.

Βροχή διαζυγίων στους αστυνομικούς λόγω εργασιακής αβεβαιότητας (video) ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Βροχή διαζυγίων στους αστυνομικούς λόγω εργασιακής αβεβαιότητας (video)

Χρ. Φωτόπουλος : Να καθιερωθεί προγραμματισμός του ωραρίου εργασίας των αστυνομικών σε εβδομαδιαία βάση
Πάγιο θεσμικό αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων των αστυνομικών αποτελεί ο έγκαιρος υπηρεσιακός προγραμματισμός του ωραρίου εργασίας για τους αστυνομικούς τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση και όχι καθημερινά όπως ισχύει.
Πρέπει ο αστυνομικός να έχει σταθερές υπηρεσίες , να τις γνωρίζει και να προγραμματίζει την ζωή του , τις οικογενειακές και κοινωνικές του υποχρεώσεις .

Όπως δηλώνει και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Χρήστος Φωτόπουλος , πολλές οι περιπτώσεις διαζυγίων στο  χώρο των αστυνομικών διότι δεν μπορούν να λειτουργούν ως οικογένεια . Όταν ο αστυνομικός δεν γνωρίζει τι ωράριο θα εργαστεί την επόμενη ημέρα αλλά και σε ποιό σημείο θα εργαστεί του προκαλεί αβεβαιότητα, στρες και ανασφάλεια. Το γεγονός αυτό έχει πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην προσφορά του  έργου του , προς την κοινωνία.   Το Π.Δ. 394/2001 που αφορά το ωράριο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού απο τότε που ψηφίστηκε δεν έχει τροποποιηθεί ούτε μια φορά. Ειναι καιρός να γίνουν βελτιώσεις. Σύμφωνα με αυτά που ισχύουν, κάθε Παρασκευή θα πρέπει να ανακοινώνονται οι υπηρεσίες και το ωράριο που θα εκτελέσει ο κάθε αστυνομικός για τρεις ημέρες, ενώ για τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας, αυτές ανακοινώνονται ανά ημέρα. Σε πολλές περιπτώσεις οι αστυνομικοί μαθαίνουν το αυριανό ωράριο εργασίας τους τις μεταμεσονύκτιες ώρες.
Αυτή η ρύθμιση όμως, καθιστά τους αστυνομικούς «ομήρους» της Υπηρεσίας, καθώς αδυνατούν να προγραμματίσουν εγκαίρως οποιαδήποτε ατομική και οικογενειακή υποχρέωση. Πρόκειται για μια αχρείαστη επιβάρυνση των συνθηκών ζωής τους, που έχουν ήδη επιδεινωθεί λόγω της μείωσης των αποδοχών τους αφ΄ ενός, και , αφ΄ ετέρου, λόγω  του φόρτου καθηκόντων τους εξαιτίας της  αυξανόμενης εγκληματικότητας.
Η τριήμερη έκδοση υπηρεσιών έχει ήδη επιτυχημένη εφαρμογή επί 12 χρόνια ήδη. Υπό τις σημερινές συνθήκες, η ανακοίνωση των υπηρεσιών σε εβδομαδιαία βάση είναι απολύτως εφικτή. Οποιοδήποτε αναγκαίο έκτακτο μέτρο θα μπορεί να αντιμετωπίζεται από την δύναμη που θα είναι στη διάθεση Αστυνομικού Τμήματος ή Αστυνομικής Διεύθυνσης, μετά από απόφαση στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων για τον σκοπό αυτό, ειδικά. Επιπλέον θα μπορούσε να ρυθμιστεί με ειδική διάταξη η αυξημένη επιφυλακή σε έκτακτες περιπτώσεις. Εξάλλου, όλες οι μεγάλες κινητοποιήσεις ανακοινώνονται ημέρες πριν την πραγματοποίηση τους και οι ημερομηνίες των ποδοσφαιρικών αγώνων, όπου απασχολείται μεγάλος όγκος δυνάμεων, είναι γνωστές. Είναι γνωστό ότι υπάρχουν χώρες στις οποίες οι υπηρεσίες των αστυνομικών υπαλλήλων ανακοινώνονται σε πιο μακροχρόνια βάση, ακόμα και σε μηνιαία.
Η ανακοίνωση των υπηρεσιών των αστυνομικών σε εβδομαδιαία βάση, θα ανακούφιζε σημαντικά τους ιδίους και τις οικογένειες τους, με θετική επίδραση στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Δείτε στη συνέχεια σχετικό video με τον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ να εκφράζει το πάγιο αίτημα των αστυνομικών.(03:00')  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.