.

Τόσκας: Είναι εκ του πονηρού αυτά, είναι προφανώς κατευθυνόμενες κινήσεις από σκληρούς κύκλους ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τόσκας: Είναι εκ του πονηρού αυτά, είναι προφανώς κατευθυνόμενες κινήσεις από σκληρούς κύκλους

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας παραχώρησε σήμερα, Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017, συνέντευξη στο δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη κατά τη διάρκεια εκπομπής στο Ραδιόφωνο «24/7». 
 
Δημοσιογράφος: Καλή σας ημέρα.
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Αρβανίτη και καλημέρα στους ακροατές.
 
Δημοσιογράφος: Πάντως σε αυτό που έλεγα, γιατί τα Υπουργεία δεν τα λένε όπως κανονικά πρέπει να είναι, αφορά και στο δικό σας Υπουργείο, γιατί το λέμε Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δεν το λέμε Υπουργείο Αστυνομίας, να τελειώνουμε;
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βέβαια δεν περιλαμβάνει μόνο την Αστυνομία, περιλαμβάνει και την Πυροσβεστική, περιλαμβάνει και πολλά άλλα.
 
Δημοσιογράφος: Υπουργείο Σωμάτων Ασφαλείας… Ναι, τέλος πάντων αυτό είναι μια ωραία κουβέντα να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς. Ρωτώ για το κομμάτι της συγκέντρωσης αυτής που γίνεται και πολύ λόγος, και υπάρχουν εφημερίδες σήμερα που γράφουν για το “Εξαρχιστάν”, να θυμίζει και σε Κουρδιστάν… Γιατί απαγορεύσατε τη συγκέντρωση κύριε Υπουργέ;
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι Αστυνομικές Αρχές απαγόρευσαν τη συγκέντρωση για να μη δημιουργηθεί ένταση, ένταση μη ελεγχόμενη και αυτός ήταν ο λόγος, όπως παρόμοιος λόγος υπήρξε και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν. Να θυμίσω: Πέντε περιπτώσεις το 2014 και πέντε περιπτώσεις το 2013.
 
Δημοσιογράφος: Για θυμίστε μου…
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Επομένως για αποφυγή περιττής έντασης σε μια μέρα που έχουμε και την πορεία και τη συγκέντρωση των εργαζόμενων της ΠΟΕ-ΟΤΑ, μια μέρα με καύσωνα, μια δύσκολη μέρα. Αυτοί ήταν οι λόγοι της απαγόρευσης.
 
Δημοσιογράφος: Και με ποια δικαιοδοσία το κράτος απαγορεύει τη δική μου έκφραση κατά το δοκούν; Δηλαδή, όπως κρίνετε εσείς, έχω δικαίωμα να διαδηλώσω όποια μέρα θέλω. Αυτό σημαίνει αστική δημοκρατία.
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Ναι, οι αρχές της αστικής δημοκρατίας φυσικά είναι σεβαστές και πρέπει να γίνονται δεκτές. Αλλά ξέρετε κάτι; Όταν έρχεται ένα συνδικαλιστικό όργανο που εκπροσωπεί τα όργανα της τάξης και λέει ότι είναι “θεματοφύλακας αρχών και αξιών της δικαιοσύνης, της ισότητας και της δημοκρατίας”, δηλαδή αυτοανακηρύσσεται σε θεσμικό θεματοφύλακα της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας, τότε να θυμίσω ότι αυτές οι πρακτικές ξεφεύγουν από τα όρια των συνδικαλιστικών οργάνων και γνωρίζετε και πότε τις έχουν επικαλεστεί.
Δεν μπορεί τα όργανα, οι συνδικαλιστές των οργάνων της τάξης, γιατί τα όργανα της τάξης είναι όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι οι εργαζόμενοι που με αυτή τη ζέστη προσφέρουνε έξω στην κοινωνία… Έρχονται κάποια συνδικαλιστικά όργανα και λένε εμείς θα ανοίξουμε τις πόλεις. Αυτό επικαλούνται και θα λύσουμε τα κοινωνικά προβλήματα. Ποιος τους έθεσε σαν καθήκον και σαν αποστολή την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων;
Ξέρετε κάτι: Πρέπει να γίνεται, όσοι δουλεύουν στους σκληρούς μηχανισμούς του κράτους, στο στρατό, στην αστυνομία, σε κάποιες υπηρεσίες έχουν όλα αυτά τα δικαιώματα που έχουν και όλοι οι υπόλοιποι πολίτες αλλά έχουν και υποχρεώσεις τέτοιες που απορρέουν από τη δουλειά τους, από την αποστολή τους.
Λοιπόν κανένα θεματοφύλακα δεν έχει ορίσει ο ελληνικός λαός, συνδικαλιστές της Αστυνομίας, ενός μέρους της Αστυνομίας. Ξέρετε η Π.Ο.ΑΞΙ.Α., οι Αξιωματικοί, δεν συμμετέχουν αλλά μη σας πω και πολλοί άλλοι δεν συμμετέχουν, αλλά μιλάω για τα συνδικαλιστικά όργανα.
Κανένας λοιπόν δεν τους όρισε σαν θεματοφύλακα αρχών, αξιών -χρησιμοποιώ τις λέξεις τους- της δικαιοσύνης, της ισότητας, της δημοκρατίας και τα λοιπά. Είναι εκ του πονηρού αυτά, είναι προφανώς κατευθυνόμενες κινήσεις από σκληρούς κύκλους προκειμένου να προκληθεί ένταση σε μια εποχή που γίνονται τεράστιες προσπάθειες να προχωρήσουμε σε ανοδική πορεία.
 
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, κύριε Τόσκα, θεωρείτε σκληρό κύκλο και τη Νέα Δημοκρατία; Διότι η Νέα Δημοκρατία έχει βγει με ανακοίνωση και των τομεαρχών που ζητούν ουσιαστικά να γίνει συγκέντρωση και την παραίτησή σας.
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Τώρα εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τι λέει η Νέα Δημοκρατία, γιατί η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας πελαγοδρομεί.
Στην αρχή ήταν επιφυλακτική απέναντι σε αυτή τη συγκέντρωση. Χαμογελάκια έβλεπα από εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας σε συζητήσεις σε ό,τι αφορά αυτή τη συγκέντρωση και αποδοκιμασία έβλεπα. Μετά συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας με τους συνδικαλιστές, έδειξε ότι συναινεί, μετά κρύφτηκε. Σε όλη αυτή τη διαδικασία βέβαια ο κύριος Γεωργιάδης πρωτοστατεί και προσπαθεί να υποκινήσει σε συνθήκες έντασης, γιατί νομίζει ότι η αποσταθεροποίηση τον βολεύει.
 
Δημοσιογράφος: Όχι μόνο και ο κύριος Δένδιας πήρε θέση σ’ αυτό, πρώην Υπουργός Δημόσιας Τάξης – Προστασίας του Πολίτη, όπως θέλετε. Δεν είναι μόνο ο κύριος Γεωργιάδης πια, ο κύριος Γεωργιάδης σήκωσε το χορό, το καταλαβαίνω αλλά λέτε να δρα ανεξάρτητα ο κύριος Γεωργιάδης απ’ τη πολιτική του ηγεσία, δηλαδή τη φυσική ηγεσία που είναι ο κύριος Μητσοτάκης;
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Εδώ βέβαια βλέπουμε τον τελευταίο καιρό μία στάση του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας ο οποίος σε συνεντεύξεις του σε ξένα έντυπα βγάζει λάδι τη Χρυσή Αυγή και την ακροδεξιά και να τα ρίχνει όλα στην Αριστερά.
Αναθαρρεύουν προφανώς και κύκλοι της ακροδεξιάς μέσα στη Νέα Δημοκρατία και κάνουν αυτά που είπα πριν και εδώ έχω έναν προβληματισμό. Οι απλοί ψηφοφόροι, οι απλοί υποστηρικτές της Νέας Δημοκρατίας, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που έχουν φιλελεύθερες αντιλήψεις, γιατί υπάρχουν αρκετοί με φιλελεύθερες αντιλήψεις και στη συντηρητική παράταξη τι θα έλεγαν, και τι θα έκαναν; Στηρίζουν αυτήν την συγκρουσιακή αντίληψη και αυτή την πολιτική της έντασης; Εγώ πιστεύω ότι δεν τη στηρίζουν.
 
Δημοσιογράφος: Θα σας έλεγαν Κύριε Υπουργέ ότι ναι «θεωρώ δημιουργείται διαδικασία άβατο».
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Αυτό το άβατο το ανακάλυψε η Νέα Δημοκρατία εδώ και ενάμισι ή δύο χρόνια ενώ πριν ήταν λεωφόροι με άπλετη κυκλοφορία και δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα. Αυτόν τον παραδεισένιο κόσμο που υπήρχε επί εποχής του κυρίου Δένδια.
Να υπενθυμίσω την εποχή εκείνη τι γινόταν μέσα στην Αθήνα σε ό,τι αφορά την βροχή δακρυγόνων και την τεράστια ένταση που υπήρχε απέναντι στις εργατικές διαδηλώσεις και στους ανθρώπους που διαδήλωναν στους δρόμους.
Όλα αυτά έχουν ξεχαστεί μονομιάς και τώρα έγιναν υπερασπιστές της δημοκρατίας των συνδικαλιστών, ενός μικρού κύκλου συνδικαλιστών και ο κύριος Δένδιας και ο κύριος Γεωργιάδης. Εδώ η υποκρισία περισσεύει από τα μπατζάκια και νομίζω ότι εάν θέλουμε να βοηθήσουμε όλοι μας την σταθεροποίηση και στην άνοδο της χώρας μας θα πρέπει τουλάχιστον να μιλήσουμε ειλικρινά.
 
Δημοσιογράφος: Εγώ την εποχή εκείνη τη θυμάμαι πάρα πολύ καλά, προσωπική εμπειρία στο κομμάτι αυτό, για το ξύλο της μαϊμούς που είχε πέσει τότε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Αθήνας όταν είχαν συλληφθεί διαδηλωτές σε μία αντιφασιστική συγκέντρωση και υπήρχε ένα άρθρο του “ Guardian ”, το λέω για τους ακροατές πιο πολύ και είχαμε μία φασαρία στην ΕΡΤ για να θυμηθούμε και λίγο τα παλιά.
Κύριε Τόσκα χθες είχα εδώ, ήταν τιμή μου δηλαδή, είχα την κυρία Μάγδα Φύσσα, δεν ξέρω εάν το ακούσατε εάν είδατε τη συνέντευξη, θέλω να σας δώσω ένα μικρό απόσπασμα από τη χθεσινή συνέντευξη και θέλω ένα μικρό σχόλιο από εσάς.
 
(αρχή εμβόλιμου ηχητικού αποσπάσματος) Μάγδα Φύσσα:  Η ζωή μας σταμάτησε εκείνη τη μέρα από εκεί και πέρα απλά κινούμαστε. Τα στοιχεία ήταν δυνατά και αυτά τα οφείλουμε καθαρά στον Παύλο, τα χρωστάμε στον Παύλο. Εάν ο Παύλος δεν άντεχε αυτά τα τέσσερα λεπτά κι αν δεν τυχαία περνούσε το περιπολικό δεν θα ήταν έτσι σήμερα. Ο Παύλος μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο προσπάθησε να έχει τη λογική του, δεν σκέφθηκε καθόλου το τραύμα του καθόλου ότι μπορεί να έφευγε.
Τέσσερα λεπτά λοιπόν είχε ζωή και τα τέσσερα λεπτά τα εκμεταλλεύτηκε. Ήταν όρθιος το πρώτο που έκανε ήταν να παραμείνει επάνω σε ένα φωτεινό δρόμο και μεγάλο δρόμο, αντίθετα με τα παιδιά που τους είπε να φύγουν και φύγανε και κρύφτηκαν στα στενά. Αν το έκανε και αυτό ο Παύλος το έγκλημα θα γινότανε μέσα στα στενά και σήμερα θα λέγανε για ξεκαθάρισμα και κανείς δεν θα ήξερε τι έχει γίνει.
Με εντολή ο δολοφόνος πήγε εκεί και πήγε καθαρά να μαχαιρώσει. Δεν ήταν μέσα στους τριάντα σαράντα που πηγαινοερχόντουσαν και χτυπάγανε. Αστυνομία και Χρυσή αυγή είναι ένα, τουλάχιστον γι’ αυτούς που ήτανε εκεί, δεν μιλάω για όλους. Φυσικά και προκαλούν και συνεχίζουν να προκαλούν και δεν έχουνε κανένα, κανένα και πάλι και εκεί στο Εφετείο να σας πώ, η αστυνομία είναι με το μέρος τους.
 
Δημοσιογράφος: Συγνώμη έχει ακουστεί για το κακό που σας κάνανε;
 
Μάγδα Φύσσα: Όχι βέβαια, ποια συγνώμη; Όχι μόνο δεν έχουν μετανιώσει για το οτιδήποτε… Είναι χυδαίοι απέναντι μου με τον τρόπο που με κοιτάνε, με ρώτησες προηγουμένως εάν έχουνε ζητήσει συγνώμη. Μπορεί να μην έχω δει να μην έχω ακούσει την συγνώμη τους αλλά και δεν ενδιαφέρει και ούτε θα ήθελα να την ακούσω. Όμως έχω βρει ανθρώπους, παιδιά και ηλικιακά στην δικιά σου την ηλικία και μικρότεροι και ανθρώπους που με λένε μάνα και αυτό είναι που θέλουνε να είναι η μάνα τους και είμαι η μάνα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό… (τέλος ηχητικού αποσπάσματος)
 
Δημοσιογράφος : Κύριε Υπουργέ εγώ κρατώ ένα κομμάτι ότι ακόμα και στο εφετείο δεν πάω στο προηγούμενο, γιατί είναι στην διαδικασία της δικαιοσύνης και όλοι εξετάζονται και πάνε οι μάρτυρες. Η κυρία Φύσσα είπε ότι μέσα στο Εφετείο η Αστυνομία είναι μαζί τους, δηλαδή είναι πάρα πολύ δύσκολο πράγμα για έναν πολίτη. Αφήστε την δραματικότητα της ιστορίας, έχει χάσει το παιδί της, τα αφήνω αυτά είμαι πολύ ψυχρός άνθρωπος. Είναι δυνατόν ένας μάρτυρας να νιώθει ότι η Αστυνομία είναι με την μία μπάντα και προστατεύει την μία μπάντα και δεν προστατεύει τον μάρτυρα;
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κοιτάξτε, εγώ καταλαβαίνω τον πόνο της μάνας και έχω και εγώ την αγανάκτηση απέναντι σ’ αυτά τα φασιστοειδή να μην πω τώρα… Αλλά εάν η αστυνομία ήταν με το μέρος τους δεν θα συλλάμβαναν αυτόν, ο οποίος είπε αυτά τα λόγια που είπε στην κυρία Φύσσα και ο οποίος τιμωρήθηκε από ότι θυμάμαι με αυστηρή ποινή από το δικαστήριο.
Δεν είναι έτσι τα πράγματα, μην συγχέουμε το χθες με το σήμερα. Εγώ δεν λέω ότι εξαλείφθηκαν όλα τα προβλήματα μέσα σε δύο χρόνια αλλά οι πρακτικές της παλιάς εποχής που ήταν, που γίνονταν με απροκάλυπτο τρόπο και γι’ αυτό όλοι οι προηγούμενοι και ο κύριος Δένδιας και άλλοι πρέπει να είναι πιο προσεχτικοί. Να μετρούν τα λόγια τους και να σκέφτονται και λίγο την κατάσταση που υπήρχε εκείνη την εποχή. Και να την σκεφτόμαστε και όλοι εάν θέλετε την κατάσταση που υπήρχε εκείνη την εποχή, όταν γινόταν απροκάλυπτη προπαγάνδα και δραστηριότητα από πλευράς χρυσαυγιτών και μέσα στην Αστυνομία.
 
Δημοσιογράφος: Πάντως ένα τελευταίο κύριε Υπουργέ. Όταν ένα πολίτης δηλώνει σε ένα ραδιόφωνο ότι δεν νιώθω ασφαλής σε ένα δικαστήριο με την παρουσία της Αστυνομίας, είναι ένα θέμα που δεν μπορεί να το προσπεράσει ούτε ο Υπουργός, ούτε ο πολίτης ούτε ο δημοσιογράφος ούτε ο ακροατής, δηλαδή είναι ένα θέμα. Είναι μία ψύχραιμη γυναίκα όπως εγώ την έζησα και την παρακολουθούμε και οι δυο μας και οι ακροατές καιρό τώρα πώς έχει σταθεί απέναντι στο μεγάλο της θέμα.
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μία πονεμένη μάνα, προσπαθεί να αντέξει και είμαστε μαζί της σχεδόν σε όλα τα ζητήματα αλλά αυτή τη στιγμή η Αστυνομία κύριε Αρβανίτη έχει διαφοροποιηθεί πάρα πολύ.
Το μεγαλύτερο μέρος των αστυνομικών εργάζεται σε πολύ δύσκολες συνθήκες με πολύ πειθαρχία, με σεβασμό στην νομιμότητα και όπου υπάρχουν ζητήματα, προφανώς μέσα σ’ ένα σύνολο πενήντα χιλιάδων ανθρώπων υπάρχουν και προβλήματα. Εκεί βλέπουν κάποιοι ότι δεν χαριζόμαστε και έχει διαφοροποιηθεί σε μεγάλο βαθμό το κλίμα. Βέβαια αγγελικός κόσμος δεν φτιάχνεται εύκολα.
 
Δημοσιογράφος : Ναι, σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Υπουργέ.
 
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.