.

01/12/13 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Πρόεδρος Συνδικαλισμού Αστυνομικών(ΠΟΑΣΥ)Καμία ανοχή στις παρανομίες...Χρ. Φωτόπουλος: Καμία ανοχή στις παρανομίες καμιά έκπτωση στις δημοκρατικές μας αρχές, Άρθρο του προέδρου της ΠΟΑΣΥ


Με αφορμή επίμεμπτες πράξεις, μεθόδους και συμπεριφορές αστυνομικών που ενίοτε απασχολούν αρνητικά τη δημοσιότητα, διατυπώνονται και υπαινιγμοί ή κατηγορίες ότι το συνδικαλιστικό μας κίνημα ανέχεται, είτε σιωπά είτε παρακάμπτει φαινόμενα διαφθοράς και παράβασης καθήκοντος. Εγκαλούμαστε κι εμείς ως συνδικαλιστές για υπηρεσιακά λάθη και παραλείψεις είτε μεμονωμένων αστυνομικών είτε συνολικά για την τακτική που ακολουθεί κάποια υπηρεσία.  Όμως από τα συνδικαλιστικά μας δρώμενα, προκύπτουν οι πραγματικές μας θέσεις διαχρονικά για τα προαναφερόμενα θέματα. Είναι
αδιαμφισβήτητη η βούλησή μας για την πάταξη της διαφθοράς, για την ενίσχυση του επαγγελματισμού και της αποτελεσματικότητας των αστυνομικών υπηρεσιών και φυσικά για την υπεράσπιση των δημοκρατικών μας αξιών και παραδόσεων.
Σήμερα βέβαια, στη δεδομένη χρονική συγκυρία των Μνημονίων και της Τρόικας, διαπιστώνουμε ότι το μέλλον δεν προδιαγράφεται ευοίωνο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλοί συνδέουν τη διαφθορά, τις ακραίες συμπεριφορές και την αυθαιρεσία ακριβώς με τις αναμενόμενες επιπτώσεις μιας ακραία αντικοινωνικής-αντιαστυνομικής πολιτικής, μιας παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας, για την αποτροπή της οποίας δώσαμε σκληρούς αγώνες τα προηγούμενα τρία χρόνια.
 Στηλιτεύσαμε:
 - Τη μη συνόδευση των πειθαρχικών αποφάσεων από μια ουσιαστικότερη διαδικασία πρόληψης των παραπτωμάτων με στόχο την βελτίωση των ικανοτήτων και της υπηρεσιακής επάρκειας των εγκαλουμένων. Το πειθαρχικό δίκαιο εξελίσσεται σε μια γραφειοκρατική διαδικασία, μη λαμβάνοντας υπόψη του την υποχρέωση της Υπηρεσίας να προστατεύει τον αστυνομικό από τις κακοτοπιές και τις σύγχρονες σειρήνες, αντί να τον διαπομπεύει και μάλιστα στη συνέχεια να πανηγυρίζει για την ...επιτυχία της!
 - Την απροθυμία λήψης μέτρων εκδημοκρατισμού της λειτουργίας των υπηρεσιών (υπηρεσιακός έλεγχος ιδίως σε υπηρεσίες με αναγκαία στεγανά λειτουργίας, μέτρηση αποτελεσματικότητας, αξιολόγηση Υπηρεσιών, διαφάνεια, συμμετοχή κοινωνικών φορέων στη χάραξη αντεγκληματικής πολιτικής, κοινοβουλευτικός έλεγχος κλπ).
 - Την ακατανόητη άρνηση και ολιγωρία της πολιτείας στο μείζον θέμα του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας των υπηρεσιών με νέες μεθόδους δράσης, με τη συνολική αλλαγή αντιλήψεων και νοοτροπιών.
 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων, έχει επίσης καταγγείλει επανειλημμένα τα προβλήματα στην εκπαίδευση, που ως γνωστόν όχι μόνο παραμένει στάσιμη, αλλά συνεχώς υποβαθμίζεται ύστερα από μια φάση εκσυγχρονισμού της (1995) στο πλαίσιο και της αλλαγής του συστήματος προσλήψεων μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, χωρίς να υπάρξει στη συνέχεια σύνδεση με την επιστημονική κοινότητα και «πάντρεμα» μιας ουσιαστικής αστυνομικής επιστήμης με την επιστημονική πρόοδο γενικότερα σε ό,τι αφορά το αστυνομικό λειτούργημά μας.
 Συνοψίζοντας, θέλω να επαναλάβω ότι η επιμονή μας στον αγώνα για την εκπλήρωση των στόχων του συνδικαλιστικού μας κινήματος είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη και για τον πρόσθετο λόγο ότι έτσι υπηρετούμε κατά τον καλύτερο τρόπο και το διαρκές μας μέτωπο κατά της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας. Σύμφωνα με τον Κώδικα επαγγελματικής – συνδικαλιστικής-αστυνομικής δεοντολογίας της Ομοσπονδίας είναι καθορισμένη η στάση των αστυνομικών μελών μας σε φαινόμενα διαφθοράς. Επιβάλλεται, σημειώνουμε, να βοηθήσουμε ουσιαστικά στην κάθαρση του χώρου μας, καταγγέλοντας κρούσματα και συμπτώματα σήψης και διαφθοράς. Αναφέρουμε πότε και πώς εκφράζουμε την υποστήριξή μας σε διωκόμενους συνδικαλιστές, σημειώνοντας ότι η συνδικαλιστική ιδιότητα δεν εξασφαλίζει ποινική και πειθαρχική ασυλία.
 Τονίζουμε ότι το έλλειμμα διοίκησης, ο υπολανθάνων τρόπος λειτουργίας, οι ελλείψεις τεχνικών μέσων κλπ οδηγούν πολλές φορές σε κρούσματα αυθαιρεσίας και διαφθοράς. Και γι' αυτό εγκαλούμε τη διοίκηση όταν αφήνει έκθετο το αστυνομικό προσωπικό, αντί να μεριμνά, να θωρακίζει τη λειτουργία του και να προλαμβάνει παρόμοια φαινόμενα, όπως και αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες και χρήζουν πράγματι προσεχτικής υπηρεσιακής διερεύνησης για να μην επαναληφθούν, ιδίως δε εφόσον κριθούν από τη δικαιοσύνη ένοχοι οι κατηγορηθέντες.
 Ανάλογα φαινόμενα στη δίωξη ναρκωτικών είχαμε, όμως, και στο παρελθόν. Πέρα από την τιμωρία υπήρξε αξιολόγηση της δράσης και αν είναι ενδεδειγμένος ο τρόπος προσέγγισης χειρισμού και αντιμετώπισης των αδικημάτων που αφορούν αυτό το αντικείμενο;
 Ή μήπως έχουμε κάθε φορά μια ημιτελή προσπάθεια δήθεν κάθαρσης με όρους καθαρά επικοινωνιακούς, που φέρνει τα αντίθετα ή και χειρότερα αποτελέσματα, διότι μένουμε με την εντύπωση ότι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται ενώ στην ουσία δεν θίγονται τα αίτια που το γεννούν;
 Ο ρόλος της Αστυνομίας είναι ρόλος επικυριαρχίας της νομιμότητας μακριά από σκοπιμότητες. Ο μεγαλύτερος εχθρός της σύγχρονης αστυνομίας είναι η εφαρμογή της αρχής «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
 Απορρίπτουμε επομένως τις όποιες κατηγορίες περί «υπόθαλψης» επίορκων αστυνομικών, υπενθυμίζοντας ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων ιδρύθηκε το 1999, όσο κι αν ακούγεται παράξενο, μετά από δικές μας προτάσεις. Το ίδιο και η λειτουργία ανεξάρτητου Γραφείου αντιμετώπισης περιστατικών αυθαιρεσίας που προτάθηκε από μας από το 2007.
 Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει και μετράει είναι η προσφορά μας στο συνάνθρωπό μας και στην Κοινωνία μέσα στα νόμιμα πλαίσια των αρχών της Δημοκρατίας με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι η παραγωγή έργου ή όποιων αποτελεσμάτων με αδιαφανείς διαδικασίες, ενέργειες και κίνητρα.
Ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Χρήστος

Άπάντηση Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. στον Υπ.Ναυτιλίας για την ερώτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.


Η Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ. μετά από την απάντηση του κ. Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου προς τους ερωτώντες βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (εδώ) σχετικά με την καταβολή οδοιπορικών εξόδων στα στελέχη Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., προβαίνει στην ακόλουθη δήλωση:
Με τεράστια ευχαρίστηση διαβάσαμε την σχετική απάντηση του κ. Υ.Ν.Α. με την οποία επιβεβαιώνει πλήρως την ύπαρξη καταγγελιών που αναφέρουν ότι τα στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για να λάβουν Φύλλο Πορείας για σχετικές αποφάσεις μεταθέσεών τους υπογράφουν αναφορές αποποίησης των οδοιπορικών τους εξόδων.
Επίσης ενημερώνουμε τον κ. Υ.Ν.Α. ότι όλες οι αποφάσεις που εκδίδει η Διοίκηση Προσωπικού Λ.Σ. αναγράφουν υποχρεωτικά την έγκριση των οδοιπορικών εξόδων.
Πέραν αυτού όμως η εκτέλεση των σχετικών διαταγών γίνεται με προτεραιότητα, η οποία δεν προβλέπεται από πουθενά ως διαδικασία, σε όσους δεν λαμβάνουν ή δηλώνουν επιθυμία μη καταβολής των δικαιούμενων οδοιπορικών εξόδων.
Αυτό συνιστά κατάφορη παραβίαση των σχετικών διατάξεων και έμμεση πίεση στο προσωπικό να δεχτεί την μη καταβολή των δικαιούμενων οδοιπορικών εξόδων προκειμένου να εκτελεστεί η μετάθεσή τους.
Γίνεται φανερό για μία ακόμη φορά, ότι ο κ. Υ.Ν.Α., με το να απομονώνεται και να μην έρχεται σε επαφή με τους συνδικαλιστικούς φορείς, αγνοεί και το προφανές με αποτέλεσμα να εκτίθεται.

Δικαστήριο δικαιώνει για ανθρωπιστικούς λόγους απόδραση από κρατητήρια


Η διάρκεια και οι συνθήκες κράτησης παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και ως εκ τούτου οι κατηγορούμενοι για την απόδραση στις 30 Σεπτεμβρίου από τα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας κηρύχθηκαν αθώοι.

Αυτό αποφάσισε σε μία απόφαση που θα καταγραφεί στα ιστορικά το
Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας.

Στην Ηγουμενίτσα τη νύχτα από 30 Σεπτεμβρίου προς 1η Οκτωβρίου, οι κατηγορούμενοι απέδρασαν, όντας κρατούμενοι στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσπρωτίας για παράνομη είσοδο στη χώρα. Ειδικότερα, την ώρα που οι φύλακες των κρατητηρίων απασφάλισαν και εισήλθαν σε αυτά, προκειμένου να αφαιρέσουν τα απορρίμματα των κρατουμένων, οι τελευταίοι τους απώθησαν βίαια με αποτέλεσμα οι μεν φύλακες να αδρανοποιηθούν, οι δε κατηγορούμενοι να διαφύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Στο σκεπτικό του δικαστηρίου, που δημοσιεύεται στην υπ’ αριθμό 682/2012 απόφασή του, αναφέρεται: «Η πράξη αυτή είναι αρχικά και τελικά άδικη και επιπλέον αρχικά καταλογιστή σε καθένα των δραστών της. Όμως αποδείχθηκε επιπλέον ότι οι συνθήκες κράτησης που βίωναν οι κατηγορούμενοι κρατούμενοι μέχρι την ημέρα απόδρασης τους και ειδικότερα ο πρώτος επί εννέα ημέρες, ο δεύτερος επί ένα μήνα, ο τρίτος επί δεκαέξι ημέρες, ο τέταρτος επί δεκαεπτά ημέρες, ο πέμπτος επί τριάντα ημέρες, ο έκτος επί τριάντα δύο ημέρες, ο έβδομος, όγδοος και ένατος επί δεκαοκτώ ημέρες, ο δέκατος επί τριάντα δύο ημέρες, ο ενδέκατος επί τριάντα τέσσερις ημέρες, ο δωδέκατος επί τριάντα μία ημέρες, ο δέκατος τρίτος επί τριάντα έξι ημέρες, ο δέκατος τέταρτος επί τριάντα πέντε ημέρες και ο δέκατος πέμπτος επί σαράντα πέντε ημέρες, είναι άθλιες και άκρως επικίνδυνες για ανθρώπινα όντα».

Στην απόφαση σημειώνεται πως:

1) Το κρατητήριο στο οποίο κρατούνταν ουδέποτε καθαρίζεται ή απολυμαίνεται και γενικότερα δεν τηρούνται εντός αυτού ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες καθαριότητας και υγιεινής (υπάρχει μόνο μία χημική τουαλέτα για όλους τους κρατουμένους και βρίσκεται στο χώρο που κοιμούνται, δεν υφίσταται στο κρατητήριο καμμία παροχή νερού, οι δε κρατούμενοι υποφέρουν από ψείρες, ψύλλους, ψωρίαση, τύφο, δερματικές παθήσεις και λοιπές λοιμώδεις μεταδοτικές ή μη ασθένειες). Έτσι, ο χώρος κράτησης των κατηγορουμένων αποτελεί σοβαρή εστία μικροβίων, ιών και λοιπών βλαπτικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από τη συνεχή σώρευση μεγάλου αριθμού κρατουμένων από διάφορες χώρες προέλευσης (κυρίως της Ασίας ή της Αφρικής), που δεν έχουν πλυθεί / καθαριστεί ή αλλάξει ρουχισμό επί εβδομάδες ή και μήνες.

2) Στο εν λόγω κρατητήριο, που έχει συνολικό εμβαδά 15,00 m2 στοιβάζονται άνω των 30 άτομα, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί ο χώρος για όλους και να αδυνατούν να ξαπλώσουν όλοι τα βράδια στο έδαφος (δεν υφίστανται κλίνες) για να κοιμηθούν.

3) Οι κατηγορούμενοι ήσαν περιορισμένοι στο κρατητήριο επί 24 ώρες το 24ωρο χωρίς δυνατότητα εξόδου, άσκησης, αναψυχής ή αυλισμού (βλ. τις καταθέσεις των μαρτύρων και τις απολογίες των κατηγορουμένων).

«Ως εκ τούτου, κρίνεται ότι απέδρασαν για να αποτρέψουν σοβαρό και αναπότρεπτο με άλλα μέσα κίνδυνο που απειλούσε χωρίς δική τους υπαιτιότητα την υγεία τους και ειδικότερα για να αποτρέψουν τη μόλυνση τους από μεταδοτικές μολυσματικές ασθένειες, δεδομένης της ιδιαιτέρως δυσχερούς πρόσβασης τους σε ιατρική φροντίδα, φαρμακευτική αγωγή και νοσοκομειακή περίθαλψη. Για το λόγο αυτό κρίνεται ότι αίρεται ο αρχικός καταλογισμός της (αρχικώς και τελικώς) άδικης πράξης της απόδρασης που τέλεσαν» αναφέρεται στην απόφαση.

Στηριζόμενο σε αυτά τα στοιχεία, το δικαστήριο έκρινε ότι παραβιάζονται τα άρθρα 3, 8, 13 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κήρυξε τους κατηγορούμενους αθώους, ενώ επέβαλε στο Δημόσιο να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα.
Πηγή: epirusonline.gr

Πώς το Λόμπι των Όπλων κυβερνά την Αμερική-enstoloi.gr


Το ρεπορτάζ του Καναδικού δικτύου CBC news  που ακολουθεί και μεταφράστηκε από το enstoloi.gr,  μεταφέρει το κλίμα από τις ΗΠΑ σχετικά με το φλέγον θέμα των συνεχών επιθέσεων δολοφονίας σε σχολεία. Η χώρα των φιλελεύθερων κυβερνήσεων, όπου τα κόμματα του Κονγκρέσου χρηματοδοτούνται επίσημα από  χορηγούς-οικονομικά λόμπι  έρχεται ακόμη μια φορά αντιμέτωπη με τα δεσμά εξουσίας που η ίδια και οι κυβερνήσεις της έχουν θεσπίσει. Οι πολίτες παρακολουθούν έκπληκτοι τη μία με τα την άλλη, τις φονικές επιθέσεις σε σχολεία και παράλληλα τα μέλη του Κονγκρέσου  σιωπούν εξαρτώμενα απέναντι στο Πανίσχυρο Λόμπι των όπλων. Ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα αναγκάζεται να περιορίσει την ατζέντα της σε όσα επιτάσσει το Εθνικό Λόμπι Όπλων.
enstoloi.gr

To Αμερικανικό Λόμπι Όπλων απέρριψε τις προτάσεις Ομπάμα για τον έλεγχο της οπλοκατοχής.(ρεπορτάζ cbc)
Το κορυφαίο λόμπι όπλων των ΗΠΑ απέρριψε τις προτάσεις Ομπάμα για τη μείωση της ένοπλης βίας, λέγοντας ότι αναμένει να έχει αρκετή υποστήριξη από το Κογκρέσο για να αποκρούσει τις απαγορεύσεις σχετικά με την αγορά επιθετικών όπλων, τα περιοδικά για όπλα καθώς και τους αυστηρότερους ελέγχους ιστορικού για τους αγοραστές όπλου.
Ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα έχει ωθήσει τη μείωση της ένοπλης βίας στην κορυφή της ατζέντας του έπειτα από το περιστατικό του περασμένου μήνα με νεκρούς 20 παιδιά και έξι ενήλικες σε σχολείο του Κονέκτικατ, όπου ο δράστης είχε νόμιμα αγορασμένο μεγάλης ισχύος τυφέκιο. Ο αντιπρόεδρος Τζό Μπάιντεν που ηγείται της ομάδας επεξεργασίας προτάσεων για το θέμα, υποσχέθηκε να υποβάλλει τις προτάσεις στον Ομπάμπα μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.
Ο Ομπάμα μετά την επανεκλογή του, ελπίζει να ανακοινώσει τα επόμενα του βήματα στα τέλη του μήνα. Οι συναντήσεις του Τζο Μπάιντεν με τους εμπλεκόμενους φορείς στο Λευκό Οίκο θα συνεχιστούν μέχρι την Παρασκευή.
Το Εθνικό Λόμπι Όπλων και άλλες Ενώσεις Όπλων συναντήθηκαν με τον Τζο Μπάιντεν την Πέμπτη, όπου η ΕΕΟ προέβαλλε τις αντιρρήσεις της σε τυχόν περιορισμούς οπλοκατοχής. Αντ'αυτού πρότεινε την τοποθέτηση ένοπλου φρουρού σε κάθε σχολείο της χώρας.
Το Λόμπυ εμμένει στην πρόταση του για ένοπλους αστυνομικούς στα σχολεία των ΗΠΑ
''Δε νομίζω οι απαγορεύσεις για την οπλοκατοχή  θα περάσουν απο ψήφιση στο Κογκρέσο'' δήλωσε ο πρόεδρος του Λόμπυ Ντέβιντ Κίν στο δίκτυο NBC την Παρασκευή το πρωί. Ο Κίν δήλωσε ότι υπάρχει βασική διαφωνία με την κυβέρνηση για το ποια μέτρα πραγματικά θα φέρουν αποτελέσματα στον περιορισμό της ένοπλης βίας.
Η αντιπολίτευση που έχει βασικό χορηγό της, το Εθνικό Λόμπι Όπλων  υπογράμμισε τις προκλήσεις που περιμένουν το Λευκό Οίκο, αν επιχειρήσει να λάβει την έγκριση του Κογκρέσου για τα μέτρα περιορισμού όπλων και πυρομαχικών. Ο Ομπάμα μπορεί να χρησιμοποιήσει την εκτελεστική εξουσία για να εφαρμόσει ορισμένα από τα μέτρα, αφού οι επιλογές του περιορίζονται σε σχέση με αυτές του Λόμπι  καθώς δεν θα λάβει τη συγκατάθεση του Κογκρέσου.
Το Λόμπι Όπλων και πολλοί Αμερικανοί πολίτες, θεωρούν την οπλοκατοχή βασικό δικαίωμα στην ατομική ιδιοκτησία, επικαλούμενοι τη δεύτερη τροποποίηση του Συντάγματος, η οποία δίνει στους πολίτες το δικαίωμα να φέρουν όπλο. Η Επιτροπή ελέγχου όπλων , υποστηρίζει ότι η τροποποιήση ποτέ δεν είχε πρόθεση να επιτρέψει σε απλούς πολίτες να φέρουν στρατιωτικού τύπου όπλα, όπως αυτό που χρησιμοποιήθηκε στο περιστατικό του Κονέκτικατ.
ΗΠΑ: ''Το σπίτι του όπλου'' με ποσοστό των ένοπλων πολιτών απο 35 έως 50%!
''Μπορούμε να κάνουμε πολλά, χωρίς να προσκρουούν στην δεύτερη τροπολογία(του Συντάγματος) δήλωσε την Πέμπτη ο Τζο Μπάιντεν.
Η Κυβέρνηση Ομπάμα επεξεργάζεται προτάσεις συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης επιθετικών όπλων, των περιοδικών για όπλα και πυρομαχικά και ελέγχους ιστορικού στους αγοραστές όπλων.
''Ο αντιπρόεδρος κατέστησε σαφές, ότι ο πρόεδρος είχε ήδη στο μυαλό του τα θέματα αυτά'', δήλωσε ο Κίν (πρόεδρος του Λόμπι Όπλων) μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης. ''Έχουμε καταστήσει σαφές ότι διαφωνούμε μαζί τους.
Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου δήλωσαν ότι, ο αντιπρόεδρος δεν αναμένει να πείσει το Λόμπι Όπλων και τις άλλες ενώσεις σε αυτά τα βασικά θέματα. Όμως η διοίκηση αναμένει να κάμψει τις αντιθέσεις τους, προκειμένου να συσπειρώσει την υποστήριξη των ειδικών  νομοθετών του Κογκρέσου για τα όπλα.
Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι το θέμα είναι περίπλοκο, όμως πρόσθεσε '' Ο κόσμος θέλει να δράσουμε''.
Την Τρίτη, ο Μπάιντεν με τις προτάσεις μέτρων ασφαλείας για την οπλοκατοχή.
Οι άλλοι συμμετέχοντες περιγράφουν τη συνάντηση της Πέμπτης ως ανοικτή και ειλικρηνής, αλλά είπαν ότι δόθηκε μια ώθηση στις πάγιες θέσεις των δύο πλευρών.
Ο Ρίτσαρντ Φέλντμαν, πρόεδρος της Ανεξάρτητης Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Πυροβόλων Όπλων, είπε ότι υπήρξε συμφωνία για την ανάγκη αφαίρεσης οπλισμού από τα χέρια των εγκληματιών και των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας.
Οι προτάσεις Μπάιντεν αναμένεται να περιλαμβάνουν μέτρα  για την αντιμετώπισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που προέρχονται απο την τηλεόραση, τις ταινίες και τα βιντεοπαιχνίδια. Τα ζητήματα αυτά έχουν την υποστήριξη των ενώσεων και των ειδικών νομοθετών για τα όπλα.
Ο Μπαίντεν μίλησε επίσης για τα κενά του Συστήματος Ποινικού Μητρώου, όταν οι πολιτείες δεν δίνουν πληροφορίες στη βάση δεδομένου που χρησιμοποιούν οι έμποροι όπλων για να ελέγχουν τους αγοραστές. Δικηγόροι κατηγορούν το Κογκρέσο ότι δεν θεσπίζει νόμο ο οποίος να χρηματοδοτεί τις πολιτείες προκειμένου να στέλνουν τα αρχεία τους στη βάση δεδομένων.
Αυτοί που υποστηρίζουν τον έλεγχο οπλοκατοχής  βλέπουν να υπάρχει άφθονο πεδίο ελέγχου από την εκτελεστική εξουσία, εφόσον βελτιωθεί ο έλεγχος των στοιχείων και από άλλες πολιτείες.
Για παράδειγμα, οι υποστηρικτές του Ομπάμα λένε, ότι θα μπορούσε να υποχρεώσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης  να διώξει περισσότερους πολίτες με τον έλεγχο Ποινικού Μητρώου στιγματίζοντας τους, θέτοντας τους απαγόρευση όταν επιχειρήσουν  να αγοράσουν όπλα. Είναι συνέχεια νόμου που υποχρεώνει τους πωλητές  να ενημερώνουν την Επιτροπή Αλκοόλ, καπνού και πυροβόλων όπλων, όταν κάποιος προσπαθήσει να αγοράσει ημιαυτόματα όπλα, ένα μέτρο που προς στιγμή ισχύει μόνο στα σύνορα με το Μεξικό, και προβλέπει επίσης αυστηρή επιτήρηση στις εκθέσεις όπλων.
Η Ένωση Δήμαρχοι ενάντια στα Παράνομα Όπλα'' κατέθεσαν στο Λευκό Οίκο επιστολή με 40 θέσεις που υποστηρίζουν ότι θα σώσουν ζωές και θα βελτιώσουν αισθητά την εφαρμογή του υπάρχοντος νομικού πλαισίου χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από το Κογκρέσο.`

Μετάφραση: enstoloi.gr
Πηγή: CBC news

«Να ο τρομοκράτης», είπε ο Λαφαζάνης δείχνοντας τον ΣτουρνάραΠαραλειπόμενα της Βουλής κατά τη συζήτηση του νέου Φορολογικού αλλά καθόλου αμελητέα ή δευτερεύοντα.

Μετά τα μαχαίρια που βγήκαν στις ανακοινώσεις Κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ, οι τόνοι ανέβηκαν όταν βρισκόταν στο βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Ψάχνουν τα ΜΜΕ τους τρομοκράτες, αλλά ιδού ο τρομοκράτης», είπε ο κ. Λαφαζάνης στρεφόμενος προς τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Λαφαζάνης έθεσε επίσης μία σειρά από ερωτήματα και αναφερόμενος στην ιδιωτικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είπε ότι ο κ. Στουρνάρας θα υποχρεωθεί να δώσει απαντήσεις γιατί «η κυβέρνηση εξοντώνει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και το πηγαίνει εν μια νυχτί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, απολύοντας τους εργαζόμενους».

Κάλεσε επίσης τον υπουργό Οικονομικών να καταθέσει στη βουλή τις εκθέσεις των Alvarez & Marsal και Black Rock, στις οποίες καταδεικνύεται- όπως είπε- ότι το ΤΤ είναι βιώσιμο. «Οι ευθύνες θα αναζητηθούν. Τα ίδια εγκλήματα που κάνατε με την ΑΤΕ, πάτε τώρα να τα κάνετε και στο ΤΤ. Θα λογοδοτήσετε, όμως, κύριε υπουργέ. Δεν θα κρυφτείτε πίσω από μια δράκα ΜΜΕ που σας στηρίζουν, ούτε θα σας καλύψει ο εσμός των κονδυλοφόρων σας» είπε ο κ. Λαφαζάνης.

Κατήγγειλε επίσης ευτελισμό της Βουλής με τη διαδικασία, με την οποία εισάγονται αύριο και ψηφίζονται, «επτά νομοσχέδια στη συσκευασία του ενός, προκειμένου η κυβέρνηση να έχει τελειώσει με αυτά μέχρι το βράδυ της Δευτέρας».

Αναφέρθηκε ακόμη και στην απόλυση 330 καθαριστριών στις ΔΟΥ. «Τις πετάτε στο δρόμο, αν και έπαιρναν 330 ευρώ. Και τους λέτε να κάνουν εργολαβική εταιρεία για να συνεχίσουν τη δουλειά τους. Μα δεν είναι εργολάβοι, είναι καθαρίστριες, πολλές από τις οποίες κοντά στη σύνταξη» ανέφερε 

Πηγή: Το ποντίκι