.

Eρώτηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ενοικίαση προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής σε ιδιώτες ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Eρώτηση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ενοικίαση προσωπικού και υλικοτεχνικής υποδομής σε ιδιώτεςΕΡΩΤΗΣΗ
19-11-2014
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
 • Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
 • Οικονομικών

Θέμα: «Ενοικίαση προσωπικού και εξοπλισμού της ΕΛΑΣ σε ιδιώτες»

Με τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 8004/21/2/15-03-2012 ΚΥΑ Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, η οποία εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 22 του Ν. 3938/2011, ρυθμίστηκε το καθεστώς της καταβολής του ανταλλάγματος, για τις υπηρεσίες και μέσα που παρέχει η Ελληνική Αστυνομία, κατόπιν αιτήματος, προς ιδιώτες, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, όπως συνοδεία χρηματαποστολών, καλλιτεχνικών έργων, ιδιωτικών αγαθών μεγάλης αξίας και υπηρεσίες εκπαίδευσης σε ιδιώτες, καθώς και σε ποιες περιπτώσεις παρέχεται η συνδρομή, τι είδους συνδρομή, η κοστολόγηση της παροχής και ο τρόπος είσπραξης.

Η ΕΛΑΣ πλέον "νοικιάζεται" επίσημα και με το νόμο στους έχοντες τη δυνατότητα να πληρώσουν (και αν είναι και καλοί πελάτες δικαιούνται και έκπτωση!), ενδεικτικά να αναφερθεί ότι ένας αστυνομικός στοιχίζει 30 ευρώ την ώρα, ο αστυνομικός σκύλος μετά του συνοδού του 50 ευρώ την ώρα, 20 ευρώ την ώρα η αστυνομική μοτοσικλέτα, 50 ευρώ την ώρα το περιπολικό και ούτω καθ’ εξής, τη στιγμή που η εγκληματικότητα χτυπάει “κόκκινο” και οι πολίτες δε νιώθουν ασφαλείς ούτε στα ίδια τους τα σπίτια.
Συνεπώς η Ελληνική Αστυνομία δεν εκπληρώνει το θεσμικό της ρόλο, δηλαδή την προστασία του πολίτη. Αντιθέτως υπηρετεί μία «ολιγαρχία», Με πρόσχημα μάλιστα την οικονομική κρίση που βιώνει η Ελλάδα η δημόσια τάξη και ασφάλεια γίνονται εμπόρευμα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο και το κράτος αυξάνει τα έσοδά του και ο διαχωρισμός της κοινωνίας σε προνομιούχους & μη προνομιούχους πολίτες παγιώνεται.
Επίσης, με την παράγραφο 3 του άρθρου 22 του Ν. 3938/2011 προβλεπόταν ότι “Ποσοστό 4% των εισπρακτέων από τρίτους ή φορείς μη επιχορηγούμενους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, εισπράττονται μέσω Δ.Ο.Υ. και αποδίδονται απευθείας στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας…”. H διάταξη όμως αυτή τροποποιήθηκε με την περ. 1 της υποπαρ. Γ5 του άρθρου πρώτου του Ν. 4254/14, ΦΕΚ-85 Α/7-4-14, στην οποία ορίζεται ότι: “Α. Από 1-7-2014 καταργούνται: 1. Η απόδοση στους ασφαλιστικούς φορείς του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του ποσοστού 4% των εισπρακτέων από τρίτους ή φορείς μη επιχορηγούμενους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, εσόδων από την παροχή υπηρεσιών προς αυτούς, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3, του άρθρου 22, του ν. 3938/ 2011 (Α΄ 61). Το ανωτέρω ποσοστό αποτελεί, εφεξής, έσοδο του Κρατικού Προϋπολογισμού, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 2, του άρθρου 22, του ανωτέρω νόμου”.
Επειδή
 • Η Ελληνική Αστυνομία υπό όρους προσφέρει προσωπικό και εξοπλισμό για φύλαξη και ασφάλεια και οι υπηρεσίες αυτές πρέπει να προσφέρονται σε εξαιρετικές περιπτώσεις, εφόσον υπάρχει αντικειμενική υπηρεσιακή ευχέρεια - δυνατότητα και ύστερα από συγκεκριμένο τοπικά και χρονικά προσδιορισμένο αίτημα .
 • Είναι γνωστό ότι η Ελληνική Αστυνομία παρέχει σε πολλούς επιχειρηματίες, τραγουδιστές, δημοσιογράφους κλπ αστυνομικούς αλλά και οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) και μάλιστα τα πιο καινούργια (ενώ στις υπηρεσίες παραμένουν τα πιο παλαιά) τα οποία χρησιμοποιούνται ως ταξί και οι αστυνομικοί ως οδηγοί και όχι ως ασφάλεια.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
 • Σε πόσους επιχειρηματίες ή άλλα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) έχει παρασχεθεί συνδρομή τα έτη 2013 και 2014;
 • Οι Αστυνομικοί διατίθενται σ’ αυτούς κατόπιν αιτήσεώς των και επί πληρωμή;
 • Ποιος είναι ο αριθμός του προσωπικού της ΕΛΑΣ που έχει διατεθεί προς ενοικίαση;
 • Ποιος είναι ο αριθμός και το είδος του εξοπλισμού της ΕΛΑΣ που έχει διατεθεί προς ενοικίαση;
 • Πόσα έσοδα έχει εισπράξει η ΕΛΑΣ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, δηλαδή τα έτη 2013 και 2014;
 • Έχει δημιουργηθεί ο κωδικός για την είσπραξη των χρημάτων ή όχι, και αν δεν έχει δημιουργηθεί για ποιο λόγο;
 • Ποιο είναι το ποσό του 4% των εισπρακτέων από τρίτους ή φορείς μη επιχορηγούμενους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό που αποδόθηκαν στα ασφαλιστικά ταμεία του προσωπικού της ΕΛΑΣ το έτος 2013;


Οι ερωτώντες Βουλευτές


Χαρούλα (Χαρά) Καφαντάρη


Δημήτρης Τσουκαλάς


Μαρία ΔιακάκηΣτάθης Παναγούλης


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.