.

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στον ραδιοσταθμό Real FM



Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας μίλησε σήμερα, Πέμπτη 28 Μαρτίου 2016, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.
Το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης:

Δημοσιογράφος: Τώρα να καλημερίσουμε και να συζητήσουμε με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τον κύριο Νικόλαο Τόσκα, κύριε Υπουργέ καλημέρα σας.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.
Δημοσιογράφος: Θέλω να ξεκινήσω με το θέμα που προέκυψε με την Ειδομένη. Φαίνεται ότι εκεί κάποιοι παίζουν περίεργα παιχνίδια, γιατί άκουγα χθες τους πρόσφυγες να δηλώνουν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι κάποιοι διαδίδουν πως θα ανοίξουν τα σύνορα τις επόμενες ημέρες, προσπαθώντας προφανώς να κρατήσουν τους πρόσφυγες εκεί στην Ειδομένη και κυρίως να τους κρατήσουν σε αναστάτωση.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Κύριε Χατζηνικολάου, δυστυχώς ανάμεσα στο πολύ κόσμο που βοηθάει, στους ανθρώπους που ενημερώνουν με τα πραγματικά γεγονότα και τις προοπτικές τους πρόσφυγες, δυστυχώς υπάρχει και μία μερίδα ανθρώπων που καλυμμένοι πίσω από το όνομα κάποιας μικρής Μ.Κ.Ο. ή κάποιας πρωτοβουλίας παραπλανούν τους πρόσφυγες, τους τροφοδοτούν με ελπίδες που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και τους καθοδηγούν σε μερικές περιπτώσεις στο πώς θα περάσουν τα σύνορα και θα βρεθούν στην κεντρική Ευρώπη.
E μείς προσπαθούμε με φυλλάδια, με ανθρώπους εκεί, με αστυνομικούς, να τους πούμε την πραγματικότητα, δηλαδή ότι τα σύνορα είναι κλειστά οριστικά και ότι θα πρέπει να γυρίσουν στους καταυλισμούς όπου εκεί θα τους δοθούν τα στοιχειώδη, αλλά θα τους δοθεί ίσως και κάποια προτεραιότητα για την διέξοδο στον δρόμο τον οποίο επέλεξαν.
Δεν είναι εύκολο, αλλά συνεχίζουμε αυτή τη προσπάθεια και νομίζω ότι σιγά σιγά οι πρόσφυγες το αντιλαμβάνονται.
Δημοσιογράφος: Τί αποτελέσματα έχουμε μέχρι τώρα, δηλαδή πόσοι έχουν μετακινηθεί αυτές τις τελευταίες ημέρες προς τα hot spots ;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Μετακινήθηκαν γύρω στα 800 άτομα, δεν είναι μεγάλος ο αριθμός.
Δημοσιογράφος: Πάλι καλά, πάλι καλά.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πάλι καλά κύριε Χατζηνικολάου.
Δημοσιογράφος : Συνεχίζεται η μετακίνηση θέλω να πω. Εξακολουθούν να φεύγουν οικογένειες από εκεί από την Ειδομένη;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη : Είναι αλήθεια, όχι με μεγάλους ρυθμούς, αλλά χθες έγινε κάτι που σηματοδοτεί ορισμένα πράγματα, δηλαδή υπήρξε μια πρωτοβουλία κάποιων από αυτούς που τους προωθούσαν να πάνε να επιτεθούν στον φράκτη των Σκοπιανών ή να βρουν διέξοδο προς τη Σερβία κλ.π. Σκόπια, Σερβία.
Δεν τους άκουσαν οι πρόσφυγες. Ίσως έχουν καταλάβει ποιά είναι η πραγματικότητα και άρχισαν να πιστεύουν αυτά που τους λένε οι επίσημες αρχές και αυτό είναι σημαντικό!
Δημοσιογράφος: Τώρα θέλω να σας ρωτήσω πως πάνε τα πράγματα σε σχέση με τις τοπικές κοινωνίες και τα hot spots και ρωτώ, γιατί είδα για παράδειγμα τις αντιδράσεις στη Βέροια που είχαν οξύτητα μεγάλη.
Μάλιστα, πρέπει να πω ότι μου έκανε πολύ αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι υπήρχε και ιερωμένος ο οποίος αντιδρούσε εκεί, προπηλακίζοντας τους πρόσφυγες.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Πράγματι δεν ήταν καθόλου καλή εικόνα το να βλέπουμε έναν ιερωμένο επικεφαλής ή μαζί με ακραία στοιχεία να προπηλακίζει πρόσφυγες, αντί να κηρύσσει τα μηνύματα της αγάπης και της συναδέλφωσης.
Κοιτάξτε, ο αριθμός των προσφύγων, αυτές οι 50.000, μπορεί να τακτοποιηθούν οι άνθρωποι, μπορεί να ζουν σε ανθρώπινες συνθήκες μέχρι να δούμε και να δουν και αυτοί τι θα γίνει.
Αυτή ήταν η συμπεριφορά κάποιων κατοίκων εκεί, τελείως απαράδεκτη. Υποχώρησαν αυτές οι αντιλήψεις κράτησαν πιο ψύχραιμες φωνές.
Δημοσιογράφος: Έχουμε και αλλού τέτοια δείγματα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι δεν υπάρχουν τέτοιες ακραίες αντιδράσεις, αλλά και εκεί να μείνει λίγο εκεί σταθερή στην περιοχή αυτή της Βέροιας, επικράτησαν οι πιο ψύχραιμες φωνές. Το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων άρχισε να αγκαλιάζει αυτούς τους ανθρώπους και υποχώρησαν οι ακραίες φωνές.
Αυτό είναι σημαντικό για την εικόνα της χώρας μας και για την αντίληψη που επικρατεί στη χώρα μας που είναι αντίληψη ανοχής και αντίληψη υποδοχής των κατατρεγμένων -στο σημείο εκείνο που δεν θα γίνουμε μαύρη τρύπα.
Δημοσιογράφος: Τώρα κύριε Υπουργέ αυτοί οι 50.000 έχουν οριστικά πλέον εγκλωβιστεί στην Ελλάδα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, δεν θα το έλεγα κύριε Χατζηνικολάου, γιατί θα αρχίσουν στο επόμενο διάστημα οι διαδικασίες του relocation, δηλαδή της επανεγκατάστασης σε Ευρωπαϊκές χώρες ή οι διαδικασίες εκείνες που θα δώσουν κάποια διέξοδο.
Μπορεί να αργούν αυτές οι διαδικασίες, αλλά θα ξεκινήσουν πιστεύω και επομένως δεν πιστεύω ότι έχουν εγκλωβιστεί.
Ένα μικρό μέρος μπορεί να μείνει και δεν θέλουν κι αυτοί οι άνθρωποι να μείνουν στην Ελλάδα, το ξέρουμε όλοι.
Δημοσιογράφος: Μεγάλη πλειονότητα, δε θέλει να μείνει!
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Έτσι, υπάρχει το μεγάλο στοίχημα όχι μόνο γι αυτούς τους 50.000 ανθρώπους, αλλά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη με το μεταναστευτικό και με τα υπόλοιπα προβλήματα που κάποιοι προσπαθούν να τα συνδέσουν.
Για μένα κακώς προσπαθούν να τα συνδέσουν. Το μεγάλο στοίχημα είναι το στοίχημα της ενσωμάτωσης ετερόκλιτων πληθυσμών και πληθυσμιακών ομάδων και όχι μόνο προσφύγων ή μεταναστών.
Είναι κάτι το οποίο αν θέλετε σε χθεσινές δηλώσεις και ο Αμερικανός Πρόεδρος το τόνισε ότι η Αμερική έχει ησυχάσει κάπως με τα μεγάλα προβλήματα, λόγω της επιτυχούς πατριωτικής ενσωμάτωσης που έγινε στις διάφορες κοινότητες. Εκεί ξέρουμε βέβαια πως δουλεύουν τα πράγματα κάπως πιο, η ενσωμάτωση είναι κυρίαρχο στοιχείο στην Αμερικανική κοινωνία.
Θα πρέπει όμως να το δούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην προχθεσινή σύσκεψη των Υπουργών Εσωτερικών εγώ το τόνισα. Εμείς, η ελληνική πλευρά -και η πορτογαλική τόνισε αυτό το θέμα- και το παραδέχτηκαν κι άλλοι το θέμα της ενσωμάτωσης.
Δημοσιογράφος : Μάλιστα, τώρα θέλω να ρωτήσω κύριε Υπουργέ τι γίνεται με τις ροές στο Αιγαίο, τις μεταναστευτικές, εάν δηλαδή έχετε την αίσθηση ότι η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας εφαρμόζεται ή όχι και εάν είστε αισιόδοξος για τα επόμενα, εάν δηλαδή, ο αριθμός θα μείνει 50.000 ή θα βρεθούμε μπροστά σε οδυνηρές εκπλήξεις το επόμενο διάστημα;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Οι ρυθμοί, οι ροές έχουν πέσει πάρα πολύ τις τελευταίες μέρες και δεν μιλώ για τις προηγούμενες μέρες που είχε άσχημο καιρό, αλλά χθες, προχθές, ο καιρός δεν ήταν κακός.
Το επόμενο 24ωρο μπήκαν σύνολο στα ελληνικά νησιά 230 άνθρωποι - 232 είναι πολύ μικροί οι ρυθμοί. Δεν έχει αρχίσει όμως να εφαρμόζεται η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας. Θα αρχίσει μάλλον την επόμενη βδομάδα και εκεί θα φανεί κατά πόσο η Τουρκία σέβεται αυτά που υποσχέθηκε ή όχι. Είμαι γενικά επιφυλακτικός, αλλά πιστεύω ότι είναι καιρός να εφαρμοστεί.
Δημοσιογράφος : Τη μείωση κύριε Υπουργέ των ρυθμών πώς την εξηγείτε, γιατί μου λέτε δεν έχει αρχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία επομένως η μείωση οφείλεται στις καιρικές συνθήκες;
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Όχι, χθες προχθές δεν οφειλόταν στις καιρικές συνθήκες. Είναι πιστεύω μία ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς Τουρκίας η οποία ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα ανάλογα με τα συμφέροντά της.
Κακά τα ψέματα δεν είναι τυχαίες οι ροές οι οποίες έρχονται από την Τουρκία. Η Τουρκία μπορεί να ελέγξει τις ροές αυτές και φαίνεται ακριβώς από την μείωση αυτών των ημερών.
Δημοσιογράφος : Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Τόσκα.
Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Να είστε καλά κύριε Χατζηνικολάου.
Δημοσιογράφος : Ήταν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κύριος Νικόλαος Τόσκας.



 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.