.

04/25/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 25 Απριλίου 2020

Σαν σήμερα ξεκίνησε στην Πορτογαλία η Επανάσταση των Γαρυφάλλων




Σαν σήμερα υπό τη μουσική υπόκρουση του τραγουδιού "Grândola, vila morena", που ήταν το συνθηματικό που ακούστηκε από τον ραδιοφωνικό σταθμό της Λισαβόνας, ξεκίνησε στις 12.20 τα μεσάνυχτα η λεγόμενη "Επανάσταση των γαρυφάλλων" .  

Πριν από 46 χρόνια ξεκινά στην Πορτογαλία η ονομαζόμενη "Επανάσταση των Γαρυφάλλων", μια εξέγερση με σκοπό την ανατροπή της χούντας του  Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ και την επαναθέσπιση του δημοκρατικού καθεστώτος.

Στρατιωτικό κίνημα αριστερών αξιωματικών στην Πορτογαλία, που οδήγησε στην κατάλυση της δικτατορίας και την επαναφορά της Δημοκρατίας, μετά 48 χρόνια. Εκδηλώθηκε τις πρωινές ώρες της 25ης Απριλίου 1974 και ήταν σχεδόν αναίμακτο, με τέσσερις μόνο νεκρούς. Έμεινε στην ιστορία ως «Επανάσταση των Γαρυφάλλων» («Revolucao dos Cravos» στα πορτογαλικά), επειδή πολλοί κυβερνητικοί στρατιώτες είχαν τοποθετήσει στις κάννες των όπλων τους γαρύφαλλα, με την προτροπή των εξεγερμένων κατοίκων.



Η Πορτογαλία από τις 26 Μαΐου 1926 κυβερνιόταν δικτατορικά, από τους στρατιωτικούς, που είχαν ανατρέψει το εύθραυστο δημοκρατικό καθεστώς. Στους κόλπους της χούντας αναδείχθηκε η προσωπικότητα του καθηγητή οικονομικών Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ, ο οποίος κυβέρνησε από το 1932 έως το 1968, όταν λόγω εγκεφαλικού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία. Ο Σαλαζάρ δημιούργησε το «Νέο Κράτος», ένα καθεστώς με πολλά στοιχεία φασισμού. Τον διαδέχθηκε ο καθηγητής Νομικής Μαρσέλο Καετάνο, ο οποίος κυβέρνησε ως το 1974, όταν ανετράπη από τους στρατιωτικούς. 

Τα συνθηματικά της εξέγερσης θα ήταν δύο τραγούδια. Το πρώτο με τίτλο «Μετά το Αντίο» («E depois do adeus»), με ερμηνευτή τον Πάουλο ντε Καρβάλιο, εκπροσωπούσε τη χώρα στον διαγωνισμό της Γιουροβίζιον, που γινόταν αργά το βράδυ της  24ης Απριλίου και αποτέλεσε το γενικό πρόσταγμα για τους πραξικοπηματίες. Το δεύτερο τραγούδι με τίτλο «Γκράντολα, μελαψή πόλη» («Grandola, Vila Morena») του αντιστασιακού τραγουδιστή Ζέκα Αφόνσο, ακούστηκε στις 12:20 τα ξημερώματα από το κρατικό ραδιόφωνο, δίνοντας το έναυσμα της εξέγερσης. 

Πηγή: www.left.gr
 

Ψάχνουν επικοινωνιακή διαχείριση για τη μετεγκατάσταση προσφύγων



Της Έλλης Ζώτου

Η κυβέρνηση μεταξύ ευρωπαϊκών πιέσεων και "γαλάζιων" δημάρχων - Ασαφές ακόμη το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς στην ενδοχώρα με τον Ν. Μηταράκη σε ρόλο πυροσβέστη μπροστά τις τοπικές αντιδράσεις που καλλιέργησε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση

Μια ισορροπία μεταξύ πραγματικότητας, ξεκάθαρων πιέσεων από την Ε.Ε. και της αντιπροσφυγικής ρητορικής, την οποία υιοθέτησε η πλειονότητα -αν όχι όλοι- των "γαλάζιων" δημάρχων, βουλευτών και τοπικών στελεχών σε όλη την Ελλάδα προσπαθεί να βρει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με την ήδη καθυστερημένη μεταφορά 2.380 ευάλωτων αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία της ενδοχώρας.

Η έμφαση δίνεται στο επικοινωνιακό σκέλος, ενώ αμφίβολα είναι τα αποτελέσματα ως προς την αποτελεσματικότητα ή την υλοποίηση μέτρων, όπως φαίνεται από την πρακτική που ακολουθήθηκε με την περίπτωση του Μεσολογγίου, όπου οι αντιδράσεις κατοίκων και "γαλάζιων" στελεχών φαίνεται πως ματαίωσαν προς το παρόν τη μεταφορά προσφύγων που ετοιμάζονταν να φύγουν από τη Λέσβο τις επόμενες ημέρες.

Για να είμαστε ακριβείς, ανταποκρίσεις από το stonisi.gr ανέφεραν ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί η μεταφορά 1.500 ευάλωτων με ειδικά ναυλωμένο πλοίο, αλλά στη συνέχεια ο αριθμός μειώθηκε με την επίκληση των μέτρων κατά του κορωνοϊού.

«Ήξεις - αφήξεις» Μηταράκη

Μέσα από αυτό το πρίσμα μπορεί να εξεταστούν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη στην ΕΡΤ.

Ο υπουργός από τη μία καθησυχάζει ότι λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τη δημόσια υγεία ως προς τις μεταφορές που ακόμα δεν έχουν γίνει και ταυτόχρονα επαναλαμβάνει -είχε κάνει τις αντίστοιχες δηλώσεις και στην ΚΕΔΕ του Φεβρουαρίου- ότι το πρόγραμμα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία θα καταργηθεί μέσα στο 2020.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ προσπαθεί να νοικιάσει ξενοδοχεία σε νησιά και ενδοχώρα για την αποσυμφόρηση ευάλωτων εν όψει και κορωνοϊού.

«Σε συνεννόηση με το υπουργείο Τουρισμού χρειαζόμαστε να μεταφέρουμε ευάλωτες ομάδες πληθυσμών από τα ΚΥΤ των νησιών σε ασφαλέστερες συνθήκες σε ξενοδοχεία στην ενδοχώρα. Όμως το γενικότερο πρόγραμμα των ξενοδοχείων είναι κάτι το οποίο εντός του 2020 θα καταργηθεί. Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε 55 ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα. Έχουμε 5.800 ωφελούμενους σε ξενοδοχεία. Θα χρειαστεί προσωρινά μέχρι τον Σεπτέμβριο να προσθέσουμε κάποια κρεβάτια για να αποφύγουμε προβλήματα δημόσιας υγείας στις δομές των νησιών» είπε σχετικά στην ΕΡΤ.

Πιέσεις μέσω χρηματοδότησης

Πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση έχει πιεστεί από την Κομισιόν για να προχωρήσει σε αυτή τη λύση ανάγκης υπό την απειλή της πανδημίας.

Μάλιστα η αρμόδια επίτροπος της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον έχει δηλώσει ότι η Ε.Ε. θα δώσει τα σχετικά κονδύλια, ενώ στις πιέσεις που είχε δεχθεί από τους ευρωβουλευτές κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής LIBE στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ν. Μηταράκης είχε προβάλει τη δικαιολογία ότι χρειάζεται χρηματοδότηση για ενοικίαση ξενοδοχείων ελλείψει θέσεων φιλοξενίας στην ενδοχώρα.

Είχε φυσικά τονίσει τότε στους ευρωβουλευτές πως ήθελε και εγγυήσεις ότι όσοι ευάλωτοι μεταφερθούν στην ενδοχώρα στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης και για την πανδημία θα μπορούν αργότερα να επιστραφούν στην Τουρκία.

Τελικά, όπως φαίνεται, οι διεθνείς πιέσεις και η χρηματοδότηση της Ε.Ε. "έπεισαν" το υπουργείο να προχωρήσει στην προ μιας εβδομάδας ανακοίνωση της μεταφοράς των 2.380 ευάλωτων με τις οικογένειές τους, με ασαφές ωστόσο χρονοδιάγραμμα, καθώς προφανώς περίμεναν τις αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ακόμη μια φορά πρωτοστατούν «γαλάζιοι» πολιτευτές. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία μεταφορά.


Εφημ. Η Αυγή.

Ευκλείδης Τσακαλώτος:Με πολύ απλά λόγια...



Περί ταμειακών διαθεσίμων:

 Ο κ. Σταϊκούρας ήρθε στην βουλή και κατέθεσε μερικά από τα στοιχεία που του είχαμε ζητήσει για τα ταμειακά διαθέσιμα. Μελετώντας όμως προσεκτικά τα στοιχεία που κατέθεσε, προκύπτουν συγκεκριμένα συμπεράσματα. Ο κ. Σταϊκούρας δεν μπορεί να εμπαίζει το ελληνικό κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό συγκρίνοντας μήλα με πορτοκάλια. Και αν δεν γνωρίζει την διαφορά υπάρχουν άξιοι δημόσιοι υπάλληλοι στο υπουργείο του, που μπορούν να του την εξηγήσουν.

Είπε ότι : «Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό» Η αλήθεια είναι η εξής: Το 2014 δεν υπήρχε Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου (ΕΛΘ). Τα μόνα χρήματα που μπορούσε το κράτος να χρησιμοποιήσει ήταν όσα υπήρχαν στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ). Ο κ. Σταικούρας σήμερα κατέθεσε έγγραφα στην βουλή που αποδεικνύουν ότι αυτά τα ποσά ήταν τρία (3) δις. Τα υπόλοιπα ήταν τα χρήματα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης εκτός ΤτΕ τα οποία όχι μόνο δεν ήταν συγκεντρωμένα, δεν ήταν καν δυνατόν στην κυβέρνηση να γνωρίζει το πόσα ήταν. Και ακόμα και για αυτά που γνώριζε, πολλοί φορείς αρνούντο την κρίσιμη στιγμή να συναινέσουν στην αξιοποίηση τους. Και αυτό δεν έγινε τυχαία. Γιατί το κράτος που έφτιαξαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν είχε ως στόχο να είναι λειτουργικό. Είχε ως στόχο να εξυπηρετεί πελατειακές λογικές, να έχει κρυφά ταμεία, να λειτουργεί με αδιαφάνεια στους πολλούς και με χάρες στους λίγους. Για αυτό, αυτό το κράτος χρεοκόπησε. Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να το οργανώσει, να του βάλει μια τάξη, να μαζέψει τα ασυμμάζευτα οικονομικά του η ΝΔ αντιδρούσε. Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να δημιουργήσει Ενιαίο Λογαριασμό Θησαυροφυλακίου, να δημιουργήσει αποθέματα ασφαλείας, να βάλει κανόνες λογοδοσίας και διαφάνειας μας κατηγορούσε ότι στραγγαλίζουμε και κλέβουμε τους δήμους και τους οργανισμούς. Τον Ιούλιο του 2019 τα χρήματα κράτους και φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 31 δις. Όμως ακριβώς λόγω της οργάνωσης και του ΕΛΘ η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει για τις ανάγκες της χώρας, δανειακές ή μη, και τα χρήματα στις εμπορικές τράπεζες. Άρα και τα 43 δις που παραδέχεται ότι παρέλαβε ο κ. Σταικούρας.

 Με πολύ απλά λόγια: Η ΝΔ παρέδωσε μια χώρα το 2015 που δεν είχε πάρει χρήματα από το Αύγουστο του 2014, είχε σχεδόν μηδενικό πρωτογενές πλεόνασμα, δεν είχε πρόσβαση στις αγορές, και δεν είχε υπολογίσιμα αξιοποιήσιμα ταμειακά διαθέσιμα. Μια χώρα με μη βιώσιμο χρέος, τεράστιες ανάγκες για την αποπληρωμή του χρέους της το επόμενο 6μηνο, ανάγκες που για το σύνολο του 2015 έφταναν τα 21.9 δις. Μια χώρα δηλαδή έτοιμη να χρεοκοπήσει. Και ο κ. Σταικούρας το γνωρίζει αυτό γιατί αυτό ήταν συνειδητή επιλογή της ΝΔ. Αντίθετα εμείς αφήσαμε στα ταμεία του κράτους 31 δις (43 με τον ευρύ ορισμό), ρυθμισμένο χρέος, πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσβαση στις αγορές, καμία ανάγκη για νέο πρόγραμμα. Η διαφορά είναι κολοσσιαία. Καλό είναι όταν μιλάμε για τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών να δείχνουμε τον ανάλογο σεβασμό στις θυσίες τους. Ειδικά όσοι πήγανε να στήσουν παγίδες ονειρεμένοι αριστερές παρενθέσεις.

Τώρα είναι η ώρα να αξιοποιηθεί σωστά η παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μπορεί ο κ. Σταικούρας να το αγνοεί αλλά η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια ήταν μια δύσκολη δουλειά. Ας μην χρειαστεί να την επαναλάβουμε.