.

''Φωτιές'' μεγάλες για την προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών ανάβει άρθρο στο Onalert ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

''Φωτιές'' μεγάλες για την προμήθεια πυροσβεστικών αεροσκαφών ανάβει άρθρο στο Onalert




Του Κων. Φράγκου*

Τζάνεμ, δεν είναι οι μίζες που
θα δώσω το πρόβλημα, αλλά το
«έργο» που εφευρίσκουν να κάνουν
(οι Αξιωματούχοι) και τα υλικά
που μηχανεύονται ν’ αγοράσουν
για να γίνει η προμήθεια.
Πρόδρομος Μποδοσάκης – Αθανασιάδης
(Ο αείμνηστος ιδιοκτήτης της ΠΥΡΚΑΛ για μιζαδόρους της εποχής του, που είναι ολόϊδιοι με τους σημερινούς).



Σήμερα θα σας αφηγηθώ, σε συντομία, μία ξεχασμένη ιστοριούλα που ήλθε πάλι στην επικαιρότητα από περίεργες συγκυρίες. Έτσι είναι οι υποθέσεις εξοπλισμών. Εκεί που έχουν χαθεί και λησμονηθεί, αναδύονται για να μην αφήνουν τους εμπλεκόμενους να ησυχάσουν αλλά και να δείξουν την γελοιότητα, ανεπάρκεια, φαιδρότητα και υποκρισία των Αξιωματούχων. Λίγη αναδρομή, flash back που λένε οι Αγγλοσάξονες και οι....Καναδοί.

Μια παρενθεσούλα
Πέραν από τις αθλιότητες, τις αρπαχτές, την ασυνειδησία, την ασυδοσία και την απληστία των Ελλήνων πολιτικών που ενεπλάκησαν στους εξοπλισμούς, Ολυμπιακά έργα, υγεία, Δημόσια έργα, κτηματολόγιο, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.ά., η περίοδος 80-2010 σημαδεύεται από ένα εθνικό φιάσκο (Ίμια) λόγω παντελούς ανικανότητας των χειριστών της υπόθεσης, αλλά και μια κυριάρχηση της αναξιοκρατίας. Οι θέσεις – κλειδιά της Άμυνας (δεν μιλάω για την στρατιωτική ιεραρχία) στελεχώθηκαν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, από μετριότατα, ενίοτε άθλια ή παντελώς ανίκανα, πρόσωπα από τους υψηλότερους θώκους (τους υπουργούς) μέχρι τα κατώτερα όπως οι «σύμβουλοι» πάσης φύσεως κομματικοί λεμβούχοι, κόθορνοι, κακοποιοί, καρικατούρες κάθισαν σε θέσεις που δεν τους ανήκουν και προκάλεσαν τεράστιες συμφορές και ζημιές στην Άμυνα υπηρετώντας, ενίοτε, ξένα συμφέροντα! Κλείνω την, μακρά, παρένθεση. Το θέμα που θα δούμε σήμερα, που αναδύθηκε από τη λησμονιά, λόγω συγκυριών, είναι η Προμήθεια των Πυροσβεστικών Α/Φ BOMBARDIER-CANADAIR CL415.

Τα πυροσβεστικά

Θέλω διαδικασίες διαφανείς και αξιόπιστες. Επιβάλλω αξιολογήσεις αδιάβλητες.
Άκης Τσοχατζόπουλος, Υπουργός Άμυνας (Στρατηγική, Φεβρ. 97)

Να ζει κανείς ή να μη ζει, να υπάρχει ή να μην υπάρχει; Το ερώτημα επαναλαμβάνει ο μέγας Σεξπήρος στο αθάνατο αριστούργημά του ΑΜΛΕΤ, από του στόματος του Δανού Πρίγκηπα. Θα δούμε παρακάτω, πως μεταφράζεται στην περίπτωσή μας.
Σωτήριο έτος 1995: Από διετίας υπάρχει προβεβλημένη και πλήρως αιτιολογημένη η ανάγκη προμήθειας 5 πυροσβεστικών αεροπλάνων. Αρμόδιο, το Υπουργείο Γεωργίας, υπεύθυνο στον τομέα πυρόσβεσης. Αν δεν κάνω λάθος εκεί ήταν Γ. Γραμματέας ο κ. Ι. Σμπώκος.
Σωτήριο έτος 1998: Έτος κοσμογονίας στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Φεστιβάλ, εμποροπανήγυρις!


Τα 5 μας πυροσβεστικά (που θα ήσαν οπωσδήποτε καναδικά, αφού όλος ο στόλος στην κατηγορία αυτή ήταν της ίδιας φυλής) «απογειώνονται», αιφνίδια από το ΥΠ. ΓΕΩΡΓΙΑΣ της οδού Αχαρνών και προσγειώνονται στην ταράτσα του Υ.Δ.Τ., στην Κατεχάκη. Η πυρόσβεση άλλαξε αρμοδιότητα. Όλα είναι έτοιμα για την προμήθεια αλλά το ΥΔΤ (Υπουργός κ. Γ. Ρωμαίος) διεπίστωσε ότι δεν έχει την δυνατότητα προμήθειας λόγω έλλειψης πείρας και μηχανισμών. Ενώ στο ΥΕΘΑ δουλεύει μια καλοστημένη μηχανή, γρασαρισμένη και λαδωμένη, υπό τον κ. Ι. Σμπώκο που μπορούσε, ταχύτατα, να διεκπεραιώσει το θέμα.


Ο κ. Πρωθυπουργός, πάραυτα, έδωσε εντολή ν’ απογειωθούν τα Α/Φ από την Κατεχάκη και να προσγειωθούν στον φιλόξενο περίβολο της ΓΔΕ. Εν πτήσει όμως ενισχύθηκαν από ένα σμήνος ακόμη 5. Έγιναν 10. Φρόντισε γι’ αυτό ένας Μαξιμάνθρωπος. Άλλα τα οφέλη από 5, άλλα από 10.
9 Οκτωβρίου 1998: (ημέρα λαμπράς εορτής των Αλφαίου, Ανδρονίκου, Αβραάμ του Δικαίου) συνέρχεται σε πανηγυρική συνεδρίαση το ΚΥΣΕΑ, υπό την Προεδρία και απόλυτο έλεγχο, εννοείται, του κ. Κων. Σημίτη. Αποφασίζει την προμήθεια εξοπλιστικών συστημάτων (PATRIOT, TOR-MI, CROTALE, Εκπ. Α/Φ, Πυροσβεστικών Α/Φ, Υποβρυχίων, 2/4 κ.α.) αξίας εκατοντάδων δις €. Πανδαισία!

Θα σταθούμε στα πυροσβεστικά.
Όπως προείπαμε, είχε αποφασισθεί η προμήθεια 5, τα οποία σύντομα έγιναν 10. Δεν υπήρχε πρόβλημα. Τα ταμεία ήσαν άδεια, το εξωτερικό χρέος κάλπαζε προς τα άνω, αλλά η Κυβέρνηση Σημίτη, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγουμένων της, έπαιρνε δάνεια!

Το αρνάκι μετετράπηκε σε οψάριον!

Στην προετοιμασία της εισήγησης τα σαΐνια της ΓΔΕ ανεκάλυψαν ότι τα πυροσβεστικά δεν ήσαν αμυντικό υλικό. Πώς θα έπαιρνε απόφαση γι’ αυτά το ΚΥΣΕΑ; Ήταν, οπωσδήποτε, αναρμόδιο.

Δεν χρειάσθηκαν να σκεφθούν πολύ οι Αξιωματούχοι μας. Εφάρμοσαν την μοναστηριακή μέθοδο της εποχής των νηστειών. Ευλογούν το κρέας, κάνουν επίκληση του Αγίου Πνεύματος και μετατρέπεται σε οψάριον!

Τα πυροσβεστικά έλαβαν το όνομα αμφίβια Α/Φ CL – 415 και αγοράζονται με δάνειο 260 εκ. $
Η απόφαση του ΚΥΣΕΑ έχει, σε περίληψη, ως εξής:
Τροποποιεί την απόφαση 24-7-98 και τα Α/Φ από 5 γίνονται 10.

Τα Α/Φ ονομάζονται αμφίβια και γίνεται απ’ευθείας ανάθεση στην BOMBARDIER, Καναδά.

Απαιτείται εξασφάλιση Αντισταθμιστικών Ωφελημάτων.

Το μόνο αξιοσημείωτο από την απόφαση είναι η μη υπογραφή της από τον εξοχότατο, τότε, Αναπληρωτή ΥΠΕΞ κ. Γεώργιο Παπανδρέου ο οποίος, προφασίσθηκε έντονη διάρροια και δεν προσήλθε. Έτσι έκανε πάντα ενώ, παράλληλα εμπιστευόταν στην παρέα του «Δεν πλησιάζω αυτό τον βόθρο». Άνθρωπος με υψίστη συνείδηση της ευθύνης!
Ωστόσο πάντοτε αιωρείται το ερώτημα: Τα Α/Φ είναι πυροσβεστικά ή δεν είναι; To be or not to be?









Et après?
Και μετά; (χρησιμοποιώ γαλλικά γιατί το εργοστάσιο της BOMBARDIER βρίσκεται στογαλλόφωνο Κεμπέκ).

Σήμερα, Φεβρουάριος 2014, 15 χρόνια μετά, η υπόθεση των ΑΩ δεν έχει προχωρήσει ούτε μέτρο λόγω διαμάχης BOMBARDIER – ΓΔΑΕΕ – ΓΕΑ.

Η εταιρεία δεν υπήρξε αξιόπιστη και έγιναν λάθη από μέρους μας. Η υπόθεση έφθασε σε διαιτητικό, γαλλικό, δικαστήριο το 2008. Η BOMBARDIER απαίτησε επιστροφή της εγγυητικής της επιστολής και πλήρη απαλλαγή των υποχρεώσεών της. Είχε, βεβαιότατα, αποθρασυνθεί από την Ελληνική αδράνεια, της ΓΔΕ των κ. Μεϊμαράκη – Βασιλάκου.

Αντίθετα, το ημέτερο ΝΣΚ με την υπ’ αριθ. 93/11 γνωμοδότησή του έκρινε ότι το Ελληνικό Δημόσιο έπρεπε να επιβάλλει ρήτρες και ν’ απαιτήσει την είσπραξή τους.
Η Β., φυσικά, δεν αποδείχθηκε την απόφαση του ΝΣΚ περαιτέρω, αλλά ο δι’ ολίγον θητεύσας, τότε στο ΥΕΘΑ κ. Δ. Αβραμόπουλος αποφάσισε την επιβολή ρητρών και την είσπραξη της εγγυητικής επιστολής του ύψους 13.868.343,40 €. Λέγεται, και δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω, ότι τα χρήματα εισπράχθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου 2013. Αν έγινε αυτό, τότε, δικαίως, ο κ. Δ. Αβραμόπουλος θα απαιτήσει ανέγερση προτομής στον περίβολο της ΓΔΑΕΕ γιατί είναι ο πρώτος και μόνος από το 1996, που επέβαλε ρήτρες και τις εισέπραξε, αν τις εισέπραξε. Οι προκάτοχοί του «ποιούσαν την νήσσαν». Επαναλαμβάνω, αν....

Μετά από λίγο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο εξέδωσε απόφαση που έπεσε ως πύραυλος – κατιούσα στο προαύλιο της ΓΔΑΕΕ: Δικαιώνει τον ισχυρισμό της BOMBARDIER ότι τα Α/Φ δεν είναι πολεμικά, επομένως δεν ισχύουν γι’ αυτά τα ΑΩ! (σύμφωνα με Νόμο της Ε.Ε. δεν προβλέπεται off sets για μη στρατιωτικό υλικό).
Εν τω μεταξύ, για να λέμε του στραβού το δίκιο, η ΠΑ είχε φροντίσει για την προμήθεια ορισμένων βοηθητικών συσκευών, να παρατείνει την παραμονή των CL-415 στην επιφάνεια της θαλάσσης ώστε το Α/Φ να χαρακτηρίζεται και μέσο έρευνας και διάσωσης, επομένως με στρατιωτική χρήση. Μπαλώματα, αλλά τι να γίνει. Έκαναν οι άλλοι το κόλπο και έβαλαν το ΓΕΑ να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Ερχόμαστε πάλι στο ερώτημα: To br or not to be?

Την απάντηση έδωσε ο νυν, επί 5ετή θητεία παρακαλώ, Βενιζελάνθρωπος, Γεν. Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ Πτέραρχος εα κ. Δ. Γεωργιόπουλος. Το Δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της BOMBARDIER, δηλαδή ότι δεν πρέπει να ισχύουν τα ΑΩ, στηριζόμενο σε ένα έγγραφο που φέρει, μεγαλοπρεπώς, την υπογραφή του κ. Πτέραρχου με ημερομηνία 01/01/2010 στο οποίο σημειώνει ότι τα Α/Φ αυτά δεν πρέπει να θεωρούνται στρατιωτικά (........ and by no means can be classified as military aircrafts)!! (Πηγή: HOT-DOG).

Αργότερα, ο ίδιος ο κ. Πτέραρχος, συνεπής, έστειλε έγγραφο στο ΝΣΚ (Φ. 093351/Σ.86/10-1-13/ΓΔΑΕΕ/ΔΑΠΚΣ) με το οποίο επιχειρεί να διαβεβαιώσει το όργανο ότι η προμήθεια των CL-415 αφορά σε εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο έτυχε έγκρισης του ΚΥΣΕΑ! Δηλαδή είπε, εμμέσως, «ρώτα και τον μπάρμπα μου τον ψεύτη, το ΚΥΣΕΑ».
Και τώρα τι γίνεται; Νομίζετε ότι κάποιος θα ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Γεωργιόπουλο; Πλανάσθε πλάνην οικτράν. Ο πολλά βαρύς Αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠ. ΕΞ. κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έχει απαγορεύσει σε πάντα νεοδημοκράτη, από του Πρωθυπουργού και κάτω, να ελέγξει τον κ. Γεωργιόπουλο τον οποίον, εξάλλου, κατά παράβαση πάσης αρχής ορθής διακυβέρνησης και πολιτικής δεοντολογίας έχει διορίσει εκεί επί 5ετή θητεία! To be or not to be, αυτό το κράτος της πώρωσης και της ασυδοσίας! To be or not be για τον χαρακτηρισμό των CL-415 ως πολεμικών; NOT TO BE απάντησε ο κ. Γεωργιόπουλος.
* Σημείωση:
1.Περιττό να σημειώσω ότι ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Ε. Μεϊμαράκης διεκδικούν το OSCAR του χειρίστου Υπουργού Άμυνας της τελευταίας 30ετίας. Να το πάρουν, εξ ημισείας!
2. Πάσα τεκμηριωμένη διάψευση δεκτή. Το σφάλειν ανθρώπινον....


Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά



#onalert

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.