.

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και Απολογισμός Αντιπυρικής Περιόδου 2016 ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και Απολογισμός Αντιπυρικής Περιόδου 2016

 


Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Καπέλιου και σύσσωμης της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος πραγματοποιήθηκε στις 12 Νοεμβρίου, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων Πυροσβεστών, στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Κ.Ε. στο Χαλάνδρι, τιμώντας τη μνήμη των ηρωικών συναδέλφων πυροσβεστών, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Ο Αρχηγός του Π.Σ. στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: «[…] Ιδιαίτερα συγκινητική η σημερινή μέρα, για όλους εμάς, που παρευρισκόμαστε μπροστά από το παγερό τούτο μνημείο για να αποδώσουμε φόρο τιμής στη μνήμη των δικών μας ανθρώπων, στη μνήμη των συναδέλφων μας, των φίλων και συνοδοιπόρων οι οποίοι, δυστυχώς, δεν βρίσκονται ανάμεσα μας. Κατά τη φετινή αντιπυρική περίοδο θρηνήσαμε και άλλα θύματα. Τρείς ηρωικούς συναδέλφους οι οποίοι έχασαν την ζωή τους εν ώρα καθήκοντος […]»

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Β. Τομέα Αττικής Γιώργος Καραμέρος, Εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ και Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ., Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Π.Σ., επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των πεσόντων, καθώς και μεγάλος αριθμός αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Κιούλο, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Αρχηγό του Π.Σ., συγγενείς των πεσόντων, καθώς και από εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., εκπρόσωπους των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, των συμβασιούχων και των εθελοντών πυροσβεστών.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, στην περιοχή ευθύνης των οποίων υπάρχουν μνημεία πεσόντων πυροσβεστών.

Η 12η Νοεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών», καθώς είναι η ημέρα θανάτου του πρώτου πυροσβεστικού υπαλλήλου, του Δόκιμου πυροσβέστη Β΄ τάξεως Κων/νου Πούλιου, ο οποίος έχασε τη ζωή του 74 χρόνια πριν, σε κατάσβεση πυρκαγιάς στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Σ.Κ.Ε. ο απολογισμός της Αντιπυρικής περιόδου 2016, όπου και απεύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας κατά την ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων: […] Πρέπει να δούμε πως εξελίσσονται τα πράγματα, έχουμε διαφορετικά καλοκαίρια, διαφορετικούς χειμώνες, έχουμε διαφορετικές κλιματολογικές συνθήκες, με πολύ δυνατούς ανέμους, με καταιγίδες και με καιρικά φαινόμενα πρωτόγνωρα. [...] είδαμε ξηρούς κεραυνούς που προκάλεσαν τις τρεις μεγάλες πυρκαγιές ταυτόχρονα στη Θάσο, είδαμε επομένως πολλά πράγματα που μας αναγκάζουν να διαφοροποιήσουμε τον τρόπο σκέψης, τον τρόπο σχεδιασμού και τον τρόπο λειτουργίας. […]

Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης, κατά την ομιλία του, ανέφερε μεταξύ άλλων: «[…] Θεωρώ ότι ήταν μια πετυχημένη χρονιά δεδομένων των συνθηκών και όλων των παραμέτρων των οποίων είχαμε. Ήταν μια χρονιά με παρατεταμένη ξηρασία σ’ ένα πολύ μεγάλο μέρος της χώρας […] και κυρίως αυτό που ήταν πολύ χαρακτηριστικό ήταν ότι είχαμε υψηλό δείκτη επικινδυνότητας για πάρα πολλές ημέρες [...] Ο μηχανισμός όχι μόνο ανταποκρίθηκε, όχι μόνο άντεξε, θεωρώ, ότι πήγε και καλύτερα από άλλες χρονιές, από μόνος του χωρίς να ζητήσει βοήθεια, αλλά εκτός ότι δεν ζήτησε βοήθεια συνέδραμε και άλλες χώρες [...]

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, κατά την ομιλία του, δήλωσε μεταξύ άλλων: «[…]Φέτος ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά στην οποία ακόμη πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου είχε διαφανεί ότι πρόκειται να έρθουμε αντιμέτωποι με σειρά δύσκολων κλιματολογικών συνθηκών. 80 ημέρες συνολικά από τις 92 κατά το τρίμηνο του Ιουνίου-Αυγούστου διανύθηκαν με δείκτη επικινδυνότητας 3 και 4 αλλά και πέραν του τριμήνου αντιμετωπίστηκαν πυρκαγιές με τη μεγαλύτερη αυτή της Θάσου στις 10 Σεπτεμβρίου σε ημερομηνία με δείκτη επικινδυνότητας 2. Τα σχετικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν είναι αντιπροσωπευτικά […]».

Τα αποτελέσματα του επιχειρησιακού έργου κατά την αντιπυρική περίοδο του 2016 παρουσίασε η Αξιωματικός του Ε.Σ.Κ.Ε Επιπυραγός Ζησούλα Ντάσιου. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για τα αποτελέσματα της.

Την παρουσίαση του απολογισμού παρακολούθησαν επίσης ο Αντιπτέραρχος ε.α. Ιωάννης Βυζάντιος, Ειδικός Σύμβουλος για εναέρια μέσα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Διευθυντής Σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας κ. Φοίβος Θεοδώρου, εκπρόσωποι του Ε.Κ.Α.Β, της Δ.Ε.Η., της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, εθελοντικών οργανώσεων και άλλων φορέων, καθώς και σύνδεσμοι των μισθωμένων ελικοπτέρων.  
 
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.