ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ "ΑΥΓΗΣ" Β' ΜΕΡΟΣ

Στο προηγούμενο φύλλο μας, της Κυριακής, αναλύσαμε τι έψαξαν, τι βρήκαν και τι έστειλαν οι "αδιάφθοροι" στις ανακρίτριες Κλάπα και Δημητροπούλου σχετικά με τα "σταγονίδια της ΕΛ.ΑΣ.", κατά πόσο βρήκαν τελικά χρυσαυγίτες ή αστυνομικούς που ήδη ήξεραν πως είτε εκδήλωναν ρατσιστικές συμπεριφορές είτε γνώριζαν πως είχαν παράνομες δραστηριότητες, αλλά και με ποιον τρόπο έγινε η έρευνα.
Έναν όμως χρόνο μετά και μήνες μετά την ολοκλήρωση της δικογραφίας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, ερχόμαστε να θυμηθούμε πως εκείνες τις ημέρες συγκεκριμένοι αστυνομικοί βρέθηκαν υπό τα φώτα της δημοσιότητας είτε με τη δημόσια ανακοίνωση των διαθεσιμοτήτων και ΕΔΕ εις βάρος τους είτε γιατί κυκλοφόρησαν φωτογραφίες να... εκπαιδεύουν χρυσαυγίτες στο στάδιο της Ρόδου.
Πού βρίσκονται αυτοί οι αστυνομικοί σήμερα; Τι γίνονται οι αστυνομικοί όταν ελέγχονται πειθαρχικά για σχέσεις με την Χρυσή Αυγή;
 

Από την "εκπαίδευση" χρυσαυγιτών στις μπίζνες και την εκλογή

Για δύο αστυνομικούς η αποκάλυψη των σχέσεών τους με τη Χ.Α. φαίνεται πως τους "απελευθέρωσε", πέταξαν πέρα τη στολή και ντύθηκαν με ευκολία τη μαύρη μπλούζα της Χ.Α. επισημοποιώντας τη σχέση με το να κατέβουν υποψήφιοι με τη Χ.Α. στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου.
Ο λόγος για τον υπαρχιφύλακα "εκπαιδευτή" χρυσαυγιτών στο στάδιο της Ρόδου με τις φωτογραφίες της εκπαίδευσης να κυκλοφορούν στη Ρόδο, πρώτα μέσω του ιστότοπου της Χ.Α. Ρόδου και στη συνέχεια να δημοσιεύονται με την ανάλογη καταγγελία εις βάρος του αστυνομικού που υπηρετούσε στο Α.Τ. Αερολιμένα Ρόδου στην εφημερίδα "Η Δημοκρατική της Ρόδου" στις 26 Σεπτεμβρίου και την επομένη στο "Έθνος".
Την ίδια ημέρα το Εσωτερικών Υποθέσεων, σύμφωνα με το τότε ρεπορτάζ, τον συλλαμβάνει, κατά την ΕΛ.ΑΣ., για εκκρεμούσα καταδικαστική απόφαση για μη καταβολή εργοδοτικών εισφορών σε επιχείρηση εστίασης που έχει μαζί με τη σύζυγό του. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό, απαγορεύεται η συμμετοχή σε εταιρεία.
 

Το περιστατικό της Χαλκίδας και οι παραιτήσεις

Όπως σημειώνεται και στα έγγραφα που το Εσωτερικών Υποθέσεων απέστειλε στις ανακρίτριες, ο υπαρχιφύλακας είχε υποβάλει την παραίτησή του από το Σώμα στις 24 Σεπτεμβρίου 2013, μια μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ότι ξεκινά έρευνα για τα "σταγονίδια της Χ.Α." με μετακινήσεις αστυνομικών για να διασφαλιστεί η διαφάνεια της έρευνας, κατά την αστυνομία, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα, αλλά και το περιστατικό της Χαλκίδας για το οποίο ουσιαστικά αναγκάστηκαν σε παραίτηση ο τότε γενικός επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Γ. Δικόπουλος και ο αστυνομικός διευθυντής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος Απ. Κασκάνης, ενώ είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα μέχρι να τελειώσουν οι εις βάρος τους ΕΔΕ: o διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, ο διοικητής και ο αξιωματικός Υπηρεσίας του Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδας και ο αστυνομικός - σκοπός της.
Τι είχε συμβεί στη Χαλκίδα; Στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, έξω από τα γραφεία της τοπικής Εύβοιας - Βοιωτίας της Χ.Α. στη Χαλκίδα και σε απόσταση λίγων μέτρων από την έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας, εθεάθησαν χρυσαυγίτες με ρόπαλα κ.ά. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές δεν παρενέβησαν ούτε ενημέρωσαν το αρχηγείο. Τελικά, έπειτα από καταγγελία στο ίδιο το αρχηγείο, εστάλησαν αστυνομικοί από την Αθήνα.
Ο αστυνομικός διευθυντής Ευβοίας στις κρίσεις του περασμένου Απριλίου αποστρατεύθηκε, όπως μαθαίνουμε, και διοικητής ασφαλείας Χαλκίδας είναι πια άλλος αστυνομικός.
 

Επαφές του ​υπαρχιφύλακα της Ρόδου με βουλευτές της Χ.Α.

Επιπλέον, όπως αποκαλύπτουν τα έγγραφα που η "Α" έχει στη διάθεσή της, οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. έδειξαν πως είχε τηλεφωνικές επαφές με τους βουλευτές της Χ.Α. Παναγιώταρο, Παππά και Γερμενή, καθώς και με τοπικά στελέχη της Χ.Α. στη Ρόδο. Για τον λόγο αυτόν μάλιστα ο συνταξιούχος πια αστυνομικός είχε κληθεί σε απολογία από τις ανακρίτριες για συμμετοχή στην εγκληματική δράση της Χ.Α. Η απολογία του έγινε τελικά μετά τις εκλογές, στις οποίες εξελέγη περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αιγαίου καθώς κατέβαινε ως υποψήφιος περιφερειάρχης της Χ.Α. Αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 2.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
 

Δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου ο πρώην αστυνομικός του Μπαρμπαρούση

Ο δεύτερος εκλεγμένος με τη Χ.Α. -δημοτικός σύμβουλος Μεσολογγίου- είναι ο αστυνομικός του βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση που ένα χρόνο πριν από τη δολοφονία Φύσσα βρισκόταν με μαύρη μπλούζα (όχι της Χ.Α., όπως τόνιζε μάλιστα σε τότε δηλώσεις του) δίπλα στον βουλευτή όταν ο βουλευτής μαζί με άλλα μέλη της Χ.Α. προχωρούσε σε ελέγχους και σπασίματα πάγκων μικροπωλητών στο Μεσολόγγι. Για το περιστατικό, μάλιστα, έχει σχηματιστεί δικογραφία εις βάρος του βουλευτή, ενώ ο ίδιος ο αστυνομικός είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα με το ερώτημα της απόταξης. Ένα χρόνο μετά, ενώ η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες στα γραφεία της Χ.Α. ανά τη χώρα μετά τη δολοφονία Φύσσα, ο συγκεκριμένος συλλαμβάνεται κατά τον αστυνομικό έλεγχο των γραφείων της Χ.Α. στο Αγρίνιο. Σύμφωνα με την αστυνομία, στα γραφεία της Χ.Α. Αγρινίου είχαν βρεθεί -εκτός από 30 ασπίδες, 2 κράνη μοτοσικλέτας, 15 δάδες, 11 κοντάρια με σημαίες, 3 ξύλινες ράβδους, 5 στυλιάρια και ένα τσεκούρι- το αστυνομικό του πηλήκιο, το κράνος του με 2 καλαμίδες αστυνομικής διμοιρίας και δική του φυσιγγιοθήκη με 17 κυνηγετικά φυσίγγια.
Το αν τελικά αποτάχθηκε παραμένει άγνωστο. Αυτό που γνωρίζουμε όμως είναι ότι κατέβηκε υποψήφιος δήμαρχος με τη Χ.Α. και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος.
Η "Α" με επίσημο αίτημα την προηγούμενη εβδομάδα προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. ζήτησε να ενημερωθεί για την εξέλιξη των πειθαρχικών ερευνών τόσο εις βάρος του τελευταίου, όσο και των αστυνομικών της Χαλκίδας που ήταν οι πρώτες διαθεσιμότητες εκείνων των ημερών. Μέχρι τη στιγμή που έκλεινε η "Α", δεν είχαμε πάρει κάποια απάντηση. Όταν τη λάβουμε θα επανέλθουμε.


#avgi.gr