.

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον Πολίτη και τα ιδιωτικά συμφέροντα … ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ: Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον Πολίτη και τα ιδιωτικά συμφέροντα …
Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ.Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη

Θέμα:  Η Ελληνική Αστυνομία πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στον Πολίτη και τα ιδιωτικά συμφέροντα …

Κύριε Υπουργέ,

Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη της είδησης ότι η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. χρηματοδοτεί με χορηγίες την Ελληνική Αστυνομία, είδηση που προφανώς και προκαλεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, νέα γεγονότα κατάφωρης παραβίασης των δικαιωμάτων των κατοίκων της Χαλκιδικής είδαν το φως της δημοσιότητας.
Την Τετάρτη 19/2/2014 δύο γυναίκες τραυματίστηκαν από δυνάμεις της Αστυνομίας, ενώ μετά από βίαιη επέμβαση των αρχών στις Σκουριές, έγιναν και δύο προσαγωγές, μετά από καθιστική διαμαρτυρία των πολιτών που αντιδρούν στη μεταφορά φορτίων της εταιρείας «Ελληνικών Χρυσός» από την περιοχή. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι απέκλεισαν τον δρόμο που οδηγεί στο εργοτάξιο της εταιρείας, στην τοποθεσία Χονδρό Δέντρο, με την αστυνομία και τα ΜΑΤ να παρεμβαίνουν με βίαιο τρόπο, τραβώντας και βρίζοντας τις γυναίκες, προκειμένου να περάσουν τα οχήματα που μετέφεραν τους εργαζομένους της εταιρείας. Από τα επεισόδια, ένας άνδρας, καρδιοπαθής, μεταφέρθηκε στο κέντρο υγείας Παλαιοχωρίου, όπως και μία γυναίκα που είχε χτυπηθεί στο χέρι και τα νεφρά, η οποία στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον Πολύγυρο. Ακόμα μία γυναίκα τραυματίστηκε στο πόδι.
Το δάσος καθημερινά καταπονείται, δασικοί δρόμοι διανοίγονται, ασφαλτοστρώνονται και μπαζώνονται με στερεά απόβλητα της εταιρείας, χιλιόμετρα με συστάδες κομμένων δένδρων έχουν αντικαταστήσει το πλούσιο δάσος, τα ρέματα έχουν μολυνθεί από τις γεωτρήσεις της εταιρείας και οι κάτοικοι που συνεχίζουν να αντιστέκονται στην καταστροφή, κακοποιούνται από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να δρα με σκοπό την Προστασία του Πολίτη. Τελικά, η Αστυνομία άνοιξε το δρόμο και τα οχήματα της Ελληνικός Χρυσός πέρασαν. Αν αυτό δεν είναι ωμή επέμβαση της Αστυνομίας προς όφελος της ιδιωτικής εταιρείας, πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί; Για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι η ΕΛ.ΑΣ. επιδεικνύει επιλεκτική επιβολή της νομιμότητας, ασκώντας καταχρηστική και αυθαίρετη βία υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων. Και πώς άλλωστε θα μπορούσε να δράσει η ΕΛ.ΑΣ. από τη στιγμή που ο ίδιος ο Υπουργός μας είχε απαντήσει στην υπ’ αριθ. 4090/474/21-11-2013 ερώτηση-ακε βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι: «η εταιρεία με την επωνυμία ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΑΕ, με σχετική επιστολή της, προέβη την 13-9-20112 σε δωρεά 1.000 λίτρων βενζίνης προς κάλυψη των αναγκών κίνησης των υπηρεσιακών οχημάτων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χαλκιδικής … . Παράλληλα, μηχανικοί-τεχνικοί οχημάτων της εν λόγω εταιρείας απεκατέστησαν δωρεάν τη λειτουργία 2 υπηρεσιακών οχημάτων της προρρηθείσας Αστυνομικής Διεύθυνσης».

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δασικού συνεταιρισμού Μ. Παναγιάς, αλλά και του δασικού συνεταιρισμού του Σταυρού, του μεγαλύτερου δασικού συνεταιρισμού σε όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δήλωσαν:  «Παρά το γεγονός ότι είμαστε άνεργοι, ότι δεν έχουμε χρήματα να ζήσουμε τα παιδιά μας αρνούμαστε να κόψουμε δένδρα από τον Κάκαβο και να πληρωθούμε από την Ελληνικός Χρυσός. Για μας το χρήμα αυτό είναι βρώμικο». Μάλιστα, η νέα βίαιη αυτή επέμβαση έλαβε χώρα λίγες μόλις ώρες μετά τη δήλωση του νυν δημάρχου Αριστοτέλη και εκ νέου υποψηφίου, κ. Χρήστου Πάχτα, για το ενδεχόμενο να έχουμε ανθρώπινα θύματα, εάν στις εκλογές κερδίσει υποψήφιος δήμαρχος, που αντιτίθεται στις μεταλλευτικές δραστηριότητες.

Ως εκ τούτου, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.   Ποια θέση παίρνει απέναντι στα τελευταία επεισόδια κατάχρησης εξουσίας και βίας εναντίον πολιτών στην Χαλκιδική;
2.   Πότε επιτέλους θα σταματήσει η Ελληνική Αστυνομία να επεμβαίνει προς όφελος ιδιωτικών εταιρειών και δη υπέρ της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ, καταπατώντας τα δικαιώματα των πολιτών της Χαλκιδικής; Και σε κάθε περίπτωση, είναι η Ελληνική Αστυνομία στην υπηρεσία του πολίτη ή των ιδιωτικών συμφερόντων;

Οι ερωτώντες Βουλευτής
Δημήτρης Τσουκαλάς
Κατερίνα Ιγγλέζη
Χαρά Καφαντάρη
Μαρία Διακάκη
Στάθης Παναγούλης
Μαρία Μπόλαρη
Νίκος Μιχαλάκης
          Κώστας Μπάρκας
Ευάγγελος Διαμαντόπουλος
Αφροδίτη Σταμπουλή
Γιάννης Σταθάς
Τάσος Κουράκης
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Θοδωρής Δρίτσας
Νάντια Βαλαβάνη
Δημήτρης Στρατούλης
Δημήτρης Κοδέλας
Βασιλική Κατριβάνου
Δημήτρης Γάκης
Βασίλης Κυριακάκης
Στέφανος Σαμοΐλης
Μαρία Κανελλοπούλου
Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος
Σταύρος Κοντονής
Ρένα Δούρου
Σοφία Σακοράφα
Ηρώ Διώτη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.