.

01/28/13 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Ο Α ΓΕΕΘΑ καλεί σε απολογία τους επικεφαλής του ΣΥΣΜΕΔ


“Πόλεμος”! Ο Α/ΓΕΕΘΑ προσχωρεί στο μέτωπο της “σκληρής πυγμής” που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση και ζητά από τον πρόεδρο και τον γραμματέα τουΣΥΣΜΕΔ Τσουκαράκη και Τσάκαλο, έγγραφη απολογία για την ανακοίνωση με την οποία του έθεταν ερωτήματα για τα 40 χρόνια υπηρεσίας στους στρατιωτικούς αλλά και για την άρση της μονιμότητας σε υπαξιωματικούς.

Ο Α/ΓΕΕΘΑ έχει επικεντρώσει στο γεγονός ότι ο ΣΥΣΜΕΔ επικαλέστηκε πληροφορίες περί συνεδριάσεως του ΣΑΓΕ ,η οποία δεν έγινε όπως λένε από το ΓΕΕΘΑ. 

Το βέβαιο είναι ότι το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε να σκληρύνει τη στάση του. Αν θα του “βγει” είναι ένα ερώτημα που θα απαντηθεί γρήγορα.  
Πηγή onalert

Συνάντηση κλιμακίου Τμήματος Ναυτιλίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-ΕΚΜ με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, με θέμα το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου


Διαδοχικές συναντήσεις είχε σήμερα κλιμάκιο του Τμήματος Ναυτιλίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο βουλευτής Α΄ Πειραιά & Νησιών και υπεύθυνος του τομέα ναυτιλίας κ. Θοδωρής Δρίτσας και ο υπεύθυνος του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας κ. Τάσος Μαυρόπουλος, με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και με το Προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος,  σχετικά με το σ/ν «Ανασυγκρότηση Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».
Και οι δύο συνδικαλιστικοί φορείς εκφράσανε τη δυσαρέσκειά τους, γιατί δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση του Σχεδίου Νόμου. Παράλληλα, κατάθεσαν τις θέσεις τους, τις απόψεις τους και την κριτική τους, όπως τις έχουν δημοσιοποιήσει ήδη σε επίσημες ανακοινώσεις τους. Κοινή διαπίστωση αποτελεί, ότι το σχέδιο νόμου υποβαθμίζει το ρόλο και την αναπτυξιακή δομή των υπηρεσιών του Υπουργείου και το πολιτικό προσωπικό, όσο και την επιχειρησιακή συμμετοχή του ΛΣ – ΕΑ και του Αρχηγείου του, το οποίο και επί της ουσίας καταργεί.
Η αντιπροσωπεία του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. και ο Θοδ. Δρίτσας, τόνισαν ότι αυτό το νομοσχέδιο στρατιωτικοποιεί το Υπουργείο, θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των πολιτικών υπαλλήλων και με συνειδητή ασάφεια, θεσμοθετεί μια σειρά από «γκρίζες ζώνες» ώστε χωρίς δημοκρατικό έλεγχο να εξυπηρετούνται ευέλικτες δομές, υποταγμένες πλήρως στις ανάγκες της αγοράς. Γι’ αυτό και υποκαθιστά υπάρχουσες θεσμικές δομές (Διευθύνσεις ή Αρχηγείο ΛΣ – ΕΑ), με μία νέα γραφειοκρατία ανεξέλεγκτη και ακραία ιεραρχημένη, βασισμένη σε ένα σύστημα αναπαραγόμενης εποπτείας. Εκεί βέβαια, που δεν υπάρχει καμία ασάφεια, είναι σε ρυθμίσεις που εγκαθιδρύουν την κατάργηση κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων των ναυτικών. Ταυτόχρονα, το σχέδιο νόμου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα, αποτελεί την τρίτη εκδοχή του σχεδίου νόμου, που δόθηκε αρχικά προς δημόσια διαβούλευση. Γι’ αυτό το λόγο, δεν μπορεί να κατατεθεί ως έχει, γιατί πέρα από τις απαράδεκτες διατάξεις που περιέχει, σε αυτή του τη μορφή, δεν έχει συνοδευτεί από αιτιολογική έκθεση, αλλά και γιατί η δημόσια διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, αφορούσε άλλο νομοσχέδιο και όχι την παρούσα εκδοχή του.
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. διαπιστώνει για μια ακόμα φορά, ότι τις προβλέψεις αυτού του νομοσχεδίου φαίνεται να τις στηρίζουν μόνο οι εφοπλιστές και ο ΟΛΠ. Σε καίρια ζητήματα, διαπιστώθηκε σύγκλιση  στις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. με τις θέσεις τόσο του ΠΣΥΥΕΝ, όσο και με τις θέσεις της ΠΟΕΠΛΣ. Απαιτείται ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών, ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί, προς ψήφιση στη Βουλή. Στην κατεύθυνση αυτή ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ. θα στηρίξει τις εξαγγελθείσες απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΝΟ και των ναυτεργατικών σωματείων. 
Τμήμα Ναυτιλίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Ε.Κ.Μ.

Το Π.Α.Μ.Ε. και άλλοι φορείς (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ) μήνυμα συμπαράσταση στους διωκόμενους συνδικαλιστές αστυνομικούς


ΠΑΜΕ: Για τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος συνδικαλιστών αστυνομικών του νομού Ροδόπης

Η Γραμματεία Ροδόπης του ΠΑΜΕ καταδικάζει τη διενέργεια ΕΔΕ σε βάρος της Προέδρου, του Γενικού Γραμματέα και τεσσάρων ακόμη μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων  Ροδόπης, καθώς και σε βάρος του Οργανωτικού Γραμματέα της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ΑΜΘ, που διέταξε ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας. Η ΕΔΕ έχει σκοπό να εξετάσει «τυχόν ύπαρξη πραγματικών περιστατικών που στοιχειοθετούν την αντικειμενική υπόσταση πειθαρχικών παραπτωμάτων» από τις παραπάνω ενώσεις, κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας, στις αρχές του Αυγούστου του 2012, έξω από το χώρο του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής, όπου και μεταφέρθηκαν μετανάστες  προς κράτηση.
Η παραπάνω ενέργεια στρέφεται  ενάντια στην συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας και δείχνει ότι η κυβέρνηση, όπως και κάθε αστική κυβέρνηση, είναι αποφασισμένη να μην ανεχθεί καμιά παρέκκλιση από τις αποφάσεις που παίρνει. Αποφάσεις που εξυπηρετούν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τα μονοπώλια και οδηγούν στη φτώχια, την εξαθλίωση και την υποταγή τους εργαζόμενους.
Τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, στοιχισμένες με τις πολιτικές επιλογές της ΕΕ, όπου τις έχουν συναποφασίσει, έχουν αναφερθεί ξεκάθαρα στο ρόλο που επιθυμούν να παίξουν τα σώματα ασφαλείας και οι ένστολοι. Τους θέλουν απέναντι από το εργατικό λαϊκό κίνημα που διεκδικεί μια καλύτερη ζωή, απέναντι από τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, στην ουσία απέναντι από τις οικογένειές τους που παλεύουν για το μεροκάματο.
Ταυτόχρονα κυβέρνηση, αστική τάξη και ΕΕ, μειώνουν σταθερά το μισθό των ένστολων, ενώ για να τους ελέγχουν καλύτερα, ώστε να επιτελούν το ρόλο που θέλουν, συνδέουν «την απόδοσή» τους με την αξιολόγηση. 
Οι ένστολοι, όπως όλοι οι εργαζόμενοι, έχουν κάθε δικαίωμα ν' αντιδρούν και ν' αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα που υποβαθμίζουν τη ζωή τους και το μέλλον των παιδιών τους. Έχουν κάθε δικαίωμα να παλεύουν για το μισθό τους, για το ρόλο τους, για τα δικαιώματα άλλων κλάδων, για τα δικαιώματα της νεολαίας, των γυναικών, των ανέργων, των μεταναστών.
Απέναντι στη στάση της αστικής τάξης και του πολιτικού της προσωπικού, που θέλει τους εργαζόμενους διασπασμένους και διχασμένους, αποπροσανατολισμένους από τα κύρια ζητήματα, απαντάμε με ενότητα κι αγώνα. Ενότητα στη βάση της κοινωνικής και ταξικής μας καταγωγής και αγώνα στη βάση του κοινού μας αντιπάλου, των μονοπωλίων.
Όλοι οι εργαζόμενοι, όλοι οι κλάδοι πρέπει να δώσουμε δυναμική απάντηση απέναντι στα μέτρα που πλήττουν εμάς και τις οικογένειές μας, απέναντι στην ευελιξία και τη θωράκιση του αστικού κράτους και των μηχανισμών του, απέναντι στις αυταρχικές πολιτικές και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς που επιδιώκουν να τσακίσουν τα λαϊκό κίνημα. Για να αποκρουστούν όλα αυτά, απαιτείται από το εργατικό και λαϊκό κίνημα ανεβασμένη ετοιμότητα και αποφασιστικότητα.

Κομοτηνή, 27 Γενάρη 2013
Πηγή policenet

Επισκεφθείτε τη νέα μας στήλη ΕΠΙΣΤΗΜΗ&ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πατήστε εδώ να μεταβείτε στη σελίδα Επιστήμες&Αστυνομία

Όπλο που ''στιγματίζει''


Μια ''ύποπτη'' εφεύρεση όσο αφορά το τρόπο χρήσης της παρουσίασε Βρετανική Εταιρεία στο Las Vegas των ΗΠΑ.  Ένα όπλο που θα παράγεται σε μορφή  περιστρόφου ή τυφεκίου, με βεληνεκές μόλις 30 και 40 μέτρα αντίστοιχα! Κάτι που εγείρει ερωτηματικά για αν αυτό το βεληνεκές είναι επαρκές μόνο για να χρησιμοποιηθεί σε κινητοποιήσεις. Τα σφαιρίδια του συγκεκριμένου όπλου περιέχουν γόμωση από μικροσκοπικά ίχνη συνθετικού γενετικού υλικού. Έτσι όταν  τα σφαιρίδια πετύχουν σε  στόχο, διαλύονται αφήνοντας το περιεχόμενο τους πάνω στο άτομο-στόχο. Κατά συνέπεια η αστυνομία μπορεί να στιγματίσει το άτομο δράστη ή διαδηλωτή και έπειτα να μπορεί όποτε το επιθυμεί να το συλλάβει και να τεκμηριώσει τη συμμετοχή του στη έκνομη πράξη από το γενετικό υλικό που βρίσκεται επάνω του. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά τα όπλα αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα στο εμπόριο, αλλά θα προορίζονται αποκλειστικά για την αστυνομία και το στρατό.

Χρήση όπλων με σφαίρες από καουτσούκ από την Ελληνική Αστυνομία - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη


Σύμφωνα και με πρόσφατα δημοσιεύματα κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας εμφανίστηκαν νέα όπλα που εκτοξεύουν σφαίρες από καουτσούκ. Το συγκεκριμένο όπλο, τύπου Manuhrin MR-35 Punch Gun («Όπλο Γροθιά»), είναι άκρως επικίνδυνο. Οι κίνδυνοι σοβαρού η ακόμα θανάσιμου τραυματισμού των πληγέντων από τις βολίδες καουτσούκ που εκτοξεύονται με ταχύτητα 112 μέτρων το δευτερόλεπτο, είναι ανυπολόγιστοι. Η επιχειρησιακή χρήση του συγκεκριμένου όπλου κατά διαδηλωτών, ελλοχεύει τον κίνδυνο κάθε βλήμα να μετατραπεί σε “αδέσποτη σφαίρα”, σύμφωνα με τα τεχνικά χαρακτηριστικά του  MR-35.
Η διεθνής εμπειρία, ακόμα και η πιο πρόσφατη (Ισπανία, Ν. Αφρική) αποδεικνύει τους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή που έχει ως αποτέλεσμα η χρήση ανάλογων όπλων. Αντίστοιχη εμπειρία από  τη χρήση όπλων βολίδων καουτσούκ έχουμε και έναντι Ελλήνων πολιτών που διαδηλώνουν για τα δικαιώματα τους - προ διετίας στην Κερατέα, το 2012   στις κινητοποιήσεις για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.  
Είναι αποδεδειγμένο πως η βίαιη καταστολή των μαζικών και ειρηνικών λαϊκών κινητοποιήσεων τα τελευταία χρόνια, αγώνων που πυροδοτεί η αντικοινωνική βαρβαρότητα των Μνημονιακών πολιτικών, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να τροφοδοτεί ένα προσχεδιασμένο σκηνικό πράξεων τυφλής βίας και καταστροφών. Η χρήση όπλων  εκτόξευσης βολίδων καουτσούκ ενισχύει τον κατασταλτικό χαρακτήρα της ΕΛΑΣ, ενώ δεν προσφέρει τίποτα στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της έναντι των πραγματικών κινδύνων της εγκληματικότητας και των παρακρατικών Καλάσνικοφ.
Επειδή η χρήση  τέτοιων επικίνδυνων όπλων δεν δικαιολογείται εναντίον διαδηλωτών, και ακυρώνει έμπρακτα τα συνταγματικά δικαιώματα του συνερχέσθαι και της προστασίας της ζωής (Αρθρα 5, 7, 11)
Επειδή η κυβέρνηση, από την μία πλευρά, προκειμένου να «εξοικονομηθούν πόροι» προβαίνει στην περικοπή προνοιακών επιδομάτων, μισθών και συντάξεων, και από την άλλη προμηθεύει την Ελληνική Αστυνομία με τέτοιου είδους όπλα με σκοπό την βίαιη καταστολή διαδηλώσεων.
Επειδή Ελληνική Αστυνομία έχει ανάγκη τον εκδημοκρατισμό της για να υλοποιεί τον αναγκαίο σεβασμό του συνταγματικά προστατευόμενου δικαιώματος στην ασφάλεια κάθε ανθρώπου στην ελληνική επικράτεια .
Επειδή τα αιτήματα για απαγόρευση της οπλοφορίας κατά την αστυνόμευση διαδηλώσεων και συλλαλητηρίων, διάλυση των ΜΑΤ-ΥΜΕΤ και απαγόρευση χρησιμοποίησης άλλων ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων, παραμένουν επίκαιρα.
Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:
1.    Επιβεβαιώνετε τις καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που αναφέρουν την ύπαρξη τέτοιων όπλων κατά τις τελευταίες επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας;
2.    Ποιος είναι ο σκοπός χρήσης αυτών των όπλων;
3.    Πως συμβιβάζεται ο σεβασμός των Συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών και όσων ζουν στη χώρα  με την χρήση ένοπλης κρατικής βίας.
4.    Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να απαγορευθεί άμεσα η οπλοφορία σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια και να παύσει η  καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων;
Οι ερωτώντες βουλευτές
Διακάκη Μαίρη
 Βαμβακά Τζένη
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γάκης Δημήτρης
Γεωργοπούλου Έφη
Δερμιτζάκης Κωστής
Δούρου Ρένα
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάς Κώστας
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Κανελλοπούλου Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καφαντάρη Χαρά
Κοδέλας Δημήτρης
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Κυριακάκης Βασίλης
Μιχαλάκης Νίκος
Μπάρκας Κώστας
Μπόλαρη Μαρία
Ουζουνίδου Ευγενία
Παναγούλης Στάθης
Πετράκος Θανάσης
Σακοράφα Σοφία
Σαμοΐλης Στέφανος
Στρατούλης Δημήτρης
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσουκαλάς Δημήτρης

Μπάλα με κάμερες στην Υπηρεσία των Σωμάτων Ασφαλείας


Παρατηρούμε ολοένα και περισσότερο τα τελευταία χρόνια  να εισάγοντε νέες τεχνολογίες στα Σώματα Ασφαλείας. Πολλές από αυτές βρίσκουν εφαρμογή στην καταστολή άμεσα ή έμμεσα μέσω καμερών αλλά και πολλές από  αυτές  μπορούν αν χρησιμοποιηθούν από  δίκαια και εξειδικευμένα χέρια να επιφέρουν μια μεγάλη επανάσταση στην αστυνόμευση, την ασφάλεια, τη διαλεύκανση αδικημάτων και την αντιμετώπιση φυσικών ή άλλων καταστροφών.
Η κάμερα σε σχήμα «μπάλας» της αμερικανικής ''Startup'', Bounce Imaging εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Το πρωτότυπό της ονομάζεται Explorer. Οι ιδρυτές της εταιρείας, εμπνευστές αυτού του gadget Φρανσίσκο Αγκουϊλάρ και Ντέιβιντ Γιανγκ, το οποίο μπορεί να ριχθεί σε επικίνδυνες ζώνες π.χ σε ένα κτήριο που φλέγεται ή καταρρέει, ή ακόμη  ένα χώρο στον οποίο ενδεχομένως να υπάρχουν ένοπλοι, η μπάλα αυτή στη συνέχεια μπορεί να μεταδώσει ασύρματα εικόνες του χώρου (γωνίας 360 μοιρών) σε smartphone ή tablet ακόμα και με Android.
Τέτοιου είδους μέσα είναι πολύ χρήσιμα σε αστυνομικούς, πυροσβέστες, μέλη σωστικών συνεργείων, στο στρατό και γενικότερα σε ανθρώπους που εργάζονται σε επικίνδυνες περιοχές, όπου είναι ριψοκίνδυνο να εισέλθουν χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί πλήρης έλεγχος του χώρου. Μία αντίστοιχη συσκευή έχει αναπτύξει και η iRobot με  μία μπάλα εξοπλισμένη με 36 κάμερες. το «αναγνωριστικό ρομπότ» FirstLook, καθώς και το Technische Universitat Berlin, που κατασκεύασε.Αλλά και η εταιρεία Dreampact, με έδρα τη Σκωτία που  προσανατολιζόταν σε πιο «στρατιωτικές εφαρμογές», ανέπτυξε μία συσκευή η οποία θα μπορούσε να εκτοξεύεται από βομβιδοβόλο... αλλά το πρόγραμμα εγκαταλείφθηκε. Η «μπάλα» της Bounce Imaging περιέχει έξι κάμερες ευρείας λήψης, αξελερόμετρο και γυροσκόπιο ενώ καλύπτεται από ελαστικό και έχει μέγεθος περίπου μπάλας του μπέιζμπολ.
Οι κατασκευαστές της συναντήθηκαν στο Sloan School of Management του ΜΙΤ και θεωρούν πως η συσκευή τους θα σημειώσει επιτυχία σε μεγάλο βαθμό λόγω της χαμηλής τιμής της: θα πωλείται για κάτω από 500 δολάρια, τιμή που εκτιμάται πως βρίσκεται στο 10% αντίστοιχων συσκευών. Η ιδέα προήλθε από τον Αγκουϊλάρ, ο οποίος είχε εργαστεί εθελοντικά στα σωστικά συνεργεία που δραστηριοποιούνταν στην Αϊτή μετά το σεισμό του 2010, καθώς οι κάμερες που χρησιμοποιούνταν ήταν δύσχρηστες και ήθελαν εξειδικευμένους χειριστές. Ο Γιάνγκ με τον οποίο συνεργάστηκε για να κατασκεύασει την κάμερα υπηρέτησε στο Αφγανιστάν, ως αξιωματικός.
Έχει ήδη εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την αμερικανική αστυνομία και τις δυνάμεις SWAT, ενώ αναμένεται να προσελκύσει και ενδιαφέρον από το στρατό και την πυροσβεστική- σε εξειδικευμένη έκδοση, που θα μπορούσε να περιλαμβάνει ανιχνευτές θερμοκρασίας, καπνού και επιπέδων οξυγόνου. Επίσης, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και σε ορυχεία. Σε δύο διαγωνισμούς που έγιναν, η μπάλα - κάμερα έλαβε χρηματοδότηση ύψους 60.000 ευρώ.
Η συγκεκριμένη μπάλα μπορεί είτε να χρησιμοποιηθεί ως αναλώσιμη για μια μόνο επιχείρηση ή να δεθεί αν το επιτρέπει η επιχείρηση, με ένα λουρί ώστε να την τραβήξει πίσω ο χειριστής της. Δεν αποκλείεται σύντομα να καταφέρουν να κατασκευαστεί και η συγκεκριμένη κάμερα με δυνατότητες τηλεχειρισμού.

Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης στα Τμήματα Δίωξης ‘‘Λαθρομεταναστών’’ και στα Αστυνομικά Κρατητήρια της χώρας - Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ


Προς τον Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Οι χώροι κράτησης στα Τμήματα Δίωξης ‘‘Λαθρομεταναστών’’ και τα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών συστήθηκαν πρόσφατα με το επιχείρημα της αποσυμφόρησης των κρατητηρίων των Αστυνομικών Τμημάτων  και για να διασφαλιστούν καλύτερες συνθήκες κράτησης για τους κρατούμενους και καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους αστυνομικούς υπαλλήλους. Η με τυμπανοκρουσίες εξαγγελθείσα  επιδίωξη του Υπουργείου διαψεύσθηκε  από  την  ίδια την πραγματικότητα αφού από την μία οι συνθήκες υγιεινής στο σύνολο σχεδόν των Αστυνομικών Τμημάτων της χώρας εξακολουθούν να είναι απαράδεκτες αλλά και από την άλλη οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών στα Κέντρα Κράτησης και στα Τμήματα Δίωξης ‘‘Λαθρομεταναστών’’ είναι επιεικώς απάνθρωπες.
    Συγκεκριμένα κατά την επίσκεψη οργανώσεων, φορέων και αντιπροσωπείας κατοίκων Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης καθώς και κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ στις 17/12/2012 στο Τμήμα Δίωξης ‘‘Λαθρομεταναστών’’ στο Βατοπέδι Χαλκιδικής διαπιστώθηκε ότι:
•    Στο εν λόγω ΤΔΛ κρατούνται 38 μετανάστες σε δύο κελιά. Έπειτα από την υπ’ αριθμό ΑΕΑ 6634/1-326796 από 23-8-2012 διαταγή της διεύθυνσης αλλοδαπών, οι μετανάστες οι οποίοι συλλαμβάνονται προς απέλαση, εξαντλούν κρατούμενοι όλο τον προβλεπόμενο χρόνο κράτησης, δηλαδή κρατούνται τουλάχιστον από 6 έως 12 μήνες.
•    Ο υπερβολικά μεγάλος χρόνος κράτησης των μεταναστών που συλλαμβάνονται προς απέλαση, έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα, καθώς υπάρχει υπερσυγκέντρωση μεταναστών στους χώρους κράτησης που οδηγεί στην εκδήλωση μεταδοτικών νοσημάτων (στο εν λόγο ΤΔΛ εμφανίσθηκε ψώρα), και παραβιάζει κατάφωρα τα δικαιώματα των κρατούμενων μεταναστών, οι οποίοι δεν προαυλίζονται καθόλου στο διάστημα της κράτησης τους, σιτίζονται μόνον με ξηρά τροφή, δεν έχουν επαρκή ρουχισμό και σκεπάσματα σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και γενικώς κρατούνται σε χώρους κράτησης στους οποίους οι συνθήκες υγιεινής είναι υποτυπώδεις έως ανύπαρκτες.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές στο συγκεκριμένο ΤΔΛ το τελευταίο τρίμηνο του 2012  πραγματοποιήθηκαν 14 απόπειρες αυτοκτονίας από κρατουμένους του τμήματος.
Παράλληλα,  ερωτηματικά εγείρει η απραξία και η αδιαφορία που δείχνει το Υπουργείο στις αλλεπάλληλες αναφορές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια της χώρας. Η Ομοσπονδία έχει επανειλημμένως καταγγείλει ότι στα περισσότερα αστυνομικά κρατητήρια της χώρας ο αριθμός των κρατουμένων είναι πολλαπλάσιος από την προβλεπόμενη χωρητικότητα, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα διογκώνονται μέρα με τη μέρα εξαιτίας της μη τήρησης και εφαρμογής των όρων υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται από το Π.Δ. 45/2008.
Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά πρόσφατα περιστατικά που καταδεικνύουν τις συνέπειες της αδιαφορίας του Υπουργείου σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των κρατουμένων και τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών:
1) Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων μετά από πολλές αναπάντητες αναφορές στο Υπουργείο προσέφυγε στον Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων αποστέλλοντας ενημερωτικό υπόμνημα λόγω της μη τήρησης των προβλεπομένων στο Π.Δ. 45/2008 περί υγιεινής και ασφάλειας .
2) η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας με έγγραφο το οποίο σας απέστειλε η ΠΟΑΣΥ υπ' αριθ. 100/3/11 από 6/12/2012 καταγγέλλει κρούσματα ελονοσίας και αιτείται την έκδοση και αποστολή από την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία του Αρχηγείου, ενημερωτικής εγκυκλίου για την πρόληψη του αστυνομικού προσωπικού και των κρατουμένων, καθώς και έγκριση δαπανών για τεχνικές εργασίες – βελτιώσεις στα κρατητήρια και παροχή ατομικών ειδών υγιεινής και πρόληψης. Παρόμοια έγγραφα που καταγράφουν κρούσματα ελονοσίας, ψώρας και άλλων μεταδοτικών ασθενειών στα ελληνικά κρατητήρια έχουν συνταχθεί και έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο από τις Ενώσεις Λάρισας (15/1/2013), Φθιώτιδας (20/12/2012) και Άρτας (17/12/2012).
3) Οι συνθήκες κράτησης στα ελληνικά κρατητήρια έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο αθλιότητας που το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας με την απόφασή υπ’ αριθμό 682/2012 αθώωσε τους κατηγορούμενους για την απόδραση στις 30 Σεπτεμβρίου 2012 από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας, αφού όπως σημειώνεται στην απόφαση η διάρκεια και οι συνθήκες κράτησης στα εκεί κρατητήρια παραβιάζουν τα άρθρα 3, 8 και 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και επέβαλλε στο Δημόσιο να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.
Επειδή, η μακροχρόνια παραμονή κρατουμένων σε χώρους εντελώς ακατάλληλους εγκυμονεί κινδύνους τόσο για τους ίδιους, όσο και για τους αστυνομικούς υπαλλήλους.
Επειδή, είναι απαράδεκτο να μην τηρούνται οι ούτε καν οι συνθήκες υγιεινής που προβλέπονται στο Π.Δ. 45/2008.
Επειδή, οι συνθήκες κράτησης στα ελληνικά κρατητήρια εκθέτουν την χώρα διεθνώς και έρχονται σε αντίθεση με διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που το Κοινοβούλιο έχει επικυρώσει.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
1.    Προτίθεται να ανακαλέσει την υπ’ αριθμό ΑΕΑ 6634/1-326796 από 23-8-2012 διαταγή της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, που οδηγεί τους κρατούμενους μετανάστες σε παρατεταμένη κράτηση σε χώρους παντελώς ακατάλληλους και τους οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση;
2.    Γιατί δεν τηρούνται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας  που προβλέπονται στο Π.Δ. 45/2008; Γιατί δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες; Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί για να διασφαλίσει την τήρηση και υλοποίηση του συγκεκριμένου Διατάγματος;
3.    Προτίθεται να απαντά και να λαμβάνει υπόψη του τις αναφορές του συνδικαλιστικού οργάνου των αστυνομικών, της ΠΟΑΣΥ ώστε με την αξιοποίηση της εμπειρίας τους να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας τόσο στην κατεύθυνση της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο και αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων;
4.    Σε ποιες άλλες ενέργειες πρόκειται να προβεί ώστε τουλάχιστον να αλλάξουν προς το καλύτερο οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων και οι συνθήκες εργασίας των αστυνομικών υπαλλήλων;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαραλαμπίδου Δέσποινα
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Γαϊτάνη Ιωάννα
Τσουκαλάς Δημήτρης
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Ευαγγελία
Αμανατίδης Ιωάννης