.

01/11/13 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

Κατάργηση των παιδικών εξοχών που δεν χρηματοδοτούνται και δεν επιβαρύνει τον κρατικό προυπολογισμό


Ανακοίνωση Π.Ο.Α.Σ.Υ. 

Ανοσιούργημα η κατάργηση του Ιδρύματος Εξοχών ΕΛ.ΑΣ.

  Κύριοι Υπουργοί,
  Κύριε Αρχηγέ,
  Με το υπ' αριθμ. ΔΟΑ/Φ.20/507 από 07-01-2013 έγγραφο Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Αυτοδιοίκησης ζητείται η κατάργηση του Ιδρύματος «Εξοχές Ελληνικής Αστυνομίας» το οποίο με τις διατάξεις του αρθ. 5 του Ν. 2018/92 αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που ελέγχεται και εποπτεύεται από τη Δ/νση Οικονομικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο προτείνεται γενικά η κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου αναφέροντας ότι: «Με τον τρόπο αυτό επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη διοίκηση του δημόσιου τομέα και η μη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού με τα έξοδα λειτουργίας φορέων που δεν εξυπηρετούν πλέον το δημόσιο συμφέρον, ενόψει και της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την υλοποίηση και του προγράμματος σταθερότητος».
  Η λειτουργία του Ιδρύματος Εξοχών που αφορά τον ερανικό λογαριασμό αρωγής του εμπερίστατου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, τον ειδικό λογαριασμό αρωγής των ορφανών τέκνων αστυνομικού, πυροσβεστικού, πολιτικού προσωπικού, των συνοριακών φυλάκων και ειδικών φρουρών της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και στη λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων στον Άγιο Ανδρέα Αττικής για τα τέκνα των εν ενεργεία και αποστρατεία αστυνομικών και πολιτικών υπαλλήλων της Ελληνικής Αστυνομίας ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ. Το ενδεκαμελές Διοικητικό του Συμβούλιο δεν λαμβάνει ουδεμία αποζημίωση για τις υπηρεσίες του. Το αστυνομικό προσωπικό που διατίθεται για τη λειτουργία του Ιδρύματος και την εξυπηρέτηση των σκοπών του πέραν των καθηκόντων του στο Ίδρυμα επιτελεί και μάχιμα καθήκοντα όπως και το λοιπό μάχιμο αστυνομικό προσωπικό. Κωδικός στον προϋπολογισμό του Υπουργείου με τον οποίο επιβαρύνεται αυτό για τη λειτουργία του Ιδρύματος ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Η λειτουργία του Ιδρύματος καλύπτεται από το ίδιο το προσωπικό που υπάγεται στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Γι' αυτό και η προτεινόμενη κατάργησή του ισοδυναμεί με ανοσιούργημα. Όχι μόνο δεν πλήττεται το δημόσιο συμφέρον από τη λειτουργία του αλλά πολλαπλώς εξυπηρετείται. Ο ειδικός λογαριασμός αρωγής συστάθηκε για να υπάρχει ένα αποθεματικό ώστε κυρίως τα θύματα και οι πληγέντες εν ώρα καθήκοντος άμεσα να ενισχύονται για ό,τι τους έχει συμβεί και οφείλεται στην υπηρεσιακή τους δράση, οι δε αστυνομικοί και το προσωπικό του Υπουργείου που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από ασθένειες και ανάλογες δυσμενείς καταστάσεις να έχουν ένα αποκούμπι στήριξης την ώρα που θα τους βρει η δύσκολη στιγμή ώστε να αποφεύγονται με αξιοπρέπεια οι διενεργούμενοι άτυποι έρανοι σύνηθες τακτικό φαινόμενο μέχρι πρόσφατα. Ανάλογη λειτουργία έχει και ο ειδικός λογαριασμός αρωγής των ορφανών του προσωπικού μας. Η λειτουργία των παιδικών κατασκηνώσεων ειδικά τώρα που μαστιζόμαστε από την οικονομική κρίση είναι μια σανίδα αναψυχής κι ελπίδας για τα παιδιά μας.
  Κύριοι Υπουργοί,
  Κύριε Αρχηγέ,
  Δεν θέλουμε ούτε καν να διανοηθούμε ότι η πρόταση εποφθαλμιά και στα ήδη, κατόπιν PSI, απαλλοτριωμένα αποθεματικά του Ιδρύματος που δημιουργήθηκαν από το υστέρημα των συναδέλφων.
  Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας ώστε να αποφευχθεί το ανοσιούργημα και να εξαιρεθεί το Ίδρυμα Εξοχών Ελληνικής Αστυνομίας από την προτεινόμενη κατάργησή του καθώς μια τέτοια ενέργεια αποτελεί ευθεία προσβολή στο αστυνομικό προσωπικό και στο προσωπικό του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Δεν αντέχουμε άλλες τέτοιες προσβολές.

Αν ήταν εφοπλιστές θα τους είχε λύσει όλα τα προβλήματα


Είναι δυνατόν να θέλει κάποιος μετάθεση χωρίς οδοιπορικά;
Από το κείμενο συνεπάγεται ότι σε κάποιους είχαν κλείσει τη νόμιμη
οδό μετάθεσης με καταβολή οδοιπορικών και τους υπέδειξαν ότι θα μετατεθούν
μόνο αν αρνηθούν να πάρουν τα προβλεπόμενα.
Ξέρουν κανένα αυτή την περίοδο να μην θέλει οδοιπορικά
ή μήπως ήξεραν παλιότερα;
Παίζουν με τη νοημοσύνη μας;
Διαβάστε την απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου που κοροϊδεύει
κατάμουτρα λιμενικούς και κοινοβούλιο. Δεν φτάνει που με την ψήφο του
κόβει το μισθό και τις συντάξεις των Λιμενικών, τους χρωστάει ένα κάρο λεφτά
από γιατρούς και φάρμακα και ουσιαστικά είναι χωρίς περίθαλψη οι ίδιοι και οι οικογένειές τους,
δεν ασχολείται καθόλου με το Λιμενικό και η λειτουργία του στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο
στο φιλότιμο του προσωπικού,κοροϊδεύει και το κοινοβούλιο.
Καλό θα ήταν ο υπουργός να μην έχει μόνο στο μυαλό του την εξυπηρέτηση της
οικονομικής ελίτ για την  οποία καταστρέφει ότι θετικό προβλέπεται
για το Λιμενικό.
Αν ήταν πάντως εφοπλιστές θα τους είχε λύσει όλα τα προβλήματα.

www.enstoloi.gr

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τoν Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Σημαντικό το πρόβλημα που δημιουργείται στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, από τη μη καταβολή των οδοιπορικών δαπανών μετακίνησης των ιδίων και των οικογενειών τους, όταν μετατίθενται υποχρεωτικά από μια περιοχή της χώρας σε άλλη

Στα σημαντικά οικονομικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος από τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια και τις οφειλές για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, περιλαμβάνονται και οι μη καταβολές οφειλών, για οδοιπορικά και ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στις μετακινήσεις λόγω μεταθέσεων.
Τα συνδικαλιστικά όργανα του προσωπικού του Λιμενικού Σώματος, έχουν καταγγείλει εκβιαστικές διαταγές μετακίνησης, μεταθέσεων, αποσπάσεων, χωρίς την κάλυψη των οδοιπορικών εξόδων και μάλιστα, αναφέρουν, ότι αυτή η πρακτική έχει γίνει συνήθης, από την πλευρά της διοίκησης. Δικές μας πληροφορίες αναφέρουν, ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, εξαναγκάζονται δια της υπογραφής τους, να αρνηθούν την καταβολή των οδοιπορικών που δικαιούνται, προκειμένου να μετατεθούν.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που αναφέρουν, ότι τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναγκάζονται δια της υπογραφής τους, να αρνηθούν την είσπραξη των οδοιπορικών δαπανών μετακίνησης, λόγω μετάθεσης που δικαιούνται; Αν ναι, αυτό τηρήθηκε χωρίς εξαιρέσεις για όλα τα στελέχη του Σώματος, ανεξαρτήτως βαθμού;
2.    Σε περίπτωση που επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες αυτές, πρόκειται να επανεξετάσει αυτή την άδικη πρακτική ή και τις ενδεχόμενες διακρίσεις στην εφαρμογή της;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Θοδωρής Δρίτσας
Δημήτρης Γάκης
Μαρία Διακάκη
Μιχάλης Κριτσωτάκης
Νίκος Συρμαλένιος
Η απάντηση

ΕΛ.ΑΣ.: «Εμφάνισε» όπλα που ρίχνουν σφαίρες καουτσούκ


Φωτογραφία άνδρα των ΕΚΑΜ, ενώ βρίσκεται έξω από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ κατά την επιχείρηση απομάκρυνσης των καταληψιών που διαμαρτύρονταν για την επέμβαση στη Βίλα Αμαλία, με ένα τέτοιο όπλο ανά χείρας, αναρτήθηκε την Πέμπτη σε διάφορους δικτυακούς τόπους.

Το νέο όπλο λέγεται Manuhrin MR-35 Punch Gun («Όπλο Γροθιά» δηλαδή) και ξεκίνησε να κατασκευάζεται την δεκαετία του '90.
      

Περίπου 130 όπλα, που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ φέρεται να έχει στην διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. και ήδη εμφάνισε ένα από αυτά την Τετάρτη, κατά τις επιχειρήσεις σε καταλήψεις κτιρίων στο κέντρο της Αθήνας. Βάλλει με (μικρή) ταχύτητα 112 m/sec - κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού προειδοποιεί το εγχειρίδιο

Πρόκειται για όπλα γαλλικής κατασκευής που κοστίζουν περίπου 700 έως 800 ευρώ και τα οποία μπορεί να εκτοξεύσουν σε λιγότερο από πέντε δευτερόλεπτα, πέντε σφαιρίδια καουτσούκ, τα οποία κτυπούν τους ανθρώπινους στόχους, με ταχύτητα περίπου 112 μέτρων το δευτερόλεπτο.


Το κτύπημα από σφαίρα καουτσούκ προκαλεί σοκ και έντονο πόνο. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο εγχειρίδιό του, ειδικά αν η ρίψη της πλαστικής σφαίρας γίνει από μακριά, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος ο στόχος να κτυπηθεί στο κεφάλι ή σε άλλο ευαίσθητο σημείο και να προκληθεί σοβαρός τραυματισμός, ακόμη και θάνατος!

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο σχετικό έγγραφο προσδιορίζεται ως «ελάττωμα» του εκτοξευτήρα σφαιρών καουτσούκ αν επιχειρείται η βολή να γίνει σε απόσταση από τον «στόχο» μεγαλύτερη από επτά μέτρα.


Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν οι κατασκευαστές, η σχετικά ελαφριά αυτή σφαίρα μπορεί να επηρεασθεί από …πλευρικούς ανέμους. Αυτό σημαίνει ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να χτυπηθεί ο στόχος σε «λάθος» σημείο ή ακόμη και να δεχθεί το πλήγμα …λάθος άνθρωπος!


Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι γιατί αποφασίσθηκε τα όπλα αυτά να βγουν ειδικά τώρα από τις αποθήκες των Ειδικών Δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. Τις τελευταίες εβδομάδες δεν σημειώνονται   επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες περιοχές της χώρας.


Σημειώνεται ότι αναφορές για χρήση τέτοιου όπλου είχαν υπάρξει και προ διετίας στα επεισόδια της Κερατέας, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο. Ανάλογες αναφορές υπήρξαν και στις κινητοποιήσεις για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.


Παρόμοια όπλα έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα στο εξωτερικό από τις Αστυνομίες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την καταστολή επεισοδίων, αλλά και σε συγκρούσεις στην Αφρική. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς ή και θανάτους πολιτών.

Πηγή : Left