.

01/17/13 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013

Απάντηση του Δημήτρη Τσουκαλά, Βουλευτή Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Υπεύθυνου Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, στην απάντηση – δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την «εκκένωση» της Βίλας «Λέλα Καραγιάννη»

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απάντηση  του Δημήτρη Τσουκαλά,
Βουλευτή Επικρατείας  ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
 Υπεύθυνου Τομέα Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,
στην απάντηση – δήλωση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με
την «εκκένωση» της Βίλας «Λέλα Καραγιάννη»

Η προσεκτική αντιμετώπιση των θεμάτων ασφαλείας του Πολίτη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ενοχλεί το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, που χρησιμοποιεί τα θέματα αυτά για να φοβίσει, να αποπροσανατολίσει, να αλλάξει ατζέντα και να ξεφύγει από την οργή του λαού για τη λιτότητα, τη φτώχεια και την απόγνωση που απλόχερα προσφέρει.
Αντί να απαντήσει η Κυβέρνηση για την ουσία και την αναγκαιότητα της όλης επιχείρησης «πιπιλά» την καραμέλα της «ανομίας». Αν αναγνώσουμε την απάντηση του Υπουργείου αποστασιοποιημένοι από την πραγματικότητα θα μπορούσαμε και να χαμογελάσουμε. Επειδή όμως η πολιτική της συγκάλυψης που εφαρμόζεται αφορά το Λαό, σας καθιστά επικίνδυνους.

Πυροσβέστες και εθελοντές συζητούν για τον εθελοντισμό


Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των προεδρείων της Ένωσης Αξιωματικών ΠΣ και της Πανελληνίας Ένωσης Εθελοντών ΠΣ στην οποία συζητηθήκαν θέματα του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα. Διαβάστε την κοινή ανακοίνωση.

" Αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013 πραγματοποιήθηκε κοινή συνεδρίαση των προεδρείων της
Ένωσης Αξιωματικών ΠΣ και της Πανελληνίας Ένωσης Εθελοντών ΠΣ στην οποία συζητηθήκαν θέματα του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα και οι επερχόμενες αλλαγές στον οργανισμό εν όψει της αναδιάρθρωσης και αναδιοργάνωσης που προγραμματίζεται από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη και το κατά ποσό αυτό θα επηρεάσει το αξιόμαχο και την πορεία του.
Συγκεκριμένα έγινε αναφορά:

1) Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εφαρμογή του νέου Νόμου για τον πυροσβεστικό εθελοντισμός (ν. 4029/2011), καθώς και στις χρόνιες και πολύπλοκες εσωτερικές αγκυλώσεις στο Π.Σ., οι οποίες υποβαθμίζουν το θεσμό, μειώνουν την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων Εθελοντών και λειτουργούν ανασταλτικά στην προσέλευση συμπολιτών μας για ένταξη στην πυροσβεστική οικογένεια.
2) Στην αναγκαιότητα να προωθηθεί ο θεσμός και να καλυφθούν δυσπρόσιτα σημεία της χώρας μας από Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια (σύμφωνα με τα όσα ο νόμος ορίζει και επιδιώκει), δεδομένου μάλιστα ότι πολλοί Δήμοι εκδηλώνουν μεν ανάλογο ενδιαφέρον, βρίσκουν όμως τοίχος από το ίδιο το Π.Σ., κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας και της υπηρεσιακής δυσκαμψίας.
3) Στην αυθαίρετη δράση διαφόρων εθελοντικών ομάδων εκτός Π.Σ., οι οποίες δρουν τις περισσότερες φορές παντελώς ανέλεγκτα και χωρίς καμία βάση αρχών και προϋποθέσεων, με αποτέλεσμα να εγκυμονούνται κίνδυνοι για το κοινωνικό σύνολο, για τους ίδιους αλλά και να εξυπηρετούνται άλλοι σκοποί. Από την πλευρά της η Ε.Α.Π.Σ. όχι μόνο αναγνώρισε τα προβλήματα και την υπηρεσιακή παθογένεια αλλά συμφώνησε πως αυτά μπορούν να βελτιωθούν με κοινή μεθόδευση και προσπάθεια. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συζητήθηκε η ανάπτυξη του δικτύου των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων, ανά την επικράτεια, διότι από το μοντέλο αυτό απορρέει ουσιαστικό και αποκλειστικό όφελος και για τις τοπικές κοινωνίες και για το ίδιο το Π.Σ., το οποίο θα μπορέσει σχεδόν ανέξοδα να επεκτείνει δραστικά την επιχειρησιακή του εμβέλεια.
Και τα δύο θεσμικά-συνδικαλιστικά όργανα συμφωνούν ότι:
• Ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη είναι σημαντικός για το κοινωνικό σύνολο και ιδιαίτερα χρήσιμος για το Π.Σ., και για το λόγο αυτό πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστός και να αυξηθεί ο αριθμός των προσερχομένων σε αυτόν.
• Ο νέος Νόμος (4029/2011) καθορίζει επακριβώς το πλαίσιο λειτουργίας του εθελοντισμού, για απαιτείται από όλα τα στελέχη του Π.Σ. να τον γνωρίζουν και να τον εφαρμόζουν πιστά, χωρίς αδιαφορία, αποκλίσεις και προσωπικές ερμηνείες.
 • Αναγνωρίζεται η ανιδιοτέλεια του Εθελοντή Πυροσβέστη, στηρίζεται η παρουσία του στο Π.Σ. και επισημαίνεται η αναγκαιότητα βελτίωσης των συνθηκών και των συμπεριφορών, προς αυτόν, εντός της Υπηρεσίας.
 • Η ίδρυση Εθελοντικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων ανά την επικράτεια (σύμφωνα πάντοτε με το σχετικό νόμο) πρέπει να αποτελέσει άμεση προτεραιότητα για το Π.Σ., διότι αυτό αποτελεί ένα σύγχρονο διεθνές μοντέλο, με το οποίο σχεδόν αδαπάνως αυξάνονται οι επιχειρησιακές δυνατότητες και καλύπτονται δυσπρόσιτες περιοχές, τις οποίες οι επαγγελματικές υπηρεσίες αδυνατούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά.
 • Εκτός Π.Σ. δεν νοείται ουσιαστικός και αποτελεσματικός πυροσβεστικός εθελοντισμός και δεν πρέπει να συγχέεται η ιδιότητα και η επιχειρησιακή δυνατότητα του με τις δράσεις άλλων ομάδων, οι οποίες δρουν αυτόνομα εκτός επιχειρησιακού ελέγχου του Π.Σ.

Ερώτηση Σχετικά με την πρόθεση κατάργησης του πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού


Σχετικά με την πρόθεση κατάργησης του πυροσβεστικού κλιμακίου Θεσπρωτικού και μεταφοράς του στον Πυροσβεστικό Σταθμό Φιλιππιάδας - Ερώτηση Κ.Μπάρκα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Η πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει το άρτια οργανωμένο, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θεσπρωτικού έχει αναστατώσει τους κατοίκους των σαραντατριών (43) χωριών στην περιοχή της Πρέβεζα και των Ιωαννίνων, που ως τώρα εξυπηρετούνταν από την υπηρεσία αυτή. Στον τομέα ευθύνης του κλιμακίου, μεταξύ άλλων, περιέχονται έντεκα (11) αισθητικά δάση, αρχαιολογικοί χώροι, εργοστάσια, βιοτεχνίες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις 16.000 στρεμμάτων καθώς και πλήθος ζωικού κεφαλαίου και σταυλικών εγκαταστάσεων. Συμπληρωματικά να αναφερθεί ότι το κλιμάκιο αυτό συνδράμει σταθερά το ΕΚΑΒ και την ΕΛ.ΑΣ σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού οδικών ατυχημάτων, ενώ τους θερινούς μήνες περιπολεί στην περιοχή του Λούρου και στην Δερβιζιάνων.
    Ο επικαλούμενη δικαιολογία εκ μέρους του Υπουργείου για αυτή την εξέλιξη είναι η περικοπή δαπανών που ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των οκτακοσίων (800) Ευρώ μηνιαίως, από την μίσθωση του χώρου. Σε απάντηση αυτών των μεθοδεύσεων, ενδεικτική της σημασίας της ύπαρξης του κλιμακίου για την ευρύτερη περιοχή, ο Δήμος Ζυρού με το υπ΄αρίθμ 9225/25-05-2011 παραχώρησε Δημοτικό κτίριο για την στέγαση του κλιμακίου και ανέλαβε τα έξοδα αποκατάστασης του κτιρίου, ούτως ώστε να πληρεί τα κριτήρια του Πυροσβεστικού Σώματος. Ταυτόχρονα ανέλαβε την καταβολή του μισθώματος μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του Δημοτικού κτιρίου που θα μεταστεγαστεί το κλιμάκιο.
    Στο βαθμό που το υπουργείο επιμείνει στην κατάργηση του κλιμακίου, η νέα κοντινότερη προς τα χωριά και την ευρύτερη περιοχή πυροσβεστική υπηρεσία θα απέχει ογδόντα (80) χιλιόμετρα, με το κόστος μετακινήσεων και τις αναμενόμενες φθορές οχημάτων να ξεπερνούν το μίσθωμα, ακυρώνοντας ολοκληρωτικά τον λόγο της κατάργησης αυτής.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1)    Δεδομένης της αναταραχής που προκάλεσε η εξαγγελία σας στην τοπική κοινωνία και την άμεση ανταπόκριση από τον Δήμο Ζηρού που αίρει το αδιέξοδο, θα θεωρήσετε το θέμα λήξαν ή θα αγνοήσετε την βούληση της τοπικής κοινωνίας και θα προχωρήσετε, στερούμενοι οποιασδήποτε νομιμοποίησης, στην κατάργηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Θεσπρωτικού;
Ο ερωτών Βουλευτής:
Μπάρκας Κωνσταντίνος

Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις πολιτικές εξελίξειςΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις πολιτικές εξελίξεις
1.Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται μια πολυεπίπεδη κυβερνητική επίθεση αντιπερισπασμού, συνεπικουρούμενη από μερίδα των ΜΜΕ.  Στόχος, η συγκάλυψη των καταστροφικών κοινωνικών επιπτώσεων από την πολιτική των μνημονίων, η υλοποίηση των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων, καθώς και η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Η κυβέρνηση, επενδύει παράλληλα σε στρατηγική έντασης και  στοχοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με την αξιοποίηση των τυφλών πράξεων βίας και τρομοκρατίας.
2. Η κοινοβουλευτική εκτροπή με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει,  με κάθε κόστος για την κοινωνία, τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, τις επιταγές του μνημονίου.  Την ίδια στιγμή, ο τρόπος ψηφοφορίας για τη λίστα Λαγκάρντ στοχεύει στη συγκράτηση των κυβερνητικών διαρροών και στο κουκούλωμα της υπόθεσης, που αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου του συστήματος διαπλοκής και διαφθοράς. 
3. Η αυτονόητη πολιτική καταδίκη των επιθέσεων των τελευταίων ημερών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, συνδυάστηκε με μια άνευ προηγουμένου, συντονισμένη επίθεση συκοφαντίας και λάσπης της ΝΔ και της κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγμή, τονίσαμε ότι οι ενέργειες αυτές αντικειμενικά στρέφονται εναντίον των αγώνων του λαού και αποπροσανατολίζουν από τα επίδικα της συγκυρίας, ενώ συγχρόνως είναι εκτός  του αξιακού πλαισίου της αριστεράς. Με χυδαίο τρόπο, η κυβέρνηση στοχοποίησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επενδύοντας μικροπολιτικά στην καλλιέργεια ενός κλίματος έντασης και εμφυλιοπολεμικού διχασμού, παίζοντας επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημοκρατία. Η πολιτική ανευθυνότητα της κυβέρνησης ξεπέρασε κάθε όριο. Απώτερος στόχος της, η ενοχοποίηση των πολύμορφων κοινωνικών αγώνων.
4. Οι προσπάθειες του μνημονιακού τόξου των πολιτικών, οικονομικών και μιντιακών δυνάμεων, σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα πέσουν στο κενό. Το επόμενο διάστημα, οι δυνάμεις μας θα προωθήσουν για άλλη μια φορά την κοινωνική ατζέντα, θα εκφράσουν τις αγωνίες του λαού για την ανατροπή της βάρβαρης λιτότητας που οδηγεί τη χώρα σε βαθιά ανθρωπιστική κρίση και την υπεράσπιση της δημοκρατίας, θα οργανώσουν τα μέτωπα αντίστασης και αλληλεγγύης, τους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων και της νεολαίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα συνεχίσει με συνέπεια να υπερασπίζεται τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και τις ανάγκες της.
 Ο λαός καταλαβαίνει. Ας μην συνεχίζουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του.
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ    16/1/2013