.

07/18/12 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ENHMΕΡΩΤΙΚΟ newsletter THΣ ΕΑΠΣ

«Άκρατος κομματισμός στις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ» - Δήλωση του Δημήτρη Τσουκαλά, βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπεύθυνου Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Η κακοδαιμονία διοίκησης της Ελληνικής Αστυνομίας στο αποκορύφωμα της. Με γνώμονα πάντα τις παλαιοκομματικές λογικές ολοκληρώθηκαν σήμερα οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ. Ο άκρατος κομματισμός, η αναξιοκρατία και ο ρεβανσισμός, είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτών  των κρίσεων. Τα φρονηματικά κριτήρια θριάμβευσαν.
Οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ είναι κρίσεις ντροπής. Ικανοί και μάχιμοι Αξιωματικοί με δημοκρατική συμπεριφορά και κοινωνική ευαισθησία εκδιώχθηκαν σε μια επιχείρηση εκκαθάρισης του τοπίου για το παρόν και το μέλλον.
Η αξιοκρατία παρά τις επικλήσεις της νέας  κυβέρνησης δεν ήταν παρά ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα. Σε  περίοδο κρίσης, φτώχιας για το λαό και αύξησης της εγκληματικότητας, η ανάγκη διαφάνειας και δικαιοσύνης είναι απαραίτητη όσο ποτέ.
Η αντικειμενικότητα στις κρίσεις  διασφαλίζεται μόνο αν υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια αξιολόγησης. Κριτήρια που θα βασίζονται στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των  κρινόμενων.  Η διαδικασία θα πρέπει να ελέγχεται από διακομματική κοινοβουλευτική επιτροπή.
Έκπληξη προκαλεί η στάση των συνιστωσών της κυβέρνησης, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και   ΔΗΜ.ΑΡ. που με τη σιγή τους επικυρώνουν τη διαδικασία.

Έλλειψη προσωπικού, και υλικοτεχνικών υποδομών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Κύριε Υπουργέ,
Άλλο ένα καλοκαίρι παρακολουθούμε να έχει αρχίσει  να καίγεται ό,τι έχει απομείνει από την Ελλάδα. Στο ίδιο έργο θεατές ξανά και ξανά και κανείς δεν φαίνεται να κόπτεται. Μόνο βαρύγδουπες δηλώσεις ακούγονται από τους κάθε λογής υπεύθυνους και κροκοδείλια δάκρυα χύνονται, όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές κάθε φορά που η λαϊκή οργή φαίνεται να ξεχειλίζει.
Τα κυκλώματα καταπατητών,  οικοπεδοφάγων και εργολάβων είναι πάντα παρόντα, ενώ η πρόληψη υποχρηματοδοτείται. Από την άλλη, πλευρά οι Έλληνες Πυροσβέστες εκτίθενται σε κίνδυνους χωρίς εξοπλισμό, χωρίς μέριμνα και εξουθενωμένοι από τη μνημονιακή πολιτική.
Ενδεικτικά σας αναφέρουμε ότι πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν πετάνε, τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του πυροσβεστικού σώματος είναι καθηλωμένα επί μία τριετία και εξ αυτού οι πιλότοι τους έχουν χάσει την πτητική τους ιδιότητα, μάσκες οξυγόνου δεν υπάρχουν, τα πυροσβεστικά οχήματα είναι ασυντήρητα χωρίς ελαστικά, οι περικοπές για τον εξοπλισμό και τα τεχνικά μέσα και η μείωση δαπανών προσεγγίζει το 50%. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού οδηγούν τους Πυροσβέστες, που λειτουργούν πάντα με αυτοθυσία, να εργάζονται με εξαντλητικά και απάνθρωπα ωράρια.
Η συνεχιζόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος αποτελεί συγχρόνως και βιασμό της ανθρώπινης φύσης, ενώ η απαξίωση του Πυροσβεστικού ζητήματος, αποτελεί συγκάλυψη ενός εγκλήματος που μας οδηγεί σε πανομοιότυπα ανακοινωθέντα προαναγγελθέντων θανάτων, δασών, περιουσιών, αλλά και ανθρώπινων ζωών.
Ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1.    Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε για την αντιμετώπιση της έλλειψης προσωπικού στην Πυροσβεστική υπηρεσία;
2.    Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε για την ενίσχυση της εναέριας πυροσβεστικής;
3.    Τι μέτρα προτίθεσθε να πάρετε για την ενίσχυση της επίγειας Πυροσβεστικής;
4.    Πώς σκοπεύετε να λύσετε το πρόβλημα της έλλειψης εξοπλισμού για την προστασία της ζωής των Πυροσβεστών;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Δημήτριος Β. Τσουκαλάς
Χαρά Καφαντάρη
Μαίρη Διακάκη

Συνάντηση Π.Ο.ΑΣ.Υ. - Π.Ο.ΑΞΙ.Α. με ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο

Συναντήθηκαν σήμερα 12-7-2012 στη Βουλή, τα Προεδρεία των Ομοσπονδιών μας με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κ. Δημήτρη Τσουκαλά, κ. Στάθη Παναγούλη και κα. Μαίρη Διακάκη παρόντων μεταξύ άλλων και των στελεχών του τομέα του κόμματος για τα Σώματα Ασφαλείας κ Κώστα Ήσυχου και κ. Ιωάννη Χατζηαντωνίου, για μια πρώτη ενημέρωση της νέας αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αστυνομικούς και τον Οργανισμό που υπηρετούν.
    Από πλευράς των Ομοσπονδιών μεταφέρθηκε η έντονη ανησυχία και αγανάκτηση των αστυνομικών για ενδεχόμενες νέες περικοπές των αποδοχών τους - όπως αποτυπώθηκε σε σχετική επιστολή προς τους Αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων - αλλά και η αποφασιστικότητά τους για σθεναρή αντιμετώπιση μιας τέτοιας κυβερνητικής αναδίπλωσης σε σχέση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

 Αναλύθηκαν εμπεριστατωμένα οι συντριπτικές περικοπές που ήδη έχουν υποστεί οι ένστολοι , η πλειοψηφία των οποίων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της καθημερινής διαβίωσης και στιγματίσθηκε η συνεχιζόμενη λειτουργική ανεπάρκεια των Υπηρεσιών λόγω της απίσχνασης των διατιθέμενων κονδυλίων. Στο πλαίσιο αυτό καταγγέλθηκε η επιδρομή μέσω του «κουρέματος» στα αποθεματικά του Ιδρύματος Εξοχών της Ελληνικής Αστυνομίας στο οποίο υπάγεται ο ερανικός λογαριασμός ενίσχυσης αναξιοπαθούντων αστυνομικών, με αντίστοιχη αναφορά στα ασφαλιστικά μας ταμεία. Καίρια ζητήματα όπως των κρίσεων-προαγωγών και της ανάδειξης της Αστυνομικής Ηγεσίας, της αποκλειστικής εισαγωγής στο Σώμα μέσω του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων, της αναβάθμισης της εκπαίδευσης με την ισοπεδωτική μεταχείριση των δοκίμων ως Stage αστυφύλακες αλλά και μια σειρά καθημερινών υπηρεσιακών προβλημάτων που ταλανίζουν τους συναδέλφους απαιτείται να αποτελέσουν αντικείμενο μιας διακομματικής επιτροπής - πάγιο αίτημά μας - που επιβάλλεται να συσταθεί με μόνιμο χαρακτήρα, για την αντιμετώπισή τους και την ανασυγκρότηση της Αστυνομίας με όρους κοινωνίας πριν αυτή υποκατασταθεί από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας και γιγαντωθούν φαινόμενα αντιποίησης του ρόλου της.
     Το ερώτημα «τι αστυνομία θέλουμε και για τι τη θέλουμε» πρέπει να τύχει ξεκάθαρης απάντησης τόσο από τα πολιτικά κόμματα όσο και από την ίδια την κοινωνία ώστε η αστυνομία να καλύπτει και να ικανοποιεί τις ανάγκες των πολιτών για ασφάλεια και να μην χρησιμοποιείται ως κατασταλτικός μηχανισμός κοινωνικών αντιδράσεων που προκαλούν ανάλγητες πολιτικές.
Από πλευράς των εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ότι η διαχρονική συνεργασία και ο εποικοδομητικός διάλογος με τις Ομοσπονδίες μας, υιοθετώντας σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας, συμβάλει στην εξεύρεση της καταλληλότερης προώθησης των ζητημάτων που μας αφορούν στα πλαίσια της κοινοβουλευτικής δυνατότητας του κόμματος. Δήλωσαν δε την συμπαράστασή τους στον αγώνα μας - όπως τον προαναφέραμε - κατά των δυσβάσταχτων περικοπών μεταφέροντας με τη σειρά τους την ανησυχία τους ότι τα καθοριζόμενα νέα μέτρα των 3 δις. δεν θα τα πληρώσει "η φοροδιαφυγή" αλλά οι εργαζόμενοι. Τάσσονται υπέρ της σύστασης Διακομματικής Επιτροπής με γνώμονα το ότι πιστεύουν στην αστυνομία και όχι στην αστυνομοκρατία, στιγματίζοντας τις φιλελεύθερες πολιτικές που θυματοποιούν τους αστυνομικούς και την αστυνομία, στρέφοντας εναντίον της την κοινή γνώμη με στόχο την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αγαθού της ασφάλειας και την μετατροπή του σε επιχειρηματική δραστηριότητα. Επεσήμαναν δε ότι εάν δεν υπάρξει εκσυγχρονισμός και συγκεκριμένη οικονομική επένδυση στην υλικοτεχνική αναβάθμιση του Οργανισμού δεν μπορεί να υπάρξει πάταξη της εγκληματικότητας.
   Από τις Ομοσπονδίες μας ζήτησαν να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να φέρουμε κοντά την αστυνομία με την κοινωνία που είναι ένα κομμάτι της, για να βρίσκεται κοντά στον πολίτη και όχι απέναντί του τώρα, περισσότερο από ποτέ, που πλήττεται από την φτώχεια, την ανέχεια και την ανεργία και ισχυροποιείται η επίθεση που δέχεται κατά της επιβίωσής του.


Συνάντηση της ΕΑΠΣ με τον ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ.

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Ιουλίου στα γραφεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ. στα γραφεία του στην Βουλή, συνάντηση του Δ.Σ. της Ένωσής με αντιπροσωπεία του κόματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. αποτελούνταν από τους υπευθύνους για τα ζητήματα του Υπουργείου Προστασίας τυ Πολίτη, με επικεφαλή τον υπεύθυνο της Επιτροπής Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, Βουλευτή Δημήτρη Τσουκαλά, τους Βουλευτές Μαρία Διακάκη και Χαρά Καφαντάρη, και τον Υπεύθυνο του ΣΥΡ.ΙΖ.Α. για τα Σώματα Ασφαλείας Ήσυχο Κώστα.
Από την πλευρά της ΕΑΠΣ τονίστηκε η δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλεθει οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι και ο πυροσβεστικός οργανισμός, καθώς και τα χρονίζοντα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα πυρόσβεσης στη χώρα. Επίσης ζητήθηκε η παρέμβαση – στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην αποτροπή νέων μισθολογικών μειώσεων στο ήδη πενιχρό πυροσβεστικό εισόδημα.
Από την πλευρά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Ε.Κ.Μ.εκφράστηκε η «διαφωνία» με τις μισθολογικές μειώσεις στους ένστολους, αλλά και με την γενική λογική των λεγόμενων «ισοδύναμων μέτρων» που απλώς τις αντιπαραθέτουν με την υπόλοιπη κοινωνία, οδηγώντας σε χάσμα μεταξύ των Σ.Α. και των λοιπών εργασιακών τάξεων, που επίσης πλήττονται από τις μνημονιακές πολιτικές. Ο ανορθολογισμός των ασκούμενων πολιτικών οδηγεί σε μη αξιοποίηση σημαντικών πόρων και μέσων και πρακτικές αδιαφάνειας, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εναέρια μέσα.Οι μνημονιακές πολιτικές, επομένως, πέρα από τα εργασιακά και τα μισθολογικά ζητήματα των εργαζομένων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, πλήττουν σοβαρά το περιβάλλον και το φυσικό μας πλούτο, ιδιαίτερα τα δάση, και δη την εποχή της κλιματικής αλλαγής, όπου η προστασία τους θα έπρεπε να είναι σε άμεση προτεραιότητα.
Τέλος, επισημάνθηκε ότι στα πλαίσια του νέου κόμματος της αριστεράς και με την προοπτική της κυβέρνησης αυτού, είναι υπό επεξεργασία μια νέα συνολική πρόταση για τη λειτουργία των Σ.Α. και του ρόλου των εργαζομένων σε αυτά.


πηγη:  http://www.eaps.gr