.

09/22/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Η μεγάλη πίεση που δέχεται το ΕΣΥ αναδεικνύει το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι «ανθυγιεινές» πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης



Ανακοίνωση για τη μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Η μεγάλη πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας ειδικά στην Αθήνα, αναδεικνύει το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι «ανθυγιεινές» πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Επιλογές που οδηγούν πλέον στην καταστροφή. Υγειονομική, οικονομική και κοινωνική.

Η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει την κυβερνητική ρητορική για ένα ΕΣΥ έτοιμο να αντιμετωπίσει το 2ο κύμα πανδημίας. Την ώρα που τα κρούσματα αυξάνονται καθημερινά, με την Αττική να χτυπάει "κόκκινο" και τις κενές κλίνες ΜΕΘ να μειώνονται δραματικά, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τρέχει να προλάβει τις εξελίξεις με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα μιλώντας για προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που γίνονται αλλά ακόμα δεν έγιναν, για κλίνες ΜΕΘ που από το Μάιο αναπτύσσονται αλλά τελικά είναι λιγότερες σε σχέση με εκείνη την περίοδο, για υγειονομικά πρωτόκολλα που δεν υφίστανται, για μεταρρυθμίσεις στην ΠΦΥ που όμως έχουν αφήσει στο έλεος της πλήρους υποβάθμισης. Αποτέλεσμα του κυβερνητικού αλαλούμ, είναι να οδηγούμαστε με ταχείς ρυθμούς σε ένα νέο lock down με καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.

Είναι σαφές πλέον, ότι η πολιτική που εφάρμοσε μέχρι τώρα το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί πλέον ούτε τις εντυπώσεις να διασκεδάσει. Οι αντιφάσεις του υπουργείου Υγείας όσον αφορά τα νούμερα των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ, η αδιαλλαξία των υπεύθυνων υπουργών που με τις επιλογές τους "στοιβάζουν" καθημερινά τους πολίτες στα ΜΜΜ, η πλήρης έλλειψη ασφάλειας όσον αφορά τη λειτουργία των σχολείων, αποδεικνύουν καθημερινά ότι όσο και αν ισχυρίζονται το αντίθετο, υπεύθυνη είναι η κυβέρνηση και "οι άριστοί" της και όχι οι απείθαρχοι πολίτες.

Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών, με παρεμβάσεις που χαρακτηρίζονται όχι μόνο από προχειρότητα και επιπολαιότητα αλλά κυρίως από ιδεοληψία. Αντί να αναζητούν αστοχίες στην αντιπολίτευση, να πάψουν να παίζουν με τα νούμερα, αλλάζοντάς τα σε διάστημα 5 ημερών, και ας μας ενημερώσουν επιτέλους υπεύθυνα για τις κλίνες ΜΕΘ που υπάρχουν στα Νοσοκομεία της χώρας. Να βάλουν τέλος στην επικίνδυνη πολιτική "εντυπωσιασμού" της κοινής γνώμης και να παρουσιάσουν ένα πραγματικό και συνεκτικό σχέδιο για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ως όφειλαν να κάνουν εδώ και 6 μήνες.



Χριστόφορος Βερναρδάκης για Πολιτική Προστασία-Καρδίτσα



Στην Καρδίτσα έχει συμβεί μια ανυπολόγιστη καταστροφή. Ισως δεν έχει γίνει απολύτως αντιληπτό, λόγω και της "μετριοπαθούς" παρουσίασης της κατάστασης από τα Μέσα Ενημέρωσης, αλλά η πόλη, η οικονομία της, οι υποδομές της και οι ιδιοκτησίες της, έχουν πλήρως καταστραφεί.
Η τραγωδία με τον "Ιανό" δείχνει πόσο "ασύμμετρη" γίνεται πια η διαχείριση εκτάκτων αναγκών. Ηδη, το τελευταίο δίμηνο η χώρα αναμετρήθηκε με τις φοβερές καταστροφές στην Εύβοια και τώρα στην Καρδίτσα και την Ζάκυνθο / Κεφαλονιά.
Ας το επισημάνουμε για μια ακόμα φορά, στις "κλασικές" ήπιες φυσικές καταστροφές θα προστεθούν οι επιπτώσεις των κλιματικών μεταβολών, η παλαιότητα των μεγάλων και βασικών υποδομών της χώρας, αλλά και οι επιπτώσεις της πελατειακής και άχρηστης διαχείρισης των πόρων (π.χ. ΕΣΠΑ) της τελευταίας εικοσαετίας (βλέπε Αγοραστός).
Το χειρότερο σενάριο, όπως έδειξε το Μάτι, η Μάνδρα, η Καρδίτσα και η Εύβοια, αλλά και όπως δείχνουν πολλές καταστροφές σε όλα τα μέρη του κόσμου (με πιο πρόσφατο τις φονικές πυρκαγιές στην Φλόριντα), είναι η σύμπτωση δύο και τριών ταυτόχρονα συνθηκών: στους φυσικούς κινδύνους να προστίθενται οι ανθρωπογενείς κίνδυνοι και όλη αυτή η συνάρθρωση να οδηγεί σε τραγωδίες.
Τι να κάνουμε;
Το πρώτο, να αναβαθμίσουμε την Πολιτική Προστασία σε ένα ενιαίο φορέα, ταυτόχρονα, επιστημονικής, επιχειρησιακής και πολιτικής ικανότητας, που να είναι ικανός να ανταπεξέρχεται στις νέες ανάγκες. Ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το είχαμε δρομολογήσει με την ίδρυση της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Αναγκών. Δυστυχώς, το σχέδιο αυτό διαγράφηκε από το "επιτελικό κράτος" που αδυνατεί να καταλάβει το παγκοσμίως στοιχειώδες αυτήν τη στιγμή, ότι η Πολιτική Προστασία σε ζητήματα φυσικών καταστροφών δεν μπορεί να στηρίζεται στην γνωστική και επιχειρησιακή κατάσταση της Πυροσβεστικής και μόνον.
Το δεύτερο, το πιο δύσκολο και σύνθετο, να αλλάξουμε όλο τον χάρτη άσκησης των κρατικών πολιτικών, σε όλες τις βαθμίδες, από τον πιο μικρό Δήμο έως το ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο, στο παραγωγικό - περιβαλλοντικό ζήτημα, καθώς και σε αυτό των υποδομών.
Δυστυχώς, η χώρα σήμερα κινείται στον αντίποδα των σύγχρονων δεδομένων. Ξαναγύρισε στην εποχή της "Πολιτικής Προστασίας" των μετακλητών, έχει αποκλείσει από τον σχεδιασμό της δράσης της τα ερευνητικά ινστιτούτα που μπορούν να προβλέπουν τέτοια φαινόμενα, δεν έχει κατανείμει αρμοδιότητες διαχείρισης σε Δήμους, Περιφέρειες, κεντρική διοίκηση, δεν έχει ενιαίο επιχειρησιακό σχεδιασμό ούτε στην πρόβλεψη ούτε στην αντίδραση κατά τη στιγμή εκδήλωσης ούτε στην αποκατάσταση, δεν έχει κρατική πολιτική στο τομέα "τρωτότητας" των αστικών και των μικρότερων χωρικών ενοτήτων. .
Η σύγχυση αρμοδιοτήτων που παρατηρείται στην Καρδίτσα αυτήν τη στιγμή είναι, πέρα από εξοργιστική, το αποτέλεσμα της βαθιάς ανικανότητας του "πελατειακού κράτους" της δεξιάς.