.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ – ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ… ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ – ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ…



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

17.05.2021

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ.

ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ, ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ…

Η Χαρά Καφαντάρη Βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και Αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας, μετά την συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης, που κατέθεσε στην Βουλή των Ελλήνων, δήλωσε:

Η επικινδυνότητα δασικών πυρκαγιών τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας, όσο και στην Ελλάδα, είναι πολύ αυξημένη και λόγω κλιματικής αλλαγής. Το 2020 τέλειωσε με αριθμό ρεκόρ δεκαετίας δασικών πυρκαγιών, αφού σημειώθηκαν 11.799 πυρκαγιές. Το 2021 συνεχίζει ακάθεκτο δείχνοντας τα δόντια του, με πολλά δασικά συμβάντα.

Για μια ακόμη φορά, η κυβέρνηση της Νεας Δημοκρατίας αποδεικνύει ότι το επιτελικό κράτος που θέλει να στήσει, «πάει περίπατο». Έτσι, κατά ομολογία του αρμόδιου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας (ΠΠ), ο πολύ-διαφημισμένος νόμος 4662/2020, περί αναδιάρθρωσης του ΠΣ και της ΠΠ, βρίσκεται υπό αλλαγή. Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας και σ' αυτό το σημείο την πανδημία, αφού ανέστειλε την εφαρμογή του Ν. 4462/20 με ΠΝΠ του Μαρτίου 2020, δεν εξέδωσε εδώ και ένα χρόνο τις κανονιστικές διαστάσεις, που απαιτούνται για να λειτουργήσει. Σήμερα ο υφυπουργός προανήγγειλε την άμεση τροποποίησή του νόμου. Ελπίζουμε, να διδαχθεί, τουλάχιστον, από τα δεδομένα που μας άφησε η αντιμετώπιση της πανδημίας και την αποτυχία της έγκαιρης αντιμετώπισης των συνεπειών από τις φυσικές καταστροφές ( πχ ΙΑΝΟΣ, ΜΗΔΕΙΑ) και να φέρει αναγκαίες αλλαγές σε θετική κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή χρησιμοποιούνται επιλεκτικά άρθρα του νόμου, περί «κατάστασης ειδικής κινητοποίησης της ΠΠ» σε 18 περιοχές της Αττικής, εξυπηρετώντας συγχρόνως και επικοινωνιακές ανάγκες της κυβέρνησης.

Κατά τα λοιπά, η αεροπυρόσβεση βασίζεται στα πεπαλαιωμένα, κατά τον υφυπουργό, μέσα του εθνικού στόλου και με μισθωμένα, είναι αλήθεια, αυξημένου αριθμού μέσων (και από τη Ρωσία). Δεν ακούστηκε, όμως, καμμιά προοπτική ενίσχυσης του αριθμού ιδίων μέσων, ή ακόμα και παραγωγής τους στην Ελλάδα.

Είναι γεγονός, ότι αντιπυρική περίοδος θα λειτουργήσει με νομοθεσία δεκαετιών και για άλλη μια φορά η προσφορά και το φιλότιμο των πυροσβεστών και των εθελοντών θα είναι καθοριστικός παράγων επιτυχούς διαχείρισης.

Η διαφύλαξη του φυσικού μας δασικού πλούτου και του πλούσιου οικοσυστήματος της πατρίδας μας, είναι υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.