.

«Ο Στρατός θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, όχι τον λαό» ~ enstoloi.gr, Τμήμα Σωμάτων Ασφαλείας ΣΥΡΙΖΑ Αστυνομία Λιμενικό , Πυροσβεστική
                                                                                                             

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

«Ο Στρατός θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, όχι τον λαό»


Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Νίκου Τόσκα στην Εφημερίδα των Συντακτών
Με αφορμή δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου σχετικά με τη χρήση του Στρατού ως αστυνομικής δύναμης και για την αντιμετώπιση «εσωτερικών κινδύνων», ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Τόσκας, ως υπεύθυνος για τη δομή του στρατεύματος και απόστρατος αξιωματικός των τεθωρακισμένων, το ενδεχόμενο αυτό το αποκλείει κατηγορηματικά.
Προαναγγέλλει ακόμη ότι σχεδιάζεται η δημιουργία ενιαίου φορέα ιπτάμενων μέσων μαζί με το ΕΚΑΒ και το Λιμενικό για την κάλυψη των αναγκών περίθαλψης των ασθενέστερων και απομονωμένων κοινωνικών ομάδων.
• Πρόσφατα δημοσιεύματα και συνεντεύξεις επανέφεραν στην επιφάνεια το θέμα της χρήσης του Στρατού ως μηχανισμού καταστολής, και μάλιστα ορισμένοι κατηγόρησαν την ηγεσία ότι όσο σιωπά τόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «βγει ο Στρατός στον δρόμο». Εσείς τι απαντάτε;
Εδώ υπάρχει μια τεράστια σύγχυση για το ποιος κάνει τι και ποιο είναι το θεωρητικό υπόβαθρο του ρόλου του Στρατού. Δεν μπορεί κάποιος να δικαιολογήσει σε μια δημοκρατική χώρα τη λειτουργία του στρατεύματος εκτός στρατώνων κι εκτός της κλασικής αποστολής του, που είναι η διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας. Ο όρος ασύμμετρη απειλή πρέπει να εγκαταλειφθεί και εδώ. Ποτέ και πουθενά δεν θα χρησιμοποιηθούν οι Ενοπλες Δυνάμεις στην Ελλάδα για τη διασφάλιση της τάξης.
• Στο παρελθόν ζητήθηκε από αρχηγούς Σωμάτων να χρησιμοποιηθούν δυνάμεις σε αστυνομικά μέτρα κι εκείνοι αρνήθηκαν. Θα γίνει έρευνα για το ποιος έδωσε τις εντολές;
Θα το εξετάσουμε, γιατί πράγματι μας ενδιαφέρει· κι εφόσον θελήσουν να μας πουν οι πρώην αρχηγοί. Δεν μπορεί να σχεδιάζουν κάποιοι πέρα από το Σύνταγμα και πέρα από τους νόμους.
• Υπάρχει ένα πρόβλημα εδώ. Πριν αναλάβει ο προηγούμενος υπουργός τα καθήκοντά του, οι απόστρατοι συναντήθηκαν με τη Χρυσή Αυγή και εξέδωσαν ένα θετικό κείμενο, ενώ συμμετείχαν και απόστρατοι στα ψηφοδέλτιά της. Φαίνεται ότι υπάρχουν στο στράτευμα κάποιοι θύλακες. Θα αρκεστείτε στο πόρισμα της μιας ημέρας που έκανε ο Δ. Αβραμόπουλος;
Κατ’ αρχάς δεν πιστεύω ότι υπάρχουν θύλακες οποιωνδήποτε παρανομούν ή οποιωνδήποτε σκέφτονται εκτροπές μέσα στο στράτευμα. Ομως μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις - η διεκδίκηση και η εδραίωση της δημοκρατίας είναι ένας συνεχής αγώνας που δεν πρέπει να σταματάει ποτέ και δεν θα σταματήσει ποτέ.
• Θα ξανακάνετε έναν έλεγχο;
Θα εξετάσουμε κάθε περίπτωση που μπορεί να προκύψει και έχει ενδείξεις ότι κάποιοι δεν σέβονται το Σύνταγμα και τους νόμους. Εμείς επιδιώκουμε την ανάδειξη του έργου των Ενόπλων Δυνάμεων. Να φανεί ότι το λαϊκό και πατριωτικό αίσθημα εντός του στρατεύματος συνδυάζεται με το αίσθημα της κοινωνίας. Οι Ε.Δ. δεν είναι απέναντι στην κοινωνία και στον λαό. Είναι η δυναμική έκφραση του δικαιώματος του λαού να προασπίσει την εδαφική του ακεραιότητα και ανεξαρτησία. Στην παρέλαση που πλησιάζει δεν θα υπάρχουν ούτε κάγκελα ούτε διαχωρισμοί απέναντι σε παρατηρητές και παρελαύνοντες. Η μόνη εμπλοκή των Ε.Δ. θα είναι για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Γι’ αυτό θα έχουμε την πρώτη επαφή με το υπουργείο Υγείας την ερχόμενη Δευτέρα (σ.σ.: σήμερα) προκειμένου να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την έλλειψη γιατρών σε απομονωμένες περιοχές της χώρας. Σκοπεύουμε να ενσωματώσουμε όλα τα ιπτάμενα μέσα σε ένα ενιαίο σύστημα κι αυτά να συντηρούνται από την Πολεμική Αεροπορία.
• Επανέρχομαι στο θέμα των σχέσεων στρατεύματος και λαού. Το Πάσχα το άλσος στου Γουδή θα είναι ανοιχτό για να γιορτάσουν οι άνεργοι και όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις...
Ο υπουργός έχει δώσει οδηγίες στα γενικά επιτελεία. Είναι καλό ο κόσμος που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση να έρχεται κοντά στον Στρατό. Δεν είπαμε ότι ο Στρατός θα λύσει τα κοινωνικά προβλήματα. Λέμε ότι δεν πρέπει να είναι απέναντι στον κόσμο.
• Σχετικά με το θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα βοηθήσει πολύ το ιστορικό αρχείο του Στρατού. Πώς θα γίνει αυτό και πώς θα συμμετάσχει το υπουργείο σ’ αυτόν τον «πόλεμο»;
Το θέμα το χειρίζεται ο αναπληρωτής υπουργός κ. Ησυχος. Γίνεται η εκμετάλλευση ενός τεράστιου αρχείου, γύρω στις 400.000 έγγραφα της Βέρμαχτ που έχουν έρθει από τον αμερικανικό στρατό και ήδη άρχισε η μετάφρασή τους για να βρούμε στοιχεία για τη διεκδίκηση του δανείου. Θα γίνουν εκδηλώσεις και ομιλίες. Πρέπει και να εδραιωθεί η αντίληψη του δικαίου απέναντι σ’ αυτές τις διεκδικήσεις μας.
• Πόσο είναι απαραίτητη η δικαιοσύνη;
Αρκετά. Ειδικά αυτή τη στιγμή, που ο κύριος Σόιμπλε κουνάει το δάχτυλό του και μας δίνει οδηγίες, ενώ κάποιοι -δυστυχώς και μέσα στην Ελλάδα- προστρέχουν να υποστηρίξουν τις απόψεις του. Η Γερμανία δεν είναι μόνο αυτή της κυρίας Μέρκελ και του κυρίου Σόιμπλε. Είναι η Γερμανία των μεγάλων μουσουργών, του Γκέτε, του Σίλερ, των μεγάλων δημοκρατικών διεκδικήσεων. Θα πρέπει να δικαιώσει το καλό της παρελθόν. Να γίνει η Γερμανία της Ευρώπης και όχι η Ευρώπη της Γερμανίας.
• Στη στελέχωση των μονάδων ρίχνεται το βάρος στη Θράκη και στα νησιά. Αυτό όμως έχει άμεση σχέση με τη θητεία, αφού σημαίνει ότι πολλοί φαντάροι που υπηρετούν στα σύνορα έχουν πρόβλημα σε μια άδεια να πάνε στον τόπο καταγωγής τους. Πώς θα εξισορροπήσετε το θέμα;
Η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να αντιμετωπίζει την απειλή και τους κινδύνους. Αυτό όμως σημαίνει, παράλληλα, ότι ο κόσμος που ζει σ’ αυτές τις περιοχές θα πρέπει να έχει κάποιες παροχές. Γι’ αυτό δώσαμε αυτό το ελάχιστο επίδομα παραμεθορίου. Εξετάζουμε επίσης την εκτροπή χρημάτων για να αρχίσουμε να χτίζουμε στρατιωτικές κατοικίες στις περιοχές αυτές, ενώ μελετούμε και το θέμα των μετακινήσεων.
• Θα επαναφέρετε λοιπόν την κατάσταση επιβίβασης;
Είναι κάτι που το εξετάζουμε. Εχει κόστος. Πιστεύουμε όμως ότι μπορεί να γίνει. Οχι όπως παλιά. Να έχουμε τις ίδιες δυνατότητες, αλλά με μικρότερο κόστος.

#efsyn.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.