.

05/19/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 19 Μαΐου 2020

Εγκληματικά λάθη στην Κατεχάκη


ΦΩΤΟ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ   

 
Πάνω από 1.500 άτομα, μεταξύ των οποίων βρέφη και παιδιά, συνωστίζονταν από τα ξημερώματα χθες έξω από την Υπηρεσία Ασύλου, η οποία επαναλειτούργησε για το κοινό και εξυπηρέτησε τελικά... μόλις 100 άτομα! ● Ντροπιαστικές οι εικόνες και άκρως επικίνδυνες οι συνθήκες για την εξάπλωση του ιού.

Σε άλλη μια τραυματική εμπειρία αβεβαιότητας και ματαίωσης για πολλές εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εξελίχθηκε χτες η πρώτη μέρα επαναλειτουργίας της Υπηρεσίας Ασύλου για το κοινό, έπειτα από δύο μήνες που παρέμεινε κλειστή λόγω κορονοϊού. Εξω από την πύλη των κεντρικών γραφείων της υπηρεσίας στην Κατεχάκη σημειώθηκαν ντροπιαστικές εικόνες διαχείρισης που δεν παραπέμπουν σε σύγχρονο κράτος. Εικόνες που δεν είναι βέβαια πρωτοφανείς για μια υπηρεσία μάλλον συνηθισμένη κατά καιρούς σε μεγάλες ουρές και χαώδεις καταστάσεις. Βρίσκονται όμως τελείως έξω από τα νέα δεδομένα της πανδημίας και αντιτίθενται σε κάθε σύσταση για τήρηση αποστάσεων και μέτρων προστασίας.

Η έλλειψη έγκαιρης προετοιμασίας για τη σταδιακή εξυπηρέτηση των χιλιάδων εκκρεμοτήτων και η έλλειψη σωστής ενημέρωσης είχαν αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες και μετανάστες έξω από την πόρτα της υπηρεσίας από πολύ νωρίς το πρωί. Υπάλληλοι της υπηρεσίας και διερμηνείς πίσω από τα κάγκελα ανέλαβαν να μοιράσουν στους έξω ενημερωτικό έγγραφο με την απόφαση του υπουργείου σε διάφορες γλώσσες. Για να μπορέσουν να πάρουν το χαρτί, αρκετοί σκαρφάλωναν πάνω στα κάγκελα.

Οι πιο προνοητικοί και ανθεκτικοί είχαν φροντίσει να πιάσουν θέση από το προηγούμενο βράδυ, αρκετοί από τις προηγούμενες ημέρες. Γύρω στα 200 άτομα βρίσκονταν καθισμένα πάνω σε χαρτόνια έξω από την πύλη γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ανάμεσά τους παιδιά και νήπια σε καροτσάκι, που δεν είχαν πού να τα αφήσουν οι δικοί τους. Αν έπρεπε να φύγει κανείς για λίγο, για να πάρει κάτι για φαγητό ή για την ανάγκη του, συνεννοούνταν με τους διπλανούς του να του κρατήσουν τη θέση. Ανάμεσά τους ο Αμπντουλαζίμ από τη Συρία, που του έκλεψαν τα χαρτιά πριν από μήνες. Η προσωρινή βεβαίωση έληξε κι αυτή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εργαστεί.

«Είμαι 27, ήρθα στην Ελλάδα στα 24. Τρία χρόνια το μόνο που κάνω είναι να περιμένω. Εχω κουραστεί πολύ, πονάει το κεφάλι μου. Ηρθα για χαρτιά, μου είπαν να φύγω και να ξαναέρθω σε έξι μήνες, και τότε πάλι με έδιωξαν και μού 'παν να ξανάρθω», λέει. Αλλά κι αυτή τη φορά η ολονύκτια αναμονή του στην ουρά δεν θα φέρει αποτέλεσμα. Αβέβαιο είναι το αποτέλεσμα για άλλον έναν Σύρο, αναγνωρισμένο πρόσφυγα από καιρό, που περίμενε στην ουρά για να πάρει ταξιδιωτικά έγγραφα.

Παρόλο που η ημερομηνία ήταν γνωστή από καιρό, το υπουργείο αποφάσισε τον τρόπο επαναλειτουργίας μία εργάσιμη μέρα πριν, το απόγευμα της Παρασκευής, κοντά στη λήξη του ωραρίου. Η απόφαση προβλέπει: τα ληγμένα δελτία ασύλου και οι ληγμένες άδειες διαμονής θα παραταθούν αυτόματα για έξι μήνες και δεν θα ανανεώνονται με αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία. Οι αιτήσεις για μια σειρά διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά και όχι στις εγκαταστάσεις, αν και αποτελεί ζητούμενο αν υπάρχει η υποδομή 


ΦΩΤΟ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

Σωστή ενημέρωση δεν υπήρξε, έτσι ώστε να μην προσέλθει ο κόσμος που δεν θα εξυπηρετούνταν. Η απόφαση, γραμμένη σε γραφειοκρατική γλώσσα, όχι εύκολα κατανοητή, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας μόλις το Σάββατο, κρυμμένη στον κατάλογο ανακοινώσεων. Σε περίοπτη θέση είχε ξεμείνει η προ διμήνου ανακοίνωση για την αναστολή λειτουργίας.

Η απόφαση αναρτήθηκε σταδιακά σε δέκα γλώσσες, ωστόσο ο κατάλογος των γλωσσών ήταν γραμμένος στα ελληνικά και, αν κατάφερνε να δει κανείς τη σχετική επιλογή, στα αγγλικά.


  ΦΩΤΟ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ 

 Εντέλει, από τους περισσότερους από 1.500 συγκεντρωμένους, εξυπηρετήθηκαν περίπου 100. Περίπου 70 που κατέθεσαν προσφυγή στον δεύτερο βαθμό. Και λίγες δεκάδες που επαναπρογραμμάτισαν τη συνέντευξη που είχε καθοριστεί για χτες. Σε σχέση με τα 700 άτομα που εξυπηρετούσε η Κατεχάκη καθημερινά προ κορονοϊού, η χτεσινή μέρα κάθε άλλο παρά θυμίζει «επανέναρξη πλήρους λειτουργίας», όπως έλεγε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Νότης Μηταράκης.

Αν υπήρχε έγκαιρος προγραμματισμός, θα είχαν εξυπηρετηθεί πολύ περισσότεροι και θα προχωρούσε η διαχείριση των συσσωρευμένων εκκρεμοτήτων. Και θα είχαν αποφευχθεί οι ντροπιαστικές εικόνες συνωστισμού και η απίστευτη ταλαιπωρία των ανθρώπων.


ΦΩΤΟ ΜΑΡΙΟΣ ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ  
   


Ερώτηση 34 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αφορά την απευθείας ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων για την προβολή του έργου της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, εν μέσω πανδημίαςΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Απευθείας ανάθεση σύμβασης παροχής υπηρεσιών επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων για την προβολή του έργου της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, εν μέσω πανδημίας»


Με την από 13-4-2020 Απόφασή της, η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κα. Σοφία Νικολάου, εφαρμόζοντας την έκτακτη διαδικασία των απευθείας αναθέσεων του Ν. 4412/16, ανέθεσε την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης θεμάτων που αφορούν την επικοινωνιακή προβολή του γραφείου της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής σε δημοσιογράφο και υποψήφια βουλευτή της ΝΔ το 2012 και το 2015 στην Εύβοια, έναντι συνολικού ποσού αμοιβής 24.800 ευρώ(συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).

Στην σύμβαση που υπογράφηκε στις 14-4-2020 και λήγει στο τέλος του έτους, αναφέρεται αορίστως ότι «οι υπηρεσίες αφορούν την προβολή δράσεων της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, την προώθηση αλλά και συμβουλές-προτάσεις σε θέματα επικοινωνίας».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με την σύμβαση, εάν η Σοφία Νικολάου για οποιονδήποτε λόγο αποχωρήσει από τη θέση της, τότε η σύμβαση παύει να ισχύει. Αναφέρεται συγκεκριμένα στην σύμβαση: «Σε περίπτωση λήξης-παύσης της θητείας της Γενικής Γραμματέως Σοφίας Νικολάου πριν την 31-12-2020 (χρονική λήξη της σύμβασης), η Ανάδοχος πέραν της αμοιβής για τις υπηρεσίες που έχουν εκτελεστεί μέχρι τον χρόνο λήξης-παύσης της θητείας της Γενικής Γραμματέως, δεν δικαιούται να λάβει κανένα επιπλέον ποσό ως αποζημίωση». 

Επειδή, ο Ν. 4412/2016, προβλέπει τις απευθείας αναθέσεις έργων και υπηρεσιών του δημοσίου έως 20.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ, μόνο ως ένα έκτακτο τρόπο σύναψης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και προμηθειών

Επειδή, η απολύτως εξαιρετική και άκρως προβληματική χρήση των διαδικασιών για απευθείας αναθέσεις συμβάσεων παροχής υπηρεσιών και προμηθειών του δημοσίου, λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, τείνει να λάβει από την κυβέρνηση, τακτικό και μόνιμο χαρακτήρα το τελευταίο διάστημα, ακόμη και για ζητήματα που δεν αφορούν την πανδημία αλλά την προσωπική προβολή κυβερνητικών στελεχών και του όποιου έργου τους, όπως εν προκειμένω,

Επειδή, φαίνεται ότι «λεφτόδεντρα» τελικά υπάρχουν αλλά μόνο για «γαλάζια» στελέχη, καθώς με την συγκεκριμένη σύμβαση απευθείας ανάθεσης επικοινωνιακής προβολής της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής προβλέπεται καθαρή αμοιβή της επιλεγμένης αναδόχου, ύψους 20.000 ευρώ για παροχή υπηρεσιών σε διάστημα μόλις 7,5 μηνών, αφού η σύμβαση υπογράφηκε στα μέσα Απριλίου 2020 και θα ισχύσει ως το τέλος του 2020.

Επειδή το αντικείμενο της σύμβασης είναι γενικό και αόριστο και παραπέμπει ευθέως σε υπηρεσίες προσωποπαγούς προσφοράς υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων του γραφείου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Για ποιο λόγο, εν μέσω πανδημίας, επιλέγεται η απευθείας ανάθεση παροχής υπηρεσιών δημοσίων σχέσεων, για την προβολή του έργου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής, έναντι του υψηλού καθαρού ποσού αμοιβής των 20.000 ευρώ για μια σύμβαση συνολικά 7,5 μηνών;

2. Ποιές ακριβώς ανάγκες προβολής εξυπηρετεί αυτή η ανάθεση, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, η οποία όπως φαίνεται έχει προσωποπαγή χαρακτήρα και γίνεται εν είδη πρόσληψης οιονεί μετακλητού υπαλλήλου, καθώς προβλέπεται, πως εάν αποχωρήσει η Γ.Γ Αντεγκληματικής Πολιτικής νωρίτερα από τη λήξη της σύμβασης, τότε αυτή λύεται αυτοδικαίως;

3. Με ποιά συγκεκριμένα κριτήρια και για ποιες ακριβώς υπηρεσίες, επιλέχθηκε με απευθείας ανάθεση ως ανάδοχος των υπηρεσιών επικοινωνιακής προβολής της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, η πρώην υποψήφια βουλευτής της ΝΔ;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Λάππας Σπύρος

Αθανασίου Νάσος

Αλεξιάδης Τρύφων

Αναγνωστοπούλου Σία

Αυγέρη Δώρα

Βαγενά Αννα

Βερναρδάκης Χριστόφορος

Βέττα Καλλιόπη

Γιαννούλης Χρήστος

Ελευθεριάδου Σουλτάνα

Ζαχαριάδης Κώστας

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Ζουράρις Κώστας

Ηγουμενίδης Νίκος

Καλαματιανός Διονύσης

Καρασαρλίδου Φρόσω

Κατρούγκαλος Γιώργος

Καφαντάρη Χαρά

Μάλαμα Κυριακή

Μάρκου Κώστας

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μουζάλας Γιάννης

Μπάρκας Κώστας

Πολάκης Παύλος

Πούλου Γιώτα

Ραγκούσης Γιάννης

Σκουρολιάκος Πάνος

Σπίρτζης Χρήστος

Τσίπρας Γιώργος

Φάμελλος Σωκράτης

Φίλης Νίκος

Χαρίτου Δημήτρης

Χρηστίδου Ραλλία