρκετές ευκαιρίες εξορθολογισμού των δημοσίων δαπανών και ευαισθητοποίησης επί ζητημάτων θεσμικής λειτουργίας των δημοσίων φορέων και οργανισμών. Εντοπίζονται λοιπόν σπατάλες σε υλικά μέσα, αλλά κυρίως μεριμνούμε για τον εξορθολογισμό της κατανομής και την αξιοποίηση του ίδιου του προσωπικού.

 Όλοι μας γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι από εσάς απασχολούνται σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής αντιμετώπισης του εγκλήματος. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε η 24ωρη λειτουργία της γραμμής τηλεφωνικής υποστήριξης και συμβουλευτικής για τους υπηρετούντες στην ΕΛΑΣ αλλά και τις οικογένειές τους.

 Ξεκινήσαμε μια ειλικρινή συζήτηση για το ποιον φυλάει και γιατί η Αστυνομία. Για το τι αστυνομία θέλουμε και για ποιον?? Αποδεσμεύουμε έτσι δυνάμεις από το πολιτικό προσωπικό της χώρας και την επιχειρηματική ελίτ με σκοπό τη διάθεσή τους στην κοινωνία. Τέλος, με προσήλωση στην αρχή μιας αστυνομίας από τους πολίτες και για τους πολίτες, προχωράμε σε συνέργειες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού. Προχωρήσαμε σε προγραμματική συμφωνία με την Περιφέρεια Αττικής, τους Δήμους Αθηναίων και Αχαρνών, καθώς και τους Δήμους Λαμιέων και Λοκρών εδώ στη Στερεά Ελλάδα. Με αυτόν τρόπο, προσπαθούμε να ενισχύσουμε το δίαυλο επικοινωνίας των κατά τόπους αιρετών με την Αστυνομία και έτσι, να βελτιώσουμε την ενημέρωση για τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε περιοχή.

 Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Γνωρίζω, επίσης, ότι υπάρχουν βασικές ελλείψεις στις εργασιακές συνθήκες του ίδιου του προσωπικού ιδιαίτερα στις υπηρεσίες αιχμής. Σας διαβεβαιώνω, όμως, ότι είμαστε δίπλα σας πιστεύοντας ότι μαζί με εσάς και έχοντας θέσει τα παραπάνω ως βασική και άμεση προτεραιότητα θα καταφέρουμε να αναστρέψουμε την εικόνα, να βελτιώσουμε την καθημερινότητα και την ποιότητα εργασίας του αστυνομικού.

 Εκ μέρους όλων των πολιτών, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω εσάς τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας για το έργο που επιτελείτε. Σας ευχαριστώ θερμά.









0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.