.

Υγεία και ασφάλεια στο Πυροσβεστικό Σώμα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

Υγεία και ασφάλεια στο Πυροσβεστικό Σώμα



Προς :
  1. Αν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ν. Τόσκα
Κοινοποίηση :
  1. Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών κ. Π. Κουρουμπλή
  2. Γεν. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Ι. Καπάκη
  3. Αρχηγό ΠΣ Αντιστράτηγο κ. Β. Παπαγεωργίου
Κύριε Υπουργέ
Στην πρώτη μας συνάντηση, προ τριμήνου, ένα από τα θέματα που σας έθεσε η Ένωσή μας ήταν αυτό της έλλειψης εφαρμογής της νομοθεσίας περί υγείας και ασφάλειας στις συνήθεις δραστηριότητες του ΠΣ όσο και η επί σειρά ετών ολιγωρία της πολιτείας να θεσμοθετήσει κανόνες υγείας και ασφάλειας στις πυροσβεστικές δραστηριότητες που παρουσιάζουν εγγενείς δραστηριότητες. Το τόσο σημαντικό αυτό ζήτημα, δυστυχώς δείχνει την διαχρονική ολιγωρία της πολιτείας και την επίσης διαχρονική απαξία της, απέναντι στο πυροσβεστικό προσωπικό.
Η Ένωσή μας, αλλά και το σύνολο των σωματείων του χώρου, έχουν κατ επανάληψη θέσει το ζήτημα, δυστυχώς χωρίς ανταπόκριση. Συνήθως το ζήτημα αντιμετωπίζεται με έκφραση καλών προθέσεων, ή με ενάρξεις διαλόγου και επιτροπών όπως η τελευταία της 23/10/2015 όπου και ζητούνται για άλλη μια φορά προτάσεις για το αυτονόητο.
Κύριε Υπουργέ
Αν πράγματι, τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, θέλετε να υλοποιήσετε πρωτίστως τις υποχρεώσεις της πολιτείας και κατά δεύτερον την προεκλογική δέσμευση του πολιτικού σας φορέα για «Άμεση έκδοση Π.Δ για την υγεία και ασφάλεια του Πυροσβεστικού προσωπικού» http://www.enstoloi.gr/p/blog-page_677.html τότε:
  1. Εξασφαλίστε άμεσα τους πόρους και δώστε σαφείς οδηγίες προς την πυροσβεστική ηγεσία, ώστε να εφαρμοστούν οι υποχρεώσεις που ορίζονται από τον Ν.3850/2010 δηλαδή:
  • Να παρέχονται στους εργαζομένους του ΠΣ οι Υπηρεσίες του Τεχνικού Ασφάλειας (Τ.Α.) και Ιατρού Εργασίας (Ι.Ε) όπως η νομοθεσία προβλέπει.
  • Να τηρούνται υπάρχουν θεωρημένα βιβλία Τ.Α. και Ι.Ε. στα οποία καταχωρούνται οι υποδείξεις τους και να γνωστοποιούνται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας η παροχή υπηρεσιών Τ.Α. και Ι.Ε. καθώς και το πρόγραμμα επισκέψεων τους.
  • Να υπάρχει μέριμνα για τη σύνταξη γραπτής εκτίμησης του Επαγγελματικού κινδύνου.
  • Να τηρούνται ανά “Εγκατάσταση” βιβλίο ατυχημάτων, κατάλογος των εργατικών ατυχημάτων, ατομικός ιατρικός φάκελος για κάθε εργαζόμενο, βιβλίο στο οποίο καταχωρούνται τα συλλογικά και ανώνυμα αποτελέσματα των βιολογικών εξετάσεων στις περιπτώσεις που αυτές προβλέπονται, βιβλίο συντήρησης κ.α.
  • Να αναγγέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες τα εργατικά ατυχήματα.
  • Να συσταθούν οι Επιτροπές Υγείας και Ασφάλειας των Εργαζομένων (Ε.Υ.Α.Ε.), σύμφωνα με τα οριζόμενα των άρθρων 4 έως 7 του ν. 3850/10.
  • Να συσταθεί ΕΣ.Υ.Π.Π. σύμφωνα με τα οριζόμενα στις παρ 9 και 10 του άρθρου 9 του ν. 3850/10.
  1. Προχωρήστε άμεσα στην υλοποίηση της σαφέστατης πρόβλεψης του Νόμου και εκδώστε το απαραίτητο Π.Δ. για την εφαρμογή κανόνων υγείας και ασφάλειας για τις δραστηριότητες του ένστολου προσωπικού του ΠΣ που παρουσιάζουν εγγενείς ιδιαιτερότητες.
Προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς ιδιαίτερη χρονοτριβή, υπάρχει έτοιμο ολοκληρωμένο σχέδιο Π.Δ., το οποίο με μικρή επικαιροποίηση (αναφορικά με ονοματολογία και χαρακτηρισμό νέων διοικητικών δομών), μπορεί να επιλύσει χωρίς μάλιστα πρόκληση επιπλέον δαπάνης το καίριο αυτό πρόβλημα του πυροσβεστικού προσωπικού.
Το συγκεκριμένο σχέδιο Π.Δ. είχε την αποδοχή από το σύνολο των τότε σωματείων του Π.Σ. (2008) και είχε επικυρωθεί και από το Υπουργείο Εργασίας δια του Συμβουλίου Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΣΥΑΕ) το 2008.
Κύριε Υπουργέ

Ο Έλληνας Πυροσβέστης, όπως έχετε διαπιστώσει κάνει το καθήκον του, περιμένοντας απλά από την Πολιτεία να κάνει το δικό της.

#eaps.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.