.

05/21/20 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 21 Μαΐου 2020

Γ. Ραγκούσης: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις που μετέφερε στην Τήνο
Δήλωση του τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική βία στην Τήνο

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις που μετέφερε στην Τήνο και να ζητήσει συγγνώμη από τους κατοίκους για τις πρωτοφανείς αστυνομικές βιαιότητες που εξαπέλυσε σε βάρος τους.

Η προστασία του μοναδικού παγκοσμίως, φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της Τήνου καθώς και όλων των Κυκλάδων, θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα όχι μόνον των κατοίκων, αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.


Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τον διαγωνισμό των 515 εκατομμυρίων Ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας που αδικαιολόγητα ματαίωσε και επαναπροκήρυξε η ΚυβέρνησηΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
Θέμα: «Πού βρίσκεται σήμερα ο περιβόητος διαγωνισμός των 515 εκατομμυρίων Ευρώ για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας που αδικαιολόγητα ματαίωσε και επαναπροκήρυξε η Κυβέρνηση;»

Μετά την αδικαιολόγητη ματαίωση του διαγωνισμού για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας - Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.) που είχε προκηρύξει ο ΣΥΡΙΖΑ και την επαναπροκήρυξη του από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με νέες προδιαγραφές που προβλέπουν έγχρωμη αντί για ασπρόμαυρη φωτογραφία, αυξάνοντας κατακόρυφα το κόστος με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία που διαθέτουν ορισμένα μόνο εταιρικά σχήματα κι ενώ η πρακτική αυτή δεν ακολουθείται στην ΕΕ, όπου 24 από τις 28 χώρες εκδίδουν δελτία με ασπρόμαυρη φωτογραφία, ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε το θέμα στη Βουλή με ερώτηση στις 27.01.2020.
Σε εκείνη την ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ με τίτλο «Νέες Ταυτότητες: Αδικαιολόγητες Καθυστερήσεις και Μεθοδεύσεις στην Προκήρυξη του Διαγωνισμού με ταυτόχρονη αύξηση του κόστους» αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε στη Βουλή -επ' ευκαιρία επίκαιρης Ερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για την αστυνομική αυθαιρεσία- ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μη προσφέροντας καμία απάντηση στο μείζον ζήτημα ότι με βάση τις νέες προδιαγραφές οι εταιρίες που μπορούν να συμμετέχουν είναι ελάχιστες κι όχι περισσότερες από 3 με 5, υπεραμυνόμενος του διαγωνισμού κατέληξε να λέει ότι το ερώτημα (του ΣΥΡΙΖΑ) είναι:
«πόσες εταιρίες θα `ρθούνε. Θα το δούμε συντόμως [έλεγε τότε ο κος Υπουργός] όταν θα κατατεθούν οι προσφορές, εάν θα δουλέψει ο ανταγωνισμός. Εγώ πιστεύω ότι θα δουλέψει ο ανταγωνισμός, διότι ο διαγωνισμός είναι ακέραιος».
Η προθεσμία που το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε θέσει –πηγαίνοντας για μήνες πίσω το αρχικό χρονοδιάγραμμα- ήταν η 3η Μαρτίου 2020.
Όμως, το ίδιο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε για τον φωτογραφικό όρο της έγχρωμης φωτογραφίας, έκανε πίσω σε σχέση με τον πολύκροτο διαγωνισμό και απέστειλε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διευκρινίσεις προς τις εταιρείες. Στις διευκρινίσεις αυτές φαίνεται να αναφέρεται ότι δεν χρειάζεται οι όμιλοι που θα λάβουν μέρος στο διαγωνισμό να είναι σε θέση να τυπώσουν έγχρωμη φωτογραφία με τη συγκεκριμένη τεχνολογία που προβλεπόταν στην επαναπροκήρυξη και την οποία κατείχαν ελάχιστες εταιρείες.
Αντί όμως να κατατεθούν οι προσφορές στις 3 Μαρτίου 2020, η προθεσμία παρατάθηκε σχεδόν για 2 μήνες και συγκεκριμένα για τις 28 Απριλίου 2020.
Όμως, με δεδομένο ότι ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1157 της 20ής Ιουνίου 2019 «για την ενίσχυση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας των πολιτών της Ένωσης και των εγγράφων διαμονής που εκδίδονται για πολίτες της Ένωσης και τα μέλη των οικογενειών τους που ασκούν το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας», θα τεθεί υποχρεωτικά σε ισχύ στις 2 Αυγούστου 2021,
Με δεδομένο ότι με αποκλειστική ευθύνη της Κυβέρνησης έχει παρέλθει σχεδόν ένας χρόνος, κατά τη διάρκεια του οποίου όχι μόνο δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες και τα έντυπα ασφαλείας αλλά μάλιστα αναιρέθηκε και η πρόοδος που είχε σημειωθεί – αφού ακυρώθηκε ο διαγωνισμός που είχε προκηρυχθεί επί ΣΥΡΙΖΑ ενώ για τον καινούριο διαγωνισμό της ΝΔ δεν έχουν καν κατατεθεί ακόμη προσφορές,
Με δεδομένο ότι το 2017 έληξε η συμβατική διάρκεια λειτουργίας του συστήματος του ΑΕΑ έκδοσης εντύπων ασφαλείας, οπότε και τα έντυπα ασφαλείας (διαβατήρια, άδειες ικανότητες οδήγησης, υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας αστυνομικού προσωπικού, άδειες διαμονής κλπ) εκδίδονται κατόπιν ενεργοποίησης της συμπεφωνημένης προαίρεσης για παράταση των σχετικών συμβάσεων αλλά και ότι η υπάρχουσα σύμβαση-γέφυρα για τα έντυπα ασφαλείας θα εκπνεύσει πριν ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός,
Με δεδομένο ότι οι όροι του διαγωνισμού της Νέας Δημοκρατίας δημιουργούν σοβαρές υπόνοιες σε βάρος του αδιάβλητου του διαγωνισμού, στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και περιορίζουν τη δυνατότητα μείωσης του κόστους, ως ευλόγως αναμενόταν επί ΣΥΡΙΖΑ όπου λόγω της συμμετοχής περισσότερων εταιριών οι εκτιμήσεις ήταν ότι το κόστος δεν θα ξεπερνούσε τα 400 εκατ. Ευρώ - ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερα από 7 ευρώ ανά πολίτη συν τα έξοδα των φωτογραφιών για τις ταυτότητες.
Με δεδομένο ότι το κόστος του διαγωνισμού της Νέας Δημοκρατίας αγγίζει τα 515.400.000 Ευρώ,
Με δεδομένο ότι σύμφωνα με νεότερα δημοσιεύματα, το Υπουργείο έδωσε νέα παράταση για την κατάθεση προσφορών για ακόμη 2 μήνες και συγκεκριμένα μέχρι τη 30η Ιουνίου 2020.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί δίνονται παρατάσεις επί παρατάσεων και μέχρι πότε έχει παραταθεί τελικά η προθεσμία κατάθεσης προσφορών για το διαγωνισμό των 515 εκατομμυρίων Ευρώ; Αποσύρθηκε ο φωτογραφικός όρος για έγχρωμη φωτογραφία συγκεκριμένης τεχνολογίας κατά παραδοχή όσων κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ;
2. Πώς σκοπεύει η Κυβέρνηση να εκδίδει τα έντυπα ασφαλείας των Ελλήνων πολιτών μετά τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης-γέφυρας, η οποία θα λήξει πριν υλοποιηθεί το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), αφού η Κυβέρνηση έχει πέσει εκτός χρονοδιαγράμματος κατά τουλάχιστον έναν χρόνο;
3. Πώς θα εκδίδονται οι ταυτότητες των Ελλήνων πολιτών όταν τεθεί υποχρεωτικά σε εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1157 για τις νέες ταυτότητες τον Αύγουστο του 2021 και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ) δεν θα έχει ακόμη υλοποιηθεί;

Οι Eρωτώντες Bουλευτές
Γεροβασίλη Όλγα
Ραγκούσης Γιάννης
Αβραμάκης Λευτέρης
Αγαθοπούλου Ειρήνη - Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος - Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γιαννούλης Χρήστος
Δρίτσας Θοδωρής
Ζαχαριάδης Κώστας
Καλαματιανός Διονύσης
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλης
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κώστας
Μωραΐτης Θάνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γιώργος
Παπανάτσιου Κατερίνα
Παππάς Νίκος
Πολάκης Παύλος
Πούλου Γιώτα
Σαρακιώτης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Σκούφα Μπέττυ
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Τσίπρας Γιώργος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Χαρίτου Δημήτρης
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης