.

05/29/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Όλγα Γεροβασίλη για αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίαςΠαρέμβαση στην  κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα: «Συζήτηση επί της Ετήσιας Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη για το 2019 και της Ειδικής Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη για  Ίση Μεταχείριση (2019)

Στον ανεξάρτητο Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας, ο οποίος θεσπίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε η Γραμματέας της Κ.Ο. Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Όλγα Γεροβασίλη κατά την παρέμβαση της  στην  κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσίας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα: «Συζήτηση επί της Ετήσιας Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη για το 2019 και της Ειδικής Έκθεσης Συνηγόρου του Πολίτη για  Ίση Μεταχείριση (2019)».

Η κα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι ο Μηχανισμός αυτός λειτούργησε στο παρελθόν και αναφέρθηκε  χαρακτηριστικά στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου. Παρ' ότι η ποινική διαδικασία εκκρεμεί ακόμη ενώπιον των Δικαστηρίων, διαδικασία στην οποία, εκ του Συντάγματος δεν μπορεί να παρέμβει φυσικά η Διοίκηση, η αντίδραση σε σχέση με την πειθαρχική διαδικασία επί υπουργίας της ήταν άμεση και υπενθύμισε το σχετικό πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη στο οποίο αναφερόταν: «η Ένορκη Διοικητική Εξέταση ολοκληρώθηκε εντός του αναγκαίου χρόνου και με βάση τις νόμιμες διαδικασίες».

Η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι ο προηγούμενος νόμος 3938/2011 που προέβλεπε τη λειτουργία Γραφείου Διερεύνησης Αυθαιρεσιών αφενός δεν είχε εφαρμοστεί, αφετέρου δεν έφερε λειτουργικές εγγυήσεις ανεξαρτησίας. Επί ΣΥΡΙΖΑ, οι αρμοδιότητες αυτές ανατέθηκαν στον Συνήγορο του Πολίτη για να δρα παράλληλα αλλά ανεξάρτητα από τη Διοίκηση, ως εξωτερικός μηχανισμός έρευνας και ελέγχου.

Σήμερα πολλά βήματα πρέπει να γίνουν ακόμη, παρατήρησε η κα Γεροβασίλη,  η οποία έκανε ειδική αναφορά στα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, χαρακτηρίζοντας ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τελευταία παρατηρούνται ολοένα και περισσότερα κρούσματα αστυνομικής βίας, είτε με «επεμβάσεις σε πλατείες» για επιβολή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, είτε με επεισόδια σε βάρος απλών πολιτών.

Η γραμματέας της Κ.Ο. έθιξε το ζήτημα ότι το 2019 σημειώθηκε υψηλό δεκαετίας στις καταθέσεις αναφορών στον Συνήγορο του Πολίτη, σημειώνοντας επιπλέον ότι από τις περίπου 17.000 αναφορές που εξετάστηκαν το 2019, βάσιμες κρίθηκαν μόνο οι 4 με 5 χιλιάδες, μια αναντιστοιχία στην εξέλιξη των αναφορών των πολιτών που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ως προς τα πρακτικά ζητήματα η κα Γεροβασίλη επεσήμανε ότι συχνά ακολουθείται η πρακτική να αποσπώνται στον Συνήγορο του Πολίτη αστυνομικοί-νομικοί για να ελέγχουν τα περιστατικά αυθαιρεσίας των αστυνομικών δεδομένου ότι οι αστυνομικοί αυτοί έχουν ειδικές γνώσεις. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, η πρακτική αυτή θα έπρεπε να περιοριστεί, ώστε να διασφαλίζεται και τυπικά ότι ο Συνήγορος του Πολίτη δρα ως τρίτος, ανεξάρτητος μηχανισμός ελέγχου.


Καταγγελία Τζανακόπουλου: Στο αρχείο οι υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών για δάνεια σε κόμματαΣτο αρχείο, παύση διώξεων και απαλλαγές για τις υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών για τα κομματικά δάνεια και τα δάνεια των κολλητών μετά από κόλπα της κυβέρνησης με τις προθεσμίες - Άλλη μια απόδειξη των σχέσεων διαπλοκής μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Τραπεζικών στελεχών καταγγέλλει ο Δ. Τζανακόπουλος

Η ΝΔ με μια ντροπιαστική διάταξη που συζητείται σήμερα στη Βουλή κουκουλώνει όλες τις υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών, καταγγέλλει με ανάρτησή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Τζανακόπουλος. Η ΝΔ έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το τέλειο έγκλημα στέλνοντας δεκάδες υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών στο αρχείο με ένα χοντροκομμένο τέχνασμα, επισήμανε ο ίδιος.

Ειδικότερα ο Δ. Τζανακόπουλος αναφέρει: Αρχείο, παύση διώξεων και απαλλαγές για τις υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών για τα κομματικά δάνεια και τα δάνεια των κολλητών μετά από κόλπα της κυβέρνησης με τις προθεσμίες.

Η ΝΔ με μια ντροπιαστική διάταξη που συζητείται σήμερα στη Βουλή κουκουλώνει όλες τις υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών.

Μετά την απαράδεκτη ρύθμιση που πέρασε πριν λίγους μήνες σύμφωνα με την οποία το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας για τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνο κατ' έγκληση - άρα οι θύτες θα πρέπει να καταγγέλλουν τον εαυτό τους - έρχεται σήμερα να ολοκληρώσει το τέλειο έγκλημα στέλνοντας δεκάδες υποθέσεις απιστίας τραπεζικών στελεχών στο αρχείο με ένα χοντροκομμένο τέχνασμα.

Ειδικότερα είχε προβλεφθεί για τις εκκρεμείς υποθέσεις απιστίας στις τράπεζες ότι έως την 18/03/2020 θα μπορούσε να δηλωθεί από τις διοικήσεις των τραπεζών η επιθυμία συνέχισης της ποινικής δίωξης που είχε ασκήσει ο εισαγγελέας. Πριν τη συμπλήρωση της προθεσμίας, στις 13/03/2020, προβλέφθηκε με ΚΥΑ η αναστολή, λόγω πανδημίας, όλων των προθεσμιών. Όμως, με την ΠΝΠ από 13/04/2020 ορίστηκε αιφνιδιαστικά ότι η αναστολή προθεσμιών δεν καταλάμβανε τις περιπτώσεις απιστίας τραπεζών. Οι προθεσμίες λοιπόν εξέπνευσαν με κόλπο και όλες οι υποθέσεις απιστίας οδηγήθηκαν αναγκαστικά στο αρχείο. 

Πρόκειται εδώ για άλλη μια απόδειξη των σχέσεων διαπλοκής μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και Τραπεζικών στελεχών.

avgi.gr


Πείτε και καμιά αλήθεια κε Πλακιωτάκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

«Πείτε και καμιά αλήθεια κε Πλακιωτάκη»

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι το Λιμενικό Σώμα θα παραλάβει το καλοκαίρι τρία (03) πλωτά ασθενοφόρα.

Ο κ. Πλακιωτάκης ασφαλώς γνωρίζει, αν και δεν το αναφέρει, ότι πρόκειται για μία ακόμα προμήθεια στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ενίσχυσης των επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για το συγκεκριμένο έργο συνεργάστηκαν στελέχη του Λιμενικού Σώματος και του ΕΚΑΒ και έχει ως σκοπό την εξυπηρέτηση περιστατικών που άπτονται της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως περιστατικά περίθαλψης αδύναμων προσφύγων στη θάλασσα και την εξυπηρέτηση περιστατικών διακομιδής βαρέως πασχόντων ασθενών.

Αναμφίβολα θα έχουν ενημερώσει τον κύριο Πλακιωτάκη οι συνεργάτες του ότι η χρηματοδότηση εξασφαλίστηκε ύστερα από την ένταξη της σχετικής Πράξης με τίτλο «Περίθαλψη Αδύναμων προσφύγων και διακομιδές ασθενών μέσω θάλασσας -Π.Α.Ι.ΩΝ.ΑΣ.» στο πλαίσιο του Προγράμματος Συνεργασίας INTERREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.
Πιο συγκεκριμένα, οφείλει να γνωρίζει ο κ. Υπουργός ότι το τεχνικό δελτίο έργου και η αίτηση χρηματοδότησης πράξης υποβλήθηκαν στις 31-07-2017 από τον τότε υπουργό Ναυτιλίας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Ακολούθως στις 19/10/2017 υπογράφηκε η Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης και στις 01/11/2017 η Σύμβαση Χρηματοδότησης μεταξύ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου "Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία" του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Υπενθυμίζουμε στον κ. Πλακιωτάκη ότι πρόκειται για την ίδια Πράξη, μέσω της οποίας χρηματοδοτήθηκε η προμήθεια μέρους των 54 οχημάτων τύπου Pick Up, που παρέλαβε το Λιμενικό Σώμα σε ειδική τελετή τον Δεκέμβριο του 2019. Και τότε ο κ. Πλακιωτάκης, αντί να αναφέρει τα πραγματικά στοιχεία του συγκεκριμένου έργου και να αποδώσει τα εύσημα σε εκείνους που το αξίζουν, προτίμησε να επισημάνει ότι «…ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι υλοποιούμε μετεκλογικά, όλα όσα λέγαμε προεκλογικά…». Τι εννοούσε άραγε;

Για να βοηθήσουμε τον κ. Πλακιωτάκη να αποφύγει να «στήσει» άλλη μια φιέστα και να κόψει άλλη μια κορδέλα σε έργα και δράσεις που η προηγούμενη Κυβέρνηση οραματίστηκε, προγραμμάτισε και υλοποίησε, θα φρεσκάρουμε τη μνήμη του και με κάποια επιπλέον στοιχεία:

1. Σχετικά με τα τρία (03) πλωτά ασθενοφόρα, πρώτα διενεργήθηκε τεχνικός διάλογος (από 23/08/2017 έως 12/09/2017), και αφού συντάχθηκε το τεύχος τεχνικών προδιαγραφών, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση (από 09/02/2018 έως 15/03/2018), με ευρεία συμμετοχή.

2. Στις 9/3/2018 ο Υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Αναπληρωτής Υπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός ανακοίνωσαν σε εκδήλωση  στο Επιμελητήριο Δωδεκανήσου στη Ρόδο ότι τα τρία (03) πλωτά ασθενοφόρα θα αναπτυχθούν σε Νάξο, Λέρο και Ρόδο, θα καλύπτουν και τα γειτονικά νησιά και θα μεταφέρουν κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης, ακόμα και σε περιπτώσεις που πρόκειται για βαριά περιστατικά υγείας.

3. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό που είχε γίνει, το ολικό μήκος κάθε σκάφους θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 11 μέτρα, ο αριθμός των επιβαινόντων θα είναι τουλάχιστον 10 άτομα και θα περιλαμβάνει ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών εξοπλισμένο με τον ανάλογο ιατρικό - υγειονομικό εξοπλισμό, όπως φορείο, κάθισμα διακομιδής ασθενούς, σανίδα ακινητοποίησης πολυτραυματία, συσκευή ανάνηψης-τεχνητού αερισμού ασθενούς, απινιδωτή, φορητό αναπνευστήρα, συλλογή χειρουργικών εργαλείων, βαλίτσα Πρώτων Βοηθειών κλπ.

4. Υπήρχε πρόβλεψη ο προμηθευτής να παρέχει εγγυημένη λειτουργία για κάθε σκάφος για τουλάχιστον 6 έτη ή 6.000 ώρες λειτουργίας (ότι συμβεί πρώτο), κατά την διάρκεια της οποίας θα ευθύνεται για την καλή λειτουργία την τεχνική υποστήριξη & συντήρηση του κάθε σκάφους και του εξοπλισμού του.

5. Με βάση τον σχεδιασμό των επιτελών του Λιμενικού Σώματος, τα σκάφη θα έπρεπε να έχουν την δυνατότητα να επιχειρούν κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, είτε αυτόνομα ως μονάδες, είτε σε συνεργασία με τα άλλα επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και με τα επιχειρησιακά μέσα των κρατών – μελών της Ε.Ε.

7. Προσδοκώμενο όφελος από την συγκεκριμένη προμήθεια είναι η βελτίωση της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας στην αντιμετώπιση περιστατικών έρευνας και διάσωσης, στην αστυνόμευση των λιμένων, στην εκτέλεση αποστολών και επιχειρήσεων επιτήρησης, αστυνόμευσης, πρόληψης και καταστολής κάθε παράνομης πράξης στον θαλάσσιο χώρο, ενώ ταυτόχρονα η διαρκής ετοιμότητα για την εξυπηρέτηση διακομιδών βαρέων ασθενών.

8. Το δε χρονοδιάγραμμα προέβλεπε την ολοκλήρωση της σύμβασης εντός 10 μηνών από την υπογραφή της, ενώ το πρώτο σκάφος θα έπρεπε να παραδοθεί εντός 8 μηνών.

9. Στις 21/12/2018 ο τότε Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Φώτης Κουβέλης υπέγραψε την Διακήρυξη υπ' αρίθ. 18/2018 ηλεκτρονικού, ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού, με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει βέλτιστης σχέσης ποιότητας – τιμής, για την προμήθεια των τριών σκαφών κατάλληλα διαμορφωμένων με υγειονομικό εξοπλισμό, με τις παραπάνω απαιτήσεις και προδιαγραφές. Ως καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προσφορών ορίστηκε η 01-03-2019.
10. Σε συμμόρφωση προς στις οδηγίες για εγρήγορση και επιτάχυνση των διαδικασιών, η απόφαση αξιολόγησης των δικαιολογητικών συμμέτοχης εκδόθηκε στις 09/04/2019, η απόφαση αξιολόγησης τεχνικών προσφορών στις 18/06/2019 και ακολούθως, στις 27/06/2019, αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος του διαγωνισμού, ο οποίος μάλιστα τυγχάνει να είναι μια ελληνική εταιρία. Όλες δε οι παραπάνω αποφάσεις φέρουν την υπογραφή του υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη.

Μετά από τις 10 αυτές υπενθυμίσεις ελπίζουμε ο κ. Πλακιωτάκης να πει και καμιά αλήθεια σχετικά με τα έργα που παραλαμβάνει.
Και ευχόμαστε να φανεί συνεπής στην δέσμευσή του  «…να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ για το εξοπλιστικό πρόγραμμα για το Λιμενικό Σώμα…». Έχοντας στα χέρια του το τιμόνι του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για πάνω από 10 μήνες, θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος.