.

Οι αστυνομικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ και τα παράδοξα ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Οι αστυνομικοί σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ και τα παράδοξα



Η Κ-9 ή Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων της ΕΛ.ΑΣ ξεκίνησε το 1975 αλλά ουσιαστικά ιδρύθηκε το 1986. Στο ξεκίνημα της διέθετε 6 σκύλους εκπαιδευμένους για ναρκωτικά και είχε μοναδική έδρα την Αθήνα.
Πλέον η ομάδα διαθέτει 188 αστυνομικούς σκύλους,εκ των οποίων Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά. Η υπηρεσία έχει και σήμερα ως έδρα την Αθήνα αλλά οι σκύλοι είναι κατανεμημένοι σε όλη την Ελλάδα. Από τους 188 στο σύνολο τους 71 σκύλοι υπηρετούν στην Αθήνα, 25 στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.
Και λέμε υπηρετούν γιατί οι σκύλοι έχουν ιεραρχία και βαθμούς όπως οι αστυνομικοί. Μάλιστα  με κενό νόμου που υπάρχει στο λιμενικό, οι σκύλοι υπόκεινται πειθαρχικό έλεγχο! Είναι αστείο αλλά στην υπόθεση της Θεσσαλονίκης που ο ένας από τους δύο εκ λιμενοφυλάκων επικελευστές που πιάστηκαν από αστυνομικούς, ήταν στην Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, με αρμοδιότητες μάλιστα μεταξύ άλλων και στην δίωξη ναρκωτικών, ήταν συνοδός σκύλου.
Με βάση λοιπόν τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις και τους κανονισμούς που ισχύουν το ίδιο και για τα τρία Σώματα Ασφαλείας, μαζί με το συνοδό μπαίνει σε διαθεσιμότητα κι ο σκύλος
Όπως είναι γνωστό οι σκύλοι αυτοί χρησιμοποιούνται για την ανεύρεση ναρκωτικών, εκρηκτικών αλλά και για περιπολία.
Τα σκυλάκια είτε χαρίζονται στην Αστυνομία από ιδιώτες, είτε αγοράζονται. Προϋπόθεση είναι να μπορεί η ράτσα του κουταβιού που θα επιλεχθεί να ανταποκρίνεται στις κλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας. Έπειτα ξεκινά η εκπαίδευση τους η οποία είναι συνεχής.  
Οι υποψήφιοι εκπαιδευτές απαιτείται  να διακατέχονται από ιδιαίτερη αγάπη για τα ζώα καθώς ο σκύλος θα γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του αστυνομικού συνοδού. Απαιτείται συνεχής φροντίδα, περιποίηση και εκπαίδευση τα οποία προϋποθέτουν την αγάπη και αφοσίωση   του αστυνομικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της σχέσης του σκύλου με τον συνοδό αστυνομικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα του Αγρινίου. Μπορεί οι αστυνομικοί του συγκεκριμένου Τμήματος να πήγαν κατηγορούμενοι από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά η ''απώλεια'' των συλληφθέντων αφεντικών για το σκύλο ήταν αρκετή για να τον οδηγήσει στο θάνατο. 
Οι σκύλοι της ΕΛ.ΑΣ είναι σωστά μεγαλωμένοι και κοινωνικοί και δεν υπάρχει κίνδυνος σε ενδεχόμενη συναναστροφή τους με πολίτες.  Εξάλλου ο περισσότερος κόσμος αναγνωρίζει την τεράστια προσφορά που προσφέρουν τα γλυκύτατα αυτά σκυλιά. 
Βέβαια υπάρχουν και οι αντιρρήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις που οι σκύλοι εκπαιδεύονται ώστε να επιτίθενται κατά ανθρώπου, κάτι που εγείρει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις χρησιμοποίησης τους από τους διοικούντες αλλά και τις επιπτώσεις μια τέτοιας εκπαίδευσης στο σκύλο. Αυτό βέβαια αφορά ευρύτερα τους ιδιοκτήτες που κατέχουν σκύλους για φύλακες.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.