.

Σκουρλέτης: Αναπάντητα ερωτήματα από τον πρωθυπουργό για την υγεία, την οικονομία και την καθημερινότητα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τετάρτη 29 Απριλίου 2020

Σκουρλέτης: Αναπάντητα ερωτήματα από τον πρωθυπουργό για την υγεία, την οικονομία και την καθημερινότηταΤο διάγγελμα του πρωθυπουργού άφησε αναπάντητα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τα μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας και την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, για την χρήση των διαγνωστικών τεστ κατά τη διάρκεια της περιόδου άρσης των περιοριστικών μέτρων, για τη διασφάλιση του αναγκαίου προστατευτικού υλικού για τον πληθυσμό, επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο ραδιόφωνο MAX FM 93,4 της Πάτρας και στον δημοσιογράφο Αλέξανδρο Κογκόλη.

Ακολουθούν σημεία από τη συνέντευξη:

Περισσότερα ερωτήματα και ανησυχίες προέκυψαν από το διάγγελμα του πρωθυπουργού

«Ο πρωθυπουργός χθες μάλλον γέννησε περισσότερα ερωτήματα και περισσότερες ανησυχίες, παρά καθησυχαστικός ήταν. Μετά από τόσες εβδομάδες εγκλεισμού, θα περίμενε κανείς, όχι μια επανάληψη, μια από τα ίδια -γιατί ήταν λίγο φλύαρο και ασαφές το διάγγελμα του πρωθυπουργού- αλλά πιο συγκεκριμένες απαντήσεις. Σε σχέση με τα θέματα της υγείας έρχεται μια σταδιακή άρση των μέτρων. Θα υπάρχει μια συστηματική χρησιμοποίηση, επικουρικά, των τεστ, έτσι ώστε ο κίνδυνος από την άρση των μέτρων να είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένος; Θα γίνουν στοχευμένα και μαζικά τεστ και κάτω από ποιες προϋποθέσεις; Θα τα πληρώνει ο κόσμος; Θα τα καλύπτουν οι ασφάλειες; Θα διανέμονται δωρεάν όπως ακούω να γίνεται σε άλλες χώρες; Οι μάσκες, πλέον, είναι υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς και σε άλλους δημόσιους χώρους. Ποιος θα τις πληρώνει αυτές; Στη διπλανή Τουρκία τις παίρνει με ένα sms, κάθε πολίτης, δωρεάν από το φαρμακείο. Εδώ υπάρχει μια τέτοια μέριμνα; Κερδίσαμε κάποιους μήνες αυτό το διάστημα. Τον Σεπτέμβριο, που πιθανόν να έχουμε μια νέα έξαρση του κορονοϊού, πόσους περισσότερους γιατρούς θα έχουμε; Πόσο περισσότερο θωρακισμένο θα είναι το σύστημα υγείας με περισσότερα κρεβάτια εντατικής; Αυτές τις απαντήσεις δεν τις έχουμε. Μόνο γενικόλογα, μια αναφορά στην ανάγκη για στάση ευθύνης, η οποία μετακυλίεται στους πολίτες, αντί η Πολιτεία να αναλάβει πρώτα και κύρια τη δική της».

Να παραταθεί το καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους

«Καταρχάς, θα έπρεπε να αφήσουμε την τελευταία μέρα της περιόδου προστασίας για να ανακοινώσουμε τι θα γίνει από την επόμενη; Αν υπάρχει πρόθεση παράτασης, δεν θα πρέπει ο κόσμος να το ξέρει; Τι κάνουμε τώρα, παίζουμε με τις αγωνίες και τον πόνο του κόσμου; Αυτό είναι ένα ερώτημα, ας το απαντήσει ο καθένας που του ακούει. Αυτό που επιβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του χρόνου, να υπάρξει παράταση της προστασίας. Και στο μεσοδιάστημα να διαμορφωθεί ένα ασφαλές πλαίσιο το οποίο θα λαμβάνει υπόψη του τις νέες συνθήκες στην οικονομία, μετά τον κορονοϊό, και να τις ενσωματώνει σε ένα νέο, ασφαλές, προστατευτικό σύστημα για την πρώτη κατοικία, το οποίο να ισχύσει μετά το τέλος του χρόνου».

Προτείνουμε άμεσες επιδοτήσεις για τις μικρές επιχειρήσεις

«Υπάρχουν και τα άλλα ζητήματα, αυτά που αφορούν το σήμερα και το αύριο. Τι γίνεται με τις μικρές επιχειρήσεις σε σχέση με τη ρευστότητα. Σας θυμίζω ότι στο πρόγραμμα που είχαμε παρουσιάσει πριν από λίγες εβδομάδες, είχαμε μιλήσει για την ανάγκη άμεσων ενισχύσεων με τη μορφή επιδοτήσεων προς τις μικρές επιχειρήσεις και είχαμε πει ότι αυτό το ποσό πρέπει να είναι γύρω στα 3 δισ. ευρώ . Πέρα από την ανάγκη κάλυψης του μισθολογικού κόστους για όλες εκείνες τις επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Είχαμε, μάλιστα, προσδιορίσει τις πηγές του χρήματος, δεν ήταν κάτι ακοστολόγητο, αδιευκρίνιστο. Από την άλλη μεριά, αυτό που βλέπουμε από την κυβέρνηση, είναι να λέει ότι πρέπει να κρατήσει τα «καύσιμα», τις «εφεδρείες». Για πότε όμως; Όταν θα έχουν κλείσει οι επιχειρήσεις; Για να δώσει τότε τα «καύσιμα» σε ποιους; Σε ορισμένους; Σε κάποιους λίγους και ισχυρούς που ενδεχομένως να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση; Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα, τα οποία ο πρωθυπουργός ούτε καν μπήκε στον κόπο να τα απαντήσει. Και νομίζω ότι είναι τα μεγάλα ερωτήματα της επόμενης μέρας».

Δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν τα σχολεία, με εξαίρεση τη Γ' Λυκείου για κάποιες ημέρες

«Στα σχολεία αναλαμβάνουμε ένα ρίσκο το οποίο δεν θα έπρεπε να αναλάβουμε. Πέρα από την Γ' Λυκείου που, για ψυχολογικούς λόγους, θα έπρεπε να ανοίξουν κάποιες μέρες τα σχολεία για να μπουν τα παιδιά σε μια λογική εξετάσεων. Το υπογραμμίζω για ψυχολογικούς, γιατί ξέρουμε ότι η προετοιμασία -όλοι έχουμε την εμπειρία και από άλλα χρόνια- γίνεται με άλλους τρόπους. Τα υπόλοιπα παιδιά δεν θα έπρεπε σε καμιά περίπτωση να μπουν στον κίνδυνο, μια και η ίδια η κυβέρνηση, οι επιστήμονες είχαν πει ότι τα σχολεία είναι μια "βόμβα", σε σχέση με τον κορονοϊό, η οποία μπορεί να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Μια ωρολογιακή "βόμβα" τα είχαν χαρακτηρίσει. Άρα, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θέσουμε σε κίνδυνο τα παιδιά, τους δασκάλους που είναι σε μεγαλύτερες ηλικίες, και τις οικογένειές τους. Για την οικονομία το καταλαβαίνω. Να αναλάβουμε ένα ρίσκο με προϋποθέσεις και όρους, διότι ο κόσμος πρέπει να ζήσει, οι επιχειρήσεις πρέπει να ζήσουν. Αλλά, κανένας λόγος δεν υπάρχει, στο τέλος της χρονιάς, να ανοίξουν τα σχολεία, να βάλουμε σε δοκιμασία τον πληθυσμό, να έχουμε μια έξαρση κρουσμάτων και να χάσουμε ό,τι κερδίσαμε».

Δεν δίνουμε «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση για να κάνει αδιαφανείς αναθέσεις

«Έχουμε μια συνολική στάση ευθύνης εκ μέρους της κοινωνίας. Κι αυτό συμπεριλαμβάνει και τα κόμματα. Ο κόσμος αντιλήφθηκε ότι τα μέτρα σωστά πάρθηκαν, έγκαιρα. Μας προειδοποίησαν, δυστυχώς, τα κρούσματα στην Ιταλία -δυστυχώς για την Ιταλία- και έτσι δεν βρεθήκαμε σε δύσκολες καταστάσεις όπως οι γείτονές μας. Ο κόσμος το συνειδητοποίησε αυτό και πειθάρχησε συνειδητά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση μια "λευκή επιταγή", ένα "πράσινο φως" προς την κυβέρνηση για να κάνει αναθέσεις όπως τις κάνει, αδιαφανείς, και με υπόνοιες κατασπατάλησης χρήματος μέσα σε αυτή την αναμπουμπούλα που ζούμε».


Πηγή left.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.