.

11/06/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020

Ερώτηση των Χρ. Σπίρτζη και Ολ. Γεροβασίλη με θέμα: «Ενέργειες Πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για πράξεις ακροδεξιών υβριστών αστυνομικών»
Στους 15 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, έχουμε τονίσει πολλές φορές την δράση ακροδεξιών θυλάκων, εντός της αστυνομίας, που με τις πράξεις τους ντροπιάζουν την πλειοψηφία των Ελλήνων αστυνομικών και την δημοκρατία.

Έχουμε αναδείξει επίσης πολλές φορές συμπεριφορές και δράσεις ακροδεξιών αστυνομικών που δεν αρμόζουν σε μια δημοκρατία.

Δυστυχώς το μήνυμα που έχουν λάβει από την κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτό που διατύπωσε δημόσια συνδικαλιστής, ταγμένος στις τάξεις της ΝΔ: «αυτό ζητούσαμε να μας λυθούν τα χέρια».

Αποδεικνύεται όμως ότι τα χέρια αυτής της μειοψηφίας των αστυνομικών λύθηκαν για την συχνή άσκηση βίας σε πολίτες, με την ανοχή και πολλές φορές την κατεύθυνση και τις εντολές  της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η ανοχή της πολιτικής ηγεσίας έχει φτάσει σε βαθμό που οι ακροδεξιοί θύλακες, διατυπώνουν όχι τις πολιτικές τους απόψεις ή τις προτιμήσεις τους αλλά ύβρεις και άθλιες εκφράσεις εναντίον στελεχών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Το θράσος τους, που ξεπερνά κάθε όριο και η μη λήψη καμίας απολύτως πρόνοιας ή τιμωρίας τους αποδεικνύει την ανοχή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που δεν τους έλυσε μόνο τα χέρια αλλά και το στόμα στις ιδιαίτερα προσβλητικές ύβρεις τους.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι δημόσιες αναρτήσεις των αστυνομικών Αθανάσιου Καρακατσάνη και Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υβρίζουν τον πρώην Πρωθυπουργό και Αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα.

Σας προσκομίζουμε τις υβριστικές αναρτήσεις και σας καλούμε να αναλογισθείτε τις ευθύνες αλλά και τις νουθεσίες σας απέναντι στους νέους ανθρώπους και τους μαθητές, όταν ανέχεστε τέτοιες συμπεριφορές.

Παρά την προ καιρού δέσμευση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου Ελευθέριου  στη Βουλή για την ελάχιστη πράξη που όφειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να έχει προχωρήσει, τον πειθαρχικό έλεγχο του ενός ακροδεξιού υβριστή αστυνομικού, έχουμε γνώση ότι δεν έχετε μέχρι σήμερα αποφασίσει την παραπομπή του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:
 
    Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε για τις αναρτήσεις των αστυνομικών Αθανάσιου Καρακατσάνη και Κωνσταντίνου Ηλιόπουλου και πότε;
    Ποιες θεσμικές αλλαγές προτίθεστε να λάβετε για την προστασία του κύρους και του ρόλου της ελληνικής αστυνομίας και της δημοκρατίας μας από τέτοιες συμπεριφορές ακροδεξιών στοιχείων;
    Ποιες διαδικασίες προτίθεστε να θεσμοθετήσετε ώστε η ανοχή τέτοιων συμπεριφορών από την ιεραρχία της αστυνομίας και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, απέναντι σε πολίτες και στελέχη κομμάτων της αντιπολίτευσης, να μην συνεπάγεται την ατιμωρησία τους;Κόλαφος το πόρισμα της επιτροπής Αλιβιζάτου για την αστυνομική βία στην Ελλάδα

 


Έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας Κώστα Μάρκου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε στη Βουλή το πόρισμα της Επιτροπής Αλιβιζάτου.

Ερώτηση 34 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: «Καταπάτηση δικαιωμάτων και καταχρηστική κράτηση αλλοδαπών γυναικών στην Αμυγδαλέζα»Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κατέθεσαν 34 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του βουλευτή Κορινθίας και Τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργου Ψυχογιού και θέμα της την καταπάτηση δικαιωμάτων και την καταχρηστική κράτηση αλλοδαπών γυναικών στην Αμυγδαλέζα»

Οι βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημαίνουν:

- η Κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη πολιτική επιλογή να διευρυνθεί το μέτρο της διοικητικής κράτησης εν δυνάμει για όλους τους αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία και μάλιστα για διάστημα μέχρι 36 μήνες.

- Ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και το ανώτατο χρονικό όριο που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα (!) στο άρθρο 6 για την κράτηση μέχρι 18 μήνες για κακουργήματα και 9 μήνες για πλημμελήματα.

- είναι σαφής η επιδείνωση των συνθηκών κράτησης και μάλιστα εν μέσω πανδημίας με τον αριθμό των κρατουμένων να είναι πολλαπλάσιος τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με το 2019

- Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «το Μωβ» και την Πρωτοβουλία «Το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση», το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Αμυγδαλέζας, όπου οι συνθήκες για τις κρατούμενες φαίνεται πως είναι εκτός κάθε έννοιας ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας.

- η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες καταδίκες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

1. Έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι δημόσιες καταγγελίες των κρατουμένων και οι λόγοι που τις εξώθησαν στην απόπειρα αυτοκτονίας;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την μείωση του χρόνου διοικητικής κράτησης, τουλάχιστον στα επίπεδα που ήταν μέχρι τον Ιούλιο 2019 και την τήρηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την εφαρμογή της ως έσχατο μέτρο;

3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης σύμφωνα και με τις συστάσεις της ετήσιας Έκθεσης της CPT;

Αθήνα, 6 Νοεμβρίου 2020
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Καταπάτηση δικαιωμάτων και καταχρηστική κράτηση αλλοδαπών γυναικών στην Αμυγδαλέζα»

Με τις διατάξεις που έχει νομοθετήσει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση προκύπτει η ξεκάθαρη πολιτική επιλογή να διευρυνθεί το μέτρο της διοικητικής κράτησης εν δυνάμει για όλους τους αιτούντες/ούσες διεθνή προστασία και μάλιστα για διάστημα μέχρι 36 μήνες. Ξεπερνά κατά πολύ ακόμα και το ανώτατο χρονικό όριο που θέτει το ίδιο το Σύνταγμα (!) στο άρθρο 6 για την κράτηση μέχρι 18 μήνες για κακουργήματα και 9 μήνες για πλημμελήματα.
Πέρα όμως από την εξόφθαλμη καταστρατήγηση των χρονικών ορίων, είναι σαφής η επιδείνωση των συνθηκών κράτησης και μάλιστα εν μέσω πανδημίας με τον αριθμό των κρατουμένων να είναι πολλαπλάσιος τον τελευταίο χρόνο σε σχέση με το 2019.
Το τελευταίο διάστημα είναι αλλεπάλληλες οι καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την εφαρμογή διευρυμένης, αναίτιας και μη επαρκώς αιτιολογημένης διοικητικής κράτησης αλλά και για τις συνθήκες στις οποίες αναγκάζονται να διαβιούν οι κρατούμενοι και κρατούμενες στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλονται από το Σωματείο Γυναικείων Δικαιωμάτων «το Μωβ» και την Πρωτοβουλία «Το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση & τη Χειραφέτηση», το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει τέσσερις απόπειρες αυτοκτονίας κρατουμένων στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Αμυγδαλέζας, όπου οι συνθήκες για τις κρατούμενες φαίνεται πως είναι εκτός κάθε έννοιας ανθρωπισμού και αξιοπρέπειας.
Σημειώνεται μάλιστα ότι μεταξύ των τεσσάρων που αποπειράθηκαν να αυτοκτονήσουν η μια ήταν ανήλικη δεκαεπτά ετών και μια άλλη θύμα βιασμού, περιπτώσεις δηλαδή ιδιαίτερα ευάλωτες που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε καθεστώς κράτησης.
Υπενθυμίζεται δε ότι οι συνθήκες που είχαν δημιουργηθεί στον εν λόγω χώρο κράτησης και η συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες καταδίκες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Επειδή, η καταχρηστική εφαρμογή του μέτρου της διοικητικής κράτησης για διάστημα πολύ μεγαλύτερο από κάθε έννοια νομιμότητας και αναλογικότητας, όπου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις που απαιτούν αιτιολογημένη και εξατομικευμένη απόφαση,
Επειδή, οι συνθήκες κράτησης πρέπει να εξασφαλίζουν την τήρηση αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης και ασφάλειας,
Επειδή, το μέτρο της διοικητικής κράτησης πρέπει να είναι το έσχατο μέτρο περιορισμού και να εφαρμόζεται αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα εναλλακτικά μέτρα
Επειδή, η Έκθεση και οι πρόσφατες επισκέψεις της CPT (Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας) του Συμβουλίου της Ευρώπης έχουν επιβεβαιώσει την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης αλλοδαπών στη χώρα
Επειδή, η κράτηση, και δή η παρατεταμένη, δημιουργεί εκρηκτικές και αφόρητες καταστάσεις για τους/τις κρατούμενους/ες και τους εργαζόμενους/ες στα ΠΡΟΚΕΚΑ,

Ερωτάται ο Αρμόδιος Υπουργός:

1. Έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να διερευνηθούν σε βάθος οι δημόσιες καταγγελίες των κρατουμένων και οι λόγοι που τις εξώθησαν στην απόπειρα αυτοκτονίας;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την μείωση του χρόνου διοικητικής κράτησης, τουλάχιστον στα επίπεδα που ήταν μέχρι τον Ιούλιο 2019 και την τήρηση του Ευρωπαϊκού Δικαίου για την εφαρμογή της ως έσχατο μέτρο;
3. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης σύμφωνα και με τις συστάσεις της ετήσιας Έκθεσης της CPT;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ψυχογιός Γεώργιος
Σπίρτζης Χρήστος
Αγαθοπούλου Ειρήνη
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βίτσας Δημήτρης
Γκιόλας Γιάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νίκος
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νίκος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος (Τάκης)
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία