.

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας σε όλους τους Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη στην «πρώτη γραμμή» ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Δευτέρα 11 Μαΐου 2020

Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ: Εκφράζουμε δημόσια τις ευχαριστίες μας σε όλους τους Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες, που έδωσαν και δίνουν τη μάχη στην «πρώτη γραμμή»Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, για την 12η Μάη, Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή/-τριας

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή/τριας αναδεικνύει περισσότερο από κάθε άλλη φορά τον ιδιαίτερο και σπουδαίο ρόλο των Νοσηλευτών/τριών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Οι Νοσηλευτές και οι Νοσηλεύτριες, αλλά και όλοι όσοι εργάζονται στα Νοσοκομεία και τις Δομές Δημόσιας Υγείας όλης της χώρας, με αίσθημα ευθύνης και αυτοθυσίας, σήκωσαν και σηκώνουν όλο το βάρος για την αξιόπιστη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας. Αυτοί που λοιδωρήθηκαν στο παρελθόν, μαζί με πολλούς άλλους εργαζόμενους, ήταν στην πρώτη γραμμή, σώζωντας ζωές, χωρίς διακρίσεις. Αυτοί που θα ξαναείναι στην πρώτη γραμμή, όταν χρειαστεί.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπάθησε να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση και τις ανάγκες που αυτή δημιουργούσε με μια διαχειριστική λογική, παραμένοντας ταυτόχρονα πιστή στις ιδεοληψίες της. Γιατί η κυβέρνηση, όπου απαιτείτο να προχωρήσει πέρα από τις υποδείξεις της επιτροπής και τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα, έδειξε χαρακτηριστικές ολιγωρίες, αφήνοντας εκτεθειμένους τους υγειονομικούς, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας, χωρίς ουσιαστική ενίσχυση και ενίοτε με απλήρωτες τις υπερωρίες και τις εφημερίες.
Η πανδημία άλλαξε ριζικά την ατζέντα στην υγεία και ανέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την αξία του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Ένα Δημόσιο Σύστημα Υγείας που βασίζεται στην καθολική κάλυψη και την ισότιμη πρόσβαση όλων και έχει τώρα, περισσότερο από ποτέ, ανάγκη για μια γενναία ενίσχυση σε ανθρώπινο δυναμικό, υποδομές και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
Απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, που αποτελούν την καρδιά του συστήματος υγείας της χώρας μας, συμβάλλοντας καταλυτικά στην αξιόπιστη και αποτελεσματική φροντίδα των πολιτών, η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη του κλάδου της Νοσηλευτικής:
- Να προχωρήσει στην ενίσχυση και αναβάθμιση του ΕΣΥ, υλοποιώντας το σχεδιασμό που είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση, για 4000 μόνιμες προσλήψεις το 2020 και 7500 τα επόμενα 3 χρόνια. Τα Νοσοκομεία, οι Δημόσιες δομές της χώρας χρειάζονται μόνιμο προσωπικό και όχι εμβαλωματικές λύσεις με «συμβασιούχους μιας χρήσης».
- Η επιβράβευση για τους ήρωες με τις λευκές και πράσινες μπλούζες, εκτός από χειροκροτήματα, σημαίνει την αύξηση και την επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την περίοδο 2015-2019, αύξησε τη χρηματοδότηση για τα δεδουλευμένα με αποτέλεσμα, για πρώτη φορά, να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και περικοπές, εξασφάλισε την αύξηση του ωρομίσθιου κατά 20% και κατοχύρωσε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Τώρα, μετά το τέλος της πανδημίας ήρθε η ώρα για τη βαθμιαία μισθολογική αποκατάσταση των υγειονομικών, με αύξηση των μισθών που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων.
- Τώρα, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία η δημιουργία ενιαίου Νοσηλευτικού κλάδου, όπως είχε σχεδιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν πρόλαβε να νομοθετήσει. Η κυβέρνηση, πρέπει να εγκαταλείψει την πρόταση σύστασης ξεχωριστών κλάδων που επεξεργάζεται για νομοθέτηση με ΠΝΠ το επόμενο διάστημα. Μια πρόταση, που όχι μόνο δημιουργεί κοινωνικό αυτοματισμό, οξύνοντας τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις, αλλά είναι και κενή περιεχομένου. Η θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση του Νοσηλευτικού Προσωπικού είναι αναγκαία, μακριά από μικροπολιτικές και συνδικαλιστικές σκοπιμότητες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει δημόσια τις ευχαριστίες του, σε όλους τους Νοσηλευτές και Νοσηλεύτριες, που έδωσαν και δίνουν στην «πρώτη γραμμή» τη μάχη της προστασίας της κοινωνίας από την απειλή της πανδημίας και δεσμεύεται ότι θα πάρει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την αναγνώριση και ενδυνάμωση του ρόλου των Νοσηλευτών/τριών, ως αναγκαία προϋπόθεση για την πραγματική θωράκιση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.