.

Ν. Σαντορινιός << Το σημερινό περιστατικό ανοιχτά της Χάλκης αποτελεί μια συντονισμένηενέργεια της Τουρκίας που αμφισβητεί και προκαλεί τη χώρα μας ανοιχτά, σε όλα τα επίπεδα>> ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Ν. Σαντορινιός << Το σημερινό περιστατικό ανοιχτά της Χάλκης αποτελεί μια συντονισμένηενέργεια της Τουρκίας που αμφισβητεί και προκαλεί τη χώρα μας ανοιχτά, σε όλα τα επίπεδα>>Αθήνα, 26/08/20ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


«Σήμερα νωρίς τα ξημερώματα γίναμε μάρτυρες ενός επικίνδυνου και προκλητικού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας, στο πλαίσιο εξέλιξης επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μεγάλου αριθμού προσφύγων, που το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα διενεργούσε κοντά το νησί Χάλκη. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο οι τουρκικές ακταιωροί επέδειξαν ιδιαίτερη προκλητικότητα, σε ευθεία αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Ερευνας και Διάσωσης στη θάλασσα και του ασφαλούς Συντονισμού Διεξαγωγής Επιχειρήσεων,  σε μια περιοχή ελληνικής αρμοδιότητας, πέρα από κάθε αμφισβήτηση μόλις 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης (μεταξύ Χάλκης και Καρπάθου). 

Επί πολλά χρόνια η Τουρκία προσπαθούσε να εμπλακεί σε επεισόδια έρευνας και διάσωσης, σε ζώνες που βρίσκονται μεταξύ των δύο χωρών, και πάντα, όπως και σήμερα, έβρισκε το Ελληνικό Λιμενικό   Σώμα   μπροστά   της,   μην   επιτρέποντας   τέτοιου   είδους   παρεμβάσεις.   Ετσι   και   στο συγκεκριμένο περιστατικό, παρά τις όποιες προκλήσεις που το Ελληνικό Λιμενικό αντιμετώπισε, τον κίνδυνο   ατυχήματος   λόγω   των   επιθετικών   κινήσεων   και   το   δύσκολο   έργο   αυτής   της   μεγάλης επιχείρησης, τα στελέχη του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ κατάφεραν να διασώσουν 96 άτομα. Για μια ακόμη φορά, επιθυμώ   να   τους   συγχαρώ   για   τις   εξαίρετες   επιχειρησιακές   τους   ικανότητες   και   για   το πολύπλευρο ανθρωπιστικό τους έργο.

 Περαιτέρω,   το   περιστατικό   αυτό   αποτελεί   μια  συντονισμένη   προσπάθεια   της   Τουρκίας   να αμφισβητήσει και να  προκαλέσει και προκαλεί τη  χώρα μας ανοιχτά  και σε όλα τα επίπεδα.

Παράλληλα αναδεικνύεται η σημασία της άσκησης από τη χώρας μας της εθνικής αρμοδιότητας για έρευνα και διάσωση, σε κάθε περίπτωση, και εντός των χωρικών της υδάτων, σε αντίθεση με την   εθνικά   επικίνδυνη,   και   όχι   μόνο,   στρατηγική,   της   εγκατάλειψης   ή   της   επαναπροώθησης ακυβέρνητων σκαφών, που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να επιχειρείται από την Κυβέρνηση. 

  • Σε καμία περίπτωση η χώρα μας δεν θα πρέπει να απεμπολήσει την υποχρέωση και το κυριαρχικό

της δικαίωμα, σύμφωνα και με τους διεθνείς κανόνες, έρευνας και διάσωσης, διότι πέραν της σαφούς υποχρέωσης της προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, η παράλειψη εκτέλεσης αυτής της αρμοδιότητας οδηγεί σε επικίνδυνες αμφισβητήσεις στο Αιγαίο. Την ώρα που η Τουρκία ξεφεύγει από κάθε όριο, προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα,  η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει σαφή πρόθεση εφαρμογής, από την πλευρά μας, των ελληνικών αυτών αρμοδιοτήτων.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.