.

Επείγουσα ενημέρωση για Ανθ/μους – Προτάσεις για όλους τους βαθμούς ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Επείγουσα ενημέρωση για Ανθ/μους – Προτάσεις για όλους τους βαθμούς

Η Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης ενημερώνει υπεύθυνα και με κάθε λεπτομέρεια τους συναδέλφους, για όλες τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις προαγωγές των Ανθυπαστυνόμων στο βαθμό του Υπαστυνόμου Β’, σύμφωνα με τη νομοθεσία.
Δικαστικές προσφυγές – προτάσεις για το νέο Βαθμολόγιο για όλους τους βαθμούς – πλήρης ενημέρωση για όλα όσα πρέπει να
γνωρίζεται.

Η ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 7 του Ν. 3686/08 όπως τροποποιήθηκε  – προστέθηκε με το άρθρο 25 του Ν. 4058/12, παρέχουν το δικαίωμα στους Ανθυπαστυνόμους οι οποίοι έχουν ή α) 26 έτη πραγματικής υπηρεσίας στο σώμα (χωρίς να προσμετράτε η στρατιωτική θητεία) ή β) 22 έτη στο σώμα, 11 έτη στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου και εφόσον βέβαια έχει προαχθεί κάποιος νεότερός τους Ανθυπαστυνόμος με τα 26 έτη στο σώμα, να προαχθούν στον αμέσως επόμενο βαθμό του Υπαστυνόμου Β’.

Έτσι, από το έτος 2009, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά ο ανωτέρω νόμος έχουν προαχθεί εκατοντάδες συνάδελφοι, στους βαθμούς του Υπαστυνόμου Β’ και  Α’ μετά από 3 έτη, κάτι το οποίο είναι δίκαιο και θα έπρεπε να γίνει από πολύ νωρίτερα.

Στην πορεία όμως συνέβη το εξής, που το συνδικαλιστικό κίνημα το κατήγγειλε από την αρχή: προήχθησαν Ανθυπαστυνόμοι με 26 έτη στην υπηρεσία, αλλά κάποιοι άλλοι συνάδελφοι που ήταν αρχαιότεροι Ανθυπαστυνόμοι, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει 26 έτη, παρέμεναν στον ίδιο βαθμό. Αυτό βέβαια, δηλαδή να προάγεται κάποιος ανάλογα με τα έτη συνολικής υπηρεσίας, και όχι με τα έτη στο βαθμό, δεν ισχύει για τις προαγωγές των αξιωματικών (Π.Δ. 24/1997), παρά μόνο με κάποιες λίγες εξαιρέσεις  στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή. Έτσι, υποβλήθηκαν δεκάδες αγωγές – προσφυγές στα αρμόδια Διοικητικά Εφετεία από εκατοντάδες συναδέλφους Ανθυπαστυνόμους, από τις οποίες μερικές είχαν θετικό αποτέλεσμα και κάποιες άλλες αρνητικό και εκκρεμεί η οριστική εκδίκασή τους σε β΄ βαθμό στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Ελπίζουμε όλες να έχουν τη δίκαιη θετική εξέλιξη και αποτέλεσμα, όπως ορίζουν και οι επιταγές του Συντάγματος, σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας, της ισονομίας και της αναλογικότητας. Ακόμα μερικές προσφυγές δεν εκδικάστηκαν ούτε σε α΄ βαθμό, χαρακτηριστική περίπτωση της προσφυγής του 2010 η οποία έχει πάρει 4 αναβολές!!!

Το Δημόσιο αντιλήφθηκε το «λάθος» και με το Ν. 4058/12 το Μάρτιο του περασμένου έτους, πρόσθεσε και τη δεύτερη περίπτωση στον αρχικό νόμο, βάσει της οποίας θα έπρεπε να προαχθούν και οι Ανθυπαστυνόμοι που έχουν  22 έτη στο σώμα, 11 έτη το βαθμό, εφόσον προήχθη νεότερός τους. Επιτέλους την 18/04/2013 εκδόθηκε σχετική διαταγή του Αρχηγείου με την οποία προάγονται όλοι οι Ανθυπαστυνόμοι, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, στον επόμενο βαθμό του Υπαστυνόμου Β΄, μεταξύ των οποίων και αυτοί οι συνάδελφοι που ανήκουν στη β΄ περίπτωση που νομοθετήθηκε πέρυσι. Αυτοί είναι σειρές του 1988, 1989 και 1990 και έχουν πάνω από 11 έτη στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου!!!  Δηλαδή πάνω από μία δεκαετία στον ίδιο βαθμό, ενώ βέβαια εάν υπηρετούσαν στις Ένοπλες Δυνάμεις, ΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟΙ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ, θα ήταν ήδη αξιωματικοί.

Εμείς ως συνδικαλιστές για την προάσπιση των συμφερόντων μας, κάναμε τη έρευνά μας και σε συνεργασία με πρώην συνάδελφο που ασχολείται με αυτήν την υπόθεση, διαπιστώσαμε ότι με την πρόσφατη διαταγή προάγονται μερικοί συνάδελφοι με τα 26 έτη, οι οποίοι είναι νεότεροι από Ανθυπαστυνόμους που έγιναν μέχρι το έτος 2008, καθώς και με αυτούς που έγιναν Ανθυπαστυνόμοι την 07/01/2009, ημερομηνία που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το νέο βαθμολόγιο και προήχθησαν οι Αρχιφύλακες που είχαν 5 έτη στο βαθμό, χωρίς εξετάσεις, αφού εξάλλου αυτές καταργήθηκαν από την 01/01/2009 και έχουν σειρά μέχρι 374 στη σχετική διαταγή.

Πρόκειται για συναδέλφους σειρές στην πλειοψηφία τους οι οποίοι έγιναν Αρχιφύλακες με τις προαγωγικές εξετάσεις του Ιανουαρίου του 2003 (προκύρηξη Αρχιφυλάκων 2002) και δεν έδωσαν εξετάσεις για Ανθυπαστυνόμοι το Σεπτέμβριο του 2008, καθώς και αρχαιότερους Αρχιφύλακες από αυτούς, που είχαν προαχθεί Αρχιφύλακες τα προηγούμενα έτη από το 2003, ήτοι το 2002, 2001, 2000 κτλ.

Έτσι, δικηγορικό γραφείο αναλαμβάνει την υποβολή δικαστικών προσφυγών, για τους ανωτέρω Ανθυπαστυνόμους και εδώ μπορείτε να δείτε τη σχετική ανάρτηση. Πιστεύουμε ότι είναι και ένα μέσο πίεσης και διεκδίκησης ώστε να τροποποιηθεί η σχετική διάταξη και να προάγονται οι Ανθυπαστυνόμοι, με μόνο κριτήριο τα έτη παραμονής στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου. Πρόταση της Σ.Κ.Α.Υ. είναι να προάγονται κατόπιν παραμονής 5 ετών στο βαθμό τους, στον επόμενο βαθμό του Υπαστυνόμου Β’.

Επίσης γνωρίζουμε ότι επίκειται και έκδοση νέας διαταγής προαγωγής εντός του 2013, όπου θα έχουμε εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορέσουν να προσφύγουν και άλλες σειρές συναδέλφων Ανθυπαστυνόμων. Σε κάθε περίπτωση θα σας κρατάμε ενήμερους, για κάθε εξέλιξη, ώστε να μπορέσουν οι περισσότεροι Ανθυπαστυνόμοι να διεκδικήσουν δικαστικά την προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό.

Οι προτάσεις – βασικές αρχές της Σ.Κ.Α.Υ. για το νέο Βαθμολόγιο είναι σε βασικές γραμμές οι εξής:

-        Πλήρης εξομοίωση των βαθμολογικών προαγωγών των Σωμάτων Ασφαλείας, ειδικά της Αστυνομίας, με αυτές των Στρατιωτικών. Όπως δηλαδή ισχύει το ίδιο (ειδικό) μισθολόγιο με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με τις μισθολογικές ωριμάνσεις να ισχύει το ίδιο και με τους βαθμούς.

-        Προαγωγή των Ανθυπαστυνόμων στον επόμενο βαθμό του Υπαστυνόμου Β’, με τη συμπλήρωση 5 ετών στο βαθμό τους.

-        Περαιτέρω εξέλιξη των Υπαστυνόμων του Ν. 3686/08 στο βαθμό του Αστυνόμου Β’, εφόσον, όπως αναφέρει ρητά ο νόμος αυτός, αυτοί εξομοιώνονται με αξιωματικούς του Ν.Δ. 649/70 του ΤΕΜΑ. Με την αποστρατεία τους θα προάγονται στο βαθμό του Αστυνόμου Α’, εκτός οργανικών θέσεων. Βάσει του νόμου εκτελούν κανονικά τα καθήκοντα του βαθμού τους, του αξιωματικού, οπότε δεν πρέπει να υπάρχει καμία διαφοροποίηση από τους άλλους.

-        Αύξηση των οργανικών θέσεων των αξιωματικών του ΤΕΜΑ, των οποίων οι οργανικές είναι μόνο 529 και οι μισθολογικές ωριμάνσεις τους είναι σχεδόν το ίδιο με αυτές των Ανθυπαστυνόμων. Το Δημόσιο μόνο όφελος έχει, αφού με μετεκπαίδευση 4 μηνών κατόπιν πολύ δύσκολων εξετάσεων Ανθυπαστυνόμων με 3 έτη στο βαθμό, εξέρχονται νέοι αξιωματικοί πλούσιοι σε εμπειρία και γνώσεις, με τη δυνατότητα εξέλιξης μέχρι το βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή. Εδώ προτείνεται η δημιουργία 5 οργανικών θέσεων Αστυνομικού Διευθυντή του ΤΕΜΑ, αφού οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις σ’ αυτό το βαθμό  της Σχολής είναι 230.

-        Κατάργηση της εισαγωγής στη Σχολή αξιωματικών ιδιωτών, είναι ασύμφορη, δεν εξυπηρετεί το υπηρεσιακό συμφέρον και υπάρχει και σχετική επιστημονική μελέτη γι’ αυτό από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, Π.Ο.ΑΣ.Υ.

-        Πραγματικές προαγωγές για τους συναδέλφους αποφοίτους της Ανωτέρας Σχολής Αστυφυλακών, η οποία είναι ανήκει στην ανωτέρα βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στα πλαίσια των προαγωγών των αποφοίτων των Ανωτέρων Σχολών Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, που εξελίσσονται μέχρι τους βαθμούς του Αντισυνταγματάρχη και Συνταγματάρχη οι πτυχιούχοι ΑΕΙ. Προτείνεται οι ανωτέρω με την προαγωγή τους σε Αρχιφύλακες στα 15 έτη υπηρεσίας, να προάγονται σε Ανθυπαστυνόμους στα 20 έτη αντί των 25 που ισχύει σήμερα και έπειτα να έχουν την εξέλιξη, όπως έχουν και οι υπόλοιποι Ανθυπαστυνόμοι.

Συνάδελφοι όλα τα παραπάνω είναι εφικτά, εάν ληφθεί υπόψη ότι οι νέοι συνάδελφοι που κατατάχθηκαν με Πανελλήνιες θα θεμελιώσουν σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης, 35 πραγματική υπηρεσία και 5 η μάχιμη πενταετία. Στα 20 ή στα 25 έτη στην Αστυνομία, πρέπει να υπάρχει άλλα αντιμετώπιση και άλλη υπηρεσιακή κατάσταση, όπως συμβαίνει σε άλλες Αστυνομίες ξένων χωρών.

Οι διατάξεις των καθηκοντολογιών να αλλάξουν, παλαιότερα δεν υπήρχαν Αστυφύλακες ανακριτικοί υπάλληλοι, τώρα υπάρχουν, π.χ. τώρα βλέπεις Αρχιφύλακα Α.Υ. με 15 έτη υπηρεσίας, με 3 σαρδέλες να κάνει σκοπιά, ενώ κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στο Π.Δ. 141/91. Ενώ από την άλλη Ανθυπαστυνόμοι είναι αναπληρωτές διοικητές σε Α.Τ. και Τ.Α. Οι Υπαστυνόμοι του Ν. 3686/08 διενεργούν διοικητικές εξετάσεις, χωρίς να έχουν υποστεί καμία εκπαίδευση, με απόλυτη επιτυχία.

ΟΛΑ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΒΟΥΛΗΣΗ.

Για οποιαδήποτε διευκρίνιση και ερώτηση μπορείτε να μας στέλνετε e-mail στο skaythess@gmail.comή να επικοινωνείτε τηλεφωνικά μαζί μας

Η Οργανωτική – Συντονιστική Επιτροπή της Σ.Κ.Α.Υ. Θεσσαλονίκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.