.

04/10/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 10 Απριλίου 2020

Προσφορά της Βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α Καστοριάς ΤΕΛΊΓΙΟΡΙΔΟΥ σε στρατιωτικούς
Παραθέτουμε το δελτίο τύπου της   Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, με το οποίο εκφράζει ευχαριστίες  στη Βουλεύτρια Καστοριάς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α , για την προσφορά μασκών χειρουργικού τύπου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καστοριά, 08 Απριλίου 2020

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα των στιγμών και τη σημασία της ατομικής προστασίας έναντι της μετάδοσης του ιού covid-19, αναζήτησε και κατάφερε να προμηθευτεί διακόσιες (200) μάσκες χειρουργικού τύπου, για την κάλυψη των αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού της περιοχής.

Στην παραπάνω προσπάθεια μας, αρωγός στην Ένωση μας στάθηκε η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καστοριάς κα Τελιγιορίδου Ολυμπία, η οποία πρόσφερε επιπλέον διακόσιες (200) μάσκες χειρουργικού τύπου. Την ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά της.

Από το σύνολο των τετρακοσίων (400) μασκών, οι τριακόσιες είκοσι (320) παραδόθηκαν στον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Καστοριάς, για τις Μονάδες του Στρατού Ξηράς της περιοχής και οι ογδόντα (80) στον Δκτή της 3ης ΜΣΕΠ, για τους συναδέλφους της Πολεμικής Αεροπορίας, επ ωφέλεια του στρατιωτικού προσωπικού.  

Τον νου σας στα ασυνόδευτα παιδιά, λέει στους εισαγγελείς της χώρας ο ΑΠ
Αυξημένη επαγρύπνηση στα ασυνόδευτα παιδιά, καθώς επελαύνει η πανδημία, ζητεί με εγκύκλιο της από τους Εισαγγελείς της χώρας, η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη.

Απευθυνόμενη προς τους συναδέλφους η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός επισημαίνει: «Είστε οι προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων ανηλίκων και οι εγγυητές της προστασίας των ανηλίκων και της διασφάλισης των δικαιωμάτων τους».  

Η Γεωργία Αδειλίνη υπενθυμίζει στους εισαγγελικούς λειτουργούς ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, είναι οι προσωρινοί επίτροποι των ασυνόδευτων ανηλίκων, μέχρι να οριστεί «ειδικός επίτροπος» για κάθε ένα από αυτά τα παιδιά, όπως ορίζει ο νόμος 4554/2018, ενώ παράλληλα είναι οι εγγυητές της προστασίας όλων των ανηλίκων, από τυχόν φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας και παραμέλησης.

Η προστασία αυτή είναι αναγκαία, σύμφωνα με την εισαγγελική λειτουργό και «υπό τις παρούσες έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, με τη δέουσα προσοχή και επιμέλεια των καταγγελλομένων περιστατικών παραμέλησης και εγκατάλειψης ανηλίκων από τους γονείς ή ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος τους».

Μάλιστα, η Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, αναφερόμενη στις σχετικές προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας, τονίζει ότι σε επείγουσες περιπτώσεις κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την σωματική και ψυχική υγεία του ανήλικου, οι εισαγγελείς πρέπει να ενεργοποιούν τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα (άρθρα 1532 και 1533), για αφαίρεση της γονικής μέριμνας και την προσωρινή ανάθεση σε κάποιο Ίδρυμα, χώρο φιλοξενίας, κ.λπ.

Επίσης, στην εγκύκλιο της η αντεισαγγελέας ΑΠ μνημονεύει τις σχετικές διεθνείς συμβάσεις και σειρά νομοθετημάτων, που προβλέπουν την εξασφάλιση αξιοπρεπών και υγιεινών συνθηκών διαβίωσης των ασυνόδευτων ανηλίκων παιδιών, σε δομές φιλοξενίας, ξενώνες, κέντρα υποδοχής, κ.λπ., έως ότου αυτά μεταφερθούν σε ειδική δομή φιλοξενίας, οριστεί ειδικός επίτροπος και υλοποιηθεί ο διαχωρισμός τους από τους ενήλικες, προς αποτροπή φαινομένων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας.

Τονίζει ότι οι εισαγγελείς οφείλουν να μεριμνούν για την προστασία και την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, όπως και για την αντιμετώπιση «με την προσήκουσα αυστηρότητα, κάθε εγκληματικής δραστηριότητας σε βάρος τους, σχετιζόμενη κυρίως με σωματική ή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση, ρατσιστική βία, εμπορία ανθρώπων για οποιονδήποτε λόγο και κάθε είδους εκμετάλλευση».


πηγή: Εφημερίδα των  Συντακτών

Αναφορά βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για θέματα υγειονομικής προστασίας αστυνομικών υπαλλήλων
Με παρέμβασή τους οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης και Τρύφων Αλεξιάδης φέρνουν στη Βουλή αιτήματα των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά σχετικά με την προστασία των αστυνομικών από κινδύνους έκθεσης στον κορονοϊό, την περίοδο της υγειονομικής κρίσης που διανύουμε.

Οι Βουλευτές κατέθεσαν ως αναφορά έγγραφο των Αστυνομικών Ενώσεων με το οποίο αιτούνται την τοποθέτηση σταθερού άθραυστου υαλοπίνακα στα οχήματα με τα οποία γίνονται προσαγωγές ή συλλήψεις, για τον διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων, ενώ ζητούν παράλληλα να καθοριστεί σαφώς η αρμοδιότητα των υπηρεσιών για τη χορήγηση υγειονομικού υλικού στις περιπτώσεις μετακινήσεων αστυνομικών.

Τέλος, ζητούν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τη σχετική ενημέρωση για τις ενέργειες που πρόκειται να λάβει για την επίλυση των θεμάτων.
Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

Αναφορά
προς τoν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

Θέμα: Αίτημα Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων για τοποθέτηση σταθερού άθραυστου υαλοπίνακα στα υπηρεσιακά οχήματα για τον διαχωρισμό των πίσω καθισμάτων και χορήγηση υγειονομικού υλικού
Οι Βουλευτές Γεροβασίλη Όλγα, Ραγκούσης Γιάννης, Αλεξιάδης Τρύφων καταθέτουν ως αναφορά το έγγραφο με Αρ. Πρωτ. 401/4 της 05.04.2020 των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών, Β/Α Αττικής, Δυτικής Αττικής και Πειραιά, με το οποίο αιτούνται τη λήψη μέτρων διαχωρισμού των πίσω καθισμάτων εντός των αστυνομικών οχημάτων, καθώς και τη χορήγηση υγειονομικού υλικού σε περίπτωση μετακίνησης αστυνομικών σε άλλη υπηρεσία.
Επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο.
Παρακαλούμε για την απάντηση και την ενημέρωσή μας σχετικά με τις ενέργειές σας.
Αθήνα, 08-04-2020
Οι καταθέτοντες Βουλευτές
Αλεξιάδης Τρύφων
Γεροβασίλη Όλγα
Ραγκούσης Γιάννης