.

Αποσπάσματα απο συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο Κόκκινο για το Ασφαλιστικό ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016

Αποσπάσματα απο συνέντευξη του ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρη Βίτσα στο Κόκκινο για το Ασφαλιστικό





ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΗΚΕ ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ

Ακολουθούν αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Βίτσα στον Ρ/Φ Σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ» που παραχώρησε  27 Ιανουαρίου 2016:
Τα πράγματα χθες στη Βουλή τακτοποιήθηκαν. Ξεκαθαρίστηκε με ποια συμφέροντα είναι ο καθένας και με ποιο αξιακό σύστημα και σε ποιο ιδεολογικό πλαίσιο κινείται.


Από τη μια μεριά είχαμε τον πρωθυπουργό της χώρας και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο ποίος επέμεινε ότι πρέπει να υπάρχει μια βασική αρχή σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα, ώστε να καταστεί και να είναι βιώσιμο αλλά συγχρόνως να προάγει τις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αναδιανομής, με μεταβατικά μέτρα, βεβαίως, που αφορούν τους πιο φτωχούς και αυτούς που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη, όπως νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες κλπ.

Από την άλλη μεριά ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε μια πρακτικού χαρακτήρα εξαγγελία του νεοφιλελευθερισμού. Μιλώντας, στην ουσία, για περικοπές και για διάλυση της κοινωνικής ασφάλειας και μεταφορά της στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε και η αντιπαράθεση.

Αυτό αποτυπώνει τη διαφορετική φιλοσοφία για το πώς θα βγούμε από την κρίση. Αποτυπώνει τη δική μας φιλοσοφία, που λέει ότι από την κρίση θα βγούμε προσπαθώντας να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε τα συμφέροντα της κοινωνίας και η άλλη άποψη, την οποία έχει η ΝΔ ως επίσημη ιδεολογική άποψη, ότι από την κρίση θα βγούμε στηριγμένοι στα συμφέροντα των λίγων αλλά πλούσιων και δυνατών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη.

Στη διαπραγμάτευση, ως τώρα, πήγαμε μια πορεία μόνοι μας και στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης και στο επίπεδο του τι έγινε το καλοκαίρι και μετά. Το μόνοι μας, σημαίνει μόνοι μας με την κοινωνία. Δεν είναι μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά σε σαφή αναφορά με τα συμφέροντα της κοινωνίας. Αυτός ο δρόμος, με παγίδες και επιθέσεις, με επιτυχίες και αστοχίες, θα κρατήσει για αρκετό καιρό, γιατί είμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Είναι θετικό το γεγονός ότι η κοινωνία προσπαθεί να σπάσει το φράγμα της λιτότητας, βεβαίως θεωρώ θετικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει το συνεχή διάλογο και επαφή με την κοινωνία. Διαμορφώνεται σε ένα επίπεδο εκπροσώπησης, σε σχέση και τους αγρότες, μια τάση η οποία εκφράστηκε και χθες που έχει αρκετά στοιχεία τα οποία έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Δηλαδή, όταν λέει κάποιος, έλα να συζητήσουμε, έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο ελάτε να το διορθώσουμε, ελάτε να δούμε ορισμένα ζητήματα σε σχέση με αυτά, η απάντηση είναι πάρτο πίσω να συζητήσουμε σε μηδενική βάση.

Σε επίπεδο τι προτίθεται να κάνει η ΝΔ, ας κάνουμε μια αφαίρεση. Αν η σημερινή ηγεσία της ΝΔ είχε τη διακυβέρνηση της χώρας θα ήταν επί τάπητος η ιδιωτικοποίηση των πάντων, μαζί με αυτό και η ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης. Οποιαδήποτε λογική κοινωνικής προστασίας είναι έξω από το μυαλό τους. Άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης σαν υπουργός την προώθησε με την καλύτερη δυνατή ένταση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εκφράζονται οι ιδεολογικές αγκυλώσεις του νεοφιλελευθερισμού, από την μια μεριά, και η πρακτική της κομματοκρατίας από την άλλη. Να μη γελιόμαστε, ο κύριος πολιτικός στόχος της ΝΔ αυτή την περίοδο είναι να μην περάσουν ο νόμος περί Δημόσιας Διοίκησης και ο νόμος για το λειτουργικό πλαίσιο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Όλα αυτά που ακούμε κατατείνουν στο να χτυπηθούν οι δύο νόμοι.

Όσον αφορά στο γενικό, με ένα κοντόφθαλμο τρόπο, η ΝΔ το μοναδικό που προσπαθεί να προάγει - και σε αυτό επίπεδο θα έχουμε μια δομική αντιπολίτευση - είναι το κομματικό της συμφέρον και από ‘κει και πέρα για την κοινωνία, για την Ελλάδα και την Ευρώπη, γαία πυρί μιχθήτω. Εφόσον δεν έχουμε εμείς την εξουσία, λέει ουσιαστικά η ΝΔ, το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κρατήσουμε τις δομές της εξουσίας, τις οποίες είχαμε μαζί με τους σοσιαλνεοφιλελεύθερους τα τελευταία σαράντα χρόνια και τα αυξήσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια και αυτό να το χρησιμοποιήσουμε μαζί με το πολιτικό και το ιδεολογικό μας πλαίσιο για να ξαναναρριχηθούμε στην κυβερνητική εξουσία. Σε αυτό το επίπεδο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να στρέψει την κύρια προσοχή του και την κύρια μάχη ιδεών, αξιών και πολιτικής, ενόψει και του επικείμενου συνεδρίου του.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.