.

Στέλεχος Υπουργείου: 'Ας καούν και τα Λευκά Ορη' ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Στέλεχος Υπουργείου: 'Ας καούν και τα Λευκά Ορη'

«Αν είναι να διαλέξω ανάμεσα σε νοσηλευτές και πυροσβέστες, θα προτιμήσω να βάλω νοσηλευτές.
Ας καούν και τα Λευκά Ορη». Κι όμως, η φράση αυτή, που κανονικά δεν θα έπρεπε να ακούγεται ούτε από απλό πολίτη, βγήκε από το στόμα στελέχους υπουργείου -και πάντως όχι του Υγείας- λίγες ημέρες πριν ο πρωθυπουργός ζητήσει τη βοήθεια των πολιτών στην πυροπροστασία. Λες και θα πρέπει να διαλέγει οπωσδήποτε κανείς ανάμεσα σε
δύο απαραίτητα...
Αυτό είπαν σε επιτυχόντες δόκιμους πυροσβέστες επίσημα χείλη, όπως καταγγέλλουν στην «Κ.Ε.», παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Ν. Δένδιας, είχε επισημάνει, τόσο από το βήμα της Βουλής όσο και με δηλώσεις του, πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η φετινή αντιπυρική περίοδος θα είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη».   
Ποιους αφορά
        Πρόκειται για 725 νέους ανθρώπους, ηλικίας από 24 έως 29 ετών, οι οποίοι πέτυχαν στο μοναδικό μέχρι σήμερα αδιάβλητο διαγωνισμό που προκηρύχθηκε στις 13 Δεκεμβρίου του 2011 από τον αρχηγό της Πυροσβεστικής και από τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 βρίσκονται στο περίμενε. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το Πυροσβεστικό Σώμα μετρά (έως τις 30 Απριλίου) 235 οργανικά κενά σε αξιωματικούς Γενικών Υπηρεσιών και κατώτερους Γενικών Υπηρεσιών, ενώ το 2014 λήγει και η ισχύς του πίνακα επιτυχόντων.   
Ξεκινώντας ένα μαραθώνιο... μετ' εμποδίων, προκειμένου να διαπιστώσουν γιατί δεν διορίζονται, ανάμεσα στα τρία αρμόδια για την περίπτωσή τους υπουργεία (Προστασίας του Πολίτη, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών), οι 725 επιτυχόντες δόκιμοι πυροσβέστες διαπίστωσαν πως δεν τίθεται ζήτημα χρημάτων, καθώς «λεφτά υπάρχουν».   
Αυτό τουλάχιστον πιστοποιεί έγγραφο, το οποίο υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, και έχει στη διάθεσή της η «Κ.Ε.», με ημερομηνία 18 Φεβρουαρίου 2013. Το έγγραφο, που καταλήγει πως η διαχείριση των σχετικών πιστώσεων του προϋπολογισμού του Π.Σ. ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ξεκαθαρίζει ότι οι αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη των αποδοχών τών εν λόγω πυροσβεστών έχουν προβλεφθεί και στον κρατικό προϋπολογισμό του 2012 και στον «εκτελούμενο του τρέχοντος έτους».   
Το υπουργείο Οικονομικών έδειξε δηλαδή ως αρμόδιο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το τελευταίο τούς παραπέμπει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, παρά το γεγονός ότι δεν φοιτούν σε παραγωγική σχολή (ακαδημαϊκά έτη).   


«Το αυτονόητο»
Οι 725 επιτυχόντες δόκιμοι πυροσβέστες περιμένουν ακόμη να απαντήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, που υπέβαλε σχετικό αίτημα την 1η του περασμένου Μάρτη. Βρίσκονται εν αναμονή απάντησης κι από το υπουργείο Οικονομικών, για το αν και πού έχουν κατανεμηθεί τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί σε δύο προϋπολογισμούς γι' αυτούς.   
Οι ίδιοι επισημαίνουν πως θα έπρεπε να προηγούνται στις προσλήψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα, καθώς η πρόσληψή τους είναι αξιοκρατική. Ωστόσο, η κυβέρνηση, παρ' ότι δηλώνει υπέρμαχος της αξιοκρατικής επιλογής των δημοσίων υπαλλήλων, «στην πράξη έχει την προκήρυξή τους για τα σκουπίδια».   
«Κάθε ένας από τους 725 επιτυχόντες πυροσβέστες ζητεί το αυτονόητο, να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία απορρόφησής τους ήδη από τη φετινή χρονιά», επισημαίνει από την πλευρά του ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, Ηλίας Δ. Κολλύρης.   
«Η δικαστική προσφυγή κατά της παράλειψης διορισμού θα ασκηθεί μέσα στα πλαίσια των ασφυκτικών νόμιμων προθεσμιών, διότι σε αμιγώς νομικό επίπεδο η μη άμεση απορρόφησή τους παραβιάζει σωρεία συνταγματικών και κοινοτικών διατάξεων και αρχών», συμπληρώνει ο ίδιος, εκφράζοντας την ελπίδα να λυθεί άμεσα το ζήτημα με διοικητική απόφαση, χωρίς «να χρειαστεί να ενεργοποιηθεί η δικαστική προστασία, που αποτελεί έσχατο καταφύγιο».

της Αργυρώς Μώρου
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αφου δεν μπηκανε με βυσμα οι 725 γιατι να τους βαλουν?

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.