.

«7 μήνες Μητσοτάκης - Να η πραγματικότητα που ζουν οι Αθηναίοι» (βίντεο) ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

«7 μήνες Μητσοτάκης - Να η πραγματικότητα που ζουν οι Αθηναίοι» (βίντεο)


Την επίκαιρη επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα «συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και την αύξηση της εγκληματικότητας» απάντησε τη Δευτέρα 10/2 στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έστειλαν το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί «το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια,τη δημοκρατία τη σαφή και κατηγορηματική επιθυμία του ελληνικού λαού μας για νόμο και τάξη στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των λίγων και ισχυρών».

Το βίντεο του Left.gr που κατέθεσε στα πρακτικά ο Γιάννης Ραγκούσης

Όπως ανέλυσαν οι επερωτώντες βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αστυνομική βία και αύξηση της εγκληματικότητας.
Ο Γιάννης Ραγκούσης κατέθεσε μάλιστα στη Βουλή ένα πολύ σύντομο βίντεο με εικόνες που κατέγραψε το Left.gr και ο Άγγελος Καλοδούκας (συμπεριλαμβάνεται και ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ) από δρόμους του κέντρου στους οποίους έχει μετακινηθεί η παραβατικότητα. Ένα βίντεο που, όπως τόνισε ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, «πιστοποιεί πως η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ασφάλειας έχει τέτοια "αποτελέσματα", όπως τα αποτελέσματα που έχει κάποιος που πιέζει από τη μια μεριά ένα μπαλόνι γεμάτο αέρα. Το μόνο που καταφέρνει είναι απλώς να μεταφέρει τον αέρα που έχει μέσα το μπαλόνι προς την άλλη πλευρά του». «Δεν μειώνουν την εγκληματικότητα και την παραβατικότητα, απλώς τις μετακινούν», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης. 

Ο Γ. Ραγκούσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, «ακριβώς ίδια με αυτήν που διαχρονικά χρησιμοποιούσαν τα κάθε λογής και ιδιότητας μισθοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς».  Τόνισε ότι η κυβέρνηση χειρίζεται τα προβλήματα της ασφάλειας, εντελώς επικοινωνιακά και με σχεδόν μηδενικά αποτελέσματα και ότι δίνει «αστυνομικό θέαμα στους πολίτες γιατί δεν μπορεί να τους δώσει ανάπτυξη, παιδεία και πολιτισμό». «Το δόγμα σας δεν είναι τελικά το δόγμα "νόμος και τάξη"  αλλά "αστυνομικός λαϊκισμός και μπίζνες", είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Ραγκούσης. 

Ο ύποπτος διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες και η αήθης επίθεση Χρυσοχοΐδη

Ο Γ. Ραγκούσης στάθηκε επίσης "στον ύποπτο διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ και πλέον" λέγοντας ότι "η πρώτη απόφαση Μητσοτάκη μόλις ανέλαβε καθήκοντα δεν ήταν ούτε για τα εθνικά θέματα, ούτε για την κοινωνία: Μόλις αναλάβατε σπεύσατε να ακυρώσετε έναν διαγωνισμό εγκεκριμένο από την ΕΕ, που βρισκόταν στο τελικό του στάδιο και που εξασφάλιζε τη συμμετοχή δεκάδων εταιρειών, είπε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε: "εσείς προχωράτε σε ένα νέο διαγωνισμό που αλίμονό σας εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι θα επιτρέψει μόνο σε μία ή ελάχιστες εταιρείες να καταθέσουν προσφορά. Κανονίστε, γιατί έτσι όπως το πάτε θα έχετε άσχημα ξεμπερδέματα" προειδοποίησε ο Γ. Ραγκούσης.
Ο διαγωνισμός για τα έγγραφα ασφαλείας είναι ακέραιος, τόνισε στην καταληκτική ομιλία του επί της επίκαιρης επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Νωρίτερα, στο πλαίσιο της δευτερολογίας της, η προκάτοχός του, Όλγα Γεροβασίλη (ΣΥΡΙΖΑ) είχε υποστηρίξει ότι κάποιοι «πληροφορούν ελλιπώς ή λάθος ή ψευδώς» τον κ. Χρυσοχοΐδη για την πορεία του προηγούμενου διαγωνισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες. Ουδεμία διαμαρτυρία υπήρξε για τον διαγωνισμό μας, τόνισε η κα Γεροβασίλη.
Όπως παρατήρησε ο κ. Χρυσοχοΐδης, «ούτε εγώ έχω πάρει καταγγελία για το παρόντα διαγωνισμό. Το θέμα είναι εσείς, τι υιοθετείτε;» ρώτησε την κα Γεροβασίλη. Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, το ερώτημα (του ΣΥΡΙΖΑ) «καταλήγει να είναι πόσες εταιρίες θα 'ρθούνε. Θα το δούμε συντόμως, όταν θα κατατεθούν οι προσφορές, εάν θα δουλέψει ο ανταγωνισμός. Εγώ πιστεύω ότι θα δουλέψει ο ανταγωνισμός, διότι ο διαγωνισμός είναι ακέραιος» δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Μη μπορώντας να εξηγήσει γιατί το πρώτο του μέλημα, τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε το Υπουργείο, ήταν η ακύρωση του διαγωνισμού και γιατί στο νέο διαγωνισμό που επαναπροκήρυξε φέρεται να εισήγαγε «φωτογραφικές» προδιαγραφές που μειώνουν τον ανταγωνισμό και αυξάνουν το κόστος, ο κος Χρυσοχοΐδης, άφησε επίσης αιχμές για δήθεν καταγγελίες κατά του διαγωνισμού ΣΥΡΙΖΑ ...7 μήνες μετά την ακύρωσή του ενώ ταυτόχρονα τις χαρακτήρισε «μη σοβαρές». Αν και κλήθηκε επανειλημμένα και κατηγορηματικά να καταθέσει όποια τυχόν στοιχεία διαθέτει κατά τη συζήτηση στη Βουλή, ουδέν κατέθεσε.
Από την πλευρά της, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι από τις 19/4/2019, «έως που φύγαμε από την κυβέρνηση, δεν ξέρω τι καταγγελίες ήρθαν σε εσάς, αλλά καμία διαμαρτυρία δεν υπήρξε, κανένα δημοσίευμα, καμία εταιρεία δεν διαμαρτυρήθηκε. Ίσα-ίσα, κρίθηκε αντικειμενικός και διαφανής ο διαγωνισμός μας». Απευθυνόμενη μάλιστα στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, είπε: «Δείτε μόνος σας το διαγωνισμό, διότι κάποιοι σας πληροφορούν ελλιπώς ή λάθος ή ψευδώς. Όμως η σπουδή την πρώτη ημέρα να σταματήσει αυτός ο διαγωνισμός, που αποδεδειγμένα δεν είχε πρόβλημα, εγείρει κάποιες υποψίες, όχι σε μένα κατ' ανάγκην» είπε η κα Γεροβασίλη.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: H απάντηση Γεροβασίλη στην αήθη επίθεση Χρυσοχοΐδη

«Τρόμος και Πάταξη

Όπως είχε αναφέρει στην πρωτολογία της η Όλγα Γεροβασίλη: «Η Νέα Δημοκρατία σε ελάχιστο χρόνο κατάφερε να αμαυρώσει την Ελληνική Αστυνομία. Όμως, η αστυνόμευση δεν γίνεται ούτε μπροστά στις κάμερες, ούτε για τις κάμερες. Η αστυνόμευση χρειάζεται εις βάθος ανάλυση, ολιστική αντεγκληματική πολιτική και συνέργεια με τους κοινωνικούς φορείς. Η ασφάλεια είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα των πολιτών σε μια ευνομούμενη πολιτεία.
Σε καμία περίπτωση η ασφάλεια ΔΕΝ μπορεί να καταλήγει να σερβίρεται ως τηλεοπτικό υποπροϊόν, με τις κάμερες στημένες έξω από τις καταλήψεις για να αναμεταδώσουν ζωντανά την όποια «επιχείρηση». Παραβιάζεται έτσι κάθε αρχή αστυνόμευσης και τίθεται σε κίνδυνο η ζωή των αστυνομικών που επιχειρούν! Επί ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρχαν ούτε κάμερες, ούτε φιέστες. Υπήρχε όμως επιχειρησιακό σχέδιο και πρόληψη της εγκληματικότητας».

Όταν στις αρχές Δεκεμβρίου, καταθέταμε την επίκαιρη επερώτηση για την αύξηση της εγκληματικότητας και την έξαρση της αστυνομικής αυθαιρεσίας, δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ το καθοδικό σπιράλ ανασφάλειας - γενικευμένης ανασφάλειας - στο οποίο έχει βυθίσει τη χώρα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είπε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης. Όπως ανέφερε, η ΕΛΑΣ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξάρθρωσε στα Εξάρχεια εγκληματικές συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών ενώ ο τουρισμός στην Αθήνα ξεπέρασε κάθε προσδοκία, λόγω και του αισθήματος ασφάλειας που είχε εμπεδωθεί στην πρωτεύουσα, ενώ μειώθηκε κατά 30% η βαρύνουσα εγκληματικότητα μεταξύ 2015 και 2019. Εμείς αφήσαμε την ΕΛΑΣ να κάνει τη δουλειά της η οποία δεν είναι "να ξεγυμνώνει νέους ανθρώπους εν μέση οδώ", "να ξυλοκοπεί φοιτητές και φοιτήτριες που διεκδικούν το άνοιγμα της σχολής τους" ούτε "να λειτουργεί ως συμπληρωματικός μηχανισμός ακροδεξιών στοιχείων" είπε ο κ. Χαρίτσης.

Η απάντηση Τζανακόπουλου στις αστήρικτες κατηγορίες Χρυσοχοΐδη

Όπως προαναφέραμε, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ισχυρίστηκε νωρίτερα ότι ο διαγωνισμός του ΣΥΡΙΖΑ για τις ταυτότητες ήταν «πολλαπλά ατελής» και για αυτό επαναπροκηρύχθηκε. «Όταν πήγα στο υπουργείο, είχα τρεις καταγγελίες για τον προηγούμενο διαγωνισμό, αλλά δεν ανέφερα τίποτα, διότι ξέρω τι γίνεται σε αυτούς τους διαγωνισμούς», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι ο προηγούμενος δεν περιλάμβανε από την αρχή την "ηλεκτρονική διακυβέρνηση". Όπως είπε, δεν αγοράζουμε ταυτότητα, αλλά κάρτα πολίτη (χρήση για ΕΦΚΑ, εφορία κά) που θα φέρει εξοικονόμηση 05% - 0,7% στο ΑΕΠ.
Για το κεντρικό θέμα της επερώτησης, ο Μ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι για τα περιστατικά βίας που ονοματίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «πλέον δεν έχουμε φέικ νιους αλλά φέικ στόρις, σενάρια ολόκληρα, που σκαρφίζονται ορισμένοι». 
Απευθυνόμενος μάλιστα στους επερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Επικαλείστε ανύπαρκτη έξαρση αστυνομικής βίας και δεν μιλάτε για τη βία κατά της αστυνομίας. Τριάντα εργαζόμενα παιδιά είναι στα νοσοκομεία "από πλημελληματικούς τσιμεντόλιθους, δικαιωματικά στειλιάρια και εφηβικές μολότοφ"», χωρίς να δώσει απαντήσεις για τα συνεχόμενα κρούσματα αστυνομικής καταστολής. 
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ο Δημ. Τζανακόπουλος τονίζοντας ότι ο Μ. Χρυσοχοΐδης «έκανε αυτό που κάνει καλά εδώ και επτά μήνες: να λέει ψέματα, να διαστρεβλώνει, και να κάνει αήθεις, αστήρικτες, και ψευδείς  καταγγελίες κατά πρώην υπουργών». « Έχετε υποχρέωση να δώσετε στη δημοσιότητα τις καταγγελίες που είπατε ότι πετάξατε ή να ανακαλέσετε», είπε ο κοιν. εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος στον αρμόδιο υπουργό. Στη συνέχεια, ο Δημ. Τζανακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Ο κ. Μητσοτάκης επένδυσε σε ένα λόγο που αντιγράφει όλα τα συνθήματα, τη θεματολογία, το ύφος, και τις πρακτικές  της εναλλακτική δεξιάς επειδή θεωρεί πως μέσω αυτής της πολιτικής επιλογής θα αποκτήσει πρόσβαση στα λαϊκά στρώματα», ανέφερε επίσης ο
·       Εσείς κ. Χρυσοχοΐδη προσφερθήκατε να παίξετε το ρόλο του πολιορκητικού κριού της ολοκλήρωσης αυτής της ακροδεξιάς μετατόπισης.
·       Εκπροσωπείτε ό,τι πιο αντικοινωνικό στο σύγχρονο κόσμο.
·       Έχετε μπερδέψει την αστυνομοκρατία με την αστυνόμευση.
·       Έχετε καταφέρει μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να καταγραφείτε ως ο υπουργός των βασανιστηρίων, της ταπείνωσης, των ξεγυμνωμάτων και των παράνομων παρακολουθήσεων.
·       Η άλλη όψη της άκρας δεξιάς ήταν πάντοτε η πολιτική απάτη. Και γι’ αυτό είμαστε πάρα πολύ καχύποπτοι για όσα ετοιμάζετε με το διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες.
·       Για εμάς η ακύρωση του διαγωνισμού δεν ήταν καθόλου τυχαία από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής σας.

Γ. Ψυχογιός: Στοχοποίηση και την περιστολή δικαιωμάτων

Ο Γιώργος Ψυχογιός από την πλευρά του τόνισε ότι το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο αλλά ασφάλεια δεν είναι μόνο η αστυνόμευση. Ασφάλεια είναι τα νοσοκομεία όλης της χώρας να έχουν επαρκές προσωπικό και να είναι εξοπλισμένα με τα απαραίτητα μηχανήματα. Ασφάλεια είναι επίσης να λειτουργεί το κοινωνικό κράτος και να ενισχύει όσους έχουν ανάγκη.
Επισήμανε ότι η πολιτική της κυβέρνησης βασίζεται σε δύο άξονες, την στοχοποίηση και την περιστολή δικαιωμάτων ενώ οι κοινωνικές ομάδες που στοχοποιούνται δεν είναι παρά ο προπομπός για να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες: άνεργοι, ΛΟΑΤΚΙ, ρομά κ.ο.κ.
Ανέφερε ότι οι διαθέσεις της κυβέρνησης ειδικά σε ότι αφορά την στοχοποίηση προσφύγων και μεταναστών φάνηκαν από τις πρώτες μέρες με την εικόνα που έκανε το γύρο του κόσμου: μια μάνα με το παιδί της να μπαίνουν στην κλούβα των ΜΑΤ για να μετακινηθούν σε μια πρόχειρα φτιαγμένη και με άθλιες συνθήκες δομή στην Κόρινθο. Αλλά και πρόσφατα όταν αιτούντες άσυλο διαδήλωναν στη Μόρια για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και ενάντια στην άδικη μεταχείριση των υποθέσεων ασύλου που έφερε ο νέος νόμος της ΝΔ,  η καταστολή δεν περίσσεψε με τις εικόνες που είδαμε να ψεκάζονται απευθείας στο πρόσωπο με δακρυγόνα ακόμα και μικρά παιδιά. Επιπλέον κατέδειξε ότι με την ΠΝΠ που εξήγγειλε  η Κυβέρνηση υλοποιεί το σχέδιο της για τη δημιουργία φυλακών για όλους τους νεοεισερχόμενους στα νησιά, συμπεριλαμβανομένων των ευάλωτων ομάδων.
Σε σχέση με τους ισχυρισμούς του Υπουργού ότι τα περιστατικά αστυνομικής  αυθαιρεσίας είναι μεμονωμένα, σχολίασε ότι μάλλον ο κος Χρυσοχοΐδης πρέπει να ξαναδεί την έννοια του όρου "μεμονωμένο περιστατικό" και συνέχισε λέγοντας ότι  αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η αντίληψη ορισμένων εκ των αστυνομικών, ότι οι ίδιοι είναι φορείς εξουσίας και δεν υπόκεινται σε ελέγχους. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει ο Υπουργός να εξασφαλίσει ότι θα γίνονται σεβαστά τα πορίσματα του μηχανισμού παρακολούθησης περιστατικών αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, που θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Τέλος επεσήμανε ότι το αστυνομικό σώμα πρέπει να εγγυάται την τήρηση των νόμων και όχι να εμπνέει φόβο στους πολίτες.

Στη συζήτηση τοποθετήθηκε και η βουλεύτρια Αχαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, σταχυολογώντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη:
«Αυτούς τους 7 μήνες διακυβέρνησης από τη ΝΔ γίναμε μάρτυρες σωρείας παραβιάσεων και αυθαιρεσιών από τη μεριά της Ελληνικής Αστυνομίας  με πρόσχημα πάντα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι έχουμε μία εκτεταμένη ανομία και παρανομία. Ευθύς εξαρχής είδαμε την προσπάθεια ενοχοποίησης ακρογωνιαίων λίθων της Δημοκρατίας της χώρας μας. Το πανεπιστημιακό άσυλο ενοχοποιήθηκε ευθύς εξαρχής, το φοιτητικό κίνημα, η νεολαία ενοχοποιήθηκαν. Τα πανεπιστήμια, μας είπαν είναι άντρα ανομίας κλπ. Αυτό πέρασε και στο οικογενειακό άσυλο, όπως είδαμε στο Κουκάκι. Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας πω κάτι παρενθετικά: επειδή ζω στο Κουκάκι από το 1993, ποτέ μα ποτέ παρά τη μικρή ή λίγο μεγαλύτερη εγκληματικότητα που είχε –όπως όλες οι γειτονιές της Αθήνας- δεν αισθανθήκαμε ανασφαλείς στη γειτονιά μας. Αισθανθήκαμε ξαφνικά ανασφαλείς αυτούς τους τελευταίους μήνες, ειδικά με τις επιχειρήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα που κάνατε αυτήν την περίοδο».

Κατά τη δευτερολογία της, η Σία Αναγνωστοπούλου αποδόμησε την «καραμέλα» περί «μη καταδίκης της βίας» από την Αριστερά:
«Μας καλείτε συνεχώς να απολογηθούμε, αν καταδικάζουμε τη βία, αν καταδικάζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη βία. Προσωπικά ως ΣΥΡΙΖΑ, ως μέλος ενός κόμματος σε όλη μου τη ζωή, που ξέρω τι σχέση δεν έχει με τη βία, αρνούμαι να απολογηθώ σε εσάς. Αν θέλετε να ανοίξουμε συζήτηση περί της βίας, ευχαρίστως. Αρνούμαι όμως να απολογηθώ σε εσάς. Πότε εμείς εκθρέψαμε βία, πότε είπαμε ότι η βία είναι καλό πράγμα από όπου και να προέρχεται; Εσείς αντιθέτως, δεν βρήκατε κουβέντα να πείτε, όταν ασκήθηκε βία κατά των αστυνομικών. Αλλά τότε ήταν η καλή βία. Την ασκούσαν τα παιδιά που είχαν την ελληνική σημαία στα κοντάρια. Λοιπόν, ας τελειώνουμε με αυτά. προσωπικά αρνούμαι οποιαδήποτε απολογία για το αν είμαστε υπέρ της βίας ή όχι. Και δεν εκχωρούμε το δικαίωμά μας να εγκαλούμε την κυβέρνηση όποτε βλέπουμε ότι υπάρχει αυθαιρεσία στην άσκηση του μονοπωλίου της βίας».

Χαρά Καφαντάρη: Όχι στην «εργαλειοποίηση» του Έλληνα Αστυνομικού
«Η αποδυνάμωση των τμημάτων, η μετακίνηση πάνω από εξακοσίων αστυνομικών από τα αστυνομικά τμήματα της Αθήνας η παράλληλη ενίσχυση των ΜΑΤ και άλλων κατασταλτικών δυνάμεων, όπως η «ΔΡΑΣΗ»-που είναι ουσιαστικά η πρώην «ΔΕΛΤΑ»- δείχνει ξεκάθαρα την επιλογή της Κυβέρνησης να υποβαθμίσει το κοινωνικό αγαθό της ασφάλειας στις λαϊκές γειτονιές και να στρέψει το προσωπικό της αστυνομίας στη μάχη με εσωτερικούς εχθρούς, που η ίδια η Κυβέρνηση κατασκευάζει», υπογράμμισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Καφαντάρη.
Παράλληλα, πρόσθεσε, «ραγδαία είναι η επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών των Ελλήνων και Ελληνίδων αστυνομικών και η συνεχής έκθεσή τουςσε κίνδυνο με σκοπό να υπηρετηθούν πολιτικές γενικότερης καταστολής. Αποκορύφωμα αυτού και η επιχείρηση στο Κουκάκι και οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετώπισαν οι αστυνομικοί, με ευθύνη πρώτιστα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου».
 «Δεν συμφωνούμε, λοιπόν, με την εργαλειοποίηση των αστυνομικών. Είναι και αυτοί οι εργαζόμενοι όπως πολύ μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού. Κάνουν ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα. Μην τους εκθέτετε σε κινδύνους που αφορούν και τη ζωή τους», το μήνυμα της Χ. Καφαντάρη.

«Θέλουν αστυνομικούς – χωροφύλακες. Εμείς θέλουμε αστυνομικούς να είναι στην υπηρεσία του πολίτη, να είναι λειτουργοί της δημοκρατίας και να μην γίνονται φορέας βίας», ανέφερε ο Χρ. Γιαννούλης:

Η επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Στην επερώτησή τους, οι 68 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση. «Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες. Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών. Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες. Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που εκθέτουν πρώτα απ’ όλους την ίδια την αστυνομία και ήδη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ από τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών. Πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία.
Ακολουθούν τα ερωτήματα που διατυπώνονται προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη:
1. Η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης η πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει;
2. Γιατί την ώρα που το ίδιο το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβιβάζει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας αδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό από τα πρόσφατα περιστατικά, με εντολή, μάλιστα, να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα, ο κος Υπουργός σπεύδει να βγάλει απαράδεκτα θεσμικά και πολιτικά πορίσματα πως δήθεν τίποτα δεν συνέβη; Πέρα από το να προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών,  με ποιο δικαίωμα καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο ρόλο του Συνηγόρου του Πολίτη;
3. Ποια ουσιαστικά μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την τιμωρία των λίγων παρανομούντων αστυνομικών;
4. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την καταγγελλόμενη αύξηση της εγκληματικότητας, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, τα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών;

Ακολουθεί ολόκληρη η επερώτηση:

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2019
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Συνεχή φαινόμενα αστυνομικής βίας και αύξηση της εγκληματικότητας»


Από την πρώτη στιγμή ανάληψης της εξουσίας από τη ΝΔ παρατηρείται αύξηση των φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας, αδικαιολόγητης βίας, αλλά και ταυτόχρονα έξαρση της εγκληματικότητας.Η Κυβέρνηση, για λόγους που οφείλει να εξηγήσει, από τις πρώτες κιόλας μέρες που ανέλαβε την εξουσία, υπονόμευσε την αντεγκληματική πολιτική με σειρά αποφάσεων που κατακρεούργησαν κάθε έννοια αξιοκρατίας στα Σώματα Ασφαλείας. Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επανέφεραν τον απροσχημάτιστο κομματισμό, αποθρασύνοντας τις πιο αυταρχικές κι αναχρονιστικές αντιλήψεις που ενυπάρχουν, ευτυχώς, ως οικτρή μειοψηφία στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ.Λειτουργούν αποκλειστικά με επικοινωνιακούς όρους, έχοντας μετατρέψει την ΕΛΑΣ σε κομπάρσο των τηλεοπτικών καμερών χωρίς να έχουν αποφύγει να εκτεθούν δημοσίως με ψεύτο τελεσίγραφα επικοινωνιακής κατανάλωσης.Ο κ. Μητσοτάκης, εγκλωβισμένος στις ορμπανικού τύπου προεκλογικές του δεσμεύσεις-πως θα τελείωνε με τις μολότοφ των Εξαρχείων σε ένα μήνα και πως θα εξουδετέρωνε το Ρουβίκωνα στις 8 Ιουλίου-πυροδοτεί διαρκώς συνθήκες κοινωνικής αναταραχής.Ήδη, η Ελλάδα στοχοποιείται διεθνώς από τα ΜΜΕ ως μια χώρα διαρκών ταραχών κι επεισοδίων, επομένως, ανασφάλειας για επισκέπτες.

Ειδικότερα το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουμε γίνει μάρτυρες πολλαπλών περιστατικών βάναυσης και έκνομης συμπεριφοράς από την πλευρά μέρους της αστυνομίας, η οποία, βεβαίως, ενεργεί σύμφωνα με τις εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.Χαρακτηριστικά παραδείγματα η έφοδος των ΜΑΤ στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο και η ρίψη δακρυγόνων κατά φοιτητών, οι αναίτιες και βίαιες συλλήψεις νεαρών πολιτών έξω απ’ τα σπίτια τους, η επίδειξη δύναμης απέναντι σε γυναίκες και παιδιά πρόσφυγες που σύρονταν βίαια σε αστυνομικές κλούβες, οι έφοδοι αστυνομικών σε κινηματογράφους κατά ανηλίκων, οι επιθέσεις των ΜΑΤ κατά γονέων ακόμα και μες τον προαύλιο χώρο των Δικαστηρίων, οι παράνομες σωματικές έρευνες, οι δημόσιες εκγυμνώσεις και οι ξυλοδαρμοί απλών περαστικών στο κέντρο της Αθήνας μετά την πορεία του Πολυτεχνείου, οι προκλητικές κι απαράδεκτες επιθέσεις έξω από το Επιμελητήριο Ηρακλείου εναντίον των αγροτών κατά την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στο Ηράκλειο, οι βασανισμοί διαδηλωτών την ημέρα μνήμης της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, αλλά και οι επώνυμες καταγγελίες για παράνομες παρακολουθήσεις πολιτών με συσκευές γεωεντοπισμού (GPS).Μάλιστα, για τα αλλεπάλληλα αυτά περιστατικά που είδαν πολύ πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, έγινε αναφορά και από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προς το Συνήγορο του Πολίτη, στο πλαίσιο του οποίου λειτουργεί ο Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας, που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η έξαρση των φαινομένων ωμής αστυνομικής βίας και κατάχρησης εξουσίας από μέρος των αστυνομικών δυνάμεων δεν είναι καθόλου τυχαία, αλλά αποτελεί σκόπιμη κυβερνητική επιλογή για την εμπέδωση του φόβου στους δημοκρατικούς πολίτες και την καταστολή κάθε αντίστασης στα αντικοινωνικά σχέδια της Κυβέρνησης.Το δόγμα τους δεν είναι «νόμος και τάξη». Το δόγμα τους είναι «τρόμος και πάταξη». Σκοπός τους δεν είναι η ασφάλεια, αλλά η ανασφάλεια και η δημιουργία μιας υπερσυντηρητικής κοινωνίας τρομαγμένων πολιτών που θα παρακολουθούν παθητικά την απροσχημάτιστη εξυπηρέτηση της παρασιτικής ολιγαρχίας από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αποτέλεσμα της αδιέξοδης αυτής κυβερνητικής πολιτικής είναι, την ίδια στιγμή, αφενός κανένα ουσιαστικό πρόβλημα ασφάλειας να μην επιλύεται και αφετέρου η πραγματική εγκληματικότητα να καλπάζει.Διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, επιθέσεις, ληστείες στο κέντρο της Αθήνας και σε όλη τη χώρα, έχουν λάβει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.Έντονος είναι ο προβληματισμός από τους ιδιοκτήτες πολλών ξενοδοχείων στην περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, οι οποίοι αναφέρουν πως πληθαίνουν τα φαινόμενα κλοπών και επιθέσεων κατά τουριστών, με ανυπολόγιστες συνέπειες στον τουρισμό.Ενώ αύξηση της εγκληματικότητας και μεγάλο έλλειμα αστυνόμευσης καταγγέλλει πλειάδα εμπορικών συλλόγων, όπως ο Εμπορικός Σύλλογος Νίκαιας, Κορυδαλλού. Το γεγονός, εξάλλου, της υποστελέχωσης των αστυνομικών τμημάτων και των ελλείψεων σε υλικοτεχνικές υποδομές, ιδίως στην περιφέρεια, επιβεβαιώνει και η ίδια η αστυνομία.Χαρακτηριστικά, όπως αποκαλύπτει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων στην Αχαΐα, από την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα της αστυνομίας δεν είχαν τη δυνατότητα να προμηθευτούν καύσιμα.
Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση συνειδητά επιλέγει την αστυνομοκρατία αντί για την αστυνόμευση.Αντί να κυνηγήσει τους διακινητές ναρκωτικών, επιτίθεται σε φοιτητές και πρόσφυγες.Αντί να εξαρθρώσει τις εγκληματικές οργανώσεις, βάζει κοριούς σε οχήματα ανύποπτων πολιτών.Αντί να πατάξει το έγκλημα, καταπατά ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες.Πρόκειται για πολιτικές επιλογές που εκθέτουν πρώτα απ’ όλους την ίδια την αστυνομία και ήδη προκαλούν αντιδράσεις στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ από τη μεγάλη πλειοψηφία των αστυνομικών.Πολιτικές επιλογές που όχι μόνο υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη, αλλά, σε μεγάλο βαθμό, κλονίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης που πρέπει να έχει η αστυνομία με τους πολίτες σε ένα σύγχρονο κι ευρωπαϊκό κράτους δικαίου, σε μια σύγχρονη δημοκρατική πολιτεία.
Με βάση τα παραπάνω επερωτάται ο κος Υπουργός:
1. Η Κυβέρνηση έχει συναίσθηση για τις συνέπειες που προκαλεί στο πεδίο της κοινωνικής ειρήνης η πρωτοφανής χρήση αστυνομικής βίας και αγριότητας που η ίδια έχει επιλέξει;
2. Γιατί την ώρα που το ίδιο το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ διαβιβάζει στον Εθνικό Μηχανισμό Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίαςαδιαμφισβήτητο οπτικοακουστικό υλικό από τα πρόσφατα περιστατικά, με εντολή, μάλιστα, να διερευνηθεί κατά προτεραιότητα, ο κος Υπουργός σπεύδει να βγάλει απαράδεκτα θεσμικά και πολιτικά πορίσματα πως δήθεν τίποτα δεν συνέβη; Πέρα από το να προσβάλει τη νοημοσύνη όλων των Ελλήνων πολιτών, με ποιο δικαίωμα καταργεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο και ανεξάρτητο ρόλο τουΣυνηγόρου του Πολίτη;
3. Ποιαουσιαστικά μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση για την εξάλειψη της αστυνομικής αυθαιρεσίας και την τιμωρία των λίγων παρανομούντων αστυνομικών;
4. Με ποιο τρόπο προτίθεται να αντιμετωπίσει την καταγγελλόμενη αύξηση της εγκληματικότητας, την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων, τα προβλήματα των εργαζομένων αστυνομικών;

Οι επερωτώντες βουλευτές:
Ραγκούσης Ιωάννης
Γεροβασίλη Όλγα
Χαρίτσης Αλέξης
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Ψυχογιός Γεώργιος
Γιαννούλης Χρήστος
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Αγαθοπούλου Ειρήνη – Ελένη
Αθανασίου Αθανάσιος
Αλεξιάδης Τρύφων
Αποστόλου Ευάγγελος
Αυλωνίτης Αλέξανδρος
Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βασιλικός Βασίλειος
Βερναρδάκης Χριστόφορος
Βέττα Καλλιόπη
Βίτσας Δημήτρης
Γκαρά Αναστασία (Νατάσα)
Γκιόλας Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ζουράρις Κωνσταντίνος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανώλης
Καλαματιανός Διονύσης – Χαράλαμπος
Κασιμάτη Νίνα
Κάτσης Μάριος
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μουζάλας Ιωάννης
Μπαλάφας Ιωάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μωραϊτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαρία Ελίζα
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαηλιού Γεώργιος
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Παπαχριστόπουλος Αθανάσιος
Παππάς Νικόλαος
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού (Γιώτα)
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Σπίρτζης Χρήστος
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Τζανακόπουλος Δημήτρης
Τζούφη Μερόπη
Τσίπρας Γεώργιος
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Χρηστίδου Ραλλία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.