.

05/14/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Π. Θεσσαλίας για αντιπυρική περίοδο: Μία από τα ίδια…Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί, μετά και από την εκκίνηση της αντιπυρικής περιόδου, η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Αναλυτικά, στην ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

«Νομός Λάρισας-Αντιπυρική περίοδος 2020.
Μία από τα ίδια..

Με τα γνωστά προβλήματα σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος για την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νομού Λάρισας.

Το σωματείο της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ τείνει να χαρακτηρισθεί γραφικό, τονίζοντας τα ίδια προβλήματα εδώ και χρόνια, τις ελλείψεις δηλαδή σε προσωπικό και σε δασικά υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα.

Στο κομμάτι που αφορά τον αριθμό του πυροσβεστικού προσωπικού που υπηρετεί στο νομό Λάρισας, δεν αλλάζει απολύτως τίποτα. Παραμένει ο ίδιος αριθμός προσωπικού για άλλη μία χρονιά, παρά τις
βλέψεις που υπήρχαν για ενίσχυση μέσω της κάλυψης, μέρους έστω, από τις 58 κενές οργανικές θέσεις που υπήρχαν. Και λέμε υπήρχαν, διότι μηδενίσθηκαν προ διμήνου, μετά και τη νέα κατανομή των οργανικών θέσεων για το έτος 2020, κατά την οποία κατανομή οι θέσεις στο οργανόγραμμα μειώθηκαν κατά 32 για το νομό Λάρισας. Η μείωση αυτή των οργανικών θέσεων σε συνδυασμό με διατάξεις του νέου νομοσχεδίου της Γ.Γ.Π.Π (ν.4662/2020) που ενσωματώνουν στις οργανικές θέσεις τους υπηρετούντες συναδέλφους στο νομό μέσω άρθρων (υγείας, πολυτεκνίας, κ.λ.π), ''εξαφάνισαν'' τα οργανικά κενά.

Επιπλέον, βάσει του νέου νομοσχεδίου και της κατάργησης του κανονισμού μεταθέσεων (π.δ 170/1996), προκειμένου να μετατεθούν, και δικαίως, στον τόπο τους (ν. Λάρισας) συνάδελφοι που υπηρετούν εκτός αυτού, θα οδηγηθούν προφανώς σε ξεσπίτωμα μέσω μεταθέσεων συνάδελφοι από το νομό Λάρισας προς διάφορες υπηρεσίες της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, διαδικασία που θα αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο πλέον απ' ότι φαίνεται οι πυροσβέστες και οι οικογένειές τους. Με τη διατήρηση στα περσινά επίπεδα των οργανικών θέσεων δεν θα αναγκαζόταν σε μεταθέσεις οι υπάλληλοι ενώ θα ενισχύονταν σημαντικά και το πυροσβεστικό προσωπικό του νομού, με την κάλυψη των κενών που υπήρχαν από τους συναδέλφους που υπηρετούν εκτός νομού εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, είναι ορατός ο κίνδυνος αποδυνάμωσης του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, μετά από τις αιτήσεις συναδέλφων για μετακίνηση σε πεζοπόρα και μηχανοκίνητα τμήματα του Π.Σ εκτός του νομού για όλη την αντιπυρική περίοδο, προκειμένου οι συνάδελφοι αυτοί να αυξήσουν τον αριθμό των μορίων τους, υπό τον φόβο μετάθεσής τους κατά το επόμενο έτος.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό αποτελούν πραγματικότητα σε όλους τους πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια του νομού Λάρισας, γεγονός που ως ένωση τονίζουμε εδώ και χρόνια (οριακή επάνδρωση πυροσβεστικών εξόδων και πληρωμάτων δασικών περιπολικών, υποβαθμισμένες τη τάξει υπηρεσίες και σταθμοί, αναντιστοιχία συνολικού αριθμού προσωπικού σε σχέση με το σύνολο των υπηρεσιών του νομού και των ειδικών συνθηκών της περιοχής, όπου και εδρεύουν Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, Σταθμοί, Κλιμάκια, Περιφ. Διοίκηση Θεσσαλίας, ΠΕ.ΚΕ, ΕΜΑΚ Θεσσαλίας, Σταθμός πυρασφάλειας αεροδρομίου, Κλιμάκιο σηράγγων, κ.α).

Ιδιαίτερη επισήμανση πρέπει να γίνει και στο γεγονός ότι, κατά τους διαγωνισμούς πρόσληψης συνολικά 2.500 εποχικών δασοπυροσβεστών για τα έτη 2019 και 2020, για το νομό Λάρισας δεν προβλέφθηκε ούτε μία θέση! Ούτε για την Π.Υ Ελασσόνας που προστατεύει ένα μεγάλο τμήμα του όρους Όλυμπος, ούτε για το Π.Κ Αγιάς που προστατεύει το σύνολο του όρους Κίσσαβος, ούτε για το Π.Κ Φαρσάλων, ένα από τα πιο ''κόκκινα'' πυροσβεστικά κλιμάκια της χώρας όλα τα προηγούμενα έτη, λόγω της αλόγιστης καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών και πυρκαγιών σε ''βοσκοτόπια''.

Η Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θεσσαλίας, πριν ακόμα τη σύνταξη του οργανογράμματος των υπηρεσιών του Π.Σ, και ενώ το νομοσχέδιο της Γ.Γ.Π.Π βρισκόταν ακόμα σε διαβούλευση, είχε επισημάνει όλους τους παραπάνω  κινδύνους στην κατ' ιδίαν συνάντηση με τη φυσική και πολιτική ηγεσία του Π.Σ, ενώ έχει ήδη εκ των προτέρων εδώ και καιρό καταθέσει τις εμπεριστατωμένες προτάσεις της σε σχέση με την αναδιάρθρωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών που φημολογείται ότι ίσως αρχίσει να μελετάται το επόμενο διάστημα, αναδιάρθρωση, που όπως τονίσαμε στις έγγραφες προτάσεις μας κατά τη διαβούλευση, έπρεπε να προηγηθεί της όποιας τροποποίησης του κανονισμού μεταθέσεων (π.δ 170/96), κάτι που φυσικά δεν έγινε. Το αποτέλεσμα είναι να διαιωνίζεται η αναντιστοιχία προσωπικού ανά περιοχή, να υπάρχουν δηλαδή άλλες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ανά τη χώρα χωρίς κενά, άλλες με κενά και άλλες με λίγους ή πολλούς υπεράριθμους υπαλλήλους.

Στο κομμάτι του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, ισχύει αυτό που κάθε χρόνο αναδεικνύει το σωματείο της Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ: παλαιότητα και ελλείψεις σε υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα που χρησιμοποιούνται στις καθημερινές περιπολίες σε δασικές περιοχές και στην κατάσβεση πυρκαγιών.

Αιχμή του δόρατος και φέτος το καλοκαίρι για τους πυροσβέστες του νομού Λάρισας θα αποτελέσουν τα υπεραιωνόβια πυροσβεστικά οχήματα τύπου STEYER 680 Μ3, τα οποία διανύουν το 37ο έτος λειτουργίας τους…

Τα οχήματα αυτά διατηρούνται σε κίνηση στην κυριολεξία με ενέσεις, αφού για τα τρία εκ των πέντε απαρχαιωμένων οχημάτων του συγκεκριμένου τύπου υπήρξε φέτος άρνηση επισκευής τους από το 303 Π.Ε.Β του Ελληνικού Στρατού λόγω ρωγμών στο πλαίσιό τους (σασί) και τα οποία στη συνέχεια ''ενισχύθηκαν'' στις ρωγμές από ιδιωτικό συνεργείο της Θεσσαλονίκης και τίθενται ήδη διαδοχικά σε κίνηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πυροσβεστών και πιθανώς και των διερχόμενων πολιτών…

Για το θέμα αυτό η Ε.Υ.Π.Σ.Π.Θ έχει καταθέσει εγγράφως ενστάσεις και ερωτήματα προς τη ΔΙ.Π.Υ.Νομού.Λάρισας, χωρίς όμως να έχει λάβει μέχρι στιγμής απαντήσεις.

Για προμήθεια νέων πυροσβεστικών οχημάτων ούτε φέτος δεν ακούγεται τίποτα, ενώ η διαδικασία της χορήγησης τριών υδροφόρων δασικών οχημάτων χωρητικότητας 2500 lt για το νομό Λάρισας μέσω προγράμματος Ε.Σ.Π.Α της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει κολλήσει για άλλη μία χρονιά σε γραφειοκρατικά γρανάζια.

Οι πυροσβέστες δίνουν κάθε χρόνο τον καλύτερό τους εαυτό για την προστασία της ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών τους καθώς και σε όποια άλλη περιοχή της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας καλούνται να συνδράμουν. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όχι μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά όλο το χρόνο, κάθε μέρα, κάθε ώρα. Σε δασικές πυρκαγιές, σε αστικές πυρκαγιές, σε τροχαία ατυχήματα, σε πλημμύρες και χιονοπτώσεις, σε δύσκολες διασώσεις, για την ασφάλεια στις σήραγγες και τα αεροδρόμια, δίπλα στους πολίτες ακόμα και εν μέσω πανδημίας με την καθημερινή εκπομπή περιπολικών λόγω κορονοϊού και τη μεταφορά κρουσμάτων covid 19 σε μονάδες υγείας. Και συνεχίζουν…

Αυτό που ζητούν είναι προσωπικό και εργαλεία για να πετύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».


πηγή larissanet.gr