.

Προτάσεις για τις κρίσεις - προαγωγές στο Π.Σ. ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015

Προτάσεις για τις κρίσεις - προαγωγές στο Π.Σ.



Οι κρίσεις – προαγωγές των στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος πρέπει να είναι το αποτέλεσμα μιας ουσιαστικής αξιολόγησης των προσόντων τους. Τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας θα πρέπει να αξιολογούνται με ένα ολοκληρωμένο σύστημα αξιολόγησης, το οποίο θα διέπεται από τις αρχές της αμεροληψίας και της αξιοκρατίας, με βάση το ήθος, την επαγγελματική ικανότητα και την αποδοτικότητα των κρινόμενων.

Για τον λόγο αυτό, Α.Ε.Π.Α.Π.Σ. προτείνει:

Α) Επειδή ο Αρχηγός και ο Υπαρχηγός του Π.Σ. όπως και των άλλων Σ.Α. και Ε.Δ. υπηρετούν, το δόγμα Ασφάλειας και Προστασίας όλων των πολιτών και της Πατρίδας μας, ΔΕΝ θα πρέπει να ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΙ με κομματικά κριτήρια και αδιαφανείς διαδικασίες αλλά μέσα από ολοκληρωμένη αξιολόγηση τυπικών – ουσιαστικών προσόντων σε Διακομματική Επιτροπή της Βουλής κατόπιν εισήγησης του αρμόδιου Υπουργού.
Β) Την κατάργηση της θέσης του ενός από τους δύο Υπαρχηγούς του Π.Σ. και επαναφορά του θεσμού των δύο Επιθεωρητών οι οποίοι θα συμμετέχουν στα συμβούλια κρίσεων – προαγωγών.
Γ) Τη θεσμοθέτηση ενός καινούργιου, σύγχρονο και ενιαίου νομικού πλαισίου εναρμονισμένου με τα θεσμικά πλαίσια των κρατών μελών της Ε.Ε. όπου θα καθορίζονται με ακρίβεια οι προϋποθέσεις αξιολόγησης, το αντικείμενο και τα κριτήρια αξιολόγησης, ο χρόνος, η συχνότητα, ο τύπος, η διαδικασία και τα όργανα αξιολόγησης, τα δικαιώματα και οι εγγυήσεις υπέρ των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας σε σχέση με αυτήν, οι διαδικασίες διοικητικών προσφυγών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
Δ) Κατηγοριοποίηση αξιολόγησης Αξ/κών σε τρία (3) Επίπεδα, Ανώτατο – Ανώτερο – Κατώτερο, με διαφορετικά κριτήρια για κάθε κατηγορία.
Συγκεκριμένα θα πρέπει να λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη, κατά σειρά σπουδαιότητας, τα παρακάτω κριτήρια:
α. Η βαρύτητα των Μονάδων και των θέσεων στις οποίες υπηρέτησαν την τελευταία δεκαετία.
β. Τα ουσιαστικά προσόντα του ενδιαφερομένου της τελευταίας δεκαετίας, ο βαθμός των οποίων πρέπει να είναι τουλάχιστον «λίαν καλώς».
γ. Τυχόν προηγούμενη σε οποιονδήποτε βαθμό, προαγωγή επ΄ ανδραγαθία.
δ. Οι πειθαρχικές ποινές των υποψηφίων (ανώτερες - κατώτερες ποινές) την τελευταία δεκαετία.
ε. Η συμμετοχή σε αποστολές στο εξωτερικό.
στ. Η συμμετοχή σε διεθνείς ασκήσεις.
ζ. Η εύφημος μνεία και οι υλικές αμοιβές.
η. Η κατοχή άλλου τίτλου σπουδών ανώτατης εκπαιδευτικής βαθμίδας σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το γνωστικό αντικείμενο της υπηρεσίας.
θ. Το διδακτορικό δίπλωμα σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της υπηρεσίας.
ι. Ο μεταπτυχιακός τίτλος ετήσιας τουλάχιστον διάρκειας σε γνωστικό αντικείμενο συναφές με το αντικείμενο της υπηρεσίας.
κ. Το επίπεδο γνώσης ξένης γλώσσας, σε βαθμό άριστο, πολύ καλό και καλό, πού θα αποδεικνύεται με τα αντίστοιχα πτυχία, βαθμολογούμενης αντιστοίχως.
λ. Οι πιστοποιημένες γνώσεις Η/Υ.
Συμπληρωματικ ά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα παρακάτω κριτήρια:
(1) Συμμετοχή σε επιτροπές ή ομάδες εργασίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ουσιαστικού περιεχομένου.
(2) Συγγραφικό έργο (άρθρα, μελέτες) που σχετίζεται με το αντικείμενο της υπηρεσίας.
(3) Εισηγήσεις - συμμετοχή σε συνέδρια, ημερίδες κ.λπ. συναφείς με το αντικείμενο της υπηρεσίας.
(4) Ο βαθμός αποφοίτησης του ενδιαφερόμενου από τα προβλεπόμενα σχολεία (ΣΕΘΑ, ΑΔΙΣΠΟ, Σχολή Επιμόρφωσης κτλ.).
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Αξιοκρατία στη Διοίκηση είναι ένα από τα ζητούμενα. Όλα τα δημοκρατικά κόμματα του ελληνικού κοινοβουλίου θα πρέπει να προβούν σε ανοικτό και απροκατάληπτο διάλογο με μία και μόνο στόχευση, ͘ πώς να ηγούνται οι άριστοι και όχι οι αρεστοί.

Για την Α.Ε.Π.Α.Π.Σ.
Τάσος Μανιάτης Δημήτρης Σιμιτσής
Τακτικό και Αναπληρωματικό μέλος στα συμβούλια μεταθέσεων των Αξιωματικών του Π.Σ.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.