.

02/08/13 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

Δελτίο Τύπου Το ένστικτο της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις του Υπουργείου

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δήλωση του Δημήτρη Τσουκαλά,
Βουλευτή Επικρατείας  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Υπεύθυνου Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα:  Το ένστικτο της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας ενάντια στις αυθαίρετες αποφάσεις του Υπουργείου
Με μεγάλη έκπληξη λάβαμε γνώση ότι οι οκτώ παράτυποι αλλοδαποί που κρατούνται στο Κέντρο Κράτησης Φυλακίου, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Ορεστιάδας για να απολογηθούν ως πρωταίτιοι της στάσης κρατουμένων, που ξέσπασε χθες το βράδυ σε δύο θαλάμους του κέντρου κράτησης. Χαρακτηρίζουμε μάλιστα την κράτησή τους παράνομη, γιατί τα εν λόγω Κέντρα δρουν εκτός ελληνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, που προβλέπουν μόνο τη λειτουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής με τη ταυτόχρονη λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και τη συνδρομή ειδικών επιστημόνων (μεταφραστών, δικηγόρων, ψυχολόγων, κα).
Οι παραπάνω παράμετροι δεν τηρούνται επουδενί, Υπηρεσία Ασύλου δεν λειτουργεί, ενώ η υποστήριξη από ειδικούς επιστήμονες δεν είναι επαρκής. Οι συνθήκες κράτησης και διαβίωσης εντός των στρατοπέδων μόνο άθλιες και απάνθρωπες θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν.
Τώρα λοιπόν η Κυβέρνηση αποφασίζει να τιμωρήσει και να διώξει τους μετανάστες που προσπάθησαν να διεκδικήσουν ανθρώπινους όρους διαβίωσης. Αποφασίζει να εξευτελίσει την ανθρώπινη φύση που ενστικτωδώς αντιδρά στην εξαθλίωση και στον περιορισμό της ελευθερίας, χωρίς να προσδιορίζει και να ενημερώνει για το χρόνο παραμονής στα Κέντρα Κράτησης και χωρίς να έχει εξασφαλίσει το εφικτό του επαναπατρισμού τους.
             Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι το Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας αθώωσε 17 παράτυπους μετανάστες οι οποίοι είχαν αποδράσει τη νύχτα της 30ης Σεπτεμβρίου 2012 από τα κρατητήρια του Λιμενικού, που κρατούνταν για παράνομη είσοδο στην χώρα, με την αιτιολογία ότι δεν ήταν «ανθρώπινες» οι συνθήκες κράτησης.
               Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση να κατανοήσει ότι το πρόβλημα είναι πολυσύνθετο και σχετίζεται με την αναποτελεσματική και αδιέξοδη μεταναστευτική Πολιτική της. Η ποινική δίωξη αυτών των μεταναστών και η μεταφορά τους από τα Κέντρα Κράτησης στις Φυλακές είναι μια ανούσια, εκδικητική και επικοινωνιακή τακτική που κάθε άλλο παρά λύνει το πρόβλημα.

Το γραφείο Τύπου

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το πόρισμα της ΕΛΑΣ


ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
για το πόρισμα της ΕΛΑΣ

Το πόρισμα της έρευνας της ΕΛΑΣ σχετικά με τις καταγγελίες για βασανισμούς των συλληφθέντων για τη ληστεία στην Κοζάνη, δημιουργεί ερωτήματα αντί να δίνει απαντήσεις.
Ερώτημα 1ο: Πόσο αξιόπιστη είναι μια έρευνα όταν ο ερευνών και ο ερευνώμενος ταυτίζονται;
Ερώτημα 2ο: Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΛΑΣ τα τραύματα των συλληφθέντων οφείλονται σε σκληρή πάλη με τους αστυνομικούς. Πώς όμως είναι δυνατόν σε μια τέτοια πάλη να μην τραυματίζονται οι αστυνομικοί ενώ οι συλληφθέντες εμφανίζουν βαριές κακώσεις;
Ερώτημα 3ο: Οι καταθέσεις των αστυνομικών επιβεβαιώνονται από ιατροδικαστικά ευρήματα;
Ερώτημα 4ο: Πώς μπορεί να θεωρηθεί αξιόπιστη η έρευνα της ΕΛΑΣ, όταν ο Μάρεκ Μαρζίνσκι υποδιευθυντής της Διεθνούς Αμνησίας, της πλέον αξιόπιστης σχετικής με το θέμα ΜΚΟ, μιλά για κουλτούρα ατιμωρησίας στην Ελληνική Αστυνομία, όπως και άλλοι διεθνείς και ευρωπαϊκοί οργανισμοί;
     ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                       08/02/2013