.

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ – ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣ




Η κυβέρνηση πρότεινε στην τρόικα τη μετάταξη των 4.000 υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας στις τάξεις της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η πρόταση που έγινε προκειμένου να ξεπεραστεί το εμπόδιο με το θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο φαίνεται πως  έχει ήδη γίνει δεκτή κατ’ αρχήν από την τρόικα αλλά και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, καθώς λύνει προβλήματα έλλειψης προσωπικού στην αστυνομία.

Εκτιμάται ότι πιθανή μετάταξη των δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛ.ΑΣ. θα απελευθέρωνε προσωπικό που σήμερα ασχολείται με γραφειοκρατικές ή χαμηλής έντασης εργασίες και θα ενίσχυε στην πράξη την αποτελεσματικότητα του Σώματος.
Με την υπαγωγή και των δημοτικών αστυνομικών στην κινητικότητα, μετά τους καθηγητές του υπουργείου Παιδείας, εκτιμάται ότι είναι εφικτός ο στόχος που θέτει ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για ολοκλήρωση των μετακινήσεων 12.500 υπαλλήλων μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταφορά των δημοτικών αστυνομικών
«Η μεταφορά των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ εντάσσεται μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ισοπέδωσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ για την μεταφορά των υπαλλήλων της δημοτικής αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ και προσθέτει:
«Χωρίς καμία συζήτηση με τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τους εργαζομένους σε αυτή, η κυβέρνηση δείχνει τη λογική που θα ακολουθήσει συνολικά στις μετακινήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων της Τ.Α. Δεν έχει κανένα σχέδιο πραγματικής ανασυγκρότησης και αναπροσανατολισμού του δημόσιου τομέα και της Τ.Α. Με μόνη πυξίδα το μνημόνιο και τις απαιτήσεις της τρόικας, όχι μόνο δεν ενδιαφέρεται για τις πραγματικές ελλείψεις που υπάρχουν και για τις ανάγκες των πολιτών, αλλά κατεδαφίζει ακόμα και τις υπάρχουσες δομές».

Αντιδρούν ΚΕΔΕ και ΠΟΕ – ΟΤΑ
Αντιδράσεις πυροδοτεί η ενδεχόμενη μετάταξη των συνολικά 4.000 μελών της δημοτικής Αστυνομίας στην ΕΛ.ΑΣ.
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η ηγεσία του οποίου συναντήθηκε νωρίτερα με την τρόικα. Η Ομοσπονδία ζητεί να μην υπάρξει καμία απόλυση δημοτικού αστυνομικού.
Η ΠΟΕ – ΟΤΑ κήρυξε για τη Δευτέρα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως και τη λήξη του ωραρίου, ενώ στις 12:30 το μεσημέρι προγραμματίζεται πορεία προς τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών.
Αντίθετη στο ενδεχόμενο μετάταξης των 4.000 δημοτικών αστυνομικών στην ΕΛΑΣ δηλώνει και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).
Τι προβλέπει το σχέδιο Καλλικράτης για την ΕΛ.ΑΣ
Νέο σχεδιασμό του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα, σύμφωνα με τον οποίο έρχονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις υπηρεσιών που δεν αποδίδουν, ενώ 6.700 κενές οργανικές θέσεις αστυφυλάκων καταργούνται. Παράλληλα όμως αναμένεται να ιδρυθούν νέες υπηρεσίες και να προσληφθεί και επιπλέον προσωπικό.
Συγκεκριμένα ιδρύονται:
  • Η Διεύθυνση Πληροφοριών
  • Η Υπηρεσία Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος και Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας
  • Οι Γενικές Διευθύνσεις Ασφαλείας
Παράλληλα,
  • Συγκροτείται ο κλάδος Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
  • Δημιουργείται Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων
  • Θεσπίζονται 200 νέες οργανικές θέσεις επιστημονικού προσωπικού
Η δύναμη της ΕΚΑΜ αυξάνεται από 200 σε 300 άτομα, ενώ κάτω από την ίδια επιχειρησιακή ομπρέλα θα βρίσκονται πλέον τα εναέρια μέσα και οι πυροτεχνουργοί.
Η Αστυνομική Ακαδημία θα αποκτά αυτονομία ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που θα εποπτεύεται από τους υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Παιδείας. Μάλιστα οι απόφοιτη της θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μεταπτυχιακά προγράμματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Στόχος είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης των αστυνομικών.
Θεσπίζεται αυτόνομη Διεύθυνση Πληροφοριών
Το νομοσχέδιο προβλέπει τη θέσπιση αυτόνομης Διεύθυνσης Πληροφοριών η οποία, μάλιστα, θα υπάγεται απευθείας στον αρχηγό της Αστυνομίας και αποστολή της θα είναι η συγκέντρωση, ιδίως μέσω των περιφερειακών υπηρεσιών, η αξιολόγηση, η ταξινόμηση, η ανάλυση και η διάθεση επεξεργασμένων ή μη πληροφοριών προς τον σκοπό της αντιμετώπισης κάθε μορφής εγκληματικότητας και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος. Μάλιστα η συγκεκριμένη υπηρεσία θα τηρεί και θα ενημερώνει ειδικές βάσεις δεδομένων. Τέτοιες βάσεις δεδομένων λειτουργούν σε υπηρεσίες όπως το FBI ή η Σκότλαντ Γιάρντ.
Στην ίδια λογική, πάντως, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών (τα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ.) αναβαθμίζεται σε Εθνική Εγκληματολογική Υπηρεσία και μία από τις αποστολές της είναι η τήρηση «των εθνικών αρχείων γενετικών τύπων (DNA) και δακτυλικών αποτυπωμάτων και η εξασφάλιση της ανταλλαγής δεδομένων και πληροφοριών στο πλαίσιο της διασυνοριακής συνεργασίας, ιδίως όσον αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος».




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.