.

07/15/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον κίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων στην αστυνομία και στην πυροσβεστική από τη διεξαγωγή των δειγματοληπτικών ελέγχων στους εισερχόμενους επισκέπτες της χώραςΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κκ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
και Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Κίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων στην αστυνομία και στην πυροσβεστική από τη διεξαγωγή των δειγματοληπτικών ελέγχων στους εισερχόμενους επισκέπτες της χώρας»

Με την Δ1α/ΓΠ.οικ. 40383, ΦΕΚ Β 2602/28-6-2020 «Επιβολή του μέτρου του δειγματοληπτικού εργαστηριακού ελέγχου και του προσωρινού περιορισμού προσώπων που εισέρχονται από την αλλοδαπή, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» θεσμοθετήθηκε το μέτρο της υποχρεωτικής συμπλήρωσης φόρμας από όλους τους εισερχόμενους επισκέπτες από την 1 Ιουλίου 2020.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση τα πρόσωπα που εισέρχονται στη χώρα μας με οποιοδήποτε τρόπο υποχρεούνται να επιδεικνύουν ηλεκτρονικό αντίγραφο της φόρμας σε κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας που είναι επιφορτισμένα με τη διενέργεια ιατρικών ελέγχων. Στην συνέχεια τα πρόσωπα που υποχρεούνται σε δειγματοληπτικό έλεγχο υπόκεινται σε περιορισμό στην κυκλοφορία τους μέχρι την έκδοση και την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων τους. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών εφημερίδων στην Κρήτη το παραπάνω σύστημα εποπτείας και ελέγχου των εισερχόμενων επισκεπτών στη χώρα μας παρουσιάζει σειρά προβλημάτων αρχής γενομένης από το γεγονός ότι ο περιορισμός στις μετακινήσεις ούτε εποπτεύεται από κάποια αρμόδια αρχή ούτε και τηρείται.
Ταυτόχρονα, όμως, τις διαδικασίες δεν πραγματοποιούν τα αρμόδια (από την παραπάνω ΚΥΑ) όργανα της πολιτείας, αλλά υπάλληλοι της αστυνομίας και των πυροσβεστικών αρχών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί έντονες ανησυχίες στα μέλη των ένστολων που, δια των συνδικαλιστικών εκπροσώπων, διαμηνύουν ότι σε περίπτωση κρουσμάτων σε μέλη τους κατά την εκτέλεση των παραπάνω καθηκόντων θα κινηθούν νομικά ενάντια στη πολιτεία και επισημαίνουν το γεγονός ότι ταυτόχρονα εντείνονται φαινόμενα έλλειψης προσωπικού στις σχετικές υπηρεσίες στις περιοχές υποδοχής τουριστών.
Ωστόσο, η ανάθεση σε μέλη των αστυνομικών και πυροσβεστικών σωμάτων της παραπάνω λειτουργίας δημιουργεί και εύλογα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του συστήματος καταγραφής και χαρτογράφησης της διασποράς του ιού με δεδομένο ότι οι εργαζόμενοι στα σώματα αυτά δεν έχουν γνώσεις στην παροχή εξειδικευμένων υγειονομικών υπηρεσιών.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Ποια υπηρεσία του δημοσίου είναι επιφορτισμένη με την διεξαγωγή του δειγματοληπτικού ελέγχου για τον εντοπισμό των κρουσμάτων από τον ιό Covid-19; Δεν είναι αυτονόητο ότι η λήψη βιολογικών δειγμάτων για την ανίχνευση των κρουσμάτων του ιού Covid-19 πρέπει να γίνεται από το εκπαιδευμένο υγειονομικό προσωπικό του ΕΟΔΥ;
2) Με ποιον τρόπο γίνεται η καταγραφή των φορέων του ιού Covid-19 στα αεροδρόμια;
3) Σε τι ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει το Υπουργείο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στην πυροσβεστική και στην αστυνομία που είναι επιφορτισμένοι με την καταγραφή και διεξαγωγή των δειγματοληπτικών ελέγχων στις πύλες εισόδου, όπως π.χ. τα αεροδρόμια εξωτερικού, της χώρας;


Ο Ερωτώντες Βουλευτές

Μαμουλάκης Χάρης
Ξανθός Ανδρέας
Ραγκούσης Γιάννης
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέκος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θοδωρής
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κώστας
Νοτοπούλου Κατερίνα
Παπαηλιού Γιώργος
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρλέτης Πάνος
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Χαρίτου Δημήτρης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία