.

Σκάσε και βγάλε την ποινή σου ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 24 Μαρτίου 2014

Σκάσε και βγάλε την ποινή σου




Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για τις νέες φυλακές, με στόχο την κατάργηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων


Πολλά έχουν γραφτεί και ακουστεί για τη νέα φυλακή υψίστης ασφαλείας (ή φυλακή τύπου Γ), την οποία χαρακτήρισε ως «αναγκαίο μέτρο για τους εχθρούς της δημοκρατίας» ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η φυλακή αυτή καμία διαφορά δεν θα έχει όσον αφορά την αρχιτεκτονική της με τις υπόλοιπες. Ας μην έχουμε στο μυαλό μας νέα Αλκατράζ ή Γκουαντάναμο. Πρόκειται για μια φυλακή που αντί για συρματοπλέγματα και σιδερένιες μπάλες θα κρατά «πειθήνιους» τους κρατούμενους με το φόβο ότι δεν θα ξαναδούν τον ουρανό μέχρι το υπουργείο να τους «χαρίσει» την ελευθερία τους.

Πειθαρχική φυλακή

Ο υπερπληθυσμός, οι άθλιες συνθήκες κράτησης, η παντελής έλλειψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η ανεπαρκής σίτιση, η στέρηση της επικοινωνίας λειτουργούν ως «ωρολογιακές βόμβες» εντός των τειχών, με τις φυλακές εδώ και χρόνια να βράζουν και τους κρατούμενους να εξεγείρονται και να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Έρχεται, όμως, η νέα φυλακή να καταστείλει οποιαδήποτε σκέψη διεκδίκησης οδηγώντας σε αυτή όποιον κρατούμενο θεωρείται επικίνδυνος για τη χώρα, τη δημόσια ασφάλεια ή την ασφάλεια της φυλακής. Πρόκειται για μια πειθαρχική φυλακή, εντός της φυλακής στην οποία μπορεί να πάει –με απόφαση του Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και ύστερα από εισήγηση του υπουργείου- όποιος είναι υπόδικος (που πήγε το τεκμήριο της αθωότητας, αναρωτιόμαστε) ή καταδικασθείς για τρομοκρατία, εγκληματική οργάνωση ή εσχάτη προδοσία. Αυτός θα οδηγείται στη φυλακή τύπου Γ, όπου θα κρατείται για 10 χρόνια χωρίς δικαίωμα να μεταφερθεί σε άλλη φυλακή. Η περίπτωση της μεταγωγής του, μετά τη δεκαετία, θα εξετάζεται ανά διετία. Ακόμα στη φυλακή αυτή οδηγούνται όσοι έχουν καταδικαστεί ή αντιμετωπίζουν ποινές από δέκα χρόνια και πάνω και έχουν πειθαρχική ποινή για απόδραση, επίθεση σε υπάλληλο, κατοχή ή κατασκευή αιχμηρών αντικειμένων/όπλων [Να σημειώσουμε ότι όπλο μπορεί να θεωρηθεί ο νυχοκόπτης, ένα σπασμένο ποτήρι, ένα αυτοσχέδιο βαράκι κλ.π. και πρόκειται για μια πειθαρχική ποινή που έχει δοθεί στην πλειοψηφία των κρατουμένων]. Οι κρατούμενοι αυτοί θα οδηγούνται στην τύπου Γ για 4 χρόνια και θα επανεξετάζεται η περίπτωσή τους ανά δύο χρόνια. Όσοι περάσουν την πόρτα της φυλακής αυτής δεν δικαιούνται άδεια, μεροκάματα, ημιελεύθερη διαβίωση. Ακόμα περιορίζεται η επικοινωνία, η αλληλογραφία και τα επισκεπτήρια. Και επειδή το υπουργείο γνωρίζει ότι δεν αρκεί μία φυλακή για να χωρέσει όλους αυτούς τους «εχθρούς» του συστήματος, προβλέπει την ίδρυση παραρτημάτων τύπου Γ σε κάθε φυλακή, για να γλιτώσει και τα έξοδα ανέγερσης νέων κτιρίων.
Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί αυτός ο νόμος στέλνεται ένα ηχηρό μήνυμα στους κρατούμενους: «σκάσε και βγάλε τη φυλακή σου». Όποιος διανοηθεί να αντισταθεί ή να διεκδικήσει τα δικαιώματά του θα κρίνεται αυτόματα επικίνδυνος για την ασφάλεια της φυλακής και θα οδηγείται στην τύπου Γ.

Για να μην τολμούν να διεκδικήσουν

Όμως, γιατί τώρα αυτή η φυλακή; Σήμερα, στο όνομα της ασφάλειας και υπό την επίκληση του δόγματος μηδενικής ανοχής, οι φυλακές σε όλο τον κόσμο είναι ασφυκτικά γεμάτες αγγίζοντας τον αριθμό ρεκόρ των 10,2 εκατ. κρατουμένων, η πλειοψηφία των οποίων είναι υπόδικοι. Το νούμερο αυτό μεταφράζεται σε 144 ανθρώπους ανά 100.000 κατοίκους, ποσοστό που τήρησε σχεδόν στο ακέραιο και η Ελλάδα με 12.479 κρατούμενους (111 ανά 100.000 κατοίκους). Κάτι, λοιπόν, έπρεπε να γίνει για να ελεγχθεί όλος αυτός ο κόσμος που καταλήγει στη φυλακή ώστε να μην διεκδικεί τα αυτονόητα δικαιώματά του. Και η έμπνευση δεν είναι πρωτότυπη. Εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ, όπου η συνεχής απομόνωση και οι πειθαρχικές ποινές είναι καθημερινότητα για τους κρατούμενους αυτών των χωρών. Όμως, όταν δεν έχεις πια τίποτα να χάσεις, τότε είναι που αγωνίζεσαι χωρίς δισταγμό, μέχρι τέλους. Και με αυτό το νόμο, οι κρατούμενοι θα πρέπει να τα διεκδικήσουν και να τα κερδίσουν όλα από την αρχή.


Ιωάννα Δρόσου



#epohi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.