Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με τη συμμετοχή των βουλευτών Βασιλικής Κατριβάνου και Δημήτρη Τσουκαλά, και της συντονίστριας του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος Τασίας Χριστοδουλοπούλου, επισκέφθηκε σήμερα την Υπηρεσία Ασύλου και την Αρχή Προσφυγών.

"Ένα χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας τους, οι δύο υπηρεσίες έχουν προσφέρει σημαντικό έργο σε ένα κρίσιμο πεδίο, χάρη στην αφοσίωση του προσωπικού τους, που στους τελευταίους 12 μήνες έχουν καταγράψει περισσότερες από 9.000 αιτήσεις. Την ίδια στιγμή, κι ενώ οι προσφυγικές ροές εντείνονται λόγω της πολεμικής ανάφλεξης σε διάφορες γωνιές του πλανήτη, η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των υπηρεσιών απόρροια μιας κυβερνητικής πολιτικής ,η οποία περιφρονεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις και δυσχεραίνει με θεσμικές παρεμβάσεις και στην πράξη σοβαρά το έργο των δύο υπηρεσιών", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
"Με την επικείμενη λήξη των συμβάσεων των προέδρων και μελών των Επιτροπών Προσφυγών στα τέλη Ιουνίου, οι υπηρεσίες ασύλου θα αντιμετωπίσουν πρόσθετα προβλήματα καθώς από την 1η Ιουλίου 2014, οι 19 Επιτροπές Προσφυγών που λειτουργούν σήμερα θα μειωθούν σε μόλις 8, στο πλαίσιο των μνημονιακών περικοπών στον προυπολογισμό του Υπουργείου. Είναι, έτσι, ορατός ο κίνδυνος να επαναληφθεί η αποτυχία των προηγούμενων υπηρεσιών ασύλου, στο αρχείο των οποίων στοιβάζονται ακόμα δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις προς εξέταση. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη πριν συμβούν αυτά, η αποτρεπτική πολιτική του υπουργείου έχει ως αποτέλεσμα να εξακολουθούν οι ουρές αιτούντων άσυλο έξω από Περιφερειακό Γραφείο Αττικής,να εμποδίζονται οι συνεντεύξεις προσφύγων στην Αρχή Προσφυγών, στο όνομα της επιτάχυνσης της διαδικασίας, οι υπάλληλοι να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στον ολοένα αυξανόμενο φόρτο εργασίας, να μην προστατεύονται αποτελεσματικά οι πλέον ευάλωτες ομάδες, και δη οι ανήλικοι και τα θύματα διακίνησης ανθρώπων και πολλοί πρόσφυγες να παραμένουν κρατούμενοι σε στρατόπεδα κράτησης σε αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία και σε βάρος βασικών δικαιωμάτων τους.
Η ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με πόρους και προσωπικό, η λειτουργική τους αυτονομία, και βεβαίως η αποσύνδεσή τους από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, βασική μέριμνα του οποίου είναι η καταστολή", επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, "είναι σήμερα τα βασικά βήματα για μια νέα πολιτική ασύλου, δίκαιη και αποτελεσματική. Η πολιτική αυτή είναι σήμερα απολύτως αναγκαία, καθώς μετά τον πόλεμο στη Συρία, η κατάσταση στο Ιράκ δείχνει ότι οι προσφυγικές ροές θα συνεχιστούν. Η παρούσα κυβέρνηση, απηχώντας τις κυρίαρχες τάσεις στην ΕΕ για την Ευρώπη Φρούριο, κινείται προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, όντας απρόθυμη να προστατεύσει αποτελεσματικά τους αιτούντες άσυλο τόσο στα σύνορα όσο και στο εσωτερικό της χώρας και κωφεύοντας στις αλλεπάλληλες καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαικό Δικαστήριο για την κράτηση αλλοδαπών".