.

08/26/12 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 26 Αυγούστου 2012

Η οδύσσεια του πληρώματος ενός πυροσβεστικού οχήματος

Ο στίχος του δημοφιλούς λαϊκού άσματος, άλλος για Χίο τράβηξε κι άλλος για Μυτιλήνη φαίνεται ότι απηχεί την περιπέτεια εν είδει οδύσσειας μέσα στο τελευταίο εφιαλτικά πύρινο κυματισμό της λαίλαπας σε διάφορα μήκη και πλάτη της χώρας, για το πλήρωμα ενός πυροσβεστικού οχήματος, με την ειδοποιό διαφορά και την ποιητική αδεία μορφοποίηση του στίχου, πως όλοι μαζί κάποτε προς Χίο κίνησαν κι
άλλοτε προς Μυτιλήνη.
Οι πρωταγωνιστές του αλληγορικού επικού δράματος ξεκίνησαν κατόπιν εντολής μία ωραία πρωία από Καλαμπάκα προκειμένου μέσω λιμένος Πειραιώς να κατευθυνθούν προς Χίο. Κατά την κάθοδο (όχι των Δωριέων κατά την τελευταία αγαπημένη έκφραση του υπουργού Δημόσιας Τάξης) αλλά την πεζά μοναχική προς την Αθήνα μέσω της εθνικής οδού, η διαταγή αλλάζει μόλις το όχημα άγγιξε τις παρυφές του Κλεινού Άστεος και η ανανεωμένη εντολή τους ζητά να "επανδρώσουν την έξοδο" πυροσβεστικού σταθμού της πρωτεύουσας, από τον οποίο άλλες δυνάμεις είχαν αποσπαστεί για να σταλούν στα μέτωπα της φωτιάς της περιφέρειας.

διαβάστε περισσότερα

Η Χίος αύριο...  ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2012

Της Χαράς ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ*

Συμμετέχοντας στο κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο επισκέφθηκε τη Χίο κατά τη διάρκεια της καταστροφικής πυρκαγιάς που έπληξε το νησί, οι διαπιστώσεις μας είναι τραγικές.
Πράγματι, η καταστροφή που υπέστη το νησί της Χίου από τη φωτιά, που έκαψε περί τα 150.000 στρέμματα, μπορεί δίκαια να χαρακτηρισθεί βιβλική. Πολλοί μάλιστα τη συγκρίνουν με την καταστροφή του 1822 ή του σεισμού του 1881. Από την περιοδεία που κάναμε στο νησί και την ενημέρωση που είχαμε από τους συντρόφους της Χίου και τους τοπικούς φορείς διαπιστώθηκαν οι τρομακτικές συνέπειες της καταστροφικής φωτιάς. Ένα σπάνιο νησιωτικό οικοσύστημα καταστράφηκε παρασύροντας μαζί του και την οικονομική ζωή του νησιού. Στρέμματα παρθένου δάσους, αγροτικές καλλιέργειες, ελιές, μαστιχόδεντρα, μελίσσια, βοσκοτόπια έγιναν στάχτη.
Η φωτιά έσβησε ή ελπίζω μέχρι να δημοσιευθούν αυτές οι γραμμές να έχει σβήσει τελείως, χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες ανδρών και γυναικών του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντών και κατοίκων, όμως τα προβλήματα του νησιού χρειάζονται άμεσα μέτρα για να αντιμετωπισθούν.
Κατ' αρχάς, πρέπει να αποτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των ζημιών και να δοθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις που προβλέπονται.

Οι ελλείψεις, τα "ισοδύναμα" και ο... τιμοκατάλογος


Ζώτου Έλλη
ΑΥΓΗ Ημερομηνία δημοσίευσης: 26/08/2012

Κάθε φορά, μετά από κάποια μεγάλη καταστροφή, αναζητούνται ευθύνες ή τουλάχιστον αναρωτιόμαστε κατά πόσο ο κρατικός μηχανισμός ήταν έτοιμος ή κατά πόσο αντεπεξήλθε. Μετά από τις φωτιές των τελευταίων ημερών, με τη Χίο και τη Ζάκυνθο να... καπνίζουν ακόμα, καθώς, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι φωτιές δεν έχουν ακόμα κηρυχθεί υπό πλήρη έλεγχο από την Πυροσβεστική, η πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου αναζητεί τους εμπρηστές, με τη βοήθεια μάλιστα της ΕΥΠ, και παραδέχεται για άλλη μια φορά ότι οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ξεγυμνώσει την Πυροσβεστική και τον αντιπυρικό σχεδιασμό.
"Yπήρξαμε απολύτως ειλικρινείς στην ελληνική κοινωνία, ευθύς εξαρχής, για το επίπεδο των υλικών δυνατοτήτων του Πυροσβεστικού Σώματος και της χώρας. Αυτά είναι γνωστά σε όλους" απάντησε ο Ν. Δένδιας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Αποστόλου για την ελλιπή χρηματοδότηση της δασοπροστασίας, την περασμένη Τρίτη, παραπέμποντας ουσιαστικά στις πρώτες δηλώσεις του όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Τότε είχε δηλώσει πως η Πυροσβεστική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο μεγάλες πυρκαγιές ενώ οι πρώτες κινήσεις που είχε κάνει, σύμφωνα με δικές του δηλώσεις, ήταν να ζητήσει από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά να επικοινωνήσει με τον Μάριο Μόντι για να ζητήσει βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης όσο αφορά τα εναέρια μέσα και να κάνει ανάλογες επαφές με Γαλλία και Ισπανία. Επιπλέον, είχε παραδεχθεί ότι οι μνημονιακές πολιτικές εκτός από τις περικοπές επέβαλαν και ουσιαστικά κατόπιν εορτής ή, στην καλύτερη περίπτωση, καθυστερημένη αποδέσμευση κονδυλίων για κάλυψη αναγκών όπως καύσιμα ή εξοπλισμός. Μάλιστα είχε ομολογήσει πως για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής ή της Αστυνομίας είχε καταφύγει σε ιδιώτες προκειμένου να εξασφαλίσει άμεσα τα αναγκαία χρήματα μέσω των χορηγιών τους.
Οι συνδικαλιστές πυροσβέστες, από την άλλη, από την αρχή της αντιπυρικής περιόδου έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για οχήματα που δεν έχουν ανταλλακτικά, εναέρια μέσα καθηλωμένα, πιλότους που τα διπλώματά τους δεν έχουν ανανεωθεί εδώ και τρία χρόνια ελλείψει χρημάτων και πιθανότατα βούλησης και, τέλος, κονδύλια για την πρόληψη που εγκρίνονται στις 20 Ιουνίου και η αποδέσμευσή τους γίνεται, φυσικά, αργότερα, έως δηλαδή και δύο μήνες μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, οι περικοπές στην Πυροσβεστική αγγίζουν το 40%!

Το Υπουργείο Οικονομικών δίπλα στον Πυροσβέστη

Πηγή:http://www.eaps.gr

Δεν αντέχουμε άλλο. Δεν μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Αγαπητοί συνάδελφοι γεια
σας. 

Είμαι κι εγώ ένας απλός πολίτης αλλά και στρατιωτικός. Είμαι 34 ετών. Έκανα
απόπειρα να φέρω στον κόσμο με την κοπελιά μου, πριν 4 μήνες, ακόμα ένα
Ελληνόπουλο, αλλά δυστυχώς η πιθανότητα 2% συνδρόμου DOWN μας πήρε την
χαρά αυτή. Παρόλη την δύσκολη κατάσταση που βιώνω είπα θα παλέψω ρε
γαμώτο, για την πατρίδα. Τώρα..... με τα νέα, ακόμα χειρότερα, συμβάντα που
βλέπω και βιώνω, ΔΕΝ το σκέφτομαι ΚΑΝ. Όνειρο ήτανε και πάει, λέω. Και αυτό
γιατί; Θα σας δώσω κάποια στοιχεία και πείτε αν εσείς θα κάνατε μια τέτοια κίνηση.

ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

Το Προεδρείο της ΕΑΠΣ στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γεώργιο Μέργο, μετέφερε την δεινή οικονομική θέση των Πυροσβεστών, που δίνουν τη μάχη με τις πύρινες φλόγες σε  όλη την Ελλάδα. Στην επίκληση του κ. Μέργου γιά την ανάγκη “όλοι πρέπει να προσφέρουμε στην κρίση”, του απαντήθηκε ότι οι “Πυροσβέστες ήδη έχουν δώσει  τόσο σε εισόδημα,  μετά τις άγριες περικοπές, όσο και το σημαντικότερο σε δεκάδες ώρες απλήρωτης και υποχρεωτικής  εξοντωτικής υπερεργασίας στα φλεγόμενα μέτωπα”. Μετά το πέρας της συνάντησης έγινα δηλώσεις στο τηλεοπτικό κανάλι του ΑΝΤ1, όπου  ο Πρόεδρος της ΕΑΠΣ χαρακτηριστικά δήλωσε: ούτε ένα ευρώ από το Πυροσβέστη που είναι από τους χαμηλότερα αμοιβόμενους.

ΠΗΓΗ: http://www.eaps.gr

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

 24-8-2012
Το «μαρτύριο της σταγόνας» συνεχίζεται!
  Κατά τη σημερινή συνάντηση των εκπροσώπων των Ομοσπονδιών μας με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών κ. Γεώργιο Μέργο, παρόντος και του κ. Άκη Σκέρτσου, διευθυντή του γραφείου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, που απουσιάζει στο εξωτερικό, δεν δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις όσον αφορά το καθολικό αίτημά μας για σταμάτημα των περικοπών και έναρξη αποκατάστασης των μισθολογικών αδικιών που έχουμε υποστεί τα τελευταία χρόνια.
  Καίτοι έγινε κατανοητό εκ μέρους του ότι το αίτημά μας στηρίζεται από την ελληνική κοινωνία, η οποία αγωνιά επίσης με την διογκούμενη ανασφάλεια και επιζητεί την αποτελεσματική λειτουργία των Σωμάτων Ασφαλείας, εντούτοις μας παρέπεμψε στον κ. Υπουργό, ο οποίος θα είναι σε θέση να μας ενημερώσει τις προσεχείς ημέρες, μόλις συμπληρωθεί η «εξοικονόμηση» των 11,5 δις. Ευρώ, όπως προβλέπεται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
  Κληθείς να απαντήσει στο εύλογο ερώτημά μας, αν έχουν αλλάξει οι προεκλογικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη ΣΑΜΑΡΑ ότι δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές στο μισθολόγιο των ένστολων, δεδομένου ότι τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ εμφανίζουν το Υπουργείο να έχει αποφασίσει νέες περικοπές, αλλά και επειδή ήδη τα Αρχηγεία των τριών Σωμάτων έχουν ζητήσει από τις αρμόδιες Υπηρεσίες να υπολογίσουν μειώσεις των σχετικών για τη μισθοδοσία κονδυλίων, απάντησε:
  Η δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού δεν έχει αλλάξει και εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο και γι' αυτό το λόγο καταβάλλεται προσπάθεια να εξευρεθούν χρήματα, ώστε να κλείσει το πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ, που απαιτούνται για τα επόμενα χρόνια με στόχο τη διάσωση της Xώρας.
  Ως Ομοσπονδίες, αναμένοντας την αποσαφήνιση του υπουργού Οικονομικών την προσεχή εβδομάδα, όσον αφορά τα νέα μέτρα που επεξεργάζονται οι Υπηρεσίες, καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για τη σθεναρή μας αντίσταση .
Διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση:
Οι ένστολοι δεν υποστέλλουν την σημαία του αγώνα.
  Τυχόν υπαναχώρηση και αρνητική εξέλιξη σ' ότι αφορά τις προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού και της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων που στηρίζουν την Κυβέρνηση, δεν θα σημάνει απλώς την κατάρρευση των Σωμάτων Ασφαλείας, θα σηματοδοτήσει και το τέλος όλων!

Την ώρα που καίγεται όλη η Ελλάδα μπαίνουν στη Δίνη του Μνημονίου οι μισθοί των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

ΔΕΛΤΙΟ TYΠΟΥ
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
Την ώρα που καίγεται όλη η Ελλάδα μπαίνουν    στη Δίνη του Μνημονίου οι μισθοί των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Η κυβέρνηση είναι συνεπής μόνο απέναντι στα συμφέροντα που εκφράζουν οι εκπρόσωποι της τρόικας και όχι απέναντι στον ελληνικό λαό, μιας και συνεχώς αθετεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Η επικοινωνιακή  τακτική  που ακολουθείται προσπαθεί να διχάσει τον ελληνικό λαό, αφού εντέχνως έχει κατηγοριοποιήσει τους πολίτες σε  προνομιούχους και μη, σε Ιδιωτικούς και Δημοσίους, σε Έλληνες και Ξένους, με μοναδικό σκοπό την πλήρη εφαρμογή των όρων του Μνημονίου που τους μόνους που εξυπηρετεί είναι το μεγάλο κεφάλαιο, τους Έλληνες και Ξένους εκφραστές του.
Στο στόχαστρο, αυτή τη φορά, οι μισθοί των εργαζομένων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της Ν.Δ. για επιστροφή στους μισθούς του 2009 και αποκατάσταση του ηλικιακού ρατσισμού για τους απόστρατους
Ατυχώς, για άλλη μια φορά, η  εγχώρια τρόικα επέλεξε να προβεί σε περικοπές, τη στιγμή που έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό και τους συνοριοφύλακες με το σχέδιο Ξένιος Ζευς και τα χωρίς αποτέλεσμα επιχειρησιακά της σχέδια, που παραβιάζουν ταυτόχρονα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επέλεξε των ώρα που σε όλη την Ελλάδα μαίνονται πυρκαγιές με τις τεράστιες επιπτώσεις στις περιουσίες, στο περιβάλλον, αλλά και στις ανθρώπινες ζωές και οι Έλληνες Πυροσβέστες κάνουν υπέρτατο αγώνα με άθλιες συνθήκες και υποστήριξη με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Το μισθολόγιο των ένστολων, όπως και όλων των μισθωτών πια, δεν επιδέχεται νέες περικοπές, μιας και δεν φτάνει να καλύψει προσωπικές και οικογενειακές υποχρεώσεις.  Ανεξάρτητα του μεγέθους των περικοπών, οι ένστολοι έχουν κατανοήσει, ότι κανείς δεν εξαιρείται από  τη βίαιη αναδιανομή του πλούτου, ότι τους χρησιμοποιούν για να επιβάλλουν αυτή  τη βάρβαρη πολιτική, ότι η θέση τους είναι δίπλα στο λαό που αγωνίζεται και ότι η εξαθλίωση του λαού θα σταματήσει μόνο αν ανατραπεί αυτή η πολιτική.
Πέραν της μέχρι σήμερα αντίθεσής τους σ’ αυτή την πολιτική, πρέπει πλέον έμπρακτα να πουν το μεγάλο ΟΧΙ στη χρησιμοποίησή τους για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων. Ποτέ πια ένστολοι απέναντι σε πολίτες. Ποτέ πια φτωχοί ένστολοι απέναντι σε φτωχούς πολίτες.
Στηρίζουμε τον αγώνα του προσωπικού των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και είμαστε ΟΛΟΙ μαζί με μια κοινωνία που αγωνίζεται, ενάντια στη εξαθλίωση, προασπίζοντας την αξιοπρέπεια της."
.

ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΥΧΟΣ, 47, ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΑΠΣ

Δήλωση της Ηρώς Διώτη, συντονίστριας ΕΕΚΕ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την καταστροφή στη Χίο

Δυστυχώς, στη Χίο πλέον συντελείται βιβλική καταστροφή από τη φωτιά που μαίνεται στο νησί. Η φωτιά σβήνει στη θάλασσα καίγοντας τον πλούτο του νησιού. Η καταστροφή δεν είναι μόνο περιβαλλοντική, αλλά και οικονομική γιατί καίγονται και οι καλλιέργειες των μοναδικών μαστιχόδεντρων.
Έχουμε όλοι και όλες χρέος να βοηθήσουμε, ο καθένας και η καθεμιά από το δικό τους μετερίζι, τον άνισο αγώνα των κατοίκων και των πυροσβεστών ενάντια στη φωτιά. Οι ευθύνες είναι γνωστές για την παντελή και συνειδητή έλλειψη οποιουδήποτε σχεδιασμού και οποιουδήποτε σχεδίου προστασίας σε ενδεχόμενη φωτιά αλλά δεν είναι της ώρας να τις καταλογίσουμε.
Προέχει να είμαστε δίπλα στους Χιώτες και τις Χιώτισσες με όλες μας τις δυνάμεις.
To Γραφείο Τύπου

Συνεδρίαση Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.

Πειραιάς,  24  Αυγούστου 2012
Συνεδρίασε σήμερα 24-08-2012 το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. μετά τις διαφαινόμενες νέες περικοπές στους μισθούς, στα υπολείμματα του 13ου και 14ου μισθού, στις συντάξεις, στα μερίσματα και στα εφάπαξ, ισοπεδώνοντας και τα τελευταία ψήγματα κοινωνικής πολιτικής για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων της χώρας.  Παρά τις δεσμεύσεις του ίδιου του πρωθυπουργού προεκλογικά και μετεκλογικά, των Αρχηγών των κομμάτων της συμπολίτευσης αλλά και τις διαβεβαιώσεις των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Ναυτιλίας και Αιγαίου και Προστασίας του Πολίτη, οδηγούμαστε σε περαιτέρω μειώσεις αφού οι αρμόδιοι Υπουργοί και η κυβέρνηση αδυνατεί να βρει ισοδύναμα μέτρα για την αποφυγή τους.  Η ανικανότητα ή η μη θέληση τους για συρρίκνωση του λίπους των λειτουργικών αναγκών των Υπουργείων, οδηγεί απευθείας στο κόκκαλο και εν τέλει στην αναπηρία του ίδιου του κράτους.  Το εκβιαστικό δίλλημα, συνέχιση των μνημονίων ή χάος δεν αποτελεί πλέον άλλοθι για κανέναν και είναι ικανό να κάμψει την οργή και την αγανάκτηση όλων μας και να μειώσει την ένταση των επερχόμενων αγώνων ενάντια στην πολιτική που εξευτελίζει το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας.  Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι θα αντισταθούμε σθεναρά σε όλα αυτά που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς ζητώντας έστω και την τελευταία στιγμή την τήρηση των δεσμεύσεών τους. Καλούμε όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση για άμεσες αντιδράσεις - κινητοποιήσεις με αρχή την Δ.Ε.Θ. και μέχρι την τελική μας δικαίωση.
 Για το Δ.Σ.
 Ο Πρόεδρος            Ο Γεν. Γραμματέας 
Δριβάκος Γεώργιος       Κατσίνας Σωτήριος

Δήλωση της Ηρώς Διώτη, συντονίστριας ΕΕΚΕ Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για τη μετακίνηση της Ειδικής Γραμματείας Δασών

Οι φωτιές που μαίνονται σε Χίο, Σαλαμίνα, Μάνη, Κρήτη και Άνδρο προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, θέτει με τον πιο τραγικό τρόπο ξανά στη συζήτηση την αναποτελεσματικότητα της Διοίκησης, την ελλιπή δασοπροστασία και την αδιαφορία για την ορθή διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων. Στις κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού και των μνημονίων εξάλλου, τα θέματα τίθενται σε συζήτηση πάντα μετά την καταστροφή.
Τις μέρες αυτές ξαναμεταφέρθηκε η Ειδική (πρώην Γενική) Γραμματεία Δασών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Πέρα από τα διοικητικά ζητήματα που η μεταφορά αυτή δημιουργεί και τα προβλήματα στους υπαλλήλους -που έχουν γίνει μπαλάκι-, προδίδει και την παντελή έλλειψη οργάνωσης μα και κοινής λογικής. Το ΥΠΕΚΑ είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος, άρα ο φυσικός χώρος των Δασικών Υπηρεσιών γιατί έτσι εξασφαλίζεται και ένα ενιαίο πλαίσιο σε ΕΝΑ αρμόδιο Υπουργείο. Τα δάση προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία και για την ενιαία και ολοκληρωμένη διαχείριση τους ως προστατευόμενες περιοχές, αρμόδιο πρέπει να είναι ένα Υπουργείο και αυτό είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο ΥΠΕΚΑ, διότι το περιβαλλοντικό αντικείμενο είναι ενιαίο. Το αλαλούμ που υπήρχε στο παρελθόν, αλλού να κατατίθενται οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) προστατευόμενων δασικών περιοχών και τα Ειδικά Διαχειριστικά Σχέδια (ΥΠΕΚΑ), και αλλού οι διαχειριστικές μελέτες δασών (ΥΠΑΑΤ), δεν είναι δυνατόν να επανέλθει. Τα δάση πρέπει να ανήκουν στο ΥΠΕΚΑ με σκοπό την προστασία, την ανάδειξη και την διαχείρισή τους προς όφελος του περιβάλλοντος και της κοινωνίας. Άλλωστε, το δάσος δεν είναι παραγωγική δραστηριότητα παρ’ όλο που φιλοξενούνται σε αυτό και τέτοιες δραστηριότητες.
Έτσι μόνο θα μπορέσει να οργανωθεί, εφόσον υπάρξει βούληση, και η αποτελεσματική φύλαξή τους ενάντια στις φωτιές και σε κάθε είδους παράνομες επεμβάσεις. Όπως επίσης, πρέπει να συνεχιστούν οι διαδικασίες σύνταξης και κύρωσης των Δασικών Χαρτών, που είναι εργαλείο καταγραφής και προστασίας και να θωρακιστούν τα δάση, αντί να αποτελούν πεδίο συναλλαγών και ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας που εκτυλίσσεται μπροστά μας από τη στιγμή που υπογράφηκαν τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις.
Απαιτούμε να σταματήσει αυτή η προσπάθεια υποβάθμισης και εκμετάλλευσης, για άλλους σκοπούς, των δασικών υπηρεσιών. Οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να παραμείνουν στο ΥΠΕΚΑ και να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό - που όλες οι κυβερνήσεις φρόντισαν να μην υπάρχει-, ώστε να σταματήσει η απίστευτη καταστροφή που συντελείται στα δάση της χώρας μας.
To Γραφείο Τύπου

ΠΙΚΡΟ ΧΙΟΥΜΟΡ

αναδημοσίευση από το http://fireservicenews.blogspot.gr

Επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Βαγγέλη Αποστόλου προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης με θέμα: Δασικές πυρκαγιές

ΕΠΙΚΑΙΡΗ  ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας  του  Πολίτη
Θέμα : Δασικές  πυρκαγιές
Όλη  η χώρα τις τελευταίες  ημέρες βρίσκεται στο έλεος ενός πύρινου κλοιού που εξαφανίζει το φυσικό της περιβάλλον αλλά και τις δυνατότητες επιβίωσης μεγάλων περιοχών της Περιφέρειας . Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις των πυρκαγιών στη Χίο , στην Αρκαδία ,στην Αχαΐα αλλά και στο Άγιο Όρος , όπου εκτός της καταστροφής αγροτικών δραστηριοτήτων και περιουσιών αφανίστηκαν και υψηλά δάση με τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον .
Σε καθημερινή βάση εκδηλώνονται στη χώρα περισσότερα από 50 επεισόδια , από τα οποία τα περισσότερα- ιδιαίτερα στην επαρχία- εξελίσσονται σε πυρκαγιές μη ελεγχόμενες και κατά συνέπεια άκρως καταστροφικές . Κι αυτό βασικά οφείλεται όχι μόνο στην ανύπαρκτη πρόληψη αλλά και στον ελλιπή σχεδιασμό της έγκαιρης επέμβασης .
Επειδή αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη ότι για μια ακόμη χρονιά παραδίδεται στις φλόγες λόγω  της ελλιπούς έως ανύπαρκτης χρηματοδότησης της δασοπροστασίας αλλά και του αποτυχημένου μοντέλου δασοπυρόσβεσης που ακολουθείται στη χώρα μας
                            Ερωτάται  ο  κ.  Υπουργός 
Α) Τι  πρόσθετα  μέτρα προτίθεται να πάρει για να αντιμετωπίσει τη τωρινή  ανικανότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών  μια και οι κίνδυνοι για πρόκληση κι άλλων επεισοδίων φωτιάς θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και τις επόμενες ημέρες ; και 
Β) Αν θα επανεξετάσει  το σημερινό μοντέλο δασοπυρόσβεσης , τουλάχιστον στο σημείο της ουσιαστικής συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων στη προστασία των δασών , από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση μέχρι τη Δασική  Υπηρεσία ;
                                                Ο  ερωτών  βουλευτής
 
                                                 Βαγγέλης  Αποστόλου
                                                 Βουλευτής  Εύβοιας

Άλλη μία επιβάρυνση μας ως ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ με τη χρήση νέου τηλεφωνικού αριθμού για ιατρικά ραντεβού

Κύριε Υπουργέ

Στις ήδη υποβαθμισμένες υπηρεσίες του νέου  «ΕΟΠΥΥ» όπου είμαστε πλέον ασφαλισμένοι, ήρθε άλλη μια επιπλέον «μνημονιακού τύπου» επιβάρυνση να αφαιμάξει το πενιχρό εισόδημά μας.
Συγκεκριμένα εδώ και λίγες μέρες ο  ΕΟΠΥΥ  πήρε την απόφαση να καταργήσει τον  αριθμό «184» για τηλεφωνικά ραντεβού με ιατρούς και προχώρησε στην  καθιέρωση νέων τηλεφωνικών αριθμών  με ιδιαίτερα ακριβότερες χρεώσεις.
Ενώ  η κλήση στο  «184»  στοίχιζε  μια  αστική  τηλεφωνική μονάδα ανά κλήση (0,03λ), τώρα για να κλείσει ο ασφαλισμένος ραντεβού με το γιατρό, θα πληρώσει 0,99λ  για κλήση στο  νέο αριθμό 14884 και 1,08λ για κλήση στο  νέο αριθμό 14900. 

διαβάστε την ανακοίνωση της ΕΑΠΣ

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Χαρούλας Καφαντάρη με θέμα: Μεταφορά αρμοδιοτήτων της ειδικής γραμματείας δασών

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς
- Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
- Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
ΘΕΜΑ:  ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΔΑΣΩΝ
Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται η μεταφορά της Ειδικής Γραμματείας Δασών από τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με επαναφορά της στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τα δάση δεν πρέπει να θεωρούνται απλά σαν ένας τομέας παραγωγής (κύρια ξύλων και καυσόξυλων), αλλά προσφέρουν σημαντικά σε τομείς όπως η συγκράτηση εδαφών και νερού, η δέσμευση διοξειδίου του άνθρακα και ο εμπλουτισμός του αέρα με οξυγόνο, η προστασία της βιοποικιλότητας, ενώ συγχρόνως προσφέρουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Τα δάση και οι δασικές εκτάσεις ακόμα δέχονται σοβαρές πιέσεις από φυσικούς και ανθρωπογενείς παράγοντες όπως, ξηρασία, καταπατήσεις, πυρκαγιές, με καταστροφικά αποτελέσματα στο περιβάλλον, στην ποιότητα ζωής, στην οικονομία και την κοινωνία. Για όλους τους λόγους αυτούς είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί μια πολιτική ενιαίας αντίληψης για την προστασία και διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος, των προστατευόμενων περιοχών και των δασών.
Περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς αλλά και κόμματα με ανακοινώσεις τους τάσσονται εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής.
Δεδομένου ότι, μια τέτοια «διοικητική μεταρρύθμιση»  δεν εξυπηρετεί, τελικά την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος,
Ερωτώνται οι  κ.κ. Υπουργοί: 
1. Με βάση ποιον ορθολογικό σχεδιασμό και μελέτες προτείνονται τέτοιες ενέργειες;
2. Τί μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποτραπούν τέτοιες αναιτιολόγητες μεταφορές αρμοδιοτήτων;
3. Πως θα συνεχιστεί η απρόσκοπτη και χωρίς διακοπές  συνέχιση σημαντικών έργων όπως, η σύνταξη και κύρωση Δασικών Χαρτών, η κωδικοποίηση της δασικής νομοθεσίας και η απογραφή των δασών;
4. Τί  μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη και να διασφαλιστεί η ουσιαστική προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας;
Η ερωτώσα βουλευτής
Χαρούλα Καφαντάρη
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Β Αθήνα

Οι Αστυνομικοί δεν θα μείνουν με τα χέρια σταυρωμένα

Παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις των πολιτικών Αρχηγών αλλά και τις δημόσιες επαναλαμβανόμενες δηλώσεις των αρμοδίων Υπουργών «πως η κυβέρνηση δίνει μάχη για να μην υπάρξουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια» των 195.000 αμειβόμενων με αυτά , όπως προβλέπεται από την δανειακή σύμβαση (μνημόνιο ΙΙ) που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο για εξοικονόμηση 0,2% του ΑΕΠ (μεταφράζεται σε 440 εκατ. ευρώ με μισθολογική δαπάνη σήμερα τα 5,9 δις) από τις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, «και να προστατευτούν με την λήψη ισοδύναμών μέτρων» , τα δημοσιεύματα του Τύπου μιλάνε για «αναπότρεπτες τώρα περικοπές» και « μειώσεις εξπρές» που θα αγγίξουν και το 20% των αποδοχών μας ενώ θα «κλειδώσουν» μέχρι τέλος του μήνα.
  Από τα συρτάρια προφανώς του Υπουργείου Οικονομικών βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας, διάφορα σενάρια που περιγράφουν «παρεμβάσεις» επιβολής κοινής φιλοσοφίας αμοιβών με τον στενό δημόσιο τομέα, δηλαδή την σύνδεση μισθού- βαθμού και την κατάργηση των ειδικών επιδομάτων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να περιοριστούν οι απώλειες για τους χαμηλόβαθμους.

Ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαρίας Κανελλοπούλου στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Εσωτερικών με θέμα: Για τις πυρκαγιές στο Ν.Αχαΐας.

Προς τους κ.κ. Υπουργούς
– Δημόσιας Τάξης
– Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
– Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
– Εσωτερικών
Τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Ιουλίου 2012 ξέσπασε πυρκαγιά στα βορειοανατολικά της Πάτρας, με πιθανολογούμενη εστία έναρξης, τοποθεσία πάνω από το χωρίο Αργυρά της Δημοτικής Ενότητας Ρίου του Δήμου Πατρέων.
Λόγω των ισχυρών ανέμων αλλά και της ώρας (η φωτιά έγινε αντιληπτή περί τις 02.15)  που δυσκόλεψε την πρόσβαση εναέριων πυροσβεστικών μέσων, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα ανατολικά αρχικά όπου κατέστρεψε δασικές εκτάσεις χαμηλής βλάστησης αλλά και καλλιέργειες, ενώ απείλησε κατοικημένες περιοχές στα χωριά Αργυρά, Σελλά, Πλατάνι, Άνω και Κάτω Καστρίτσι, ενώ την επόμενη ημέρα επεκτάθηκε και βορειοδυτικά προς τις πρώην κοινότητες Δρεπάνου και Αραχωβιτίκων. Συνολικά εκτιμάται ότι έχουν καταστραφεί περί τα 15.000 στρέμματα.
Κατά την διάρκεια της πυρόσβεσης παρατηρήθηκαν έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες, με αποτέλεσμα την διάσπαση των δυνάμεων και την αποσπασματική αντιμετώπιση των καταστροφών.
Επίσης τέθηκαν εκτός λειτουργίας τα 5 από τα 8 διαθέσιμα εναέρια μέσα, λόγω πλημμελούς συντήρησης, ενώ επιβεβαιώθηκαν τα σοβαρά κενά στον τομέα της πρόληψης και της επιτήρησης των περιοχών αυτών από πλευράς πυροπροστασίας, κενά  για τα οποία από καιρό διάφορα δημοσιεύματα είχαν προειδοποιήσει παρά το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο έχουν άλλες δύο φορές κατά το παρελθόν ξεσπάσει πυρκαγιές και θεωρούνται περιοχές υψηλού κινδύνου.
Δεν υπήρξαν μέτρα επιφυλακής και έγκαιρης ειδοποίησης ενώ οι αρμόδιοι φορείς δεν είχαν φροντίσει έγκαιρα για τον καθαρισμό των ξηρών χόρτων όπως επίσης και οι αντιπυρικές ζώνες που έχουν διαμορφωθεί στους ορεινούς όγκους, δεν έχουν τις κατάλληλες διαστάσεις γεγονός που δυσχεραίνει όχι μόνο για την διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και δεν διασφαλίζει και τον περιορισμό της επέκτασης της φωτιάς.  Σαν επιστέγασμα των παραπάνω οι διαθέσιμες πιστώσεις προς τους ΟΤΑ για τη προστασία των περιαστικών δασών μολονότι μικρότερες του 2011, δεν έχουν ακόμα αποδοθεί στο σύνολο τους με αποτέλεσμα οι έτσι κι αλλιώς μεγάλες ανάγκες της χώρας στον τομέα αυτό να μένουν ακόμα περισσότερο «στο έλεος των ανέμων» τη φετινή χρονιά.
Με βάση τα προαναφερθέντα
Ερωτώνται  οι κκ Υπουργοί:
1. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αντιπυρική προστασία των περιοχών; 
2. Τι μέτρα θα ληφθούν για την αποτελεσματικότητα και ετοιμότητα των μέσων πυρόσβεσης;
3. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε να αποφευχθούν στο άμεσο μέλλον καταπατήσεις δασικών δημόσιων εκτάσεων αλλά και ανεξέλεγκτης δόμησης στις πυρόπληκτες περιοχές;
4. Τι μέτρα θα ληφθούν ώστε οι ζώνες πυροπροστασίας να είναι ασφαλείς και να διευκολύνουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και την ανάσχεση της φωτιάς. 
5.  Τι μέτρα πυροπροστασίας θα ληφθούν για αυτές τις περιοχές ώστε να υπάρχουν σε προσβάσιμα σημεία κρουνοί ύδατος για τα πυροσβεστικά οχήματα. 
6. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα και με ποιο χρονοδιάγραμμα προτίθεται η Κυβέρνηση να αποζημιώσει όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές; 
7. Προτίθεται η Κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει άμεσα αντιπλημμυρικά έργα; 
8. Πότε προτίθεται η Κυβέρνηση να δημιουργήσει ενιαίο φορέα πυροπροστασίας;
9. Πότε θα αποδοθούν προς τους ΟΤΑ οι υπολειπόμενες διαθέσιμες πιστώσεις για τη προστασία των περιαστικών δασών; 
                                                                           Η ερωτώσα βουλευτής
Μαρία Κανελλοπούλου