.

Ιδρυτική διακήρυξη Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Ιδρυτική διακήρυξη Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών


Συνάδελφοι και συναδέλφισσες ,

 Η συγκεκριμένη κίνηση δεν υπαγορεύεται από καμιάς μορφής πολιτική σκοπιμότητα και δεν κινείται από τις ατομικές φιλοδοξίες των εμπνευστών της. Η σκέψη για τη δημιουργία της μοιάζει να υπακούει στα κελεύσματα της ίδιας της πραγματικότητας, της ζοφερής καθημερινότητας του αστυνομικού υπαλλήλου.
Η ιδέα γι΄ αυτή την κίνηση ήρθε να πέσει στο τραπέζι σχεδόν σαν ώριμο φρούτο. Σε μια εποχή που το πάθος για τις «κοινές υποθέσεις» ολοένα ατονεί, που η δυσαρέσκεια προς τα συνδικαλιστικά κινήματα γενικεύεται -δικαίως και αδίκως-, που το επάγγελμα του αστυνομικού γίνεται «ασθένεια», είναι σε αυτή την εποχή ή καλύτερα, σε πείσμα των καιρών που καλούμαστε να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να αρθρώσουμε ένα νέο πρόταγμα. Ερχόμαστε λοιπόν σαν έτοιμοι από καιρό να ενθαρρύνουμε το πάθος για τα κοινά , να ενδυναμώσουμε και να στηρίξουμε τους επαγγελματικούς μας αγώνες, να διεκδικήσουμε μαζί το δικαίωμα του καθενός μας να απολαμβάνει χαρά από την εργασία του.

Μέσα από αυτή την κίνηση επιδιώκουμε να αμφισβητήσουμε σε βάθος την παραδοσιακή αντίληψη, που θέλει την αστυνομία έρμαιο των πολιτικών επιδιώξεων και τον αστυνομικό, υπηρέτη των ολιγαρχών. Θα σταθούμε στο πλευρό όσων μάχονται για μια αστυνομία που ανήκει αποκλειστικά στον πολίτη , μια αστυνομία που σέβεται και διασφαλίζει τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, μια αστυνομία σύγχρονη , δημοκρατική και αποτελεσματική. Αποβλέπουμε επιπλέον σε αλλαγές στις δομές και την εσωτερική λειτουργία των ίδιων των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών (ενοποίηση τους σε ένα ενιαίο όργανο για όλους τους αστυνομικούς, δημιουργία συνθηκών τέτοιων ώστε να καθίσταται εφικτή μελλοντικά η σύγκληση κυρίαρχων γενικών συνελεύσεων όσο το δυνατόν συχνότερα, επιτροπές αντιπροσώπων εκλεγμένων και μονίμως ανακλητών).

Αντιθέτως θα σταθούμε πολέμιοι στις αναχρονιστικές αντιλήψεις που μπλοκάρουν οποιαδήποτε προσπάθεια δημοκρατικής μεταρρύθμισης, κρατώντας τον αστυνομικό εγκλωβισμένο σ’ ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων.

Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις να ξεριζώσουμε κάθε ρίζα αναξιοκρατίας , αδικίας και αυθαιρεσίας της διοίκησης.

Οι εμπνευστές αυτής της κίνησης ήταν αρχικά μια παρέα δέκα αξιωματικών, που γρήγορα όμως είδαν την προσπάθεια τους ν’ αγκαλιάζεται από αστυνομικούς όλων των βαθμίδων, προσέγγιση που ουδόλως εκπλήττει. Γιατί από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε το όραμα μας , για ενοποιημένο συνδικαλιστικό κίνημα. Κι αυτό για μια πληθώρα λόγων εμφανέστατων σε όλους όσοι δεν εθελοτυφλούν απομονωμένοι σε συνδικαλιστικά «μαγαζάκια», ή εγκλωβισμένοι σε ιδεοληψίες που εξυπηρετούν την κυρίαρχη αφήγηση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι και μόνο ο διαχωρισμός σε ομάδες αρκεί να ενεργοποιήσει διαδικασίες ενδοομαδικής εύνοιας και εξωομαδικής διάκρισης. Επιπλέον όσο κι αν προσπαθήσαμε με ειλικρινή διάθεση να διαχωρίσουμε τα προβλήματα των αστυνομικών υπό το πρίσμα της ιεραρχικής διαφοροποίησης , πάντα βρήκαμε μπροστά μας το πελώριο τείχος των κοινών δομικών προβλημάτων, η αντιμετώπιση των οποίων απαιτεί κοινό αγωνιστικό μέτωπο. Για τους λόγους αυτούς με χαρά ανακοινώνουμε την πρόθεση μας να συμμετέχουμε στις εκλογές για τα όργανα της ενώσεως αστυνομικών

υπαλλήλων της Αθήνας.

Αυτοσκοπός αυτής της κίνησης δεν είναι η εκλογή αντιπροσώπων αλλά η

ενεργή συμμετοχή όλων των δημοκρατών αστυνομικών για να επιτύχουμε:
 • Τον εκδημοκρατισμό των δομών και των λειτουργιών της αστυνομίας.
 • Την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νεοεισερχομένων στο σώμα.
 • Την εξασφάλιση μετεκπαιδεύσεων για όλο το προσωπικό.
 • Την αλλαγή του καθεστώτος των κρίσεων των αξιωματικών προς την κατεύθυνση της αξιοκρατίας, της διαφάνειας και της αντικειμενικής αξιολόγησης.
 • Τη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και την ορθολογική κατανομή του προσωπικού δίνοντας έμφαση στα κατά τόπους Τμήματα, προκειμένου εμπεδωθεί το αίσθημα ασφαλείας στον πολίτη και τις γειτονιές.
 • Τη θεσμική και αυτεπάγγελτη πειθαρχική και ποινική αντιμετώπιση της καταστρατήγησης των εργασιακών μας δικαιωμάτων
 • Την εξεύρεση λύσεων για την απόκτηση κατάλληλου υλικοτεχνικού εξοπλισμού.
 • Τη δημιουργία εργασιακών συνθηκών και εργασιακού περιβάλλοντος που να διατηρούν το στρες του αστυνομικού σε χαμηλά επίπεδα.
 • Την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης για κάθε αστυνομικό.
 • Την διεκδίκηση περαιτέρω κινήτρων όχι μόνον οικονομικών για όσους εργάζονται πέραν του ωραρίου ή σε δυσμενείς συνθήκες.
 • Την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και συνεννόησης με δημοκρατικές (συνδικαλιστικές) δυνάμεις σε άλλες αστυνομίες ανά την υφήλιο.
 • Την επίτευξη συμμαχιών με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς και κινήματα για τη διαμόρφωση κοινών αιτημάτων.
 • Την ομογενοποίηση του αστυνομικού προσωπικού
 • Την ενοποίηση του συνδικαλιστικού κινήματος.

Οι συνελεύσεις και οι δραστηριότητες της κίνησης μας θα είναι ανοιχτές σε όσους αστυνομικούς διαπνέονται από τα ίδια δημοκρατικά ιδεώδη και μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες.

Συνάδελφε και συναδέλφισσα, σε καλούμε να σμίξουμε ανάσες , ιδέες και οράματα.


Η γραμματεία της Δημοκρατικής Ενωτικής Κίνησης Αστυνομικών (Δ.Ε.Κ.Α)

Iστοσελίδα:http://policedeka.blogspot.gr/0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.