Την κατάργηση του "κουκουλονόμου" και πρόσθετες εγγυήσεις για την λήψη DNA, ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με δύο τροπολογίες που κατέθεσαν στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ. Το νομοσχέδιο συζητείται σήμερα στην Επιτροπή Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής.
Με την πρώτη τροπολογία οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουν την κατάργηση του νόμου 3772/2009 που επέφερε επαύξηση ποινών σε 5 εγκλήματα του Ποινικού Κώδικα, όταν αυτά τελούνται από άτομα με καλυμμένα ή αλλοιωμένα χαρακτηριστικά. Τα εγκλήματα είναι διατάραξη της κοινής ειρήνης, απρόκλητη σωματική βλάβη, βαριά σωματική βλάβη, ληστεία, διακεκριμένες περιπτώσεις φθοράς. Οι διατάξεις «αποδείχθηκαν εξόχως προβληματικές, καθώς ερμηνεύτηκαν κατά καιρούς ως κάλυψη ή αλλοίωση χαρακτηριστικών, τα γυαλιά ηλίου, τα μαντίλια, μπλούζες με κουκούλα κ.α.», τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι «κατακρίθηκαν και από το σύνολο σχεδόν της επιστημονικής κοινότητας, ειδικά εφόσον πάσχουν σοβαρής αντισυνταγματικότητας».
Με τη δεύτερη τροπολογία οι βουλευτές ζητούν «η απόφαση για τη λήψη του γενετικού υλικού από τον ίδιο τον κατηγορούμενο να περιβάλλεται με δικαστικές εγγυήσεις ενώ ταυτόχρονα δίνεται και η δυνατότητα στον κατηγορούμενο να ορίζει τεχνικό σύμβουλο».
Τις τροπολογίες υπογράφουν οι: Βασιλική Κατριβάνου, Φωτεινή Βάκη, Ιωάννα Γαϊτάνη, Αϊχάν Καρά Γιουσούφ, Μίμης Δημητριάδης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηρώ Διώτη, Κώστας Ζαχαριάς, Κατερίνα Ιγγλέζη, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Εύη Καρακώστα, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Βασίλης Κυριακάκης, Δανάη Τζήκα – Κωστοπούλου, Βασιλική Λέβα, Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Θανάσης Πετράκος, Γιάννης Σταθάς, Αφροδίτη Σταμπουλή, Γιάννης Στέφος, Νίκος Συρμαλένιος, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Έλενα Ψαρρέα και Γιώργος Ψυχογιός.

#avgi.gr