.

03/30/21 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Πάγωσε ο περιβόητος διαγωνισμός των 515 εκατομμυρίων Ευρώ για τις νέες ταυτότητες, 20 μήνες μετά την αδικαιολόγητη ματαίωση και επαναπροκήρυξη του από τη Νέα Δημοκρατία;
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κο Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Πάγωσε ο περιβόητος διαγωνισμός των 515 εκατομμυρίων Ευρώ για τις νέες ταυτότητες, 20 μήνες μετά την αδικαιολόγητη ματαίωση και επαναπροκήρυξη του από τη Νέα Δημοκρατία;»

Μια από τις πρώτες προτεραιότητες της Νέας Δημοκρατίας, μόλις 10 ημέρες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, ήταν να ματαιώσει και να επαναπροκηρύξει με διαφορετικούς όρους τον διαγωνισμό που βρισκόταν σε εξέλιξη για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας - Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.).

Ο εν λόγω διαγωνισμός είχε προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ σε συμμόρφωση με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157 «για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ένωσης και των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται για πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους που ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας».

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο εν λόγω ευρωπαϊκός κανονισμός τίθεται υποχρεωτικά σε ισχύ στις 2 Αυγούστου 2021, οπότε και ο σχετικός διαγωνισμός θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και τα νέα έγγραφα να εκδίδονται με τις νέες προδιαγραφές. Επιπλέον, προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση και αντικατάσταση όλων των σημερινών δελτίων ταυτοτήτων έως τις 03.08.2026.

Για να δικαιολογήσει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με διαφορετικούς όρους, η Νέα Δημοκρατία ισχυρίστηκε αρχικά ότι η επαναπροκήρυξη έγινε για να συμπεριλάβουν οι νέες ταυτότητες «και τα αναγκαία στοιχεία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης». Ωστόσο, μόλις λίγους μήνες αργότερα το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε με την υπ' αριθμ. 2388/2019 απόφασή του, ότι στον νέο τύπο ταυτότητας «δεν μπορεί να αναγράφονται στοιχεία που απαιτούνται για τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, διότι αυτά έχουν ευρύτερο περιεχόμενο και δεν χρειάζονται για να αποδείξει ένας πολίτης την ταυτότητά του».

Άλλες αλλαγές στις προδιαγραφές περιλάμβαναν έγχρωμη αντί για ασπρόμαυρη φωτογραφία, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που διαθέτουν ορισμένα μόνο εταιρικά σχήματα κι ενώ η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται γενικά στην ΕΕ, όπου 24 από τις 28 χώρες εκδίδουν δελτία με ασπρόμαυρη φωτογραφία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα το ζήτημα στη Βουλή στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, τονίζοντας πως με τους νέους όρους περιορίζεται ο ανταγωνισμός και υπονομεύονται τα συμφέροντα του Δημοσίου ενώ κανένας λόγος δεν συνέτρεχε για την ματαίωση του προκηρυχθέντος διαγωνισμού και της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας.

Εν τέλει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φαίνεται πως απέστειλε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διευκρινίσεις προς τις υποψήφιες εταιρείες ότι δεν χρειάζεται να είναι σε θέση να τυπώσουν έγχρωμη φωτογραφία με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που προβλεπόταν στην επαναπροκήρυξη και την οποία κατείχαν ελάχιστες εταιρείες.

Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ότι δεν θα νοθευτεί ο ανταγωνισμός κι ότι «θα κατατεθούν πάνω από τρεις με πέντε προσφορές», δυστυχώς οι προσφορές φαίνεται να κινούνται ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο!

Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα όμως είναι η εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας. Τινάζοντας κυριολεκτικά στον αέρα κάθε πρόοδο που είχε σημειωθεί μέχρι τότε στην εξέλιξη της διαγωνιστικής διαδικασίας, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά την επαναπροκήρυξη προέβλεψε ότι ο διαγωνισμός πάντως θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019 και η έκδοση των νέων ταυτοτήτων θα άρχιζε το 2021.
Ωστόσο, η προθεσμία κατάθεσης προσφορών μετατέθηκε για τον Δεκέμβριο του 2019 και κατόπιν με νέα παράταση για την 3η Μαρτίου 2020. Ούτε και αυτή η παράταση στάθηκε αρκετή ...κι έτσι δόθηκε νέα παράταση για τις 28 Απριλίου 2020. Κατόπιν, δόθηκε …νέα παράταση για τις 30η Ιουνίου 2020. Αλλά κι ακόμη μία …για τις 2 Σεπτεμβρίου 2020.
Είκοσι μήνες μετά την ματαίωση του διαγωνισμού και 5 παρατάσεις μετά για κατάθεση προσφορών, ο διαγωνισμός όχι μόνο δεν έχει ολοκληρωθεί και οι ταυτότητες δεν έχουν αρχίσει να εκδίδονται αλλά φαίνεται πως ο διαγωνισμός έχει παγώσει. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα ο διαγωνισμός έχει κολλήσει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα χρειαστεί τουλάχιστον δυο χρόνια για να ολοκληρωθεί.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:
1. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται σήμερα ο διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, είκοσι μήνες μετά την αδικαιολόγητη ματαίωση και επαναπροκήρυξή του από τη Νέα Δημοκρατία; Τί αφορά η εμπλοκή ενώπιον του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αναφέρεται σε δημοσιεύματα;

2. Αληθεύει ότι ο διαγωνισμός που η Κυβέρνηση έλεγε ότι θα είχε ολοκληρωθεί το 2019 και οι νέες ταυτότητες θα είχαν αρχίσει να εκδίδονται το 2021 βρίσκεται, όπως αναφέρεται στον Τύπο, κατά δύο τουλάχιστον έτη εκτός χρονοδιαγράμματος κι ενώ ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1157 για τις νέες προδιαγραφές των εγγράφων ασφαλείας τίθεται σε εφαρμογή τον Αύγουστο του 2021;

3. Πόσες προσφορές κατατέθηκαν; Ξεπερνούν τις πέντε οι κατατεθειμένες προσφορές ή όπως είχε προειδοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οι προσφορές εξαντλούνται σε αυτόν τον αριθμό, λόγω του περιοριστικών νέων όρων που έθεσε η Νέα Δημοκρατία, εκτοξεύοντας ταυτόχρονα το κόστος για τον φορολογούμενο στο προϋπολογισθέν όριο των 515 εκατ. Ευρώ ενώ θα μπορούσε το κόστος να περιοριστεί ακόμη και κατά 100 περίπου εκατ. Ευρώ;

4. Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να εξασφαλίσει τη συνέχεια έκδοσης εντύπων ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών μετά τη λήξη της σύμβασης-γέφυρας, που είχε εξασφαλίσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της τρέχουσας σύμβασης για εκτύπωση διαβατηρίων και εγγράφων ασφαλείας ID1, η οποία λήγει στις 14.04.21; Έχει ενεργοποιηθεί η προαίρεση για παράταση έως 14.04.22 της εν λόγω σύμβασης και μέχρι πότε θα προβαίνει σε τέτοιες λύσεις ανάγκης το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη λόγω κωλυσιεργείας στην υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ);

Οι Eρωτώντες Bουλευτές
Γεροβασίλη Όλγα
Σπίρτζης Χρήστος
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κουρουμπλής Παναγιώτης
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μουζάλας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Αθανάσιος (Θάνος)
Νοτοπούλου Αικατερίνη (Κατερίνα)
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Ραγκούσης Γιάννης
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρμαλένιος Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γιώργος