.

06/02/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 2 Ιουνίου 2020

Ο σφετερισμός και η μικροκομματική εκμετάλλευση έχουν και όρια

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Με αφορμή τις πρόσφατες παραλαβές νέων υπηρεσιακών οχημάτων για την κάλυψη αναγκών των Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και του Λιμενικού Σώματος διευκρινίζονται τα παρακάτω:

Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια προσπάθεια μικροπολιτικής και επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τα φιλικά σε αυτή Μ.Μ.Ε, διαφόρων ζητημάτων σε όλους τους τομείς (υγεία, παιδεία, ασφάλεια, οικονομία κ.α). Συστηματικά λοιπόν βλέπουμε , έργα που είτε υλοποιήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α, είτε προγραμματίστηκαν, ωρίμασαν και ολοκληρώνονται τώρα, να γίνονται αντικείμενο κομματικής ιδιοποίησης .

Με ικανοποίηση διαπιστώνουμε ότι η συντονισμένη προσπάθεια της τότε πολιτικής και φυσικής ηγεσίας των αρμόδιων Υπουργείων αλλά και των Περιφερειακών Αρχών και η ακούραστη δουλειά υπηρεσιακών παραγόντων, συνεχίζει να έχει απτά αποτελέσματα, ακόμη και τώρα, με συνεχείς παραλαβές υπηρεσιακών οχημάτων για όλα τα Σώματα Ασφαλείας.

Η Νέα Δημοκρατία στην προσπάθειά της να οικειοποιηθεί όλα αυτά τα έργα, σκόπιμα αποκρύπτει τους φορείς που εργάστηκαν και τα έφεραν σε πέρας. Μιας προσπάθειας που στηρίχθηκε στη στοχευμένη αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων (ΕΣΠΑ, Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας και προσφορές από τον ιδιωτικό τομέα) και έλαβε χώρα σε συνθήκες σκληρής μνημονιακής επιτροπείας και οικονομικής ασφυξίας, που κληροδότησαν οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Οφείλουμε να αποκαταστήσουμε την αλήθεια:

Για την Ελληνική Αστυνομία, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επί διακυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α είχε προγραμματίσει, σχεδιάσει και εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις για χίλια εννιακόσια εβδομήντα δύο (1972) νέα οχήματα. Τα πρώτα αποτελέσματα αυτού του σχεδιασμού φάνηκαν με την παραλαβή εκατόν δεκατεσσάρων (114) υπηρεσιακών οχημάτων στις 26 Ιουνίου 2019 , στις εγκαταστάσεις της Αστυνομικής Ακαδημίας, στην Αμυγδαλέζα, παρουσία της Υπουργού Όλγας Γεροβασίλη μεταξύ άλλων εκπρόσωπων της πολιτικής αλλά και της φυσικής ηγεσίας.

Μέσω πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Αττικής, επί διοικήσεως της Ρένας Δούρου, είχε προγραμματιστεί, σχεδιαστεί και εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 5.000.000 ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού της Τροχαίας, για τη βελτίωση της ασφάλειας των χρηστών του οδικού δικτύου Αττικής, που περιλαμβάνει είκοσι (20) αστυνομικά οχήματα τύπου SUV, δεκαπέντε (15) επιβατικά οχήματα εννιά θέσεων, δεκαπέντε (15) αυτοκίνητα ειδικής χρήσεως τύπου van, τρία (3) γερανοφόρα φορτηγά, πενήντα έξι (56) δίκυκλες μοτοσικλέτες, ενενήντα (90) αστυνομικά οχήματα, εκατόν είκοσι οχτώ (128) πομποδέκτες και δεκαοκτώ (18) φορητά ραντάρ, που εντάσσονται ήδη στο στόλο της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης μέσω των ίδιων πρωτοβουλιών προγραμματίστηκε, σχεδιάστηκε και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους επιπλέον 5.000.000 ευρώ, για τριάντα τρία (33) υδροφόρα οχήματα που πρόσφατα παραλήφθηκαν καθώς και για δυο (2) ακόμη γερανοφόρα οχήματα.

Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει σε όλους τους τομείς να ακολουθεί συνειδητά το δρόμο της απαξίωσης του δημοσίου τομέα, που βρίσκεται στον πυρήνα της αντίληψής της, όπως ακριβώς πράττει διαχρονικά.

Έτσι είναι αναμφισβήτητο ότι παραλαβές οχημάτων που γίνονται τον τελευταίο χρόνο ή που πρόκειται ν' ακολουθήσουν , αφορούν κατά κύριο λόγο υλοποίηση των παραπάνω προγραμμάτων. Πλην όμως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο Περιφερειάρχης Αττικής, στερούμενοι τον στοιχειώδη πολιτικό πολιτισμό, αδιαφορώντας για την ηθική τάξη και προσβάλλοντας την νοημοσύνη των πολιτών αλλά και των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας, οικειοποιούνται όλες αυτές τις προσπάθειες των προηγούμενων χρόνων και επιδίδονται σε επικοινωνιακά σόου, με μόνο σκοπό την προσωπική τους προβολή και τα μικροκομματικά οφέλη.

Η στρατηγική στόχευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, για ανάταξη και ενίσχυση των δημόσιων δομών της Χώρας, βρίσκει σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία, εμφατική δικαίωση, ως μόνο μέσο προστασίας του λαού.

                                       ΤΜΗΜΑ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α

Ερώτηση 37 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρωταγωνιστές άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και δύο 24χρονους στα Σεπόλια
Ερώτηση

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Νέα περιστατικά έκνομης αστυνομικής βίας, σύλληψη νεοπροσληφθέντος ειδικού φρουρού για παραβατική συμπεριφορά και πρόκληση κοινωνικής έντασης με ευθύνη της Κυβέρνησης»


Νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας με πρωταγωνιστές άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ και δύο 24χρονους στα Σεπόλια είδε το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαΐου, δίπλα στον σταθμό του μετρό στα Σεπόλια δύο νεαροί κατήγγειλαν πως υπέστησαν απρόκλητη αστυνομική βία, επειδή ο ένας απ' αυτούς είπε σε αστυνομικό «Γιατι με κοιτάς έτσι; Έκανα κάτι;». Η φράση αυτή αποτέλεσε την αφορμή, ώστε να υπάρξει λεκτική αντιπαράθεση μεταξύ του ενός νεαρού και των αστυνομικών, οι οποίοι στη συνέχεια τον έριξαν κάτω κι άρχισαν να τον κλοτσάνε και να τον ξυλοκοπούν με κλομπ. Τότε, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες, παρενέβη ο φίλος του φωνάζοντας «Τι τον βαράτε; Αφήστε τον», γεγονός που τον έβαλε και αυτόν στο στόχαστρο των αστυνομικών, οι οποίοι άρχισαν να τον χτυπάνε στο κεφάλι.
Σύμφωνα, μάλιστα, με μαρτυρίες ανθρώπων που παρακολούθησαν το περιστατικό, κατά τη διάρκεια του ξυλοδαρμού κλήθηκε και βρέθηκε στο σημείο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, καθώς ο ένας απ' τους δύο νεαρούς κείτονταν αιμόφυρτος στο έδαφος, αλλά μετά από εντολή των αστυνομικών έφυγε από το σημείο. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργος Μαθιόπουλος, αναφέροντας τα εξής «με εντολή αξιωματικού ζητήθηκε από το πλήρωμα του ασθενοφόρου να αποχωρήσει επειδή ήταν σε εξέλιξη διαδικασία προσαγωγής», καθώς, όπως εξήγησε, αυτό το πρωτόκολλο ακολουθείται σε περιπτώσεις που το ΕΚΑΒ φτάνει εκ των υστέρων και δεν έχει οπτική επαφή σε περιοχή αποκλεισμένη από αστυνομικούς.
Με βάση τα δημοσιεύματα, οι δύο νεαροί μετέβησαν τελικά στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς ύστερα από τρεις ώρες, συνοδευόμενοι από αστυνομικούς, με δεμένα τα χέρια, ενώ ο ένας απ' αυτούς χρειάστηκε εννέα ράμματα στο κεφάλι. Τις επόμενες, μάλιστα, μέρες κατέθεσαν μήνυση εις βάρος των αστυνομικών για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.
Μετά τη δημοσιοποίηση της καταγγελίας η ΕΛΑΣ έκανε λόγο για ένα περιστατικό κατά το οποίο άνδρες της αστυνομίας επιχείρησαν να ελέγξουν τον ένα νεαρό, εκείνος αντιστάθηκε και ο φίλος του άρχισε να τους προσβάλει και να αντιδρά. Κατά την αστυνομία, στην προσπάθειά τους να του βάλουν χειροπέδες, έχασε την ισορροπία του και έπεσε επάνω σε σταθμευμένες μοτοσικλέτες, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Ωστόσο, όπως αποκαλύπτεται σε βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, καμία απειλητική κίνηση των θυμάτων εις βάρος των αστυνομικών δεν έλαβε χώρα, ούτε κάποιος από τους 24χρονους βρισκόταν κοντά σε μοτοσικλέτα, ενώ το χτύπημα στο κεφάλι του είναι στο πίσω μέρος και όχι στο μπροστινό, όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί. Με άλλα λόγια, μετά το βίντεο - ντοκουμέντο καταρρίπτονται παταγωδώς οι ισχυρισμοί των αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ περί δήθεν απειλητικής συμπεριφοράς των νεαρών και τραυματισμού τους από δική τους υπαιτιότητα.
Εκτός, όμως, απ' το παραπάνω συμβάν, εγείρεται σοβαρός προβληματισμός αναφορικά με την έκνομη συμπεριφορά ενός ακόμα νεοπροσληφθέντος ειδικού φρουρού, εξ αυτών που πρόσφατα προσλήφθηκαν αναξιοκρατικά, δηλαδή εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ ή Πανελληνίων εξετάσεων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκυρων ιστοσελίδων που ειδικεύονται στο αστυνομικό ρεπορτάζ, το απόγευμα της 27ης Μαϊου αστυνομικοί της τροχαίας Ελληνικού, κάνοντας έλεγχο σε μοτοσικλετιστή που καβάλησε πεζοδρόμιο και μπήκε αντίθετα σε μονόδρομο στην πλατεία Εσπερίδων στη Γλυφάδα, διαπίστωσαν πως επρόκειτο για αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ, προερχόμενο από την τελευταία φουρνιά των ειδικών φρουρών, ο οποίος κυκλοφορούσε χωρίς δίπλωμα με ανασφάλιστη μηχανή μεγάλου κυβισμού και με ξεβαμμένες πινακίδες κυκλοφορίας που καθιστούσαν δυσανάγνωστο τον αριθμό. Ο ειδικός φρουρός συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.
Σύμφωνα πάντοτε με τα ίδια δημοσιεύματα, κατά την έρευνα που ακολούθησε διαπιστώθηκε, ακόμη, πως ο ειδικός φρουρός διατηρεί στενούς φιλικούς δεσμούς με ύποπτο άτομο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν 15.000 ευρώ και ποσότητες ναρκωτικών.
Επειδή τα παραπάνω περιστατικά έρχονται να προστεθούν σε σωρεία άλλων ανάλογων περιστατικών αστυνομικής βίας και παραβατικής συμπεριφοράς νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών της ομάδας Δίας.
Επειδή παρά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, αντί τα κρούσματα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας να μειώνονται, εξακολουθούν να αποτελούν μια θλιβερή καθημερινότητα, εξαιτίας του κλίματος ατιμωρησίας που καλλιεργείται από την Κυβέρνηση.
Επειδή πληθαίνουν τα περιστατικά που με ευθύνη της κυβέρνησης οξύνεται η κοινωνική ένταση.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Ανάμεσα στους αστυνομικούς της ΔΙΑΣ στα Σεπόλια, βρίσκονταν νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί;
2. Ποια είναι η επίσημη θέση της ΕΛΑΣ σε σχέση με την τελευταία καταγγελία περί ξυλοδαρμού των δύο 24χρονων νεαρών στα Σεπόλια από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ; Υιοθετεί την εκδοχή των αστυνομικών και πώς δικαιολογεί τις εικόνες που καταγράφηκαν στο επίμαχο βίντεο;
3. Έχει διαταχθεί η διενέργεια ΕΔΕ για το περιστατικό στα Σεπόλια κι αν ναι, ποιο είναι το αποτέλεσμα;
4. Επιβεβαιώνει τη σύλληψη νεοπροσληφθέντος ειδικού φρουρού από την τροχαία Ελληνικού;
5. Πώς δικαιολογεί τα αυξανόμενα κρούσματα παραβατικών συμπεριφορών από αναξιοκρατικά νεοπροσληφθέντες ειδικούς φρουρούς της ομάδας ΔΙΑΣ και πώς σκοπεύει να διατυπώσει δημόσια την αυτοκριτική της για την παταγωδώς αποτυχημένη επαναφορά του θεσμού του ειδικού φρουρού που είχε εγκαταληφθεί εδώ και πολλά χρόνια;
6. Πως σκοπεύει να βάλει τέλος στα αυξανόμενα κρούσματα πυροδότησης κοινωνικής έντασης που προκαλούνται με ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Ραγκούσης Γιάννης

Αθανασίου Νάσος


Αλεξιάδης Τρύφωνας


Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)


Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος


Βαρδάκης Σωκράτης


Βερναρδάκης Χριστόφορος

 

Γκιόλας Γιάννης


Δρίτσας Θοδωρής


Ζαχαριάδης Κώστας


Ζεϊμπέκ Χουσεϊν


Ηγουμενίδης Νικόλαος


Θραψανιώτης Εμμανουήλ


Καρασαρλίδου Ευφροσύνη


Κασιμάτη Νίνα


Καφαντάρη Χαρά


Μάλαμα Κυριακή


Μάρκου Κώστας


Μιχαηλίδης Ανδρέας


Μουζάλας Γιάννης


Μπάρκας Κώστας

 


Παπαηλιού Γιώργος


Παπανάτσιου Κατερίνα


Παππάς Νίκος


Πούλου Παναγιού (Γιώτα)


Σαρακιώτης Γιάννης


Σκουρλέτης Πάνος


Σκουρολιάκος Παναγιώτης


Σπίρτζης Χρήστος


Συρμαλένιος Νικόλαος


Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος


Τσίπρας Γεώργιος


Φάμελλος Σωκράτης


Φίλης Νικόλαος

 

 Φωτίου Θεανώ


Χρηστίδου Ραλλία


Ψυχογιός Γιώργος